Αρχική » Γυναίκες : Παραγωγή ορμονών για Θεραπείες Υποκατάστασης – Τα φάρμακα από Φοράδες! Βιομιμητικές vs Συνθετικών

Γυναίκες : Παραγωγή ορμονών για Θεραπείες Υποκατάστασης – Τα φάρμακα από Φοράδες! Βιομιμητικές vs Συνθετικών

by admin

Οι παρακάτω αναφορές αφορούν κυρίως  τμήματα του γενικού πληθυσμού (αν και ως οδηγός μπορούν να συμπεριλάβουν εν μέρη και γυναίκες που σε καθεστώς επηρεασμού από προπονητές – γκουρού καθοδηγήθηκαν σε ένα μοντέλο ορμονικής ενίσχυσης που απέδωσε αλλά μακροχρόνια – δυστυχώς κατέστρεψε και την ορμονική τους ισορροπία)

Η ανάγκη παραγωγής ορμονών για αποκατάσταση και υποκατάσταση προέκυψε όταν έγινε αντιληπτή η σημασία των φυσικών ορμονών του ανθρώπινου οργανισμού σε καταστάσεις, όπως η εμμηναρχή, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η εμμηνόπαυση, η υπογονιμότητα και άλλα σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Αυτή είναι μια αρχή για αυτά που ακολουθήσουν παρακάτω [quote]Η μεγάλη απήχηση των φυσικών βιομιμητικών (bioidentical) ορμονών, οφείλεται στο ότι είναι φυσικές και έτσι το σώμα μας μπορεί να τις μεταβολίζει, όπως έχει σχεδιαστεί να κάνει με τις δικές του, χωρίς παρενέργειες. Αντίθετα, οι συνθετικές ορμόνες είναι αρκετά ισχυρές και συχνά παράγουν μη ανεκτές ανεπιθύμητες ενέργειες. Επιπλέον, οι συνθετικές ορμόνες είναι φλεγμονώδεις (αυξάνουν τον δείκτη φλεγμονής CRP) σε αντιδιαστολή με τις φυσικές – βιομιμητικές, που είναι αντιφλεγμονώδεις και ως εκ τούτου αντι-γηραντικές[/quote]

Διαχρονικά, η ανάγκη παραγωγής ορμονών για αποκατάσταση και υποκατάσταση προέκυψε όταν έγινε αντιληπτή η σημασία των φυσικών ορμονών του ανθρώπινου οργανισμού σε καταστάσεις, όπως η εμμηναρχή, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η εμμηνόπαυση, η υπογονιμότητα και άλλα σοβαρότερα προβλήματα υγείας.«Οι φαρμακοβιομηχανίες έσπευσαν να παρασκευάσουν και να πιστοποιήσουν τα δικά τους πρωτότυπα χημικά μόρια, δηλαδή νέες ορμόνες, και όχι αυτές της Φύσης», εξηγεί ο Κυριάκος Π. Τίγκας, MD Μαιευτήρας Χειρούργος, Γυναικολόγος, Ογκολόγος*.Οι διεθνείς διαδικασίες έγκρισης και κατοχύρωσης πατέντας των φαρμακευτικών αυτών προϊόντων από φορείς, όπως ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ο αντίστοιχο ευρωπαϊκός ΕΜΑ, λειτουργούν ως δικλείδες ασφαλείας για τη γνησιότητά τους και τα πρότυπα παρασκευής τους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει ανακύψει ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας με την κυκλοφορία πολλών νέων φαρμάκων και ορμονικών σκευασμάτων, που λανσάρονται εμπορικά ως «φυσικά», επειδή έχουν προκύψει από φυτά, κυρίως σόγια ή γλυκοπατάτα.«Όμως, τα προϊόντα αυτά δεν είναι φυσικά, γιατί δεν είναι ορμόνες ίδιες με τις δικές μας, όπως οι “Βιομιμητικές Ορμόνες” (Bioidentical Hormones)», τονίζει ο κ. Τίγκας που έχει εξειδίκευση στην Ορμονική Υποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες.Και εξηγεί πως «οι φαρμακοβιομηχανίες μπέρδεψαν και συνεχίζουν να μπερδεύουν το κοινό, με τις “φυσικές” Θεραπείες Ορμονικής Υποκατάστασης (Φυσικές ΘΟΥ). Στον όρο “Φυσική ΘΟΥ” περιέχονται δυο σημαντικές προϋποθέσεις: α) η πηγή του τελικού προϊόντος, της ορμόνης στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να είναι από φυτά (όχι από ζώα) και β) το τελικό προϊόν, πρέπει να είναι βιομιμητική ορμόνη, η οποία να έχει την ίδια και πανομοιότυπη χημική δομή, αλλά και δράση, με τις ανθρώπινες ορμόνες, χωρίς κανέναν πρόσθετο χημικό δακτύλιο, που θα χάριζε το προνόμιο της “πατέντας”. Και μιλάμε για προνόμιο αφού η προστασία της πατέντας διαρκεί επτά χρόνια και στο διάστημα αυτό η κάθε εταιρία έχει την αποκλειστικότητα της διάθεσης του προτύπου προϊόντος με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο εμπορικού κέρδους».

Σύμφωνα με τον ειδικό, χαρακτηριστικό παράδειγμα συστηματικής χειραγώγησης του κοινού επί πολλά χρόνια είναι το σκεύασμα Premarin. «Πρόκειται για το κύριο συνθετικό οιστρογονοειδές, που χρησιμοποιήθηκε επί δεκαετίες στις Θεραπείες Οιστρογονικής Υποκατάστασης. Διαφημίστηκε και προωθήθηκε, ως “φυσική” Θ.O.Υ., επειδή προερχόταν από ούρα εγκύων φοράδων. Όμως, δεν είχε καμία σχέση με τα βιοπανομοιότυπα οιστρογόνα που είναι ίδια με τα γυναικεία οιστρογόνα. Το σκεύασμα περιείχε μεν θειϊκή οιστρόνη, που υπάρχει και στο γυναικείο οργανισμό, αλλά και άλλα 12 ξένα και άσχετα με τα γυναικεία, οιστρογόνα. Επρόκειτο για οιστρογόνα φοράδων. Όμως, η φαρμακευτική εταιρεία έπεισε ότι το σκεύασμά της περιείχε «φυσικές» ορμόνες. Πολυετείς μελέτες απέδειξαν ότι το φάρμακο δημιουργούσε σοβαρότατες παρενέργειες στις γυναίκες και σήμερα η εταιρεία αντιμετωπίζει δικαστικές διώξεις από τις αρχές των Η.Π.Α. για τη μεγαλύτερη απάτη που διενεργήθηκε έναντι των γυναικών κατά τον 20ο αιώνα. Τα πλεονεκτήματα που υποσχέθηκαν στις γυναίκες ότι θα ελάμβαναν, όχι μόνο δεν ήρθαν ποτέ, αλλά το σκεύασμα, έδωσε στην πράξη, τέλος σε πολλές γυναικείες ζωές».

Το παράδειγμα αυτό αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία των συνθετικών ορμονών καθώς και τις παρενέργειές τους στις γυναίκες. Εύλογα αναρωτιέται κανείς, αν πράγματι υπάρχουν ορμόνες που να είναι ίδιες με του ανθρώπινου οργανισμού.

«Ναι, οι βιομιμητικές ορμόνες (Bioidentical Hormones)», απαντά ο Μαιευτήρας Χειρούργος, Γυναικολόγος, Ογκολόγος Κυριάκος Π. Τίγκας.

«Οι βιομιμητικές ορμόνες, είναι όπως λέει το όνομά τους, είναι ορμόνες βιο-πανομοιότυπες, με την ίδια μοριακή σύσταση και χημική δομή, με τις ορμόνες που δομεί το ανθρώπινο σώμα. Είναι πιστά και ακριβή αντίγραφα των ανθρώπινων φυσικών ορμονών και όχι απλά παρόμοια, ομοιάζοντα με τις δικές μας ορμόνες», τονίζει.[quote]Εξίσου σημαντικό είναι ότι με αυτό τον τρόπο δεν διεγείρεται το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως συμβαίνει κατά τη χορήγηση συνθετικών ορμονών, όπου αναπτύσσονται μηχανισμοί αυτοανοσίας του οργανισμού, στην προσπάθειά του να απομακρύνει «ξένους» εισβολείς που δεν έχουν σχέση με αυτόν.[/quote]

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Ο κ. Τίγκας απαντά: «Το σώμα μας μπορεί να τις μεταβολίζει, όπως έχει σχεδιαστεί να κάνει με τις δικές του ορμόνες, χωρίς παρενέργειες, όπως η φαρμακευτική ή χημική ηπατίτιδα, ο καρκίνος ήπατος κ.α.. Δεσμεύονται στους ίδιους ορμονικούς υποδοχείς και αναγνωρίζονται από τον οργανισμό, όπως ακριβώς οι ενδογενείς φυσικές ορμόνες. Τις αναγνωρίζει και τις χρησιμοποιεί, επίσης, άμεσα, μετά τη χορήγησή τους ως δικές του. Δεν ταλαιπωρείται ο οργανισμός με περιττές διαδικασίες, σπατάλη ενέργειας και χρόνου, που καταπονούν όργανα, όπως το ήπαρ για να τροποποιήσει ξένα προς το σώμα μόρια και ουσίες».

Εξίσου σημαντικό είναι ότι με αυτό τον τρόπο δεν διεγείρεται το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως συμβαίνει κατά τη χορήγηση συνθετικών ορμονών, όπου αναπτύσσονται μηχανισμοί αυτοανοσίας του οργανισμού, στην προσπάθειά του να απομακρύνει «ξένους» εισβολείς που δεν έχουν σχέση με αυτόν.

«Ο FDA κατατάσσει τις Βιομιμητικές Ορμόνες ως “φυσικές”, λόγω των δράσεών τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους. Οι Βιομιμητικές Ορμόνες μπορούν να εξαχθούν και να προέλθουν από μια μεγάλη ποικιλία πηγών της Φύσης. Αυτό ωστόσο που κάνει μια ορμόνη να “βιομιμητική” δεν είναι η πηγή προέλευσής της. Είναι μόνο εάν είναι ολόιδια χημικά με την αντίστοιχη ανθρώπινη ορμόνη, που καλείται να αποκαταστήσει», διευκρινίζει ο κ. Τίγκας.

Και τα πλεονεκτήματα των βιομιμητικών ορμονών δεν σταματούν εδώ. Επειδή οι ορμόνες είναι πολύτιμες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, οι βιομιμητικές ορμόνες μπορούν να χορηγηθούν εξατομικευμένα. Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός ως προς τη χρήση τους, εν αντιθέσει με τις συνθετικές ορμόνες που λόγω παρενεργειών έχουν αναγκάσει την ιατρική κοινότητα να περιορίζει στη χορήγησή τους στα τρία χρόνια το πολύ. Επιπλέον, είναι φτηνές, εύχρηστες, με δυνατότητα πολλαπλών τρόπων λήψης και μικρορύθμισης της δοσολογίας τους.

«Όμως, η μη μαζική παραγωγή τους από τις φαρμακοβιομηχανίες έχει οδηγήσει σε επιστημονικά αδιέξοδα και το ανθρώπινο είδος σε ανεπάρκειες και ανισορροπίες, με εκατοντάδες συνεπακόλουθα προβλήματα, όπως χρόνια νοσήματα, μεταβολικές διαταραχές, πρόωρη γήρανση και κακή ποιότητα ζωής», λέει κ. Τίγκας.

Και υπενθυμίζει ότι «οι ορμόνες δεν είναι εχθροί μας. Είναι σύμμαχοι στο ταξίδι της ζωής. Η αποκατάσταση με βιομιμητικές ορμόνες, όταν κρίνεται ιατρικώς αναγκαία, μας επαναφέρει στην τάξη και την ισορροπία. Αρκεί να τις χρησιμοποιούμε με σύνεση, ευλάβεια και γνώση, με σεβασμό προς τη φύση και ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ατόμου. Τίποτε δεν είναι πανάκεια. Καμία μόδα δεν πρέπει να αφορά σε θέματα υγείας. Το πεδίο επιλογής είναι ελεύθερο, πάντοτε με γνώμονα το κοινό καλό, που είναι η επίτευξη της βέλτιστης υγείας».

* Ο Κυριάκος Π. Τίγκας M.D. Μαιευτήρας Χειρούργος, Γυναικολόγος, Ογκολόγος έχει εξειδίκευση στην Ορμονική Υποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες, στη Γυναικολογική Χειρουργική Ογκολογία και Χειρουργική Μαστού και την, Ιατρική Αντιγήρανσης-Προληπτική Γυναικολογία. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης.


επίσης 


Οι  Φυσικές Βιομιμητικές ή Βιοπανομοιότυπες ορμόνες (Bioidentical Hormones), κατασκευάζονται στο εργαστήριο και έχουν την ίδια μοριακή δομή με τις ορμόνες που γίνονται και χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας. Αντίθετα, οι συνθετικές ορμόνες, είναι σκόπιμα διαφορετικές.Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να κατοχυρώσουν ευρεσιτεχνία για μία βιομιμητική (bioidentical) δομή, όπως κάνουν με τις συνθετικές ορμόνες, που έχουν κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (Premarin, Prempro και Provera που είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο σκεύασμα Θεραπείας Ορμονικής Αποκατάστασης εδώ και 50 + χρόνια).Η προέλευση τους, δε σημαίνει ότι βρέθηκαν στη μορφή που τις χρησιμοποιούμε στη φύση, αλλά ότι η φαρμακευτική τους επεξεργασία, η σύνθεσή τους, γίνεται από καρπούς της φύσης, δηλαδή το yam και τη σόγια.

Αυτή περιλαμβάνει τη φυτική ορμόνη Diosgenin, η οποία μετατρέπεται στις επιμέρους φυσικές βιοπανομοιότυπες ορμόνες.
Φυσικά Βιομιμητικά (Bioidentical) οιστρογόνα είναι η 17 βήτα-οιστραδιόλη, η οιστρόνη και η οιστριόλη.

Οι φυσικές ορμόνες (βιομιμητικές – bioidentical) δρουν στο σώμα μας, ακριβώς όπως οι ορμόνες που παράγουμε.
Τα φυσικά βιομιμητικά (bioidentical) οιστρογόνα και προγεστερόνη μικρομετροποιημένα, είναι μια σειρά προϊόντων, που γίνονται σε εξειδικευμένα φαρμακεία. Εμπορικά διαθέσιμη η φυσική βιομιμητική (bioidentical) οιστραδιόλη, έρχεται σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων χάπι, σταγόνες, patch, κρέμα, gel καθώς και διάφορα ενδοκολπικά σκευάσματα.
Μικρομετροποιημένη (Micronized) προγεστερόνη, έρχεται σε κάψουλα ή ως κολπικό gel ή σε κρέμα, σταγόνες ή υπόθετα.
Επίσης φυσική βιομιμητική τεστοστερόνη, υπάρχει σε μορφή σταγόνων, κρέμας, gel ή και δισκίων.

 

Ποιά τα πλεονεκτήματα των φυσικών βιομιμητικών ορμονών, σε σχέση με τις συνθετικές ορμόνες ;

Η μεγάλη απήχηση των φυσικών βιομιμητικών (bioidentical) ορμονών, οφείλεται στο ότι είναι φυσικές και έτσι το σώμα μας μπορεί να τις μεταβολίζει, όπως έχει σχεδιαστεί να κάνει με τις δικές του, χωρίς παρενέργειες.

Αντίθετα, οι συνθετικές ορμόνες είναι αρκετά ισχυρές και συχνά παράγουν μη ανεκτές ανεπιθύμητες ενέργειες. Επιπλέον, οι συνθετικές ορμόνες είναι φλεγμονώδεις (αυξάνουν τον δείκτη φλεγμονής CRP) σε αντιδιαστολή με τις φυσικές – βιομιμητικές, που είναι αντιφλεγμονώδεις και ως εκ τούτου αντι-γηραντικές.

Οι φυσικές ορμόνες (βιομιμητικές) δεσμεύονται («κουμπώνουν») στους ορμονικούς μας υποδοχείς, ακριβώς σαν το κλειδί πάνω στην κλειδαριά του, δίνοντας έτσι άμεσο αποτέλεσμα, σε αντίθεση με την κλασσική ορμονική θεραπεία Αποκατάστασης, όπου οι συνθετικές ορμόνες χύνονται πάνω στους ορμονικούς υποδοχείς και όχι μόνο, αλλά και σε άλλες θέσεις στεροειδικών υποδοχέων, με τελικό αποτέλεσμα, όχι απλά το μη άμεσο αποτέλεσμα, αλλά και μία πλειάδα παρενεργειών.

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα των φυσικών ορμονών (βιομιμητικών), είναι ότι μετρούνται, μπορούμε να παρακολουθούμε και έτσι έχουμε πιο ακριβή τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα και ακόμη πιο ακριβής είναι η μέτρηση, όταν γίνεται στο σάλιο.

Δεν υπάρχει τέλος πιο δραματική απόδειξη της ασφάλειας των φυσικών ορμονών (βιομιμητικών) από την εγκυμοσύνη. Η ορμονική διαδικασία στην εγκυμοσύνη είναι ακραία. Τα επίπεδα των οιστρογόνων, αυξάνονται κατά δέκα φορές, της προγεστερόνης κατά 100, η αυξητική ορμόνη και η τεστοστερόνη κατά 20%. Και βέβαια η οιστριόλη, η ορμόνη που αυξάνεται στην εγκυμοσύνη και που δίνουμε στα σκευάσματα των φυσικών – βιομιμητικών οιστρογόνων, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλής όσον αφορά στον καρκίνο μαστού.

 

Θεραπείες (πρωτόκολλα – αγωγές)

Η ορμονική εκτροπή σε επίπεδο λειτουργίας ενός οργανισμού σε ασθενείς με χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα, παρατηρείται σχεδόν πάντα. Μετά από σχετικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν και ορμονικό προφίλ  Bio 4h, ανιχνεύονται οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου.

Οι εξετάσεις έχουν προσιτό κόστος και τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε δύο με τρεις ημέρες.

Η θεραπευτική αγωγή επιλέγεται μέσα από εκατό περίπου διαφορετικά πρωτόκολλα Φυσικών ορμονών (Βιομιμητικών) και στη συνέχεια εξατομικεύεται βάση εξετάσεων.

Οι θεραπείες με Φυσικές ορμόνες (Βιομιμητικές), αναλόγως την πάθηση ή τις παθήσεις, την έκταση των βλαβών και τα επιμέρους ευρήματα, μπορούν να διαρκέσουν από τρεις μήνες έως ένα χρόνο για την πλήρη αποκατάσταση της κλινικής εικόνας.

Οι ασθενείς δεν αλλάζουν την καθημερινότητα τους, ενώ σταδιακά βλέπουν να βελτιώνεται παράλληλα και η συνολική φυσική κατάσταση στην υγεία τους.

Οι συγκεκριμένες θεραπείες σε κλινική πράξη χρησιμοποιούνται συστηματικά από το 1993, με χώρα αφετηρίας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

 

Πώς δρουν οι Φυσικές Ορμόνες (Βιομιμητικές )

Οιστρογόνα (και οι τρεις μορφές τους , οιστραδιόλη, οιστρόνη, οιστριόλη)

• Ελαττώνουν την LDL και προστατεύουν την οξείδωση της.
• Αυξάνουν την HDL που έχει προστατευτική δράση
• Ελαττώνουν την Lp(a)
• Ελαττώνουν την αθηρωμάτωση
• Ελαττώνουν τον κίνδυνο καρκίνου παχέως εντέρου
• Δρουν ως φυσικός αναστολέας του ασβεστίου, ώστε οι αρτηρίες να διατηρούνται ανοικτές.
• Βοηθούν στο σχηματισμό νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, που ελαττώνει κατάθλιψη, άγχος, ευερεθιστότητα, και ευαισθησία στον πόνο.
• Ελαττώνουν τις ρυτίδες
• Βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση μαγνησίου (Mg) και στη χρήση του
• Βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων
• Βοηθούν στη διατήρηση της μνήμης και της συγκέντρωσης
• Διατηρούν οστική πυκνότητα και κολλαγόνο
• Προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, από τον καταρράκτη και την ελάττωση της ακοής
• Αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό, με αποτέλεσμα τη σωστή διατήρηση βάρους
• Ελαττώνουν την Ομοκυστεΐνη (Homocysteine)
• Ελαττώνουν τις φλεγμονώδεις απαντήσεις και τις ελεύθερες ρίζες
• Ελαττώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 50%

 

Προγεστερόνη

• Εξισορροπεί τα επίπεδα των οιστρογόνων
• Αυξάνει τη δράση των θυρεοειδικών ορμονών
• Έχει διουρητική δράση
• Έχει δράση αντικαταθλιπτικού και ηρεμιστικού
• Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
• Ελαττώνει την αρτηριακή πίεση
• Βοηθάει στον ύπνο
• Βοηθάει στη διατήρηση του οξυγόνου στα κύτταρα
• Βοηθάει στην πρωινή αφύπνιση και εγρήγορση
• Αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό
• Ελαττώνει τη χοληστερόλη και αυξάνει την HDL
• Έχει προστατευτική δράση εναντίον του καρκίνου του μαστού και ινοκυστικής μαστοπάθειας
• Έχει προστατευτική δράση εναντίον του καρκίνου του ενδομητρίου, πολυπόδων και υπερπλασιών
• Έχει προστατευτική δράση εναντίον του καρκίνου των ωοθηκών και ωοθηκικών κύστεων
• Αυξάνει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος
• Βελτιώνει τη libido
• Αποτρέπει από ημικρανίες
• Χαλαρώνει τις λείες μυϊκές ίνες
• Διεγείρει την παραγωγή νέου οστού
• Ελαττώνει τις υπογλυκαιμικές τάσεις και την ανάγκη για γλυκά και για υδατάνθρακες
• Ελαττώνει τον πόνο στους μαστούς (μαστοδυνία) και τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου

 

Τεστοστερόνη

• Ελαττώνει την καταστροφή του οστού
• Ελαττώνει το λίπος του σώματος
• Αυξάνει τη νορεπινεφρίνη στον εγκέφαλο
• Βοηθάει στη διατήρηση της μνήμης
• Αυξάνει τη δύναμη και τη μυϊκή μάζα
• Αυξάνει το μυϊκό τόνο
• Αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση του well-being (ευ ζην)
• Αυξάνει τη libido (σεξουαλική επιθυμία)
• Βελτιώνει την ισορροπία και τον συντονισμό μεταξύ χεριού και ματιού
• Επάγει την παραγωγή οξειδίου του αζώτου (ΝΟ) με αποτέλεσμα να διαστέλλονται τα αγγεία

 

DHEA

• Ελαττώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις
• Ελαττώνει τη χοληστερόλη
• Ελαττώνει την εναπόθεση των λιπαρών οξέων
• Ελαττώνει τα τριγλυκερίδια
• Αυξάνει τη μυϊκή μάζα
• Αυξάνει την εγκεφαλική λειτουργία
• Αποτρέπει τα πήγματα (θρόμβους) του αίματος
• Βοηθάει στην απώλεια σωματικού βάρους
• Ελαττώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη
• Βοηθάει στην αντιμετώπιση του stress
• Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

 

Pregnenolone

• Βελτιώνει τον ύπνο
• Βελτιώνει την ενέργεια
• Βελτιώνει τη διάθεση
• Αυξάνει την αντίσταση στο stress
• Επάγει το νευροδιαβιβαστή GABA στον εγκέφαλο
• Ελαττώνει τον πόνο και τη φλεγμονή
• Ενισχύει τη μνήμη
• Ενισχύει το ανοσοποιητικό


References

Adams, Μ. R., et al. «Medroxyprogesterone acetate antagonizes inhibitory effects of conjugatedequine estrogens οτι coronary artery atherosclerosis.» Arterioscler Thromb Vαsc ΒίοΙ, January 1997, 17 (1): 217-21.
Antonijevic, Irina, et al. «Modulation of the sleep electroencephalogram by estrogen replacement ίτι postmenopausal women.» Americαn Journαl ΟΙ Obstetrics αnd Gynecology, February 2000: 277.
Aparasu, R. R. «Visits to office-based physicians ίη the United States for medication-related morbidity.» Journαl ΟΙ the Americαn Phαrm Asso, May- June 1999,39 (3): 332-7.
Araneo, Β., et al. «DHEAS as an effectiνe νaccine adjuνant ίη elderly humans.» Annαls ΟΙ the New York Acαdemy ΟΙ Sciences, 1995, 774: 232-48.
Arlt, W, et al. «Dehydroepiandrosterone replacement ίτι women wίth adrenal insufficiency.» New Englαnd Joumαl ΟΙ Medicine, September 30, 1999,341 (14): 1013-20.
Badwe, R. Α., et al. «Timing of surgery during menstrual cycle and surviνal of premenopausal women wίth operable breast cancer.» Lαncet, 1991, 337: 1261-4.
Bailar, ]ohn C., and Gornik, Heather. «Cancer undefeated.» New Englαnd Journαl oJMedicine, May 29,1997,336 (22): 1569-74.
Barrett-Connor, Ε., et al. «The epidemiology ofDHEAS and cardioνascular disease.» Annαls oJ the Νενν York Acαdemy oJ Sciences, 1995, 774: 259-70.
Bartsch, C., and Bartsch, Η. «Melatonin ίn cancer patients and ίn tumor- bearing animals.» Advances ίπ Exper Med ΒίοΙ, 1999,467: 247-64.
Batt, Sharon, and Gross, Liza. «Cancer, Inc.» Sierrα Mαgαzine, September/Oc- tober 1999: 36.
Baulieu, Ε. Ε., et al. «Dehydroepiandrosterone (DHEA), DHEA sulfate, and aging: Contribution of the DHEAge Study to a sociobiomedical issue.» Proceedings oJ the Nαtional Acαdemy oJ Sciences USA, Αρτί] 11,2000,97 (8): 4279-84.
Baum, Α. L. «Selectiνe serotonin-reuptake inhibitors ίn pregnancy and lactation.» Hαrναrd Review oJ Psychiαtry, September 1996,4 (3): 117-25.
Bilimoria, Μ. Μ., et al. »Estrogen replacement therapy and breast cancer: analysis of age of onset and tumor characteristics.» Annαls oJ Surgicαl On cology, 1999,6: 200-7
Bluming, Α. Ζ., et al. »Hormone replacement therapy ίn women with preνiously treated Ρήmary breast cancer.» Proceedings oJ the Annuαl Meeting oJ the Americαn Society oJ αίπίcαI Oncology, 1994, Abstract A137.
Bonnier, Ρ, et al. «Clinical and biologic prognostic factors ίn breast cancer diagnosed during postmenopausal hormone replacement therapy» Ob- stetrics and Gynecology, 1995,85: 11.
Bradlow, Η. Ι., et al. »Indole-3-carbinol: Α noνel approach to breast cancer preνention.» Appearing ίn «Cancer Preνention. From the Laboratory to the Clinic: Implications of Genetic, Molecular and Preνentiνe Research,» Annals oJ the New York Acαdemy oJ Sciences, September 1995, 768: 180-200. And also: «Multifunctional aspects of the action of indole-3-
carbinol as an antitumor agent,» Annαls oJ the Νενν York Acαdemy oJ Sciences, 1999,889: 204-13.
Brody, ]ane Ε. «Restoring ebbing hormones may slow aging.» Νενν York Times, ]uly 18, 1995, Ο.
Coulan, C. Β., et al. «Chronic anovulation may increase postmenopau.sal. breast cancer ήsk.» ]oumal oJ the Ameιican Medical Association, 1983 , 249: 445-6.
Cowan, Ι. D., et al. «Breast cancer incidence ίη women with a history of pro- gesterone deficiency» American ]ournal oJ Epidemiology, August 19 81 114 (2): 209-17.
Cromer, Β. Α. ‘Έffects of hormonal contraceptives οτι bone mineral density. DrugSaJety, March 1999,20 (3): 213-22.
Cundy, Τ, et al. «Spinal bone density ίτι women using depot medroxypro gesterone contraception.» Obstetrics and Gynecology, October 1998, 92 (4) pt 1): 569-73.
Davelaer. ‘Έχοgeηοus estrogen (Ε2) subcutaneous protective?» Tijdschr Ge- neeskd, 1991, 135 (14): 613-15.
Dew, J., et al. ‘Ά cohort study of hormonal replacement therapy given ιο women previously treated for breast cancer.» Climacteιic, 1998, 1:137-42.
DiSaia, Ρ. J., et al. »Hormone replacement ίη breast cancer.» Lancet, 1993 342: 1232.
Dollins, Α. Β., et al. ‘Έffect of inducing nocturnal serum melatonin concen- trations ίτι daytime οτι sleep, mood, body temperature, and perfor- mance.» Proceedings oJ the National Academy oJ 5ciences, 1994, 91: 1824-28.
Eden, J. Α., et al. ‘Ά case-controlled study of combined continuous estrogen- progestin replacement therapy amongst women with a personal history ofbreast cancer.» Menopause, 1995,2: 67-72.
Ewertz, Μ. »Influences of noncontraceptive exogenous sex hormones οτι breast cancer risk ίτι Denmark.» Cited by Gambrell, presentation paper.
Feldman, D. Ι., et al. «Cytoplasmic glucocorticoid binding proteins ίn bone cells.» Endocrinology, 1975,96: 29-36.
Fishman, J., et al. »Increased estrogen-16-alpha-hydroxylase activity in women with breast and endometrial cancer.» ]ournal oJ Steroidal Biochemistry, ΑρτΗ1984, 20 (4Β): 1077-81.
Fitzpatrick, Lorraine, and Good, Andrew. «Micronized progesterone: cliniah indications and οοηιρετίεοα with current treatments.»‘Fertility and Sterility, September 1999, 72 (3): 389-97.
Folkard, 5., Arendt, ]., et al. «Can melatonin improve shift workers’ toler- ance of the night shift? Ξοπιε preliminary findings.» Chronobiology Int., 1993, 10: 315-20.
Foidart, ]., et al. »Estradiol and progesterone regulate the proliferation of human breast epithelial cells.» Fertility and Sterίlity, May 1998, 69 (5): 963-68.
Food and Drug Administration. «Tampons and asbestos, dioxin &: toxic shock syndrome.» Report from the Center for Deνices and Radiological Health,]uly 23,1999.
Formby, Β., and Wiley, Τ. 5. «Progesterone inhibits growth and induces apoptosis ίτι breast cancer cells: inverse effects οτι Bcl-2 and ρ53.» Annals ΟΙ Clinical Laboratory Sci, November-December 1998, 28 (6): 360-9.
Fortunati, Ν. «5ex hormone-binding globulin: Νοι οηlΥ a transport pro- tein.» Journal ΟΙ Endocrίne Investigation, March 1999,22 (3): 223-34.
Franceschi, 5., et al. «The role of energy and fat ίη cancers of the breast and colon-rectum ίη a southern European population.» Annals ΟΙ Oncology, 1999, 10 5upplement 6: 61-3.
Gaby, Alan R. Preventing and Reversing Osteoporosis. Rocklin, Cal.: Prima Publications, 1995.
Gajdos, Csaba, et al. «Breastcancer diagnosed duήηg hormone replacement therapy.» Obstetrίcs and Gynecology, Αρή12000, 95 (4): 513-18.
Gambrell, R. Don, et al. «Decreased incidence of breast cancer ίη post- menopausal estrogen-progestogen users.» Obstetrίcs-Gynecology, October 1983,62 (4):435-43.
Gambrell, R. Don, ]τ. »Hormone replacement therapy and breast cancer.»
Maturίtas, August 1987,9 (2): 123-33.
Hargrove, ]oel Τ., et al. «Αοεοτριίοτι of oral progesterone is influenced by ve- hicle and particle size.» Amerίcan Joumal ΟΙ Obstetrίcs and Gynecology, 1989,161 (4): 948-51.
Helzlsouer, Kathy, et al. «Relationship of prediagnostic serum levels of dehy- droepiandrosterone and dehydroepiandrosterone sulfate to the risk of developing premenopausal breast cancer.» Cancer Research, ]anuary
1992,52:1-4.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα