Αρχική » Τους έκαναν ενδοφλέβιες και παρουσίασαν καρδιολογικά προβλήματα!

Τους έκαναν ενδοφλέβιες και παρουσίασαν καρδιολογικά προβλήματα!

by admin

Πολλοί Ντοπάρονται, διότι θέλουν  να επιτύχουν την ουσιαστική διαφορά στα μάτια των αντιπάλων και του κοινού, παρακάτω το άρθρο από την Κύπρο…
όπου έγινε  Άνω-κάτω το κυπριακό ποδόσφαιρο από τις δύο καταγγελίες στην Αστυνομία ποδοσφαιριστών της Αλκής, οι οποίοι πρόσφατα παρουσίασαν καρδιολογικά προβλήματα, διότι τους χορηγούνταν κατά την περσινή περίοδο ενδοφλέβιες ουσίες με σύριγγα.


[quote]Τονίζεται πως η χορήγηση του οποιουδήποτε φαρμάκου σε ενέσιμη μορφή, που είναι μια ιατρική πράξη, επιβάλλεται από τη νομοθεσία ότι πρέπει να γίνεται από γιατρό![/quote]

Αναβολικά, ανδρογόνα, στεροειδή μπορούν να προκαλέσουν υπερτροφία μυοκαρδίου. Το ίδιο όμως μπορεί να προκληθεί και από τη χορήγηση νόμιμων ουσιών ή αυξητικών ορμονών.

Οι οποιεσδήποτε ουσίες, νόμιμες ή παράνομες, μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακά ή άλλα προβλήματα τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν και να εξαλειφθούν και σε κάποιες άλλες όχι. Επιπλέον, στην ιατρική, εξαιτίας διαφόρων παραμέτρων δεν συνηθίζεται η ενδοφλέβια χορήγηση «ενισχυτικών» ουσιών και προτιμάται η από του στόματος χορήγηση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η χορήγηση πρέπει να γίνεται μόνο από γιατρό.  
Αναβολικά, ανδρογόνα, στεροειδή μπορούν να προκαλέσουν υπερτροφία μυοκαρδίου. Το ίδιο όμως μπορεί να προκληθεί και από τη χορήγηση νόμιμων ουσιών ή αυξητικών ορμονών.
Τα καρδιακά προβλήματα, ωστόσο, όπως η υπερτροφία του μυοκαρδίου, πολλές φορές οφείλονται σε παθολογικά αίτια τα οποία καθηλώνουν τον αθλητή και το ενδεχόμενο επανάκαμψης του ατόμου στις δραστηριότητές του και κυρίως στον ανταγωνιστικό αθλητισμό είναι πολύ απομακρυσμένο.
Αυτά εξήγησαν σε γενικές γραμμές στον «Φ» το μέλος του συμβουλίου της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου, καρδιολόγος Ευαγόρας Νικολαΐδης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Βάσος Οικονόμου, με αφορμή την καταγγελία των δύο ποδοσφαιριστών.
Ο κ. Νικολαΐδης, αναλύοντας τα δεδομένα ξεκαθάρισε ότι η χρήση ουσιών, είτε αυτές είναι νόμιμες είτε παράνομες, μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες την υγεία του ατόμου. Για αυτό και υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα φαίνεται να είναι πολύ μεγάλο σε ό,τι αφορά και τους ερασιτέχνες αθλητές, οι οποίοι λαμβάνουν διάφορα σκευάσματα με ανεξέλεγκτο τρόπο». Στην περίπτωση των αθλητών, είπε ο κ. Νικολαΐδης, «η χορήγηση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από γιατρό, ο οποίος βεβαίως δεν μπορεί να χορηγεί παράνομες ουσίες σε κανέναν».


Στην ερώτηση για το κατά πόσον υπάρχει διαφορά στις αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού όταν το οποιοδήποτε σκεύασμα χορηγείται από του στόματος ή σε ενέσιμη μορφή, ο κ. Νικολαΐδης απάντησε ότι «βλέπουμε να χρησιμοποιούνται και οι δύο τρόποι χορήγησης. Ωστόσο και με δεδομένες άλλες παραμέτρους τις οποίες ένας γιατρός γνωρίζει, δεν συνηθίζουμε να χορηγούμε τέτοιες ουσίες, ενισχυτικές ενδοφλέβια».
Ο κ. Νικολαΐδης, εξήγησε επίσης ότι η υπερτροφία μυοκαρδίου μπορεί να παρουσιαστεί ξαφνικά στους αθλητές ανεξαρτήτως του αν λαμβάνουν ή όχι ουσίες. «Τότε μιλάμε για την ‘’αθλητική καρδιά’’. Στις περιπτώσεις όμως αυτές, συνήθως όταν ο αθλητής σταματήσει να αθλείται για κάποιο χρονικό διάστημα η καρδιά επανέρχεται και το άτομο μπορεί να επιστρέψει στην ενεργό δράση». Τέλος, η υπερτροφία μυοκραδίου μπορεί να οφείλεται και σε παθολογικά, γενετικά και άλλα αίτια. «Σε αυτές τις περιπτώσεις το άτομο δεν μπορεί να συμμετέχει στον ανταγωνιστικό αθλητισμό».
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον, για την περίπτωση των δύο ποδοσφαιριστών μπορεί να τεθεί θέμα παραλείψεων κατά την έκδοση του πιστοποιητικού υγείας τους, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι «το Δελτίο Υγείας εκδίδεται κατόπιν εξετάσεων ανά τριετία. Επίσης είναι πολύ πιθανόν κατά την τελευταία εξέτασή τους τα άτομα αυτά να μην παρουσίαζαν την υπερτροφία μυοκαρδίου η οποία εμφανίστηκε όμως στην πορεία».


ΠΙΣ: «Αν η χορήγηση δεν γίνεται από γιατρό, υπάρχει παρανομία»



 Την περίπτωση των δύο ποδοσφαιριστών κλήθηκε από τον «Φ» να σχολιάσει και ο πρόεδρος της Επιτροπής δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος εξήγησε ότι «για τον ΠΙΣ θέμα θα προκύψει εάν διαπιστωθεί ότι ένας γιατρός έχει προχωρήσει στη χορήγηση παράνομων ουσιών σε αθλητές».
Περαιτέρω, «η χορήγηση του οποιουδήποτε φαρμάκου σε ενέσιμη μορφή, που είναι μια ιατρική πράξη, επιβάλλεται από τη νομοθεσία ότι πρέπει να γίνεται από γιατρό, εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ιατρών Κύπρου και αδειοδοτημένο από τον ΠΙΣ». Στην περίπτωση, όμως, που «η Αστυνομία καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα σκευάσματα αυτά, νόμιμα ή παράνομα, χορηγήθηκαν στους αθλητές από άτομο που δεν είναι γιατρός, τότε μιλάμε για παρανομία, ποινικό αδίκημα».
Ο κ. Οικονόμου έχει ήδη κληθεί από την Αστυνομία να δώσει κατάθεση, ύστερα από την καταγγελία των δύο ποδοσφαιριστών. Όπως ανέφερε στον «Φ», «εγώ εξήγησα στην Αστυνομία τη νομοθεσία και όπως φαίνεται η Αστυνομία τώρα θα προχωρήσει στη διερεύνησή της».
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Αρχής Αντι-ντόπινγκ Μιχάλης Πέτρου εξήγησε πως «η χορήγηση ουσιών στον αθλητισμό από μόνη της σαφώς δεν είναι κάτι που απαγορεύεται». Αυτό που απαγορεύεται, είπε, «είναι οι παράνομες ουσίες που χορηγούνται» και την Αρχή απασχολεί «το πότε χορηγούνται, από ποιον χορηγούνται κ.λπ.».
Για την Αρχή, όπως είπε ο κ. Πέτρου, «θέμα θα τεθεί εάν προκύψει ότι γινόταν χορήγηση παράνομων ουσιών». Παρόλα αυτά, τόνισε, «εμείς έχουμε ζητήσει πολλές φορές τη βοήθεια αθλητών και αθλητικών παραγόντων για να μπορέσουμε να κτυπήσουμε την παρανομία.
Καλέσαμε και καλούμε τους αθλητές, όταν τους χορηγούνται ουσίες να έρχονται κοντά μας για να τους ενημερώνουμε πρώτα για το κατά πόσον οι ουσίες αυτές είναι νόμιμες ή παράνομες και αυτό και για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην έχουν προβλήματα στην πορεία της καριέρας τους εάν στο τέλος διαπιστωθεί ότι κάνουν χρήση παράνομων ουσιών».
  Μαριλένα Παναγή    

δείτε επίσης Ενέσιμο σοκ στο ποδόσφαιρο
Καταγγελία παικτών

Άνω-κάτω το κυπριακό ποδόσφαιρο από τις δύο καταγγελίες στην Αστυνομία ποδοσφαιριστών της Αλκής, οι οποίοι πρόσφατα παρουσίασαν καρδιολογικά προβλήματα, ότι τους χορηγούνταν κατά την περσινή περίοδο ενδοφλέβιες ουσίες με σύριγγα.
Πρόκειται για τους Παναγιώτη Λοϊζίδη και Παναγιώτη Φραγκέσκου, 27 και 23 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι αναγκάζονται να σταματήσουν το ποδόσφαιρο λόγω καρδιολογικών προβλημάτων. Μετά τη λήψη των καταγγελιών στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λάρνακας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για ν’ αποφασιστούν τα επόμενα βήματα και ο τρόπος χειρισμού της καταγγελίας.


Οι δύο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», έχουν κατονομάσει ένα πρόσωπο που τους χορηγούσε τις ενδοφλέβιες ουσίες, γι’ αυτό και πρώτα θα γίνει έρευνα όσον αφορά τις ουσίες και στη συνέχεια θα κληθεί για κατάθεση το πρόσωπο που αναφέρεται. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οποιοδήποτε φάρμακο χορηγείται ενδοφλέβια, πρέπει να γίνεται από γιατρό και όχι άλλο πρόσωπο. Καθοριστικό για την υπόθεση που απασχολεί σχεδόν ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, είναι το τι ουσίες χορηγούνταν. Αφού πρώτα ξεκαθαρίσει αυτό, τότε θα πάρουν και κατεύθυνση οι ανακρίσεις.


Οι δύο ποδοσφαιριστές προσήλθαν στο ΤΑΕ συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών Σπύρο Νεοφυτίδη. Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν, κατά την σεζόν 2017-18 κι ενώ αγωνίζονταν στην Αλκή, άτομο που συνεργαζόταν με τον σύλλογο τούς χορήγησε ουσίες μέσω σύριγγας, χωρίς να τους διευκρινιστεί ακριβώς για ποιες ουσίες πρόκειται.
Οι δύο ποδοσφαιριστές ζήτησαν από την Αστυνομία να ερευνήσει κατά πόσο το πρόβλημα στην καρδιά με το οποίο διαγνώστηκαν πρόσφατα και τους ανάγκασε να βάλουν τέλος πρόωρα στην ποδοσφαιρική τους καριέρα, προκλήθηκε λόγω εξωγενών παραγόντων. Οι ποδοσφαιριστές παρέδωσαν στην Αστυνομία συγκεκριμένες αναφορές και στοιχεία.
Από την Αλκή αναφέρθηκε ότι ο πρόεδρος του σωματείου βρίσκεται στο εξωτερικό και θα επιστρέψει στην Κύπρο σήμερα το βράδυ, ενώ από εβδομάδας θα παραθέσει δημοσιογραφική διάσκεψη.
Ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λάρνακας, Πάμπος Ζαχαρίου, επιβεβαίωσε στον «Φ» τη λήψη των καταθέσεων και τόνισε ότι τώρα θα αρχίσει η εξέτασή τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά θα γίνει εξέταση κατά πόσον οι ουσίες που χορηγούνταν είναι απαγορευμένο φάρμακο ή όχι και στη συνέχεια θα αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα.
  
Μιχάλης Χατζηβασίλης

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα