Αρχική » Hμικρανίες έχεις αυξημένα οιστρογόνα & χαμηλή τεστοστερόνη;

Hμικρανίες έχεις αυξημένα οιστρογόνα & χαμηλή τεστοστερόνη;

by admin

Όπως δημοσιεύτηκε τα άτομα που πάσχουν από  ημικρανία μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων.  Τα οιστρογόνα διαδραματίζουν  ρόλο στις ημικρανίες  των γυναίκων, τώρα  νέα έρευνα δείχνει ότι η γυναικεία σεξουαλική ορμόνη μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ημικρανία για τους άνδρες, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο online τεύχος της Νευρολογίας στις 27 Ιουνίου 2018 , το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η ημικρανία είναι μια αναπηρική νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται  από έντονους πονοκεφάλους, ως χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες μέτριες έως έντονες κεφαλαλγίες, συχνά σε συνδυασμό με μια σειρά από συμπτώματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια των παιδικών χρόνων, οι γυναίκες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν ημικρανία από τους άνδρες.[quote]Η έρευνά διαπίστωσε αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων σε άνδρες με ημικρανία, καθώς και συμπτώματα χαμηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης[/quote]

Όπως αναφέρθηκε, με τα νέα ευρήματα, οι συγκεκριμένες ορμόνες ενδεχομένως ευθύνονται και για τις ανδρικές ημικρανίες. “Η προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι τα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να επηρεάσουν τις γυναίκες όταν έχουν ημικρανίες και πόσο σοβαρή είναι, αλλά λίγα είναι γνωστά για το αν οι ορμόνες του φύλου επηρεάζουν επίσης την ημικρανία στους άνδρες”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης WPJ van Oosterhout, MD, στην Ολλανδία. “Η έρευνά μας διαπίστωσε αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων σε άνδρες με ημικρανία, καθώς και συμπτώματα χαμηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης”.

Η έρευνα έγινε σε 17 άντρες μέσης ηλικίας 47 ετών, που είχαν ημικρανία κατά μέσο όρο 3 φορές το μήνα. Κανένας  από τους συμμετέχοντες δεν λάμβανε φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα των  ορμονών. Οι 17 πάσχοντες από ημικρανίες συγκρίθηκαν με 22 άντρες χωρίς ημικρανίες. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν υγιές βάρος για την ηλικία τους.

Οι ερευνητές πήραν τέσσερα δείγματα αίματος από κάθε συμμετέχοντα σε μία μόνο ημέρα, κάθε τρεις ώρες μεταξύ τους. Για τα άτομα με ημικρανία, τα πρώτα δείγματα αίματος ελήφθησαν σε μη ημικρανική ημέρα και στη συνέχεια κάθε μέρα στη συνέχεια έως ότου ο συμμετέχων είχε μια ημικρανία.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα οιστραδιόλης και τεστοστερόνης στο αίμα των αντρών και ανακάλυψαν ότι οι άντρες με ημικρανίες είχαν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων (97 pmol/L), έναντι των αντρών χωρίς ημικρανίες (69 pmol/L). Τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν παρόμοια στις 2 ομάδες. Αυτό οδήγησε σε χαμηλότερη αναλογία τεστοστερόνης έναντι οιστρογόνων στους πάσχοντες από ημικρανίες (3,9 ένταντι 5.0 στους άνδρες χωρίς ημικρανίες).
Τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξήθηκαν 24 ώρες πριν από την ημικρανία σε άνδρες που παρουσίασαν συμπτώματα προ-ημικρανίας όπως κόπωση, μυϊκή δυσκαμψία και επεισοδια για κατανάλωση τροφής (βουλιμία) Επιπλέον, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ερωτήματα σχετικά με τα συμπτώματα που μπορεί να έχουν σχέση με την  ανεπάρκεια στην τεστοστερόνη , όπως η διάθεση, η ενέργεια και  οι σεξουαλικές διαταραχές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ημικρανία ανέφεραν πιο συχνά τέτοια συμπτώματα που ήταν συχνότερα και πιο σοβαρά. Συνολικά το 61% των ανδρών με ημικρανία ανέφερε τέτοια συμπτώματα, σε σύγκριση με το 27% των ανδρών χωρίς ημικρανία.
“Περαιτέρω μελέτες χρειάζονται σε μεγαλύτερους πληθυσμούς για να επικυρώσουν τα ευρήματά μας”, δήλωσε ο Van Oosterhout. «Ο ακριβής ρόλος του οιστρογόνου στους άνδρες με ημικρανία και το κατά πόσο οι διακυμάνσεις στα οιστρογόνα μπορεί να σχετίζονται με τη δραστηριότητα της ημικρανίας, όπως και στις γυναίκες, πρέπει να διερευνηθούν πλήρως».

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα