Αρχική » Έχει τα προσόντα ο γυμναστής;

Έχει τα προσόντα ο γυμναστής;

by admin

Στο παρακάτω άρθρο επισημαίνεται: Μην υποθέτετε ότι επειδή κάποιος δουλεύει σε γυμναστήριο είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και μη διστάσετε ποτέ να ρωτήσετε και να μάθετε.


 

Προτού τον επιλέξετε, ρωτήστε για την κατάρτιση και το επαγγελματικό του βιογραφικό

Ο σωστός γυμναστής πρέπει να γνωρίζει καλά ανατομία, κινησιολογία, φυσιολογία και εργοφυσιολογία, ώστε να μπορεί να σχεδιάζει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό πρόγραμμα

ΜΗΝ ΥΠΟΘΕΣΕΤΕ ότι επειδή κάποιος δουλεύει σε γυμναστήριο είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και μη διστάσετε ποτέ να ρωτήσετε και να μάθετε…

Η επιλογή είναι δική σας. Επιθυμείτε να εμπιστευτείτε την εκγύμνασή σας σε κάποιο άτομο που δεν διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα για μία ουσιαστική και ασφαλή εκγύμναση; Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε ρωτήστε εάν ο προσωπικός γυμναστής που θα επιλέξετε ή οι γυμναστές που εργάζονται στο γυμναστήριο που θα εμπιστευτείτε είναι πτυχιούχοι Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ή άλλου ισότιμου Ανώτερου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Κύπρου ή του εξωτερικού.

Μην υποθέτετε ότι επειδή κάποιος δουλεύει σε γυμναστήριο είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και μη διστάσετε ποτέ να ρωτήσετε και να μάθετε. Είναι δικαίωμά σας να γνωρίζετε αν ο άνθρωπος που θα του εμπιστευτείτε εν μέρει τη σωματική, αλλά και την ψυχική σας υγεία, είναι ικανός να τη βελτιώσει, που είναι και το ζητούμενο, και οπωσδήποτε όχι να τη χειροτερέψει. Το ίδιο δεν απαιτείτε από τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας; Απαίτηση κατοχής των απαιτούμενων προσόντων δεν έχετε από τον δικηγόρο ή τον λογιστή σας;

Αντίθετα αποτελέσματα

Αφορμή για το άρθρο αυτό στάθηκε συζήτηση που είχα πρόσφατα με ένα γνωστό, ο οποίος κάποια στιγμή είχε απευθυνθεί σε «προσωπικό γυμναστή». Θεώρησε ότι με αυτόν τον τρόπο θα τύχει καλύτερης αντιμετώπισης και πιο αποτελεσματικής εκγύμνασης. Πολύ καλή η σκέψη του, αλλά, δυστυχώς, δεν έπεσε στα καλύτερα χέρια και είχε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Για πολλούς λόγους, που αφορούσαν τόσο στη μεθοδολογία όσο και στις ελλιπείς γνώσεις του ατόμου που επέλεξε για εκγύμναση, το αποτέλεσμα ήταν πολύ σύντομα και άδοξα να σταματήσει όχι μόνο η συνεργασία τους, αλλά και η διάθεση του ασκουμένου να ασχοληθεί ξανά με την άθληση, αφού στην πορεία του παρουσιάστηκαν μυοσκελετικά προβλήματα. Και είναι, αλήθεια, οδυνηρό -σε μια εποχή που με τόσο κόπο εμείς οι γυμναστές, αλλά και οι επαγγελματίες του κλάδου της υγείας προσπαθούμε να πείσουμε για την ωφελιμότητα της άσκησης- να χαλάνε ό,τι κτίζουμε άτομα που δεν κατέχουν τα προσόντα.

Σωστή επιλογή

Για καλύτερα αποτελέσματα και αποφυγή πιθανών δυσάρεστων καταστάσεων για την υγεία και το σώμα, η επιλογή του προσωπικού γυμναστή θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και σχολαστικά, αναμένοντας τα ακόλουθα:

1. Να είναι τουλάχιστον απόφοιτος Πανεπιστημίου, Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού(ΤΕΦΑΑ) ή άλλου ισότιμου Ανώτερου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Κύπρου ή του εξωτερικού.

2. Να έχει καταρτιστεί με επιπλέον σεμινάρια σε θέματα «personal training».

3. Να έχει ολοκληρωμένες γνώσεις σε θέματα υγείας, άσκησης και φυσικής κατάστασης του ανθρώπινου σώματος.

4. Να έχει την ικανότητα να γυμνάζει τον ασκούμενο με μεγάλη ποικιλία ασκήσεων και μορφών εκγύμνασης. Η ποικιλομορφία, άλλωστε, είναι μια από τις βασικές αρχές της προπονητικής. Και λέγοντας ποικιλία, δεν στεκόμαστε μόνο στο ασκησιολόγιο, αλλά και στα διάφορα ήδη εκγύμνασης, όπως γιόγκα, πιλάτες, λειτουργική προπόνηση, ασκήσεις με μπάλα και άλλα. Τι θα πει δεν ξέρω γιόγκα ή πιλάτες; Ο σωστός επαγγελματίας δεν παύει ποτέ να ενημερώνεται και να είναι ευέλικτος. Μόνο έτσι θα κερδίσει αυτός και όσοι θα τον εμπιστευτούν.

5. Να γνωρίζει καλά την ανατομική του ανθρώπινου σώματος, κινησιολογία, φυσιολογία και εργοφυσιολογία. Τομείς απαραίτητοι για την οργάνωση και σχεδίαση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού προγράμματος.

Ρωτήστε και κρίνετε

Προτού καταλήξετε στον γυμναστή που θα εμπιστευτείτε, καλό θα ήταν να ρωτήσετε, ώστε να έχετε καλές συστάσεις και αφού απευθυνθείτε σ’ αυτόν να τον κρίνετε αυστηρά. Να εκτιμήσετε την ευσυνειδησία του, εάν σας προτείνει μετρήσεις, όπως σωματικού βάρους, λίπους, πίεσης, καρδιακής συχνότητας κι άλλες. Να κρίνετε τον επαγγελματισμό του από την ενημέρωση που θα σας παρέχει για τη χρησιμότητα της κάθε άσκησης και από τις συμβουλές που θα σας δίνει για τη σωστή εκτέλεσή της. Ιδιαίτερα, όμως, θα τον κρίνετε στα πιο δύσκολα.

Εάν συμβεί να έχετε κάποιο μικρό τραυματισμό, τότε ο προσωπικός γυμναστής θα πρέπει να προσαρμόσει αναλόγως το πρόγραμμά σας. Έχει, επίσης, την υποχρέωση να είναι καταρτισμένος σε θέματα που αφορούν ειδικές περιπτώσεις αθλουμένων, όπως γι’ αυτούς που πάσχουν από αρθριτικά, καρδιοπάθειες, είναι διαβητικοί ή έχουν μυοσκελετικά προβλήματα, όπως, σκολίωση, κύφωση, αυχενικό σύνδρομο και άλλα. Θα πρέπει να έχει, επίσης, γνώσεις για κατηγορίες του πληθυσμού όπως άτομα τρίτης ηλικίας, εγκύους και εφήβους, οι οποίοι απαιτούν το δικό τους πρόγραμμα. Η βοήθειά του θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων, που τόσο έχουν ανάγκη.

Προσοχή

ΕΝΑΣ προσοντούχος και πτυχιούχος προσωπικός γυμναστής, που ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στον τομέα του και είναι πάντα καλά διαβασμένος, είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε περίπτωση, όσο απαιτητική κι αν είναι. Σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, εάν χρειάζεται, θα καταρτίσει το ανάλογο πρόγραμμα για τον αθλούμενο, το οποίο θα επιδράσει αποφασιστικά στη ζωή του, βοηθώντας τον να βελτιώσει τη σωματική του κατάσταση, την ψυχική του διάθεση και την ποιότητα της ζωής του. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν υπολείπεται προσόντων, κατάρτισης και ενημέρωσης, ο αθλούμενος δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και πολύ πιθανόν να προκύψουν προβλήματα που θα βάλουν σε περιπέτειες τη σωματική του υγεία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ
Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αθηνών
Pilates master trainer
group & personal trainer
Salto Health and Fitness

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα