Αρχική » Αθήνα: αγοράζουν συμπληρώματα από το Ίντερνετ & χρησιμοποιούν προϊόντα από τη  μαύρη αγορά

Αθήνα: αγοράζουν συμπληρώματα από το Ίντερνετ & χρησιμοποιούν προϊόντα από τη  μαύρη αγορά

by admin

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Τμήμα χημείας και τοξικολογίας τροφίμων, σχεδόν το 60% των ερασιτεχνών αθλητών στην Ελλάδα ερωτήθηκαν εάν χρησιμοποίησαν κάποια μορφή συμπληρώματος διατροφής – με τις πρωτεΐνες, τα αμινοξέα και τις βιταμίνες να είναι τα πιο δημοφιλείς. Ενώ η πλειοψηφία βρέθηκε να καταναλώνει ασφαλή συμπληρώματα, η ελληνική ομάδα προειδοποίησε ότι σχεδόν ένας στους δέκα από τους αθλητές βρέθηκε να καταναλώνει συμπληρώματα μολυσμένα με αναβολικά στεροειδή, προορμόνες, αναστολείς επιλεκτικών υποδοχέων ανδρογόνου (SARM) και αναστολείς αρωματάσης – ” oλες οι φαρμακολογικές ουσίες με ιδιότητες ενδοκρινικής διαμόρφωσης που δεν αναφέρονται στην ετικέτα. “

“Στην παρούσα μελέτη, το 9% των εφήβων αθλητών αναψυχής χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα που περιέχουν ουσίες ντόπινγκ. Οι χρήστες χρησιμοποίησαν συνειδητά αναβολικούς παράγοντες για να αυξήσουν την πρωτεϊνική σύνθεση και την ανάπτυξη μυών, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα προϊόντα που χρησιμοποιούσαν διαφημίζονται ως – natural boosters  φυσικοί ενισχυτές” , δήλωσε η ομάδα με επικεφαλής την αντίστοιχη συγγραφέα Χριστίνα Τσιτσιμπίκου από το Γενικό Χημείο του Κράτους .

“Τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ερασιτέχνες αθλητές (ψυχαγωγικούς εφήβους αθλητές)   για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους”, προειδοποίησαν, προσθέτοντας ότι η εύκολη πρόσβαση σε νοθευμένα συμπληρώματα διατροφής και προϊόντα από τη μαύρη αγοράς “θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία”.

Εννέα τοις εκατό των χρηστών βρέθηκαν να καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής που ήταν μολυσμένα με με αναβολικά στεροειδή , προ- ορμόνες,  εκλεκτικούς ρυθμιστές υποδοχέα ανδρογόνου   (SARMs) και  αναστολείς αρωματάσης, φαρμακολογικές ουσίες με ιδιότητες ενδοκρινικής διαμόρφωσης που δεν αναφέρονται στην ετικέτα.


 

Σημαντικά ευρήματα

Παράλληλα η Τσιτσιμπίκου με τους συναδέλφους από ελληνικές υπηρεσίες και πανεπιστήμια, έθεσαν ένα ερωτηματολόγιο σε 170 εφήβους αθλητές από 11 τυχαία επιλεγμένα γυμναστήρια στην περιοχή της Αθήνας – διαπιστώνοντας ότι το 60% όλων των ερωτηθέντων  δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν κάποιο είδος συμπληρώματος διατροφής. Από αυτούς που χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής, το 9% διαπιστώθηκε ότι καταναλώνουν συμπληρώματα μολυσμένα με ουσίες ντόπινγκ, ανέφερε και πρόσθεσε  ότι αυτές οι «μολύνσεις» ήταν φαρμακολογικές ουσίες με ιδιότητες ενδοκρινικής διαμόρφωσης που  δεν αναγραφόταν στην ετικέτα.

Η  Τσιτσιμπίκου και οι συνάδελφοί της ανέφεραν ότι αυτές οι απαγορευμένες ουσίες εμφανίστηκαν σε προϊόντα που συχνά κυκλοφορούσαν ως «φυσικοί ενισχυτές»  Η ομάδα έρευνας αποκάλυψε ότι όλα τα παρασκευάσματα πρωτεϊνών, αμινοξέων και κρεατίνης που ελέγχθηκαν βρέθηκαν απαλλαγμένα από ουσίες ντόπινγκ.

Νομικό ή καταναλωτικό πρόβλημα;

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο Dr. Adam Carey, πρόεδρος της ESSNA, European Specialist Sports Nutrition Alliance δήλωσε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η βιομηχανία αθλητικής διατροφής ρυθμίζεται αυστηρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση “από τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα προϊόντα τον τρόπο με τον οποίο επισημαίνονται, διατίθενται στο εμπόριο και πωλούνται έχοντας την ασφάλεια των καταναλωτών ως νούμερο ένα προτεραιότητα “. “Δυστυχώς, όπως και με κάθε άλλη βιομηχανία, μια χούφτα ανεύθυνων εταιρειών λειτουργούν και πωλούν παράνομα προϊόντα, σχεδόν πάντοτε μέσω του διαδικτύου – οι αρχές που αρχίζουν μόλις πρόσφατα να ασκούν αποτελεσματικά την αστυνόμευση  συνήθως στα προϊόντα που εισάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ. “

Επίσης παρατηρείται χαμηλό επίπεδο συνειδητοποίησης και χαμηλής συμμετοχής των επαγγελματιών ιατρικής περίθαλψης σε ερασιτέχνες αθλητές ψυχαγωγίας.

Οι Έλληνες ερευνητές  επεσήμαναν επίσης ότι, παρά τις αποσύρσεις των συμπληρωμάτων διατροφής, όταν εντοπίζονται νοθεύσεις  και παράνομα συστατικά, «τα αποτελέσματά μας δείχνουν να χάνονται από τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς που επιβάλλονται από τις αρχές». Ωστόσο, οι συγγραφείς ανέφεραν επίσης ότι το 9% των ερασιτεχνών αθλουμένων που χρησιμοποιούν συμπληρώματα ντόπινγκ το έκαναν κατ ‘επιλογή. [quote]Η πλειοψηφία (63%) εφήβων αγόρασε προϊόντα από το Διαδίκτυο[/quote]
“Τα διατροφικά συμπληρώματα κυκλοφορούν ελεύθερα στους εφήβους μέσω του διαδικτύου, χωρίς νομικούς περιορισμούς και, κυρίως, χωρίς προειδοποιήσεις για πιθανούς κινδύνους για την υγεία τους”, ανέφεραν. “Στην Ελλάδα, όπως και αλλού, η πρόσληψη συμπληρωμάτων μεταξύ των ατόμων που ασκούνται σε γυμναστήρια είναι συνήθως αυτο-συνταγογραφούμενη και απαλλαγμένη από νομικούς περιορισμούς.”
Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα (περίπου 15%) των πρωτεϊνών / αμινοξέων και των παρασκευασμάτων κρεατίνης που χρησιμοποιήθηκαν από τον πληθυσμό της μελέτης δοκιμάστηκαν επίσης και βρέθηκαν απαλλαγμένα από ουσίες ντόπινγκ. Η πλειοψηφία (63%) εφήβων αγόρασε προϊόντα από το Διαδίκτυο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η  ερευνητική ομάδα υποστηρίξε ότι πρέπει να λαμβάνονται «ειδικές διατάξεις» για τους λιανοπωλητές που παρέχουν νοθευμένα  συμπληρώματα διατροφής σε μικρούς καταναλωτές. “Επιπλέον, η συνειδητοποίηση για την ύπαρξη νέων προϊόντων στη μαύρη αγορά και τα συμπληρώματα διατροφής είναι υψίστης σημασίας για τα εργαστήρια, ώστε να αναπτύξουν τις μεθόδους ανίχνευσης και να εξετάσουν τις νέες ουσίες όσο το δυνατόν νωρίτερα”, ανέφεραν.

Δεν υπάρχει θέση στον νόμιμο κόσμο της αθλητικής διατροφής

“Όπως αναφέρουν οι μελέτες, ορισμένοι αθλητές δυστυχώς κάνουν τη συνειδητή απόφαση να χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν ουσίες όπως οι αναβολικοί παράγοντες με την ψευδή πεποίθηση ότι μπορούν να ενισχύσουν με ασφάλεια τις επιδόσεις τους και χωρίς να λάβουν υπόψη τις πιθανές παρενέργειες τους”, σχολίασε ο Carey από την  ESSNA. “Η στάση της βιομηχανίας είναι σαφής σε αυτό: οι ουσίες αυτές απαγορεύονται και δεν έχουν θέση στο νόμιμο αθλητικό κόσμο της διατροφής. προτρέπουμε το κοινό να τους αποφύγει με κάθε κόστος. “

Ο πρόεδρος της ESSNA  δήλωσε ότι η ένωση και η προτεραιότητα των μελών της ήταν ανέκαθεν δημόσια ασφάλεια και καλή υγεία.

“Εργαζόμαστε επιμελώς για να βελτιώσουμε τη γνώση των καταναλωτών σχετικά με τη βιομηχανία και την ευαισθητοποίηση για αυτά τα δυνητικά επικίνδυνα προϊόντα”, ανέφερε. “Έχουμε αναπτύξει  αρκετούς πόρους για να βοηθήσουμε το κοινό να εξασφαλίσει ότι αγοράζει τη σωστή αθλητική διατροφή για τους σωστούς λόγους και να αποφεύγει εκείνες που θα μπορούσαν παράνομα να περιέχουν απαγορευμένες ουσίες και να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους”.

 “Καλούμε τους καταναλωτές να αγοράζουν μόνο προϊόντα από έγκριτες εταιρείες όπως τα μέλη του ESSNA, η δέσμευση των οποίων για τον Κώδικα Πρακτικής της ESSNA, υπόσχεται ότι τα προϊόντα τους συμμορφώνονται με όλους τους νόμους που θεσπίζονται για την προστασία του κοινού.” “Ξεχωριστά, ασχολούμαστε επίσης με την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού προτύπου για τις ορθές πρακτικές για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής στον αθλητισμό και τα προϊόντα διατροφής, που προορίζονται για αθλητές”.

Έρευνα εδώ

Χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που έχουν μολυνθεί με απαγορευμένες
ουσίες ντόπινγκ από ψυχαγωγικούς εφήβους αθλητές στην Αθήνα


 

Use of nutritional supplements contaminated with banned doping substances by recreational adolescent athletes in Athens, Greece

Author
Konstantinos Tsarouhas
NassiaKioukia–Fougia
Petros Papalexis
AristidisTsatsakis
DimitriosKouretase
flora Bacopoulou
ChristinaTsitsimpikou


δείτε επίσης εδώ  

Έρευνα του ΑΠΘ για τη χρήση αναβολικών ουσιών
σε αθλούμενους νέους
13cf062ed707aa63bd0acdd7e3a5ef4f-720x400

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα