Αρχική » Κίνδυνος σχετιζόμενων όγκων του ήπατος από ανδρογόνα

Κίνδυνος σχετιζόμενων όγκων του ήπατος από ανδρογόνα

by admin

Η κατάχρηση αναβολικών στεροειδών είναι συχνή στους αθλητές και συνδέεται με διάφορες ιατρικές επιπλοκές. Οι αναφερόμενες ηπατικές επιπλοκές περιλαμβάνουν χολόσταση, αύξηση των αμινοτρανσφερασών, ίκτερο, καλοήθη ηπατικά αδενώματα και σπάνιες περιπτώσεις ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Τα ιστολογικά ευρήματα περιλαμβάνουν τη πελίωση – hepatis, μια αλλοίωση που χαρακτηρίζεται από ηπατική ημιτονοειδή διαστολή η οποία είναι συχνά κυστική. Η ρήξη αυτών των κύστεων μπορεί να προκαλέσει μοιραία εσωτερική αιμορραγία. Αναφέρουμε την πρώτη περίπτωση αναγέννησης και αιμορραγίας του αδενώματος μετά από υποτροπή/ κατάχρησης ανδρογόνων.

Εδώ αναφέρθηκε μια σπάνια περίπτωση επανεμφάνισης ηπατικού αδενώματος με υποτροπιάζουσα κατάχρηση στεροειδών, που περιπλέκεται από αιμορραγία που απειλεί τη ζωή. Αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει τις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές της κατάχρησης αναβολικών στεροειδών και επισημαίνει τον  υψηλό δείκτη καχυποψίας μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης για τις επιπλοκές του ήπατος εάν προκύψει ιστορικό χρήσης στεροειδών.

Ένας άνδρας ηλικίας 27 ετών, με  5ετή ιστορικό κατάχρησης αναβολικών στεροειδών, παρουσιάστηκε στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών παρουσιάζοντας  για  2 ημέρες επιγαστρικό πόνο και ναυτία. Τα μόνα φάρμακά του  εκείνη την περίοδο όπως ανέφερε ήταν από του στόματος ανδροστενεδιόνη και ενδομυϊκή νανδρολόνη. Ήταν αστυνομικός και bodybuilder που διαγωνιζόταν . Αρνήθηκε ότι χρησιμοποιούσε αλκοόλ, καπνό και ενδοφλέβια φάρμακα. Η φυσική εξέταση   αποκάλυψε ευαισθησία στο πρησμένο στομάχι και ηπατομεγαλία. Τα εργαστηριακά αποτελέσματα  ήταν αξιοσημείωτα,  συνολική χολερυθρίνη 2,2 mg / dL, άμεση χολερυθρίνη 1,3 mg / dL, ALT 2457 U / L, 431 U / L AST και 275 U / L αλκαλική φωσφατάση. Ο αιματοκρίτης ήταν 50,5%. Η κοιλιακή υπολογιστική τομογραφία (CT) κατά την εισαγωγή έδειξε μια στρογγυλή, ετερογενή μάζα 9,9 cm × 9,6 cm στον αριστερό λοβό του ήπατος. Η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) με αντίθεση με γαδολίνιο έδειξε πολλαπλές ηπατικές μάζες, η μεγαλύτερη από τις οποίες μετράται 10,6 cm × 10. 6 cm. Η μεγαλύτερη μάζα είχε αυξημένη θόλο και έδειξε ετερογένεια σήματος, χαρακτηριστικό ενός αδενώματος με ενδοκολπική αιμορραγία (Σχήμα(Figure1A). 1Α ). Ο ασθενής υπέστη αριστερή πλευρική ηπατική εκτομή με ανοικτή χολοκυστοεκτομή. Η παθολογική εξέταση αποκάλυψε ένα αδένωμα με πεπερίωση ηπατίτιδας , 25 cm σε διάμετρο. Ο ασθενής κλήθηκε να διακόψει τη χρήση στεροειδών. Στις MRI 3 mo αργότερα, αδενώματα εμφανίστηκαν 40% μικρότερα. Ο ασθενής ακολούθησε στη συνέχεια μόνο από του στόματος χρήση ανδροστενεδιόνης.

Περίπου τριάμισι χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του στο νοσοκομείο , ο ασθενής επέστρεψε στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης με ξαφνική εκδήλωση πόνου, στο δεξιό ανώτερο τεταρτημόνο ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης ένεσης nandrolone 6 εβδομάδες πριν.
Οι ζωτικές ενδείξεις ήταν εντός των κανονικών ορίων και υπήρχε  ηπατομεγαλία. Τα εργαστήρια αποτελέσματα  ήταν αξιοσημείωτα:  ALT 625 U / L, AST 398 U / L και φυσιολογική αλκαλική φωσφατάση και ολική χολερυθρίνη. Ο χρόνος προθρομβίνης (PT) ήταν 13,1 s. ο διεθνής κανονικοποιημένος λόγος (INR) ήταν 1,1.
Ο αιματοκρίτης ήταν 38,7%. Το κοιλιακό CT αποκάλυψε διάφορες βλάβες στον δεξιό λοβό του ήπατος, το μεγαλύτερο από το οποίο είχε αυξηθεί σε μέγεθος έως 7,7 cm × 7,2 cm και κατέδειξε ενδοεπιχειρησιακή αιμορραγία συνοδευόμενη από υποκαψικό αιμάτωμα και ενδοπεριτοναϊκή αιμορραγία. Το CT αγγειογράφημα την 2η ημέρα του νοσοκομείου δεν έδειξε εξαγγείωση αντίθεσης, αλλά ο αιματοκρίτης έπεσε στο 24,9%.
Την 3η ημέρα του νοσοκομείου, ο δεξιός άνω τεταρτημόριος πόνος επιδεινώθηκε και έγινε ταχυκαρδία. Η επαναλαμβανόμενη κοιλιακή CT έδειξε επέκταση του αιματώματος, με νέα πρόσθια υποκεφαλικά και υποφρενικά συστατικά (Ο αιματοκρίτης ήταν 24,4%. Λόγω του περιορισμένου ηπατικού αποθεματικού του και της συνεχιζόμενης κατάχρησης στεροειδών, ήταν κακός υποψήφιος ασθενής είτε για ηπατική εκτομή είτε για μεταμόσχευση ήπατος. Ως εκ τούτου, υποβλήθηκε σε αγγειογραφική εμβολή της δεξιάς δεξιάς ηπατικής αρτηρίας. Τέσσερις μονάδες συσσωματωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων μεταγγίσθηκαν. Το ALT στον ορό ξεπέρασε τα 10000 U / L μετά τη διαδικασία αλλά μειώθηκε σε αρκετές ημέρες. Μετά από παροδική ολιγουρική νεφρική ανεπάρκεια, πήρε εξιτήριο στο σπίτι την 5η ημέρα από την εισαγωγή.  Εδώ αναφέρθηκε μια σπάνια περίπτωση επανεμφάνισης ηπατικού αδενώματος με υποτροπιάζουσα κατάχρηση στεροειδών, που περιπλέκεται από αιμορραγία που απειλεί τη ζωή.[quote]Ο κίνδυνος σχετιζόμενων όγκων του ήπατος από ανδρογόνα φαίνεται να συσχετίζεται με τη σωρευτική δόση του ανδρογόνου και τη δραστικότητα του χρησιμοποιούμενου στεροειδούς.[/quote]

Αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει τις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές της κατάχρησης αναβολικών στεροειδών και επισημαίνει τον  υψηλό δείκτη καχυποψίας μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης για τις επιπλοκές του ήπατος εάν προκύψει ιστορικό χρήσης στεροειδών.

Ο κίνδυνος σχετιζόμενων όγκων του ήπατος  από ανδρογόνα  φαίνεται να συσχετίζεται με τη σωρευτική δόση του ανδρογόνου και τη δραστικότητα του χρησιμοποιούμενου στεροειδούς. Ο ασθενής μας χορηγεί αυτομάτως και από του στόματος ανδροστενεδιόνη, η οποία έχει σχετικά ασθενές ανδρογόνο δυναμικό και παρεντερική νανδρολόνη, η οποία είναι ιδιαίτερα ισχυρή λόγω της υδροξυλίωσης C10. Δεδομένου ότι η ανδροστενεδιόνη δεν έχει συσχετιστεί με όγκους του ήπατος, είναι πιθανό ότι η νανδρολόνη προήγαγε την ανάπτυξη των ηπατικών αδενωμάτων. Αυτό συμβαδίζει με την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων του αμέσως μετά την επανέναρξη της νανδρολόνης.

Τόσο η νανδρολόνη όσο και η ανδροστενεδιόνη έχουν ταξινομηθεί ως ελεγχόμενες ουσίες Schedule III σε αναγνώριση της πιθανότητας κατάχρησης Παρά τους νομικούς αυτούς περιορισμούς, ο καθένας μπορεί να αποκτήσει αυτά τα φάρμακα με ελάχιστες δυσκολίες μέσω του Διαδικτύου.

Με την επανάληψη της κατανάλωσης αναβολικών στεροειδών μετά την πρώτη νοσηλεία του, ο ασθενής έδειξε καθαρά ένα πρότυπο κατάχρησης ουσιών. Οι παράγοντες κινδύνου για την κατάχρηση αναβολικών στεροειδών στους άνδρες bodybuilders περιλαμβάνουν τις διαταραχές του σώματος -εικόνας, το ιστορικό  διαταραχής της παιδικής συμπεριφοράς, και τις φτωχές σχέσεις πατέρα-γιου. Εάν η κατάσταση του ασθενούς είχε επιδεινωθεί και ήταν αναγκαία η εξέταση μεταμόσχευσης ήπατος, θα έπρεπε να επιδείξει δέσμευση για αποχή από τα στεροειδή, με τρόπο ανάλογο με τον αλκοολικό ασθενή. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους ασθενείς και τους γιατρούς ότι τα επακόλουθα της κατάχρησης αναβολικών στεροειδών είναι απειλητικά για τη ζωή. Ενώ οι αθλητές και οι bodybuilders γνωρίζουν συχνά τις νομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κατάχρησης στεροειδών, θα πρέπει επίσης να συμβουλεύονται για τους σοβαρούς ιατρικούς κινδύνους. Στο πλαίσιο ενός μοντέλου εθιστικής συμπεριφοράς, θα πρέπει επίσης να αναληφθεί επιμελής παρακολούθηση για νεοπλάσματα.

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα