Αρχική » «Πρέπει να βγάλω πολλά λεφτά» ..Οι διάλογοι των μελών για τη διακίνηση των αντικαρκινικών φαρμάκων

«Πρέπει να βγάλω πολλά λεφτά» ..Οι διάλογοι των μελών για τη διακίνηση των αντικαρκινικών φαρμάκων

by admin

500 γιατροί και 100 νοσοκομεία εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τα ογκολογικά φάρμακα…Περισσότεροι από 500 επίορκοι γιατροί και νοσηλευτές, σε περισσότερα από 100 νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αφαίρεσαν κοντά στα 600.000 τεμάχια πανάκριβων αντικαρκινικών φαρμάκων, ζημιώνοντας το κράτος κατά 14 εκατομμύρια ευρώ.
Ένας από τους κατηγορούμενους ανέφερε: Ναι, πεινάω για PERJETA, σαν τρελός το θέλω!.. με σκοπό να τα πουλήσει!

Διεθνείς διαστάσεις με την εμπλοκή αστυνομικών υπηρεσιών άλλων χωρών, λαμβάνουν οι δραστηριότητες της «Καμόρα» των αντικαρκινικών φαρμάκων, καθώς όπως προκύπτει από την ογκωδέστατη δικογραφία, εντοπίστηκε προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων από χώρες του εξωτερικού. Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι βασικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, η 57χρονη φαρμακοποιός από την Καλλιθέα, «έριχνε» τον 70χρονο αρχηγό, με το προσωνύμιο «Αιγύπτιος», εξαιτίας της καταγωγής του, λειτουργώντας αυτόνομα χωρίς να τον ενημερώνει, προβαίνοντας στις δικές της εξαγωγές! [quote]Για να μπορέσουν να εξάγουν τα κλεμμένα φάρμακα, δε δίσταζαν να αλλάζουν την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων ενώ λάδωναν υπάλληλο του αεροδρομίου, για να περνάει τα κλεμμένα φάρμακα χωρίς έλεγχο.[/quote]


 
main photo

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για τη μαφία του φαρμάκου. 500 γιατροί και 100 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα εμπλέκονται στο κύκλωμα που διακινούσε αντικαρκινικά φάρμακα, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Documento» ενώ οι διάλογοι μεταξύ των μελών του κυκλώματος προκαλούν ανατριχίλα.

Την ώρα που χιλιάδες καρκινοπαθείς αγωνιούσαν για τη ζωή τους και τη συνέχιση της θεραπείας τους, η μαφία των φαρμάκων έστηνε μπίζνες εκατομμυρίων ευρώ, παίζοντας με τον πόνο τους.

Περισσότεροι από 500 επίορκοι γιατροί και νοσηλευτές, σε περισσότερα από 100 νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αφαίρεσαν κοντά στα 600.000 τεμάχια πανάκριβων αντικαρκινικών φαρμάκων, ζημιώνοντας το κράτος κατά 14 εκατομμύρια ευρώ.

Οι διάλογοι μεταξύ των μελών της μαφίας, που φέρνει στο φως η εφημερίδα «Documento» προκαλούν το κοινό αίσθημα.

«Πρέπει να βγάλω πολλά λεφτά»

Ο 70χρονος Αιγύπτιος φερόμενος ως εγκέφαλος της οργάνωσης σε συνομιλία του με υπάλληλο του φαρμακείου της Καλλιθέας ζητά από όλους εγρήγορση για να βγουν πολλά λεφτά.

-Αιγύπτιος: Πρέπει να δουλεύουμε συνέχεια για να μπορέσω να ανταποκριθώ σε όλα τα φαρμακεία. Πρέπει να βγάλω πολλά λεφτά από τα νοσοκομεία.
-Υπάλληλος: Χέρι χέρι θα τα μαζέψουμε όλα.

‘Αλλο μέλος της σπείρας μιλώντας με γυναίκα μιλά για τα λεφτά που βγάζει:

-Μεταφορέας: Μαμά, ο γιος βγάζει δέκα χιλιάρικα μέσα σε μία εβδομάδα. Με πήρε τώρα η Γ… Είναι να μου δώσει την Πέμπτη άλλο ένα χιλιάρικο. Μου δώσε τώρα πέντε κατοστάρικα.
-Γυναίκα: Μμμ…
-Μεταφορέας: Τώρα μιλάμε για χιλιάρικα, δεν μιλάμε για εκατό και διακόσια.

Σοκαριστική είναι και η κυνικότητα με την οποία μιλούν για κλεμμένα πανάκριβα φάρμακα.

-Φαρμακοποιός: Εσύ θέλεις PERJETA (φάρμακο για καρκίνο του μαστού);
-Αιγύπτιος: Ναι, πεινάω για PERJETA, σαν τρελός το θέλω!

Τα μέλη της μαφίας προκειμένου να μπορέσουν να εξάγουν τα κλεμμένα φάρμακα, δε δίσταζαν να αλλάζουν την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων ενώ λάδωναν υπάλληλο του αεροδρομίου, για να περνάει τα κλεμμένα φάρμακα χωρίς έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις απολογίες τους τα μέλη της μαφίας αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ ο ένας επιχείρησε να ρίξει το μπαλάκι στον άλλον. Σύμφωνα με δικαστικές εκτιμήσεις, η έρευνα για την πλήρη εξάρθρωση της μαφίας του φαρμάκου βρίσκεται ακόμη στην αρχή, καθώς μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί μόνο δύο γιατροί, τρεις νοσηλευτές οι οποίοι και προφυλακίστηκαν και έχει διαπιστωθεί η υπεξαίρεση αντικαρκινικών φαρμάκων μόνο από το Λαϊκό νοσοκομείο.

Πηγή: ΕΡΤ1 και “Documento”

Από τους εκατοντάδες διαλόγους, μέρος των οποίων δημοσιοποιεί
και ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»

«Αγαπητέ μου κύριε Schultz, και 40.000 και 50.000, είναι περιστρεφόμενο και τον μήνα επτά με δέκα φορές, περισσότερο από επαρκές, μου επιτρέπει να σου κάνω έναν τζίρο 1.000.000 τον μήνα»… Αυτή ήταν μια πρόταση, σε διάλογο του φερόμενου αρχηγού της «Καμόρα» των αντικαρκινικών φαρμάκων, του 70χρονου «Αιγύπτιου» Rabie Deyab, με… άγνωστο αλλοδαπό, υποψήφιο συνεργάτη του. Από τους εκατοντάδες διαλόγους, μέρος των οποίων δημοσιοποιεί ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», ανάμεσα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης,  που υποκλάπηκαν νόμιμα από τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, αναδεικνύεται με μεγάλη σαφήνεια το «χρηματιστήριο» υπέρογκων κερδών που είχε στηθεί γύρω από τις κλοπές αντικαρκινικών φαρμάκων από δημόσια νοσοκομεία. Από αυτές τις συνομιλίες είναι επίσης ορατή η απληστία των μελών της «μαφίας», που δεν διστάζουν να βωμολοχούν σε βάρος όσων έμπαιναν εμπόδιο στα κερδοφόρα σχέδιά τους που είχαν στηθεί στην «πλάτη» χιλιάδων καρκινοπαθών.

«… βασιλιά αυτού του χονδρικού διεθνούς εμπορίου»

Η συνέχεια της ενδιαφέρουσας συνομιλίας με τον «Κύριο Schultz», στον οποίο ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης θα μπορούσε να εξασφαλίσει μηνιαίο τζίρο 1 εκατομμύριο ευρώ, δείχνει την «φροντίδα» ανάμεσά τους:

Rabie Deyab: «50.000, 40.000, 50.000, 40.000, 50.000, 40.000 και μετά αποφάσισε, μετά το πέρας του πρώτου μήνα, και μετά ας μην υπάρξει εμπιστοσύνη μεταξύ μας, εξαιτίας αυτής της γ……… ιστορίας. Εγώ σε πιστεύω, εσύ δεν θέλω να με πιστέψεις, και θα σου δώσω τις φωτογραφίες, θα σου δώσω τον (ακατάληπτο) αριθμό με τις φωτογραφίες με χειρόγραφη την επιβεβαίωση, την δικιά μου υπογραφή και (ακατάληπτο) της εταιρείας μου, και επίσης την ιδιοκτησία του φαρμακείου μου. Εντάξει; Εγώ είμαι υπεύθυνος ενώπιον σου. Αλλά ποτέ, ποτέ από εμένα δεν θα ακούσεις ή θα μυρίσεις, έχω να κάνω με τους καλύτερους ανθρώπους ή ότι έχω δυσκολίες ή ότι έχω να κάνω με ανεπίσημα ή ψεύτικα προϊόντα. Εντάξει;

Schultz: Ναι, ναι. Όχι, εντάξει.

Rabie Deyab: Ποτέ

Schultz: Φυσικά και όχι. Δεν σου επιτρέπεται να κάνεις κάτι άλλο όπως (ακατάληπτο) δεν μου επιτρέπεται να κάνω άλλο, όπως στην  υπόθεση με το AVASTIN. Έχουμε αρκετά, έχουμε αρκετά με τις αρχές για να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον. Εντάξει;

Rabie Deyab: Αλλά το θέμα είναι ακριβώς εδώ. Έχω να κάνω με τον βασιλιά αυτού του χονδρικού διεθνούς εμπορίου. Στείλε τους e-mail, ξέρουν το όνομά μου. Δεν τους ήξερα πριν. Έχω να κάνω με την εταιρεία, εντάξει, που λέγεται STRAUSSZEN PHARMA. Απλά στείλε τους e-mail με το όνομά μου, έρχονται σε μένα από την Λιθουανία και από την Μολδαβία, και από την Λετονία, ποια είναι. Εντάξει; Ξέρουν το όνομά μου, δεν πήγα για κανέναν. Αλλά για μένα δεν είναι αρκετό. Δεν μπορούσα να κόψω το κεφάλι μου για να (ακατάληπτο) τρία-τέσσερα κεφάλια σε ένα σώμα.

«… πολλά λεφτά από τα νοσοκομεία»

Πολλές από τις επίμαχες συνομιλίες του 70χρονου «Αιγύπτιου» ή «γιατρού» γίνονται με την κατηγορούμενη φαρμακοποιό Ιωάννα Ραντοπούλου, και οι περισσότερες αφορούν την προμήθεια αντικαρκινικών φαρμάκων και τα κέρδη που θα αποφέρουν:

Rabie Deyab: Εγώ το πρωί στις 7 θα είμαι στο αεροδρόμιο

Ραντοπούλου: Όχι

Rabie Deyab: Η πτήση στις 09:45

Ραντοπούλου: Όχι πολύ νωρίς έτσι. Θα έρθεις και αν δεν σου τα φέρει ο μηχανόβιος εσύ θα τρελαθείς

Rabie Deyab: Αυτός γιατί δεν σου απάντησε;

Ραντοπούλου: Ξέρω εγώ; Εγώ του είπα μόνο ότι ο Rabie θα έρθει αύριο, του έστειλα μήνυμα και δεν απάντησε και ότι θα πάρει το AVASTIN και το ALIMTA και δεν απάντησε

Rabie Deyab: Και τι κάνουμε;

Ραντοπούλου: Μην έρθεις αύριο έλα την Κυριακή… έλα το Σάββατο ώσπου να απαντήσει

Rabie Deyab: Και αυτός που έχει δέκα AVASTIN

Ραντοπούλου: Υπάρχουν και θα είναι πιο πολύ ακόμα. Υπάρχει AVASTIN, εγώ θα σου μαζέψω… θα σου μαζέψω από όλα

Rabie Deyab: Θέλω να ξέρω αν είναι για αύριο να ξέρω ότι θα φορτώσω αύριο, ο σκοπός είναι να ξέρουμε…

Ραντοπούλου: Γι αυτό σου λέω όχι αύριο, εγώ δεν ξέρω να σου πω να έρθεις και να περιμένουμε να μας απαντήσουν και τον άλλο να περιμένουμε. Ότι και αν γίνει θα σε πάρω το πρωί

Rabie Deyab: Να με παίρνει μην φοβάσαι αλλά πρέπει να δουλεύουμε συνέχεια για να μπορέσω να ανταποκριθώ στο φαρμακείο όλο. Πρέπει να βγάλω πολλά λεφτά από τα νοσοκομεία

Ραντοπούλου: Μακάρι να πάνε καλά ακόμα ήμαστε στην αρχή του μηνός, χέρι χέρι θα τα μαζέψουμε όλα

Rabie Deyab: Εσύ αν μου βγάζεις τριακόσιες χιλιάδες θα σου αφήσω εκατό χιλιάδες

Ραντοπούλου: Εντάξει

Rabie Deyab: Εγώ έχω πολλά λεφτά στα νοσοκομεία. Αν μου βρεις 15 με 20 AVASTIN θα βγάλω τριακόσια χιλιάρικα, αν βρεις κανένα να τα πάρει δεν πιστεύεις;

Βωμολοχίες οργής για τα λεφτά

Ο 70χρονος φερόμενος αρχηγός, εμφανίζεται να οργίζεται και να βρίζει σε πολλές από τις συνομιλίες που έχει με την φαρμακοποιό για τις αγορές αντικαρκινικών φαρμάκων που έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης και δεν τους… ρίχνουν την τιμή:

Rabie Deyab: Πρώτα πρώτα εμείς από παλιά τα πράγματα που λήγουν σε ένα χρόνο τα παίρνουμε σε μισή τιμή, δεν αλλάξαμε κάτι, αυτός θέλει μόνο 50 ευρώ να κατεβάσει… Τι μ…… κάνει; Σωστά ή λάθος;

Ραντοπούλου: Ναι ακόμη το MABTHERA που έχει, εγώ του είπα την τιμή. Αυτός ήθελε παραπάνω, ότι 350.

Rabie Deyab: Αυτός έχει MABTHERA;

Ραντοπούλου: Έχει MABTHERA δέκα κουτιά

Rabie Deyab: Πόσα έχει;

Ραντοπούλου: 10-12-14 κάτι τέτοιο

Rabie Deyab: ΟΚ άσε την MABTHERA όπως είναι και το AVASTIN και να πάει να γ……. να φέρει τα εμπορεύματα

Ραντοπούλου: Τα θέλεις με 750, είναι 12 κουτιά αυτά

Rabie Deyab: Ας τα αφήσει 700

Ραντοπούλου: 700 θα το προσπαθήσω

Rabie Deyab: Άστο 700, εγώ θα χάσω με αυτά 200

Ραντοπούλου: Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για σένα, εντάξει; Και το OPDIVO

Rabie Deyab: Το OPDIVO με 700 ή να τα βάλει στον κ…… του

 

«… λεφτά κάτω από το τραπέζι»

«Ενδείξεις» επαφών με δημόσια νοσοκομεία και πιθανός χρηματισμός υπευθύνων, νοσηλευτών και γιατρών εμφανίζονται σε διαλόγους του φερόμενου αρχηγού και της φαρμακοποιού:

Rabie Deyab: Περίμενε, μη βιάζεσαι. Και εγώ είπα στο Νοσοκομείο χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί μου απαντήσανε. Οι άνθρωποί μου θα πάρουν λεφτά κάτω από το τραπέζι. Εσύ βάλε μαζί τους πέντε κουτιά που λήγουν τον δωδέκατο μήνα. Εγώ συμφώνησα με την υπεύθυνη στο Νοσοκομείο. Επειδή αυτοί θέλουν πολύ το AVASTIN.

Ραντοπούλου: Ναι

Rabie Deyab: Θα τα γράψει όλα τον δωδέκατο μήνα

Ραντοπούλου Θα τα γράψει ότι λήγουν όλα τον δωδέκατο;

Rabie Deyab: Ακριβώς, όλα. Και θα τα διώξουν σήμερα και αύριο

Ραντοπούλου: Ναι

Rabie Deyab: Μόλις τελειώσουν, τότε θα τα γράψει αυτή. Ότι λήγανε όλα δύο δωδεκάτου και θα πάρει η καθεμία εκατό ευρώ. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Εγώ Γιάννα, όταν δώσω αυτά τα 25 ή 30, θα πάρω μια επιταγή με διακόσιες χιλιάδες. Εσύ κατάλαβες αυτά που σου είπα; Αν τα διώξεις σήμερα ή αύριο, θα είμαι μαζί σου την Παρασκευή με διακόσιες χιλιάδες

Ραντοπούλου: Ναι

Rabie Deyab: Και θα χάσω, αλλά θα πάρω τα παλιά λεφτά από τα νοσοκομεία

Ραντοπούλου: Ναι, εσύ δεν έχεις εκατό χιλιάδες; Είναι πολλά για σένα;

Rabie Deyab: Εσύ νομίζει ότι έχω πολλά λεφτά. Έχω αλλά στα νοσοκομεία

Ραντοπούλου: Εντάξει και εγώ έχω λεφτά για σένα στα νοσοκομεία και τι θα κάνουμε τώρα πως θα δουλέψουμε;

 

Συνταξιούχος νοσηλευτής και «πυρηνάρχης»

Διακανονισμός για τα «μερίσματα» αναδεικνύεται από την συνομιλία του συνταξιούχου νοσηλευτή Δημήτρη Λαγούδη και του ενδιάμεσου των δύο… πυρήνων της «καμόρα», Μαχέρ Μαχμούτ:

Μαχέρ Μαχμούτ: Βρήκα με τα τέσσερα χιλιάρικα. Άμα είναι Δευτέρα και μου τα δίνεις cash να τα σπρώξω ή να περιμένω το άλλο;

Λαγούδης: Να σου πω (ακατάληπτο) τέσσερα χιλιάρικα θα πάρω εγώ;

Μαχέρ Μαχμούτ: Τέσσερα χιλιάρικα σε σένα στα δέκα

Λαγούδης: Εντάξει, δώστα, δώστα. Έχω και δύο ΜΑ (αντικαρκινικό φάρμακο) μεγάλα σπίτι

Μαχέρ Μαχμούτ: Ωραία εντάξει άστο τα ΜΑ τα μαζεύω για το άλλο γιατί δεν είναι όλοι παίρνουνε ΜΑ, ΜΑ παίρνει ένας αυτός ο α……. που τα πήρα τώρα δεν παίρνει τέτοια, ωραία; Έχω βρει κι άλλα τέτοια από αλλού τέσσερα, ακούς;

Λαγούδης: Ναι

 

«Ποιος δίνει διαταγές;»

Ο 70χρονος φερόμενος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης σε μία συνομιλία με εργαζόμενη στο φαρμακείο που διαχειριζόταν η Ραντοπούλου, αναφορικά με τα φορολογικά ζητήματα, προέβη σε μια επίδειξη ισχύος, σύμφωνη με το αρχηγικό του προφίλ:

Rabie Deyab: Στείλε μου το σχέδιο και θα το υπογράψω

Υπάλληλος: … έχω διαταγή να μην εκδώσω τίποτε

Rabie Deyab: Ποιος σου έδωσε την διαταγή; Εγώ;

Υπάλληλος: Ο λογιστής και η Δ.Ο.Υ. και η Γιάννα και δεν μπορώ να το κάνω αυτό

Rabie Deyab: Δεν είσαι υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. και του λογιστή και της Γιάννας. Είσαι δική μου υπάλληλος

Υπάλληλος: Είναι, είναι, είναι ο νόμος γιατρέ

Rabie Deyab: Μην εκδόσεις τίποτε σου είπα, σου είπα, ετοίμασε το για μένα και θα το κάνω εγώ. Μην στείλεις τίποτε. Ετοίμασε το για μένα, θα το κάνω εγώ. Εντάξει; Θα το κάνω εγώ. Είμαι ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου. Είμαι υπεύθυνος ενώπιον της κυβερνήσεως. Οτιδήποτε χρειάζονται, εγώ θα τους συναντήσω, εντάξει; Αλλά δεν θα το κάνω με το ΑΦΜ του φαρμακείου. Εντάξει; Επειδή αυτή είναι μια τεχνική λεπτομέρεια μονάχα για το (ακατάληπτο) του φαρμακείου. (ακατάληπτο) η εταιρεία μου, μια τεχνική λεπτομέρεια. Όπως κάνουμε τις δουλειές με την San Vito. Εκδίδουμε τιμολόγιο με επιστολόχαρτο τηςRHEINGOLD. Εντάξει; Το ίδιο πράγμα

Από τον έλεγχο των τιμολογίων προέκυψε ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί τιμολόγια αγοράς φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, ογκολογικά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι  αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης, από την εταιρεία Printemps Hospital Supplies με έδρα το Κάιρο Αιγύπτου προς το φαρμακείο της Καλλιθέας και τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη LUNAPHARM Γερμανίας, την εταιρεία Rheingold Γερμανίας και την εταιρεία HADICON στην Ελβετία.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα συγκεκριμένα τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται στο ύψος 24.913.375 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό πώλησης ανέρχεται στα 25.073.196 ευρώ.

Διεθνείς διαστάσεις με την εμπλοκή αστυνομικών υπηρεσιών άλλων χωρών, λαμβάνουν οι δραστηριότητες της «Καμόρα» των αντικαρκινικών φαρμάκων, καθώς όπως προκύπτει από την ογκωδέστατη δικογραφία, εντοπίστηκε προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων από χώρες του εξωτερικού. Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι βασικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, η 57χρονη φαρμακοποιός από την Καλλιθέα, «έριχνε» τον 70χρονο αρχηγό, με το προσωνύμιο «Αιγύπτιος», εξαιτίας της καταγωγής του, λειτουργώντας αυτόνομα χωρίς να τον ενημερώνει, προβαίνοντας στις δικές της εξαγωγές! Στο μεταξύ, η έρευνα των δικαστικών λειτουργών και των στελεχών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας έχει επεκταθεί στην διαπίστωση του βαθμού εμπλοκής ακόμη… 9 ιατρών (έχουν συλληφθεί δύο γιατροί 61 και 59 χρόνων), που φαίνεται να έχουν συνταγογραφήσει τα υπό έρευνα φαρμακευτικά σκευάσματα. Σημειώνεται πως ερευνάται η περίπτωση δωροδοκίας υπαλλήλου του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος για την διασφάλιση της απρόσκοπτης διακίνησης των αντικαρκινικών φαρμάκων χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους.

«Ξένα» φάρμακα και… ρίξιμο

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, που δημοσιοποιεί ο «Ελεύθερος Τύπος», η εγκληματική οργάνωση εκτός από την Ελλάδα προμηθευόταν αντικαρκινικά φαρμακευτικά σκευάσματα και από χώρες του εξωτερικού. Και αυτά φέρεται να τα νομιμοποιούσε εκδίδοντας εικονικά τιμολόγια μέσω του φαρμακείου της οδού Σκρα στην Καλλιθέα, που διαχειριζόταν η 57χρονη φαρμακοποιός. Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και στελέχη του ΕΟΦ, στα επίμαχα τιμολόγια εντόπισαν φάρμακα ξένης προέλευσης. Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιωνόταν και από τις συνομιλίες ανάμεσα σε μέλη της «Φαρμακευτικής Καμόρα», με τους αστυνομικούς να κοινοποιούν στοιχεία σε Ιντερπόλ και Ευροπόλ, προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευσή τους.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει και η σχετική «αυτονόμηση» της 57χρονης φαρμακοποιού, η οποία εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως ο 70χρονος «Αιγύπτιος» ήταν μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, ενεργούσε μόνη της, εντάσσοντας και άλλα μέλη, χωρίς να τον ενημερώνει…

Επιδίωξή της, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η αύξηση των προσωπικών της κερδών. Διαπιστώθηκε ότι για την πώληση και εξαγωγή φαρμάκων στο εξωτερικό, συνεργαζόταν με 64χρονο, εν αγνοία του «Αιγύπτιου», κυρίως όμως για φάρμακα που δεν μπορούσε να εξάγει ο 70χρονος φερόμενος αρχηγός. Έκανε όμως και το αντίστροφο, παραλάμβανε φάρμακα από τον 64χρονο «συνεταίρο» της προκειμένου να τα διοχετεύσει μέσω του «Αιγύπτιου» στο εξωτερικό.

Το… τρικ της χονδρικής πώλησης

Στις 2 Ιουνίου 2017, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απευθύνθηκε στην Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για τον έλεγχο που έκανε σε φαρμακείο «ηλικιωμένου» στην οδό Σκρα στην Καλλιθέα, έπειτα από άλλον έλεγχο που είχε που είχε διενεργηθεί από τις Γερμανικές Αρχές στην φαρμακαποθήκη LUNAPHARM Γερμανίας. Είχαν διαπιστώσει ότι η φαρμακαποθήκη εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από το φαρμακείο της Καλλιθέας. Τα φάρμακα ήταν με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας, καθώς και τιμολόγια του φαρμακείου.

Στους Γερμανούς αστυνομικούς, επεδείχθη μεταφρασμένη άδεια του φαρμακείου της Καλλιθέας, όπου στην αγγλική μετάφραση υπήρχε προσθήκη της δυνατότητας χονδρικής πώλησης, η οποία δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο. Μετά την ερώτηση των Γερμανών, ο ΕΟΦ έκανε έλεγχο στο φαρμακείο παρουσία της 57χρονη φαρμακοποιού, αντικαταστάτριας του «ηλικιωμένου», στο οποίο βρέθηκαν κενές συσκευασίες-χαρτόκουτα, με επισήμανση της φαρμακαποθήκης LUNAPHARM Γερμανίας.

Από τα παραστατικά που προσκόμισε ο λογιστής του φαρμακείου, προέκυπτε ότι το φαρμακείο εισήγαγε νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους από την αιγυπτιακή εταιρεία «PRITEMPS HOSPITAL SUPPLIES GMBH DEUTSCHLAND, AGYPTISCHE, NIEDERLASSUNG» με έδρα το Κάιρο Αιγύπτου, τα οποία εν συνεχεία εξήγαγε στις εταιρείες «LUNAPHARM LTD»  και «RHEINGOLD PHARMA-MEDICA LTD»  με έδρα τη Γερμανία.

Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΦ και την ενημέρωση που είχαν από τις Γερμανικές Αρχές, η εταιρεία «LUNAPHARM LTD» διαθέτει άδεια χονδρικής πώλησης ως φαρμακαποθήκη στη Γερμανία, ενώ η εταιρεία «RHEINGOLD PHARMA-MEDICA LTD»  δεν διαθέτει άδεια χονδρικής πώλησης. Διαχειριστής και των δύο εταιρειών, εμφανίζεται ο 71χρονος «Αιγύπτιος», όπως και της «PRITEMPS HOSPITAL SUPPLIES GMBH» στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με έγγραφο της INTERPOL προκύπτει ότι ο 70χρονος ήταν διευθυντής της εταιρείας «Printemps Hospitals Supplies GmbH» στη Λιμβουργία Ολλανδίας με ημερομηνία διακοπής δραστηριοτήτων την 13-12-2010 και της εταιρείας «Printemps Hospital Supplies» στο Όφενμπαχ Γερμανίας με ημερομηνία διακοπής δραστηριοτήτων την 13-01-2005. Στο ίδιο έγγραφο της INTERPOL αναφέρεται επίσης ότι ο «Αιγύπτιος» έχει εμπλακεί σε παραβάσεις σχετικά με εμπόριο μη εγκεκριμένων ιατρικών προϊόντων, πλαστογραφία, απειλές, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και απάτες.

Τα… τιμολόγια

Ο 70χρονος «Αιγύπτιος», σύμφωνα με όσα δήλωσαν η 57χρονη φαρμακοποιός και ο λογιστής της, είναι ο διαχειριστής της εξαγωγικής δραστηριότητας του φαρμακείου  βάσει  συμφωνίας μεταξύ του ιδίου και του υπεύθυνου «ηλικιωμένου» φαρμακοποιού.

Σύμφωνα με έγγραφο της Δ.Ο.Υ. Καλλιθέας, η 57χρονη φαρμακοποιός κατέθεσε στην εφορία ειδικό πληρεξούσιο του «ηλικιωμένου», με το οποίο την εξουσιοδοτούσε για οποιαδήποτε φορολογική υπόθεση.

Ο «Αιγύπτιος» ως μόνιμος κάτοικος Γερμανίας και θέλοντας να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, επειδή απαιτούνταν εξετάσεις Ελληνικού Πανεπιστημίου για την χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, απευθύνθηκε 57χρονη φαρμακοποιό, η οποία αδυνατούσε να λειτουργήσει φαρμακείο στο όνομά της λόγω χρεών. Έτσι, συμφώνησαν με τον «ηλικιωμένο» ιδιοκτήτη του φαρμακείου να αναλάβει την διαχείρισή του. Σημειώνεται πως η 57χρονη φαρμακοποιός είχε εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί τον «Αιγύπτιο» από το 2007 έως το 2010.

Από τον έλεγχο των τιμολογίων προέκυψε ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί τιμολόγια αγοράς φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, ογκολογικά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι  αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης, από την εταιρεία Printemps Hospital Supplies με έδρα το Κάιρο Αιγύπτου προς το φαρμακείο της Καλλιθέας και τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη LUNAPHARM Γερμανίας, την εταιρεία Rheingold Γερμανίας και την εταιρεία HADICON στην Ελβετία.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα συγκεκριμένα τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται στο ύψος 24.913.375 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό πώλησης ανέρχεται στα 25.073.196 ευρώ.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας απευθύνθηκαν στο Τμήμα Τελωνειακών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προκειμένου να τους στείλουν όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ της εταιρείας Printemps Hospital Supplies GmbH Deutschland, agyptische Niederlassung και του φαρμακείου της Καλλιθέας από το 2013 έως και το 2018. Στόχος να εξακριβώσουν εάν οι εισαγωγές που εμφανίζονταν στα τιμολόγια.

Το Τμήμα Τελωνειακών Εφαρμογών δεν βρήκε κανένα στοιχείο εισαγωγών ή εξαγωγών για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κάτι που βεβαίωνε πως τα τιμολόγια αγοράς ως προς τις εισαγωγές από την Αίγυπτο ήταν εικονικά.

 

Οι δύο «γιατροί»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο 61χρονος γιατρός προβαίνει στις ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις στα βιβλιάρια που του παρέχει άλλος κατηγορούμενος και στην απάτη σε βάρος ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, και δημόσιων νοσοκομείων. Ο ρόλος του δεν φαίνεται να περιορίζεται μόνο εκεί, αφού αποτελεί τον ενδιάμεσο μεταξύ του συγκατηγορούμενού του και άλλων γιατρών που συνταγογραφούσαν για την εγκληματική οργάνωση.

Ο συγκεκριμένος γιατρός, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ), συνταγογράφησε για τους εμπλεκόμενους φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας 49.245,15 ευρώ, τα οποία εκτελέστηκαν και αποζημιώθηκαν από τον ΕΦΚΑ, ενώ έχει συνταγογραφήσει τα υπό έρευνα φάρμακα συνολικής αξίας 84.194,01 ευρώ και σε άλλα άτομα, για τα οποία δεν έχει προκύψει από τη μέχρι σήμερα προανάκριση οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην οργάνωση.

Ο δεύτερος γιατρός 59 χρόνων, έχει συνταγογραφήσει το φαρμακευτικό σκεύασμα STELARA αξίας 9.142,16 ευρώ σε άλλον εμπλεκόμενο στην υπόθεση, και το ίδιο σκεύασμα αξίας 7.586,91 ευρώ σε άλλη κατηγορουμένη. Έχουν επίσης εντοπιστεί συνταγογραφήσεις συνολικής αξίας 104.598.39 ευρώ με τα υπό έρευνα φάρμακα σε άλλα άτομα.

Το φορτίο για Ιταλία

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε εταιρεία ταχυμεταφορών στο Π. Φάληρο, στην οποία εργαζόταν κατηγορούμενος, εντόπισαν έξι κιβώτια με περισσότερα από 250 φαρμακευτικά αντικαρκινικά σκευάσματα. Αυτά ήταν τοποθετημένα σε φορητό ψυγείο αποθήκευσης φαρμάκων πάνω στο οποίο βρέθηκε επικολλημένο δελτίο με στοιχεία αποστολέα Farmacia San Vito Snc-Armando Oliviero με έδρα στην πόλη Νάπολη της Ιταλίας, το οποίο αναφερόταν και στις υποκλαπείσες συνομιλίες που είχε ο «Αιγύπτιος» με δύο αδέρφια, φερόμενους «αποθηκάριους» και «διανομείς» των σκευασμάτων.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα