Αρχική » Πέθανε.. η Doris Barrilleaux υπερασπίστηκε τη Μυϊκότητα των γυναικών!

Πέθανε.. η Doris Barrilleaux υπερασπίστηκε τη Μυϊκότητα των γυναικών!

by admin

Κατά καιρούς έχω γράψει για  αυτό που δεν μπορούν να χωνέψουν πολλοί άντρες, την μυϊκότητα των γυναικών. Συμφωνεί, διαφωνεί κάποιος με αυτό είναι ένα δικαίωμα, σε μια υποκριτική κοινωνία που σήμερα θέλει το χημικό αντρικό μονοπώλιο, την υπερβολική ντόπα για τους νεαρούς και τους ώριμους άντρες αλλά όχι για τις γυναίκες, επιλεκτική απαγόρευση της ντόπας διότι αλλάζει το στερεότυπο… υποκρισία, ή το απαγορεύεις συνολικά  και δεν γεμίζεις τον μισό πλανήτη με gym junkies ή δεν στρουθοκαμιλίζεις ως ιεροκήρυκας των παραδόσεων και προστάτης των ηθικών αξιών που βολεύει.

s-l300

Το ίδιο έλεγαν ως μια διαφορετική περίπτωση και στην αποθανόντα  Doris Barrilleaux,  που δεν προώθησε την ντόπα, αλλά πριν δεκαετίες ώθησε ένα όραμα να γίνει πραγματικότητα, οι γυναίκες να συμμετάσχουν στους πρώτους, μυϊκούς διαγωνισμούς. Ήταν κάτι που δεν χωρούσε στις συνειδήσεις της εποχής, ήταν μια ανατροπή στο μυϊκό πλαίσιο ..Μιστερούδες να ποζάρουν;
Ακόμη και αυτή η μικρότερη μυϊκότητα που σήμερα είναι φυσιολογική, ήταν μια αντιαισθητική πράξη, που αντίκειτο στο παραδοσιακό ρόλο της γυναίκας. Η Doris Barrilleaux είχε πει:  Είχα μια τόσο υπέροχη, ενδιαφέρουσα και συναρπαστική ζωή», “Κάποτε είχα ένα όνειρο να γίνω αεροσυνοδός. Και το έκανα (αλλά μόνο αφού ήμουν γιαγιά). Το άλλο μου όνειρο ήταν να αναγνωρίσω και να εκτιμήσω τις γυναίκες για τις αθλητικές τους διαδρομές.  Και το έκανα!

Doris Barrilleaux 1931 – 2018

Η  Doris Barrilleaux είχε ένα όραμα, για τις γυναίκες, που πραγματικά με το πέρασμα των ετών ξέφυγε μυϊκά και βιοχημικά, αλλά ταυτόχρονα έδωσε την δυνατότητα σε εκατομμύρια γυναίκες να γνωρίσουν τα βάρη. Η Barrilleaux ίδρυσε το 1978 την Superior Physique Association (SPA) την πρώτη οργάνωση bodybuilding για γυναίκες. Οργάνωσε και αγωνίστηκε σε μερικούς από τους πρώτους γυναικείους διαγωνισμούς bodybuilding στην Αμερική. Εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές και στην ταινία “Pumping Iron II.” Φωτογράφισε εκατοντάδες bodybuilders και έκρινε δεκάδες διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο.[quote]Άρχισα την προπόνηση με βάρη το 1955 μετά από τέσσερα παιδιά.[/quote]

Υπήρχε πάντα το επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να τεθεί  ένα όριο στην ανάπτυξη, λέει η Doris Barrilleaux. Όταν οι γυναίκες άρχισαν να αναζητούν μυς όπως οι άντρες, κατά τη γνώμη μου, είχαν πάει πολύ μακριά. Ήδη από το 1981 πρότεινα να έχουν δύο τύπους διαγωνισμών – ένα για bodybuilding και το άλλο  για physique ή body sculpting αλλά κανείς δεν θα άκουγε. Τουλάχιστον τώρα υπάρχει μια θέση και για τους δύο τύπους γυναικών.

Η ΑΡΧΗ

Η Doris Barrilleaux  Γεννήθηκε το 1931 και μεγάλωσε στο Χιούστον. Ο πατέρας της εργάστηκε για την American Can Company, παντρεύτηκε στα 16 απέκτησε πέντε παιδιά και 14 εγγόνια. Είχε πάντα μια μυώδης σωματική διάπλαση κι έτσι ξεκίνησε την προπόνηση με βάρη. Η ίδια και ο σύζυγός της είχαν μια φωτογραφία που είχαν αποθανατίσει   τους εαυτούς τους, όπου τα χέρια τους κάμπτονταν σε μια διπλή πόζα δικεφάλων, την οποία  έστειλε στη  στο περιοδικό Strength & Health,, όπου απορρίφθηκε.
«Όταν σκέφτομαι τι συνέβη με το bodybuilding των γυναικών», λέει, «αυτό είναι πολύ αστείο».

doris 1

Όταν η οικογένειά της μετακόμισε στη Νέα Ορλεάνη, ο Barrilleaux εργάστηκε ως αεροσυνοδός για την Sky Adventures. Η εταιρεία πραγματοποίησε εκδρομές για το Σαββατοκύριακο στο Μεξικό και την Καραϊβική. Η Barrilleaux  απολάμβανε τα ταξίδια. Όταν η οικογένειά της μετακόμισε στη Φλόριντα, η Barrilleaux ξεκίνησε την καριέρα της στο bodybuilding. Άρχισα την προπόνηση με βάρη το 1955 μετά από τέσσερα παιδιά. Αλλά το ενδιαφέρον μου για bodybuilding ξεκίνησε το 1977 όταν άρχισα να φωτογραφίζω διαγωνισμούς bodybuilding λέει η Doris Barrilleaux 

Στις 29 Απριλίου 1979, η SPA πραγματοποίησε τον πρώτο επίσημο γυναικείο αγώνα στη Φλώριδα, ήταν στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Disco Inferno,στον οποίο συμμετείχαν δεκατρείς γυναίκες, και προωθήθηκε από το ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ  Megas Gym και την ίδια την Doris Barrilleaux με νικήτρια την Laura Combes. Σύντομα, υπήρχαν γυναικείοι διαγωνισμοί bodybuilding σε όλη τη χώρα.

[pp_gallery gallery_id=”46499″ width=”200″ height=”200″]

[quote]Όταν τα φάρμακα άρχισαν να καταλαμβάνουν και το γυναικείο bodybuilding – έγραψε ένα κεφάλαιο για ένα βιβλίο με τίτλο “Death in the Locker Room: Steroids and Sports.”[/quote]

Η Barrilleaux αποφάσισε να κάνει ευρύτερα γνωστή την νέα κουλτούρα και άρχισε να αρθογράφοι με ένα ενημερωτικό δελτίο, αφιερωμένο αποκλειστικά στο γυναικείο bodybuilding.
Ο προπονητής  Tim Gardner, θυμάται την  Barrilleaux από τις παλιές ημέρες του bodybuilding .”Φορούσε πολλά καπέλα”, λέει. “Ήταν κριτής . Ήταν φωτογράφος. Έκανε φωτογραφίες χιλιάδων αθλητών στη σκηνή σε όλο τον κόσμο.

Το 1979, η IFBB δημιούργησε την Επιτροπή Γυναικών της IFBB. Η Christine Zane διορίστηκε ως η πρώτη πρόεδρος για να υπηρετήσει ως επικεφαλής της νεοσυσταθείσας επιτροπής. Μία από τις σημαντικές διαφορές της SPA και της IFBB ήταν ότι ενώ η IFBB οργανώθηκε και λειτούργησε από άνδρες, η  SPA λειτούργησε από γυναίκες και  απευθυνόταν σε γυναίκες.

Το Sports Illustrated είχε καλύψει την  νέα τάση το 1980 με ένα αφιέρωμα που ονομαζόταν “Miss What?” Η ιστορία σχολίαζε την 48χρονη σωματική διάπλαση της Barrilleaux και την ανέφερε στον νέο κόσμο των μυϊκών διαγωνισμών . “Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί είχαν διαγωνισμούς bodybuilding για τους άνδρες και όχι για τις γυναίκες”, είπε τότε η Doris Barrilleaux . “Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει  ευχάριστη ενδιάμεση κατάσταση  των γυναικών μεταξύ του  ακραίου προσδιορισμού και  ενός όμορφο τύπου σώματος.”

Στη δεκαετία του 1980, η Barrilleaux συνέγραψε βιβλία όπως το “Forever Fit” και το “Inside Weight Training for Women”. Όταν τα φάρμακα άρχισαν να καταλαμβάνουν το bodybuilding, ακόμα και το  γυναικείο bodybuilding – έγραψε ένα κεφάλαιο για ένα βιβλίο με τίτλο  “Death in the Locker Room: Steroids and Sports.”

Doris Barrilleaux και η Rachel McLish

13d79c802295aa11408c9437b9a1d7c7

Τα λευκώματα της περιλάμβαναν φωτογραφίες κάλυψης για το  Muscle Mag International, Strength & Health, και το  Muscular Development Επίσης  για το Playgirl και ένα γαλλικό περιοδικό bodybuilding που ονομάζεται Pleine Forme. Η Doris Barrilleaux έγινε ιδιαίτερα σεβαστή από τον ο Arnold Schwarzenegger και την οικογένεια Weider. Η ίδια είχε δηλώσει: “Όταν ο Joe και ο Ben Weider με προσκάλεσαν στη σκηνή ήταν μια αναγνώριση για αυτό που είχα κάνει, αυτό ήταν υπέροχο”.

doris_u

Όταν η Barrilleaux δεν κάλυπτε τις μεγάλες μυϊκές παραστάσεις, εμφανιζόταν  σε τηλεοπτικά προγράμματα όπως “Real People” και “20/20 Ήταν  η μόνη γυναίκα κριτής  σε πρώιμους διαγωνισμούς. Θυμάται έναν Λιβανέζο bodybuilder πως την αντιμετώπισε αφού του έδωσε ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα: “Σας περιμένουν στην κουζίνα σας” της είπε..

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα