Αρχική » Νέα μορφή βιταμίνης Β3 αυξάνει τα επίπεδα του κυτταρικού μεταβολισμού

Νέα μορφή βιταμίνης Β3 αυξάνει τα επίπεδα του κυτταρικού μεταβολισμού

by admin

Στην πρώτη ελεγχόμενη κλινική μελέτη του νικοτιναμιδίου ριβοζιδίου (NR), μια νέα μορφή βιταμίνης Β3, οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι η ένωση είναι ασφαλής για τον άνθρωπο διότι  αυξάνει τα επίπεδα του κυτταρικού μεταβολισμού που είναι κρίσιμος για την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας και την προστασία από το στρες και τη βλάβη του DNA.

(Οι καθημερινές λειτουργίες ενός κυττάρου επιτυγχάνονται μέσω των βιοχημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα μέσα στο κύτταρο)

Μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η αύξηση των επιπέδων αυτού του κυτταρικού μεταβολίτη – γνωστού ως NAD + – μπορεί να παράγει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου της  “αντίστασης” στην αύξηση βάρους, του βελτιωμένου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης, στην μειωμένη βλάβη των νεύρων και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα επίπεδα NAD + μειώνονται με την ηλικία και έχει προταθεί ότι η απώλεια αυτού του μεταβολίτη μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην πτώση της υγείας που σχετίζεται με την ηλικία.

Αυτά τα ευρήματα σε μελέτες σε ζώα έχουν ωθήσει τους ανθρώπους να πάρουν εμπορικά διαθέσιμα συμπληρώματα NR σχεδιασμένα για να ενισχύσουν το NAD +. Ωστόσο, αυτά τα συμπληρώματα που δεν έχουν συνταγογραφηθεί δεν έχουν υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές για να δουν αν λειτουργούν  σε άτομα.

161010135418_1_900x600

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε  στις 10 Οκτωβρίου στο περιοδικό Nature Communications, έγινε υπό την καθοδήγηση του  καθηγητή Charles Brenner, PhD, και του Roy J. Carver, του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Iowa Carver College of Medicine, σε συνεργασία με συναδέλφους τους Queens University Belfast και ChromaDex Corp. (NASDAQ: CDXC), η οποία παρείχε το NR που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή. Ο Brenner είναι σύμβουλος του ChromaDex. Είναι επίσης συνιδρυτής και επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της ProHealthspan, η οποία πωλεί συμπληρώματα NR υπό την εμπορική ονομασία Tru NIAGEN®.

Η ανθρώπινη δοκιμή  περιλάμβανε έξι άνδρες και έξι γυναίκες, όλοι υγιείς. Κάθε συμμετέχων έλαβε μόνο από του στόματος δόσεις των 100 mg, 300 mg ή 1.000 mg NR σε διαφορετική αλληλουχία με ένα διάστημα επτά ημερών μεταξύ των δόσεων. Μετά από κάθε δόση, τα δείγματα αίματος και ούρων συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από το εργαστήριο του Brenner για τη μέτρηση διαφόρων NAD + μεταβολιτών σε μια διαδικασία που ονομάζεται μεταβολική. Η μελέτη έδειξε ότι η NR βιταμίνη αύξησε το μεταβολισμό του NAD + από ποσότητες που σχετίζονται άμεσα με τη δόση και δεν υπήρχαν σοβαρές παρενέργειες με καμία από τις δόσεις.

“Αυτή η δοκιμή δείχνει ότι η προφορική NR αυξάνει με ασφάλεια τον μεταβολισμό του ανθρώπινου NAD +”, λέει ο Brenner. «Είμαστε ενθουσιασμένοι διότι ό, τι μαθαίνουμε από τα ζωϊκά συστήματα υποδεικνύει ότι η αποτελεσματικότητα του NR εξαρτάται από τη διατήρηση και / ή την ενίσχυση του ΝΑϋ + και των σχετικών ενώσεων ενάντια στις μεταβολικές καταπονήσεις. Γιατί τα επίπεδα συμπληρώματος σε ποντίκια που παράγουν ευεργετικά αποτελέσματα είναι εφικτά και στους  άνθρωπους, επίσης φαίνεται ότι τα οφέλη για την υγεία του NR θα είναι μεταφρασμένα στον άνθρωπο με ασφάλεια. ”

Το επόμενο βήμα θα είναι να μελετηθεί η επίδραση της μεγαλύτερης διάρκειας  του NR ως συμπλήρωσης του μεταβολισμού των NAD + σε υγιείς ενήλικες, αλλά ο Brenner έχει επίσης σχέδια να δοκιμάσει τις επιδράσεις του NR σε άτομα με νόσους και παθήσεις όπως, η αυξημένη χοληστερόλη, η παχυσαρκία και ο διαβήτης ως  κινδύνος για  την χημειοθεραπευτική περιφερική νευροπάθεια.

Η αυτο-μελέτη προηγείται της κλινικής δοκιμής

Πριν από την επίσημη κλινική δοκιμή, ο Μπρένερ διεξήγαγε μια πιλοτική ανθρώπινη μελέτη – στον εαυτό του!  Το 2004 είχε ανακαλύψει ότι το NR είναι ένα φυσικό προϊόν που βρίσκεται στο γάλα και ότι υπάρχει δρόμος για τη μετατροπή του NR σε NAD + στους ανθρώπους. Περισσότερο από μια δεκαετία έρευνας για τις μεταβολικές οδούς NR και επιδράσεις στην υγεία σε ποντίκια και αρουραίους τον είχε πείσει ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων NR ήταν μια  πραγματική υπόσχεση για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευεξίας. Μετά από διαβούλευση με το όργανο αξιολόγησης του οργανισμού του UI, πραγματοποίησε ένα πείραμα στο οποίο πήρε 1 γραμμάριο NR μία φορά την ημέρα για επτά ημέρες και η ομάδα του ανέλυσε δείγματα αίματος και ούρων χρησιμοποιώντας τη φασματομετρία μάζας. Το πείραμα έδειξε ότι το NAD + αίμα του Brenner αυξήθηκε περίπου 2,7 φορές. Επιπλέον, παρόλο που ανέφερε άμεση ευαισθησία στην έξαψη με τη σχετική ένωση νιασίνη, δεν εμφάνισε καμία παρενέργεια λαμβάνοντας NR.

Η μεγαλύτερη έκπληξη από τη μεταβολική ανάλυσή του ήταν η αύξηση ενός μεταβολίτη που ονομάζεται NAAD, ο οποίος πολλαπλασιάστηκε 45 φορές, από τα επίπεδα ίχνους σε ποσότητες στην μικρογραμμομοριακή περιοχή που ήταν εύκολα ανιχνεύσιμες.

“Ενώ αυτό ήταν απροσδόκητο, σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο”, λέει ο Brenner. “Το NAD + είναι ένας άφθονος μεταβολίτης και μερικές φορές είναι δύσκολο να δει κανείς τη βελόνα να κινείται σε επίπεδα άφθονων μεταβολιτών. Αλλά όταν βλέπετε έναν μεταβολίτη χαμηλής αφθονίας που πηγαίνει από μη ανιχνεύσιμο έως εύκολα ανιχνεύσιμο, υπάρχει ένας μεγάλος λόγος σήματος προς θόρυβο, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα του NAAD θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμο βιοδείκτη για την παρακολούθηση των αυξήσεων του NAD + στις δοκιμές σε ανθρώπους. ”

Ο Μπρένερ σημειώνει ότι πρόκειται για περίπτωση αμφίδρομης μεταφραστικής επιστήμης. έχοντας μάθει κάτι από το αρχικό ανθρώπινο πείραμα, η ομάδα του ήταν σε θέση να επιστρέψει στα εργαστηριακά ποντίκια για να εξερευνήσει λεπτομερέστερα το απροσδόκητο εύρημα της NAAD.

Πρώτα ποντίκια, τότε άντρες και γυναίκες

Η μελέτη του ποντικού του Brenner έδειξε ότι το NAAD σχηματίζεται από NR και επιβεβαίωσε ότι τα επίπεδα του NAAD είναι ισχυρός βιοδείκτης για αυξημένο μεταβολισμό NAD +. Τα πειράματα αποκάλυψαν επίσης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις μεταβολικές οδούς NAD +.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνέκριναν την ικανότητα και των τριών βιταμινών NAD + – NR, νιασίνης και νικοτιναμίδης – να ενισχύσουν τον μεταβολισμό του NAD + και να τονώσουν τη δραστηριότητα ορισμένων ενζύμων που συνδέονται με τη μακροζωία και τα οφέλη για την υγεία. Η μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι η από του στόματος NR είναι ανώτερη από τη νικοτιναμίδη, η οποία είναι καλύτερη από τη νιασίνη όσον αφορά τη συνολική ποσότητα NAD + που παράγεται σε ισοδύναμη δόση. Το NR ήταν επίσης το καλύτερο από τα τρία στην διέγερση της δραστηριότητας των ενζύμων sirtuin. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, το NR ήταν το καλύτερο στην διέγερση των δραστηριοτήτων που μοιάζουν με sirtuin, ακολουθούμενη από niacin, ακολουθούμενη από νικοτιναμίδη.

Οι πληροφορίες από τη μελέτη του ποντικιού στη συνέχεια βοήθησαν την ομάδα του Brenner να σχεδιάσει την επίσημη κλινική δοκιμή. Εκτός από την ένδειξη ότι το NR ενισχύει το NAD + στους ανθρώπους χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, η δοκιμή επιβεβαίωσε ότι το NAAD είναι ένας εξαιρετικά ευαίσθητος βιοδείκτης της συμπλήρωσης NAD + στους ανθρώπους.

«Τώρα που έχουμε αποδείξει την ασφάλεια σε αυτή τη μικρή κλινική δοκιμή, είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε εάν τα οφέλη για την υγεία που έχουμε δει σε ζώα μπορούν να αναπαραχθούν στους ανθρώπους», λέει ο Brenner, ο οποίος επίσης είναι συν-διευθυντής  για τη Πρωτοβουλία ελέγχου της της παχυσαρκίας , Obesity Research and Education Initiative, καθηγητής εσωτερικής ιατρικής και μέλος του  Fraternal Order του Ερευνητικού Κέντρου για τον Διαβήτη  (Eagles Diabetes Research Center) στο UI.

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα