Αρχική » Διαμέσιο: το νέο “όργανο” του σώματος

Διαμέσιο: το νέο “όργανο” του σώματος

by admin

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο ανθρώπινο όργανο που “κρυβόταν” μέχρι σήμερα από τα συστήματα απεικόνισης του ανθρωπίνου σώματος. Αλλά μια νέα τεχνολογία με τη βοήθεια ενός συνεστιακού ενδομικροσκοπίου λέιζερ, το οποίο “βλέπει” τους ζωντανούς ιστούς, έδωσε στους επιστήμονες την ευκαιρία να “δουν” κάτι εντελώς καινούργιο. Οι ιατροί του Ιατρικού Κέντρου Mount Sinai Beth Israel, δρ. Carr-Locke και ο ελληνικής καταγωγής δρ. Πέτρος Μπένιας, “είδαν” το διαμέσιο όργανο, ενώ ανέλυαν την χοληδόχο οδό ενός ασθενούς, αναζητώντας σημάδια καρκίνου.

Ελπίζουν ότι το διαμέσιο όργανο θα μπορούσε να τους βοηθήσει να κατανοήσουν την εξάπλωση του καρκίνου μέσα στο σώμα. Νέα ανάλυση  δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports

Τι είναι το διαμέσιο όργανο

Τα στρώματα των ιστών του σώματος θεωρούνται ανέκαθεν πολύ πυκνά. Αλλά τώρα είδαμε, ότι ο συνδετικός ιστός είναι στην πραγματικότητα μια σειρά υγρών “διαμερισμάτων”, που οι ερευνητές ονόμασαν “interstitium”. Αυτή η λέξη αποδίδεται ως “η μικρή περιοχή, χώρος ή κενό στην ύλη ενός οργάνου ή ιστού”. Αυτό αποδίδεται στα ελληνικά ως “διαμέσιο”, δηλαδή το υγρό στο “ενδιάμεσο” της σύστασης των ιστών.

Αυτά τα διαμερίσματα του ιστού βρίσκονται κάτω από το δέρμα, καθώς και από την επένδυση του εντέρου, των πνευμόνων, των αιμοφόρων αγγείων και των μυών και ενώνονται, για να σχηματίσουν ένα δίκτυο που υποστηρίζεται από ένα πλέγμα ισχυρών, εύκαμπτων πρωτεϊνών.

Απεικόνιση του νέου οργάνου στο παρακάτω διάγραμμα

new-organ

Η νέα ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, είναι η πρώτη που αναγνωρίζει το δίκτυο αυτό,ενιαία, ως ένα νέο όργανο και προσπαθεί να κατανοήσει τη λειτουργία του. Αξιοσημείωτο είναι ότι το διαμέσιο είχε προηγουμένως περάσει απαρατήρητο, παρά το γεγονός ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα όργανα στο ανθρώπινο σώμα. Η επιστημονική ομάδα πίσω από την ανακάλυψη υποδεικνύει ότι τα διαμερίσματα αυτά μπορεί να λειτουργούν ως “αμορτισέρ” που προστατεύουν τους ιστούς του σώματος από ζημιές.

Οι επιστήμονες του έδωσαν την ονομασία «interstitium» (κάτι σαν «διαμέσιο»). Γιατί όμως έως τώρα ένα τόσο εκτεταμένο όργανο είχε περάσει απαρατήρητο; Επειδή κατά τις συνήθεις διαδικασίες απεικόνισης και επεξεργασίας των ιστών τα κανάλια του εν λόγω οργάνου «στραγγίζουν», ενώ και οι ίνες του κολλαγόνου που βοηθούν το δίκτυο να αποκτήσει στέρεη δομή, καταρρέουν και αυτές. Έτσι, τα κανάλια φαίνονται σαν το σκληρό τοίχωμα των πυκνών ιστών και όχι ως κανάλια γεμάτα υγρό. Η ανακάλυψή του οργάνου έγινε με τη βοήθεια ενός συνεστιακού ενδομικροσκοπίου λέιζερ, το οποίο «βλέπει» τους ζωντανούς ιστούς.
Εκτός όμως από το να περιβάλλουν και πιθανώς να προστατεύουν τους ιστούς, τα κανάλια του οργάνου φαίνεται να διευκολύνουν και τις μεταστάσεις του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εισχωρήσουν σε αυτά τα κανάλια και έτσι άμεσα να βρεθούν μέσα στο λεμφικό σύστημα.
«Από τη στιγμή που θα βρεθούν εκεί, είναι σαν να κάνουν νεροτσουλήθρα. Έχουμε βρει ένα νέο παράθυρο στο μηχανισμό εξάπλωσης των όγκων», δήλωσε ο δρ Θάιζε.
Ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο η ανάλυση του υγρού μέσα στο νέο όργανο μπορεί να επιτρέψει την πιο έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Επίσης θεωρούν πιθανό ότι το όργανο εμπλέκεται σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως τα οιδήματα, οι ηπατοπάθειες και οι φλεγμονώδεις διαταραχές. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας Νιλ Θάιζε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και τον Πέτρο Μπενιά της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά και του Ιατρικού Κέντρου Mount Sinai Beth Israel της Ν. Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», σύμφωνα με το «New Scientist» και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», εκτιμούν ότι το νέο όργανο περιέχει περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού όγκου των υγρών του ανθρωπίνου σώματος.

48c47f65baae9ce493120daefbb08b35_XL
«Η ανακάλυψη μπορεί να επιφέρει δραματικές προόδους στην ιατρική», δήλωσε ο Θάιζε και τόνισε ότι το υγρό του οργάνου «είναι δυνατό να αποτελέσει ένα ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο». Επίσης ίσως ανοίξουν νέοι δρόμοι στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.
Το δίκτυο των καναλιών, το οποίο εκχέεται στο λεμφικό σύστημα, βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και ανάμεσα στους μυς, διατρέχει την πεπτική οδό, τους πνεύμονες και το ουροποιητικό σύστημα, ενώ περιβάλλει τις αρτηρίες και τις φλέβες. Πιθανώς, κατά τους επιστήμονες, λειτουργεί ως «αμορτισέρ», εμποδίζοντας τη ρήξη των ιστών των οργάνων, των μυών και των αγγείων μετά από κάποιο σοκ.

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα