Αρχική » Η συνταγογράφηση της άσκησης από το EFSMA

Η συνταγογράφηση της άσκησης από το EFSMA

by admin

Θα το σκεφτώ εγώ πάω  στο δικό μου έχει καλό όνομα στη γειτονιά! μου τον σύστησαν ότι κάνει δουλειά, ΟΚ ισχύει όμως ;

 

Η ΑΣΚΗΣΗ

Η άσκηση με συνταγή γιατρού, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, ωφελεί ασθενείς με στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, αρτηριακή υπέρταση, πολλαπλή σκλήρυνση, βρογχικό άσθμα, νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, δυσλιπιδαιμία, αλλά και άλλες παθήσεις.

Σήμερα υπάρχουν διάφορα προγράμματα άσκησης που συνταγογραφούνται ανάλογα με την πάθηση, ορίζοντας το είδος της άσκησης, την έντασή της, τη διάρκεια, τη συχνότητά της (πόσες φορές την εβδομάδα).

Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα συνταγογραφούμενης άσκησης για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια περιλαμβάνει ασκήσεις αντοχής, ενδυνάμωσης και συνδυασμό άσκησης αναπνευστικών μυών (χαλαρό τρέξιμο, σκανδιναβικό περπάτημα, ποδηλασία, αεροβική, σκι αντοχής) χαμηλής έντασης και διάρκειας 15-60 λεπτών με ενδιάμεσες παύσεις 3-5 φορές την εβδομάδα.

Η συνταγογράφηση της άσκησης με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών θα αποτελέσει το αντικείμενο της διάλεξης που θα δώσει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Αθλητιατρικής Συνομοσπονδίας (FIMS) και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ρώμης Fabio Pigozzi, στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί στις 16-18 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας και του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

«Η συνταγογράφηση της άσκησης είναι ένα κίνημα, το οποίο ξεκινήσαμε με την European Federation of Sports Medicine Associations (EFSMA) και με το οποίο δίνουμε ένα πρόγραμμα άσκησης σε έναν ασθενή ή υγιή. Υπάρχουν προγράμματα για όλες τις παθήσεις, π.χ. για το διαβήτη, για το βρογχικό άσθμα κλπ.», αναφέρει ο Kωνσταντίνος Νάτσης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αντιπρόεδρος της EFSMA και μέλος του Δ.Σ. της FIMS, διευθυντής Εργαστηρίου Ανατομίας & Χειρουργικής Ανατομίας του ΑΠΘ και καθηγητής.

Σχετικές πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στον ιστότοπο της EFSMA, ενώ –όπως λέει ο κ. Νάτσης– «στην Ελλάδα αρχίζουμε και ενημερώνουμε όλους τους γιατρούς για το θέμα».

Εφαρμογή της συνταγογραφούμενης άσκησης θα πραγματοποιηθεί στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, το οποίο είναι από τα 22 σε όλο τον κόσμο συνεργαζόμενα κέντρα με τη FIMS. «Σε αυτό το κέντρο θα εφαρμόσουμε και τη συνταγογράφηση, δηλαδή το τι άσκηση θα κάνει ο ασθενής ή ο υγιής, ο οποίοςθα πηγαίνει εκεί και θα εφαρμόζονται αυτά που έχουν συνταγογραφηθεί. Εκεί υπάρχουν τα μηχανήματα και οι υποδομές για να κάνει την συνταγογραφημένη άσκηση», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Ο κ. Νάτσης εξήγησε ότι υπάρχει ένας γενικός κανόνας για τη συνταγογραφούμενη άσκηση, αλλά υπάρχει και εξατομίκευση στο πρόγραμμα ανάλογα με την πάθηση και το περιστατικό. «Ξέρουμε ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε και με φάρμακα και με άσκηση και μάλιστα πολλές φορές τα ποσοστά της άσκησης είναι καλύτερα από τα φάρμακα», υποστηρίζει ο ίδιος και συμπληρώνει ότι «μπορούμε να εφαρμόσουμε και άσκηση, αν μπορεί κάποιος μόνο με την άσκηση να βελτιωθεί […] Αν όμως δεν βελτιωθεί, θα παίρνει σαφώς πολύ πιο λίγα φάρμακα».

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα