Αρχική » Οι Κύπριοι τα πήραν στο κρανίο! με τα παράνομα γυμναστήρια

Οι Κύπριοι τα πήραν στο κρανίο! με τα παράνομα γυμναστήρια

by admin

Οι Κύπριοι έχουν φορτώσει, αυτό είναι εμφανές στα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης στο νησί της Αφροδίτης. Ένα είναι το συμπέρασμα όπως και στην Ελλάδα ..γίνε παράνομος, γίνε βιτρίνα πούλα ουσίες, πούλα μαύρα, αλλά τώρα είναι πιο προχωρημένο, γίνε και “μαύρος”, λέγε ότι είσαι νόμιμος και πούλα παπάδες στους πελάτες! θα βγάλεις χρήμα!

Διογκώνεται το πρόβλημα με τα παράνομα γυμναστήρια

Παράνομα γυμναστήρια φυτρώνουν παντού, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά. Πρόκειται για ένα γνωστό, χιλιοειπωμένο πρόβλημα.
Η διαχρονική προσπάθεια επίλυσης μοιάζει επιτόπια και στατική, λες και τρέχει πάνω σε διάδρομο εκγύμνασης.

Καθώς πλησιάζει ακόμη ένα καλοκαίρι, χιλιάδες γυμναζόμενοι πληρώνουν και εισέρχονται σε ένα χαοτικό τοπίο όπου, για δεκαετίες, ανθεί η παρανομία, η ανεπιτήρητη λειτουργία που συνδυάζεται πολλές φορές με ανειδίκευτο και ορισμένες φορές επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία προσωπικό.
Με αφορμή όσα ακούστηκαν χθες στη βουλή, στη βάση έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή του 2016 για τον ΚΟΑ, το ΣΙΓΜΑ εξασφάλισε από τον Οργανισμό νεότερα στοιχεία που αποτυπώνουν λεπτομερώς την κατάσταση.
ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ (ΜΕΧΡΙ 31/ 12/ 2017):
ΣΥΝΟΛΟ: 807
Νόμιμα: 77
Παράνομα: 443
Τα 443 μη αδειούχα γυμναστήρια  κατηγοριοποιούνται από τον ΚΟΑ ως εξής:
ΣΥΝΟΛΟ:   443
Λειτουργούν χωρίς την υποβολή αίτησης: 203
Δεν αιτήθηκαν ανανέωση: 48
Υπέβαλαν ελλιπή στοιχεία: 60
Εξετάζονται για λήψη μέτρων: 112
Εγκρίθηκαν και δεν κατέβαλαν τέλη: 2
Ο φάκελός τους διερευνάται νομικά: 10
Άλλες 82 αιτήσεις βρίσκονταν στο στάδιο της νομικής αξιολόγησης.
Ο κυριότερος λόγος της μη αδειοδότησης γυμναστηρίων, όπως επισημαίνει και στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είναι η μη εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας.
Παρότι δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας, τα παράνομα γυμναστήρια συνεχίζουν να δέχονται πελάτες. Και γιατί να μην το κάνουν, όταν η νομοθεσία προνοεί ποινές χάδι σε σύγκριση με τα έσοδα που αποκομίζουν.
Ο ΚΟΑ δηλώνει ότι επιχειρεί να αλλάξει ριζικά το νόμο με τροποποιητικό σχέδιο που έχει ετοιμάσει και βρίσκεται στο στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου.
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει μέχρι και λουκέτο, χωρίς δικαστικό ένταλμα, για τα παράνομα γυμναστήρια.

Όλοι τρέχουν στα γυμναστήρια,μόλις 11 όμως νόμιμα παγκύπρια!

Σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν – Ποιος γυμνάζει και τι χορηγείται

Ένα παράνομο γυμναστήριο ασφαλώς δεν υπόκειται σ’ έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές. Ως εκ τούτου, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα:

1) Ποιοι εργοδοτούνται στα εν λόγω παράνομα γυμναστήρια και ποιος ελέγχει εάν είναι επαγγελματίας γυμναστής;

2) Τι ζημιά ενδέχεται να προκαλέσει ένας γυμναστής που δεν είναι εγγεγραμμένος στον αντίστοιχο σύλλογο και να κατέχει νόμιμο δίπλωμα για εκγύμναση;

3) Ποιος ελέγχει τα σκευάσματα που χορηγούνται στους πελάτες των παράνομων γυμναστηρίων;

 

Σύνδεσμος Γυμναστών: Πολλοί οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν – Τι προτείνουν

«Δεν έχουν ούτε νόμιμους γυμναστές, δεν έχουν ούτε τις απαιτούμενες άδειες για τα γυμναστήριά τους», ανέφερε μιλώντας για το σχετικό θέμα στο Sigmalive ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυμναστών Σπύρος Σπύρου και πρόσθεσε ότι «κανένας δεν μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του γυμναστή χωρίς το πτυχίο Φυσικής Αγωγής.

«Αντί να κάνουν καλό στην υγεία των πελατών τους, στην τελική ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά», τόνισε ο κ. Σπύρου, για να διευκρινίσει ότι «ένας πτυχιούχος ξέρει το ανθρώπινο σώμα. Ξέρει ποιες ασκήσεις πρέπει να κάνει, τη διάρκεια των ασκήσεων και τις επιβαρύνσεις στο ανθρώπινο σώμα».

Για να λυθεί το πρόβλημα, ο κ. Σπύρου υποδεικνύει τη σύσταση ενός αρμόδιου φορέα με τη συμμετοχή του Υπ. Παιδείας και του Συνδέσμου Γυμναστών. Αυτός ο αρμόδιος φορέας θα είναι και υπόλογος για πιθανές ατασθαλίες που θα παρουσιάζονται, ξεκαθάρισε ο Σπύρος Σπύρου.

 

Γιατί επικρατεί αυτή η κατάσταση

Οι κύριοι λόγοι για την κατάσταση αυτή, όπως επισημαίνεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία:

(i) Το χρηματικό πρόστιμο που τούς επιβλήθηκε από το Δικαστήριο δεν ήταν αποτρεπτικό.

(ii) Αδυνατούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πολεοδομική άδεια ή/και άδεια οικοδομής για το γυμναστήριό τους.

(iii) Το γυμναστήριο δεν διαθέτει τους απαιτούμενους χώρους στάθμευσης.

(iv) Η όλη ανάπτυξη του κτιρίου όπου λειτουργεί η σχολή παρουσιάζει προβλήματα σε σχέση με τον συντελεστή δόμησης στη βάση του Τοπικού Σχεδίου ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΕΚΘΕΣΗ 2016 – ΚΟΑ 125, ή/και άλλα πολεοδομικά προβλήματα.

(v) Η αλλαγή στη χρήση του κτιρίου σε σχολή γυμναστικής (άλλη από αυτήν που αρχικά προβλέπεται στην πολεοδομική ή/και άδεια οικοδομής), δεν ικανοποιεί τους όρους και τα κριτήρια για έκδοση τέτοιας χρήσης. Συναφώς, όπως αναφέρεται και στην παράγραφο

(vi) Το ΔΣ του ΚΟΑ σε συνεδρία του, ημερ. 19.12.2014, αποφάσισε την τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε η έκδοση άδειας λειτουργίας ιδιωτικής σχολής γυμναστικής να αφορά μόνο στο αθλητικό σκέλος, και όχι και το κτιριολογικό που ισχύει σήμερα, τροποποίηση η οποία ακόμη εκκρεμεί.

Τι συστήνεται και τι προνοεί ο νόμος

«Ο ΚΟΑ να δημοσιεύει ευρέως όχι μόνο τις σχολές που έχουν άδεια, αλλά και αυτές που παρανομούν/δεν έχουν άδεια, ώστε να ενημερώνεται και να προστατεύεται ο πολίτης», υποδεικνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, οποιοσδήποτε λειτουργεί γυμναστήριο κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος Νόμου είναι ένοχος αδικήματος και υπόκειται, σε περίπτωση καταδίκης αυτού, σε φυλάκιση ενός έτους ή σε χρηματική ποινή πεντακοσίων λιρών ή και στις δύο ποινές.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα