Αρχική » Το ίνδαλμα σου μπορεί να πήρε φολιστατίνη ..όχι πρωτεΐνη!

Το ίνδαλμα σου μπορεί να πήρε φολιστατίνη ..όχι πρωτεΐνη!

by admin

Υπάρχει μια φημολογία, κάποιοι bodybuilders χρησιμοποιούν και φολιστατίνη, στα πλαίσια ενός φιλόδοξου χημικού κύκλου που στόχο έχει την αύξηση της μυϊκής μάζας και την κατατρόπωση των αντιπάλων. Σε κάθε περίπτωση η νέα εποχή της βιοχημείας ωθεί τους γκουρού να δοκιμάζουν πεπτίδια – ορμόνες και διαφορετικά χημικά κοκτέιλ σε άντρες που δεν θα προσπαθήσουν και πολύ περισσότερο στην προπόνηση.

Σε ένα παλαιότερο δημοσίευμα είχε αναφερθεί:

Ο ισχυρισμός της 44χρονης Ελίζαμπεθ Πάρις από το Σιάτλ, διευθύνουσας συμβούλου της εταιρίας βιοτεχνολογίας BioVia, έχει προκαλέσει αναστάτωση στον επιστημονικό κόσμο, καθώς αφορά τη δοκιμή μη εγκεκριμένων από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων γονιδιακών θεραπειών. «Είμαι η ασθενής μηδέν. Πάσχω από γήρανση» δήλωσε η ίδια μέσω Reddit, αποκαλύπτοντας ότι ταξίδεψε εκτός ΗΠΑ για να υποβληθεί σε γονιδιακές θεραπείες που διατηρούν τη μυϊκή μάζα και αυξάνουν το μήκος των τελομερών. Η 44χρονη Αμερικανίδα, η οποία δεν έχει επιστημονική κατάρτιση, αποκάλυψε ότι υποβλήθηκε σε δύο διαφορετικές μορφές γονιδιακής θεραπείας, που παρήχθησαν κατόπιν ιδιωτικού συμβολαίου της με εμπορικό εργαστήριο εκτός ΗΠΑ. Η μία εξ αυτών περιελάμβανε ενδομυϊκές ενέσεις του γονιδίου φολιστατίνη, το οποίο σε πειράματα που έγιναν σε ζώα φάνηκε ότι αυξάνει τη μυϊκή μάζα τους, αναστέλλοντας τη δράση της μυοστατίνης!


Η μυοστατίνη παράγεται από το σώμα μας  με φυσικό τρόπο  για να περιορίσει την ανάπτυξη των σκελετικών μυών μας, έτσι ώστε οι μύες μας να μεγαλώνουν “αναλογικά” με το σώμα μας.Ωστόσο, σε όλο το σώμα η μυοστατίνη διαδραματίζει πολύτιμο ρόλο όταν ελέγχεται σωστά σε υγιείς ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, μια προηγούμενη έρευνα στον τομέα αυτό έχει προταθεί ότι δεν είναι ασφαλές να μπλοκάρεται συστημικά η μυοστατίνη. Έτσι, οι ερευνητές ψάχνουν σε μια νέα μέθοδο ακινητοποίησης της μυοστατίνης μόνο στους σκελετικούς μυς και την καρδιά (όχι συστηματικά). δείτε εδώ  Smad7 – ΗΜΒ κατανομή του άπαχου μυός – Μυοστατίνη & καρκίνος

Στην περίπτωση της  44χρονης  χορηγήθηκαν ενδοφλέβιες δόσεις ιών που περιείχαν γενετικό υλικό, το οποίο ενίσχυε την παραγωγή τελομεράσης, της πρωτεΐνης που επιμηκύνει τα τελομερή, δηλαδή το συστατικό των χρωμοσωμάτων γνωστό και ως «ρολόι γήρατος». Η φολλιστατίνη χρησιμοποιείται για την αναστολή της δραστηριότητας της μυοστατίνης ίη vitro με αποτέλεσμα την ανάπτυξη σκελετικών μυών ίη νίνο.  Όταν εισάγεται η φολλιστατίνη, παρατηρείται έλλειψη μυοστατίνης που έχει ως αποτέλεσμα τη μυϊκή ανάπτυξη. 

Η ανεπάρκεια μυοστατίνης έχει μελετηθεί σε ποντίκια, αλλά υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με το πώς η μυοστατίνη ρυθμίζει τη δομή και τη λειτουργία των μυών και των τενόντων σε μεγαλύτερα ζώα.

Έχει χρησιμοποιηθεi σε μεγάλα ζώα;


imageproxy
Η γενετική απενεργοποίηση της μυοστατίνης σε αρουραίους αντί για ποντίκια (Οι αρουραίοι είναι 10-20 φορές μεγαλύτεροι από τους ποντικούς και η αρχιτεκτονική του σκελετικού μυός, η σύνθεση τύπου ινών και η συσταλτική λειτουργία μοιάζουν περισσότερο με τον ανθρώπινο μυ) είχε  ως αποτέλεσμα την αύξηση της μυϊκής μάζας χωρίς επιβλαβή επίδραση στις ειδικές μηχανικές ιδιότητες παραγωγής δύναμης και τένοντα.

Οι αυξήσεις της μάζας εμφανίζονται μέσω ενός συνδυασμού υπερτροφίας ινών, υπερπλασίας και ενεργοποίησης της οδού ανάπτυξης insulin-like growth factor-1, ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα-1, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στις οδούς που σχετίζονται με την ατροφία. Η μελέτη  εγκρίθηκε από την επιτροπή θεσμικής φροντίδας και χρήσης ζώων του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν (αριθμός πρωτοκόλλου PRO00003566).

Το ανθρώπινο σώμα  παράγει αυξημένη ποσότητα φολλιστατίνης με την άσκηση, όπου πολλοί bodybyulders σε συνδυασμό με τα αναβολικά στεροειδή επιδίωξαν την μυϊκή ανάπτυξη. Όμως με τις συνεχείς δόσεις τεστοστερόνης, είδαν τα επίπεδα της μυοστατίνης να είναι σημαντικά υψηλότερα  τις τελευταίες ημέρες ενός διμηνιαίου κύκλου χρήσης φαρμάκων, ως αποτέλεσμα της μεταβολής της ολικής και ελεύθερης τεστοστερόνης.
Μια επιλογή  για την αντιμετώπιση του φαινομένου ήταν η χρήση φολλιστατίνης  για την αναστολή της δραστηριότητας της μυοστατίνης διότι η η μεγαλύτερη επίδραση της μυοστατίνης στη ρύθμιση της μυϊκής μάζας δεν  είναι η άμεση επαγωγή της ατροφίας, αλλά η παρεμπόδιση της σηματοδότησης της υπερτροφίας.

 

 

 


Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα