Αρχική » Υπερκοστολογούσαν τα φάρμακα τρελά γούστα !

Υπερκοστολογούσαν τα φάρμακα τρελά γούστα !

by admin

Οι τιμές του φαρμάκου στην Ελλάδα επηρέαζαν άλλες 29 χώρες Για «μέγα ζήτημα» έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, θυμίζοντας και την, προ έτους, εκτίμησή του ότι το σκάνδαλο Novartis θα αποδειχθεί μεγαλύτερο εκείνου της Siemens. Κάτι που επιβεβαιώνεται σήμερα από το γεγονός ότι υπήρξε μεγαλύτερη απώλεια χρημάτων για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και μεγαλύτερη ηθική απαξία, παρατήρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Σε μια περίοδο, συμπλήρωσε, που ο συμπολίτης μας δεν μπορεί να βρει φάρμακα, κάποιοι τα υπερκοστολογούσαν. Μια υπερκοστολόγηση που είχε εν συνεχεία, επίπτωση στις τιμές των φαρμάκων σε άλλες 29 χώρες.


Εκατοντάδες φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών και γιατροί φαίνεται να εμπλέκονται σε ένα τεράστιο κύκλωμα εξαγωγής φαρμάκων μεγάλης αξίας..

(με κύριο τμήμα της απάτης το σκεύασμα για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου οφθαλμολογικού προβλήματος), τα οποία επισήμως φαίνεται να πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο και να έχουν χορηγηθεί σε Ελληνες ασθενείς. Ηδη το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει τη δικαστική συνδρομή της Γερμανίας, ενώ η δράση του κυκλώματος φαίνεται να επεκτείνεται από την Αθήνα ώς την Καλαμάτα και από τη Θεσσαλονίκη ώς την Κέρκυρα…», ανέφερε χαρακτηριστικά τότε η εφημερίδα «Το Βήμα» (29.4.2012

Περιπτώσεις τιμολογήσεων νέων φαρμάκων της Novartis

  • Το φάρμακο με την εμπορική ονομασία Eucreas, που αποτελούσε συνδυασμό των φαρμάκων μεθφορμίνη και γιλδαγλιπτίνη, και δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας συνδυασμός των εμπορικών σκευασμάτων Glucophage και Galvus για το σάκχαρο. Ενώ η τιμή των δύο τελευταίων, αθροιστικά, μέχρι και το 2009 και για μια σειρά ετών πριν ήταν κοντά στα 70 ευρώ, η τιμή του συνδυασμού τους (Εucreas) ήταν… 130 ευρώ
  • Φάρμακο με τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη, ως Dalzad (εμπορική ονομασία) κόστιζε 17,30 ευρώ αλλά ως Diovan κόστιζε 18,01 ευρώ. Η ακριβότερη… βαλσαρτάνη ως Diovan είναι διαχρονικά από τα φάρμακα με τεράστια κατανάλωση πανελλαδικά, άρα αυτή η επιπλέον μυστηριώδης επιβάρυνση των 0,80 ευρώ ανά τεμάχιο που απεκρύβη τεχνηέντως εξαιτίας του ότι η συνταγογράφηση -τότε- δεν γινόταν με δραστική ουσία, αθροισμένη στα εκατοντάδες χιλιάδες τεμάχια που καταναλώθηκαν, αύξησε αδικαιολόγητα τη φαρμακευτική δαπάνη σε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό.
  • Lucentis (φάρμακο για την καταπολέμηση της ωχράς κηλίδας), το οποίο πήρε αρχική τιμή το 2009 στα 1.524,99 ευρώ για να πέσει την επόμενη χρονιά στα… 1.059,60 ευρώ.
  • Η υπόθεση των αντιγριπικών εμβολίων τα οποία το υπουργείο Υγείας (επί υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου) παράγγελνε κατά εκατομμύρια δόσεις την περίοδο 2009-2010 εντάσσεται στην έρευνα των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς που έχει άμεση σχέση με τη Novartis, αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς οι παραγγελίες γίνονταν μέσω αυτού. Με αφορμή τον ιό της γρίπης που είχε κάνει θραύση τότε και παρουσιαζόταν από πολλά ΜΜΕ ως η επερχόμενη… Αποκάλυψη, οι αρμόδιες αρχές είχαν παραγγείλει απίστευτες ποσότητες συσκευασμένων εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων, αλλά και γενναία ποσότητα της ουσίας οσελταμιβίρη (η βασική δραστική ουσία του αντιγριπικού Tamiflu), για παρασκευή του φαρμάκου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από τον ΙΦΕΤ, το κόστος των αντιιικών φαρμάκων που αγοράστηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ (Tamiflu της Roche και Relenza της GlaxoSmithKline) έφτανε τα 12 εκατ. ευρώ.Το εντυπωσιακό είναι ότι πριν καν τελειώσει το σχετικό απόθεμα, κάποιοι λειτούργησαν… προνοητικά και προχώρησαν σε νέα παραγγελία τόνων δραστικής ουσίας, με αποτέλεσμα οι αποθήκες να γεμίσουν από το εν λόγω σκεύασμα. Το 2011 το υπουργείο Υγείας (επί υπουργίας Μ. Ξενογιαννακοπούλου) είχε καταφέρει να ακυρώσει παρτίδες εκατομμυρίων δόσεων οι οποίες είχαν γίνει από την προηγούμενη ηγεσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου.Το κόστος των παρτίδων έως εκείνη τη στιγμή έφτανε τα 80 εκατ. ευρώ.

Η Novartis βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς έρευνας για παράνομες πληρωμές κρατικών αξιωματούχων και άλλων λειτουργών, με στόχο την αθέμιτη προώθηση των προϊόντων της προκειμένου να αποκτήσει κυρίαρχη θέση στη φαρμακευτική αγορά παγκοσμίως.

Οι μάρτυρες που κατέθεσαν για την υπόθεση της Novartis «καίνε» τον πρώην αντιπρόεδρο της εταιρείας, με πολλαπλές αναφορές στο πρόσωπό του.

frouzis-kwn-novartis-708

Χαρακτηριστικό είναι πως στις 4 Φεβρουαρίου η μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση κατέθεσε «Γνωρίζω ότι ο Φρουζής έκανε τους χρηματισμούς χέρι με χέρι ο ίδιος».

Μάλιστα σχεδόν σε όλες τις καταθέσεις των μαρτύρων γίνεται αναφορά στο όνομά του. Στους τρόπους που προσέγγιζε πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους, στο πώς «έκλεινε» τα ραντεβού με τα πρόσωπα-κλειδιά ώστε να προωθεί τα συμφέροντα της εταιρεία, ακόμα και τους τρόπους με τους οποίους μετέφερε τα λεφτά που προοριζόταν για χρηματισμό (βαλίτσα, μαύρες τσάντες, κίτρινοι φάκελοι).

Η μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Αικατερίνη Κελέση» κατέθεσε στις 29 Δεκεμβρίου 2017 για τις πρακτικές του Κωνσταντίνου Φρουζή τα εξής:

«Ενας άλλος τρόπος με τον οποίο κέρδιζε χρήματα ο Φρουζής ήταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων (περίοδος 2011-2013) σε συνεννόηση και συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό.
Συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ προμηθευόταν φάρμακα από τη Νοβάρτις σε διπλάσιες ποσότητες από αυτές που χρειαζόταν. Εν συνεχεία, σύμφωνα με την παράνομη συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ τους (Φρουζής-Κοντός), ο ΕΟΠΥΥ επέστρεφε τα μισά φάρμακα με την δικαιολογία ότι δεν είχε παραγγείλει τόσα. Τα φάρμακα όμως δεν επέστρεφαν ποτέ στη Νοβάρτις, γιατί είχαν εκδοθεί διπλά παραστατικά, ένα για τον ΕΟΠΥΥ (πιστωτικό) και ένα για την Νοβάρτις (εκπτωτικό). Τα φάρμακα διοχετεύονταν σε ιδιωτικές φαρμακαποθήκες και μέσω αυτών στο εξωτερικό. Τέτοιες φαρμακαποθήκες ενδεικτικά ήταν η Φαμάρ συμφερόντων Μαρινόπουλου, ΠΑΦΑΡΜ ΑΕ, συμφερόντων Παπάζογλου. Με αυτόν τον τρόπο είχαν τεράστιο κέρδος ο Φρουζής και ο Κοντός.
Ο τελευταίος χρηματιζόταν επανειλημμένως προκειμένου να εξυπηρετεί εν γένει τα συμφέροντα της Νοβάρτις. Προωθούσε, ως πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, τις αποζημιώσεις προς την νοβάρτις προνομιακά».


 

Η ανάρτηση του κ.Φρουζή στο facebook μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης
Αγαπητοί φίλοι, 
θέλω να γνωρίζετε ότι όλη αυτή η χοντροκομμένη φάρσα που ζούμε τις τελευταίες μέρες σύντομα θα καταπέσει. 
Οι στημένοι ψευδομάρτυρες και οι άθλιοι συνεργάτες τους, που «βρέθηκαν»/«ανακαλύφθηκαν» τις τελευταίες εβδομάδες (!), σύντομα θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. 
Προσωπικά δεν θα αφήσω κανένα να σπιλώσει την μακρόχρονη επαγγελματική μου πορεία οπου τίμησα και τιμω τα παιδιά μου, την οικογένεια μου και τη χώρα μου. 
Άμεσα λοιπόν, πρέπει να δωθεί το σύνολο της Δικογραφίας στη δημοσιότητα. Πρέπει όλοι οι Έλληνες να έχουν πρόσβαση σε όλη την πληροφόρηση και το περιεχόμενο της.


 

Επίσης 

Αποβλήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ

Μίνι “επεισόδιο” με πρωταγωνιστή των πρώην πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Λιντζέρη, σημειώθηκε πριν από λίγο στην αίθουσα 131 της Βουλής, όπου έχει μεταφερθεί από χθες προς φύλαξη και ανάγνωση η πολυσυζητημένη δικογραφία της Novartis.

14

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές ο κ. Λιντζέρης, που προσήλθε για να διαπιστώσει ιδίοις όμασι με ποιο τρόπο τον κατηγορούν για εμπλοκή στην υπόθεση οι 3 προστατευόμενοι μάρτυρες, έβγαλε φωτογραφίες της δικογραφίας με το κινητό του παρότι αυτό απαγορεύεται ρητώς, αφού ο φάκελος είναι προσβάσιμος από τους ενδιαφερόμενους μόνο για ανάγνωση.

Το γεγονός αντιλήφθηκε ο αστυνομικός της Φρουράς της Βουλής, που είχε εκείνη την ώρα στην ευθύνη του τη φύλαξη του χώρου, ενημέρωση άμεσα τον Ειδικό Γραμματέα της Βουλής και τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίοι απαίτησαν ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ να σβήσει ενώπιόν τους τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αφού επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπήρχε οπτικό υλικό που θα μπορούσε να εξέλθει της αίθουσας για πάσα χρήση, ο κ. Λιντζέρης αποβλήθηκε από την αίθουσα.

Οι πληροφορίες θέλουν ανάλογο περιστατικό να καταγράφηκε χθες και με τον πρώην υπουργό υγείας και βουλευτή της ΝΔ, Μάριο Σαλμά, ο οποίος ωστόσο δεν αποβλήθηκε επειδή είναι εν ενεργεία βουλευτής, αλλά του ζητήθηκε επίσης να διαγράψει από το κινητό του τις φωτογραφίες.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης, δήλωσε στις κάμερες ότι έχει υπηρετήσει για 12 χρόνια τον ΕΟΦ και έχει διατελέσει για ένα χρόνο πρόεδρος του οργανισμού, αποκλείοντας ρητά και κατηγορηματικά οποιαδήποτε προσωπική παράνομη συναλλαγή.

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ υπογράμμισε ότι πάντα λειτουργούσε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και πρόσθεσε ότι θα προβεί με όλα τα ένδικα μέσα κατά αυτής της μεθοδευμένης σκευωρίας, όπως την χαρακτήρισε.

Αποκάλεσε μάλιστα την συγκεκριμένη υπόθεση «βούρκο στην πολιτική ιστορία της χώρας».

Σχετικά με τα όσα του προσάπτονται δήλωσε ότι «ένας από τους μάρτυρες αναφέρει ότι εικάζει ότι ο Λιντζέρης αποκλείεται να έλαβε λιγότερο από ένα ποσό χωρίς να λέει πότε, ποιος, που…» και συνέχισε λέγοντας «ως πρόεδρος ΕΟΦ είχα επικοινωνία με τον κόσμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει το παραμικρό. Είναι κάτι που γίνεται και σήμερα».

Αναφερόμενος στο επεισόδιο που έλαβε χώρα στην αίθουσα 131, είπε ότι έβγαλε μία φωτογραφία της δικογραφίας για να έχει μία καλύτερη εικόνα, του το απαγόρευσαν και στη συνέχεια αφού τη διέγραψε, έγραψε κάποια στοιχεία στο χέρι.

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα