Αρχική » Kατανάλωσης κρέατος και Σακχαρώδης διαβήτης

Kατανάλωσης κρέατος και Σακχαρώδης διαβήτης

by admin

Ανάλυση περισσότερων από 60.000 ανθρώπων έδειξε, ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο κόκκινο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτης τύπου 2.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια διαταραχή του μεταβολισμού, που χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή αύξηση των επίπεδων της γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα. Φυσιολογικά, σε κατάσταση νηστείας (νηστικός), η γλυκόζη στο αίμα παραμένει κάτω από τα 100mg/dl, ενώ μετά το φαγητό δεν ξεπερνά τα 140mg/dl. Όταν ο μεταβολισμός του σακχάρου διαταραχθεί, οι τιμές αυτές αυξάνουν σταδιακά, μέχρι που το σάκχαρο νηστείας ξεπερνά τα 125mg/dl ή το μεταγευματικό σάκχαρο ξεπερνά τα 200mg/dl. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και χρειάζεται άμεσα θεραπεία.

Τι ισχύει με το σκούρο κρέας

Όσο πιο σκούρο είναι το κρέας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, με τους επιστήμονες να βρίσκουν άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συνδέεται με συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η κακή διατροφή.

Ανάλυση περισσότερων από 60.000 ανθρώπων έδειξε, ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο κόκκινο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτης τύπου 2 κατά 23%, ενώ όσοι καταναλώνουν πολύ σκούρο κρέας πουλερικών (μπούτι, φτερούγες, αλλά όχι στήθος) ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 15%.

Οι ειδικοί προτείνουν την μείωση του σκούρου κρέατος από την διατροφή σας και την αντικατάστασή του με στήθος κοτόπουλου, ψάρια, οστρακοειδή και λαχανικά.

Senior Clinical Advisor Pav Kalsi

Mark-type-2-and-Pav-clinical-advisor-on-Albert-Sq-500x500

Η διαιτολόγος Pav Kalsi, κλινικός σύμβουλος του φιλανθρωπικού οργανισμού Diabetes UK, δήλωσε σχετικά: “Γνωρίζουμε ότι όσοι τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας και επεξεργασμένο κρέας ΄χουν και αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 (…) Οι απλές αλλαγές στη διατροφή περιλαμβάνουν την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος και αντ’ αυτού να παίρνουμε πρωτεΐνες από φυτικές πηγές, όπως όσπρια, άπαχα πουλερικά και λιπαρά ψάρια (…) Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως, καθώς και η μείωση της ποσότητας ζάχαρης, αλατιού και λίπους στη διατροφή σας μπορούν επίσης να βοηθήσουν”.

diabetes_17068980128-1-700x500

Η νέα μελέτη, μία από τις μεγαλύτερες του είδους της, εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 63.257 ατόμων ηλικίας μεταξύ 45 και 74 ετών, που συμμετείχαν στην ευρείας κλίμακας έρευνα Singapore Chinese Health Study μεταξύ 1993 και 1998.

Οι επιστήμονες από την ιατρική σχολή Duke-NUS στην Σιγκαπούρη ακολούθησαν τους συμμετέχοντες για τα επόμενα 11 χρόνια, εντοπίζοντας 5.207 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.

Λένε ότι ο συσχετισμός μεταξύ της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και του κινδύνου τύπου 2 ήταν “στατιστικά σημαντικός”.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Koh Woon Puay δήλωσε: “Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε το κρέας από τη διατροφή σας, αλλά μόνο να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη, ειδικά για το κόκκινο κρέας και να επιλέγετε στήθος κοτόπουλου και ψάρια, ή οστρακοειδή, ή πρωτεϊνούχα τρόφιμα και γαλακτοκομικά προϊόντα, για να μειώσετε τον κίνδυνο του διαβήτη”.

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα