Αρχική » Πέθανε ο bodybuilder Τάκης Κάβουρας σε ηλικία 86 ετών

Πέθανε ο bodybuilder Τάκης Κάβουρας σε ηλικία 86 ετών

by admin

Πέθανε ο bodybuilder Τάκης Κάβουρας σε ηλικία 86 ετών.. αναφέρει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λυμπερόπουλος..

Τάκης Κάβουρας. Μια εμβληματική μορφή για το ελληνικό bodybuilding, ίσως ο πρώτος γνωστός Έλληνας ο οποίος γυμναζόταν συστηματικά με βάρη ήδη πριν το 1950, όχι για κάποιο άλλο άθλημα όπως άρση βαρών, πάλη, στίβο ή ενόργανη γυμναστική, αλλά καθαρά για τη διάπλαση του σώματός του. Πρόκειται ίσως για τον πρώτο Έλληνα bodybuilder, με την καθαρόαιμη έννοια του όρου, ο οποίος παρόλα αυτά δεν συμμετείχε ποτέ σε κάποιον αγώνα σωματικής διάπλασης.

Γεννήθηκε  το 1931 στον Μελιγαλά Μεσσηνίας, μεγάλωσε στην Πλάκα  της  Αθήνας.  Ζώντας κοντά σε αθλητικά σημεία  όπως ο Εθνικός Γ.Σ., ο «Φωκιανός» και το Δημοτικό Κολυμβητήριο,  σύντομα ανέπτυξε γνωριμίες με αρσιβαρίστες και άρχισε να γυμνάζεται συστηματικά. Λόγω της γλωσσομάθειάς του, διετέλεσε μια εποχή και διερμηνέας του Ιταλού προπονητή πάλης του Εθνικού Γ.Σ..


Οι πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό για τη ζωή του Τάκη Κάβουρα αντλήθηκαν από το βιβλίο του Γιώργου Μποτίνη “Οι Πρωτοπόροι“, κατόπιν ευγενικής αδείας του συγγραφέα.


 

takis-kavouras-09

Η εντυπωσιακή του, για την εποχή, σωματοδομή δεν περνούσε απαρατήρητη, και σύντομα στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ο Κάβουρας βρέθηκε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης αναζητώντας μια καριέρα ηθοποιού. Ίσως η σημαντικότερη ταινία που συμμετείχε ήταν η ιταλική ταινία “The Giants of Thessaly” («Η Αργοναυτική Εκστρατεία) (1960), τη χρυσή εποχή της Cinecittá. Το δύσκολο για τους ξένους ονοματεπώνυμό του, μετατρέπεται κάποιες φορές σε “Taki Karas”. Η βάση της IMDB έχει καταγεγραμμένες 6 ταινίες του Τάκη Κάβουρα (παρόλο που υπάρχουν και άλλες).

takis-kavouras-07-600x453

Στην ταινία “The Giants of Thessaly” (1960). δεξιά 

The Giants of Thessaly (1960) – Μια εκτεταμένη σκηνή με τον Κάβουρα είναι στο 48:45.

Η παραμονή του στο εξωτερικό του έδωσε την ευκαιρία να εμπλουτίσει τις γνωριμίες του. Γνώρισε από κοντά και γυμναζόταν στο ίδιο γυμναστήριο με διάσημους bodybuilders-ηθοποιούς της εποχής, όπως ο Steve Reeves, ο Reg Park, και ο Mark Forest.

takis-kavouras-10-600x607

Ο Τάκης Κάβουρας δεν συμμετείχε ποτέ σε αγώνες Σωματικής Διάπλασης. Οι λόγοι είναι δεν είναι γνωστοί, όμως την εποχή που ξεκίνησαν να γίνονται αγώνες σωματικής διάπλασης στην Ελλάδα, οι πρώτοι συμμετέχοντες ήταν αρκετά νέοι σε ηλικία. Ο Κάβουρας ήταν περίπου 35 ετών, διάσημος, επιτυχημένος ως επιχειρηματίας, και κατά τα φαινόμενα χωρίς κάποιο κίνητρο για να αποδείξει το οτιδήποτε. Παρόλα αυτά, δεν έμεινε απαθής στα αγωνιστικά δρώμενα, καθώς μέσω της δικής του διαμεσολάβησης και γνωριμίας με τον Νικ Γκαζέπογλου, διευθυντή του ξενοδοχείου Hilton, διεξήχθησαν στο χώρο εκείνο τα πρώτα Μρ. Ελλάς (1968 και 1969) υπό την αιγίδα της IFBB και τη διοργάνωση του αείμνηστου Ανδρέα Ζαπατίνα.

kavouras

Κλείνοντας, κρίνουμε σκόπιμο να κάνουμε και μια μικρή αναφορά στα στατιστικά του. Ο Τάκης Κάβουρας είχε ύψος 1,74 μ. και σωματικό βάρος γύρω στα 90 κιλά. Ήταν πολύ δυνατός στις πιέσεις πάγκου με μπάρα (είχε ήδη σπάσει το φράγμα των 150 κιλών πριν το 1960) και η περίμετρος του δικεφάλου του άγγιζε τα 50 εκατοστά. Έως και τα 75 του χρόνια συνέχιζε να κάνει συστηματικά bodybuilding.

Γιώργος Μποτίνης και Τάκης Κάβουρας (δεξιά  81 ετών) (2013)

takis-kavouras-11-600x367

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα