Αρχική » ΚΑΡΚΙΝΟΣ (GH -IGF-1, αναβολικά στεροειδή –ερυθροποιητίνη) TI ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (GH -IGF-1, αναβολικά στεροειδή –ερυθροποιητίνη) TI ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ;

by admin

Έχει καρκίνο, λάμβανε και αυτός την ορμόνη της νεότητας , κάποιους ανθρώπους ο καρκίνος  τους χτύπα! διότι έχουν χρησιμοποιήσει φάρμακα για βελτίωση.

Αναβολικά στεροειδή,  πεπτιδικές ορμόνες ή και αυξητικοί παράγοντες growth hormone/IGF-1, χρησιμοποιούνται για την αύξηση της απόδοσης των αθλητών του επαγγελματικού ή ερασιτεχνικού αθλητισμού. Παρά τις καλά τεκμηριωμένες δυσμενείς επιπτώσεις τους, η χρήση ορισμένων από αυτούς τους παράγοντες έχει αυξηθεί σημαντικά και έχει επεκταθεί και σε μη αθλητές με στόχο τη βελτίωση της εμφάνισης ή την εξουδετέρωση της γήρανσης.
Οι προκλινικές μελέτες και οι επιδημιολογικές παρατηρήσεις σε ασθενείς με υπερβολική παραγωγή ορμονών ή σε ασθενείς που έχουν υποστεί χρόνια αγωγή με ορμόνες και αυξητικούς παράγοντες για διάφορες παθολογικές καταστάσεις έχουν προειδοποιήσει σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο ανάπτυξης και εξέλιξης του καρκίνου που μπορεί επίσης να σχετίζεται με τη χρήση ορισμένων φαρμάκων. [quote]υψηλά επίπεδα του μεσολαβητή της ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα-1 (IGF-1) έχουν συσχετιστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη[/quote]

HGH

Τα αναβολικά στεροειδή έχουν περιγραφεί πως προκαλούν όγκους του ήπατος, η αυξητική ορμόνη ή υψηλά επίπεδα του μεσολαβητή της ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα-1 (IGF-1) έχουν συσχετιστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Στην πραγματικότητα, ο IGF-1 προωθεί την πρόοδο του κυτταρικού κύκλου και αναστέλλει την *απόπτωση είτε με την ενεργοποίηση άλλων αυξητικών παραγόντων είτε με αλληλεπιδράσεις με μονοπάτια που έχουν καθιερωμένο ρόλο στην καρκινογένεση και την προαγωγή του καρκίνου. Πρόσφατα, το εύρημα ότι η ερυθροποιητίνη (Epo) μπορεί να προάγει την αγγειογένεση και να αναστέλλει την απόπτωση ή να ρυθμίζει χημειο- ή ραδιοευαισθησία σε καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν τον υποδοχέα Ερο, έθεσε την ανησυχία ότι η χρήση ανασυνδυασμένης ΕΡΟ για την αύξηση οξυγόνωσης ιστού μπορεί να ευνοήσει την επιβίωση και την επιθετικότητα του όγκου.


*Η απόπτωση είναι μια διεργασία προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου. Κατά τη διάρκεια της απόπτωσης το κύτταρο συρρικνώνεται, το ίδιο και η χρωματίνη, η μιτοχονδριακή μεμβράνη διαρρηγνύεται και το κύτταρο αποδομείται και σχηματίζει αποπτωτικά σώματα, τα οποία φαγοκυτταρώνονται, χωρίς φλεγμονή. Κατά τη διάρκεια της απόπτωσης έχουμε πρωτεϊνοσύνθεση. Η διαδικασία της απόπτωσης είναι καταστροφική και αυτοενισχυόμενη και μη αντιστρεπτή.Η απόπτωση είναι εξαιρετικά σημαντική διαδικασία και λαμβάνει μέρος τόσο σε ενήλικα όσο και εμβρυικά κύτταρα. Στα έμβρυα τα κύτταρα πεθαίνουν όταν η δομή που σχηματίζουν δεν είναι πλέον απαραίτητη, όπως στην ουρά του γυρίνου ή στα δάκτυλα των άκρων. Άλλοτε, ο κυτταρικός θάνατος είναι απαραίτητος για τη ρύθμιση του κυτταρικού αριθμού. Τα καρκινικά κύτταρα ανθίστανται στην απόπτωση με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να μεγαλώνει. Όμως και η αυξημένη απόπτωση είναι επιβλαβής επειδή οδηγεί σε εκφυλιστικές ασθένειες.


 

IGF-1 και η Epo

Ο IGF-1 προάγει την πρόοδο του κυτταρικού κύκλου και αναστέλλει την απόπτωση είτε προκαλώντας άλλους αυξητικούς παράγοντες είτε αλληλεπιδρώντας με μονοπάτια που έχουν καθιερωμένο ρόλο στην καρκινογένεση και την προαγωγή του καρκίνου. Πρόσφατα, το εύρημα ότι η ερυθροποιητίνη (Epo) μπορεί να προάγει την αγγειογένεση και να αναστέλλει την απόπτωση ή να ρυθμίζει χημειο- ή ραδιοευαισθησία σε καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν τον υποδοχέα Ερο, έθεσε την ανησυχία ότι η χρήση ανασυνδυασμένης ΕΡΟ για την αύξηση οξυγόνωσης ιστού μπορεί να ευνοήσει την επιβίωση και την επιθετικότητα του όγκου. Ο IGF-1 προάγει την πρόοδο του κυτταρικού κύκλου και αναστέλλει την απόπτωση είτε προκαλώντας άλλους αυξητικούς παράγοντες είτε αλληλεπιδρώντας με μονοπάτια που έχουν καθιερωμένο ρόλο στην καρκινογένεση και την προαγωγή του καρκίνου. Πρόσφατα, το εύρημα ότι η ερυθροποιητίνη (Epo) μπορεί να προάγει την αγγειογένεση και να αναστέλλει την απόπτωση ή να ρυθμίζει χημειο- ή ραδιοευαισθησία σε καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν τον υποδοχέα Ερο, έθεσε την ανησυχία ότι η χρήση ανασυνδυασμένης ΕΡΟ για την αύξηση οξυγόνωσης ιστού μπορεί να ευνοήσει την επιβίωση και την επιθετικότητα του όγκου.

Ο κίνδυνος του καρκίνου που σχετίζεται με το ντόπινγκ μπορεί να είναι υψηλότερος από εκείνον των ασθενών που χρησιμοποιούν ορμόνες / αυξητικούς παράγοντες ως θεραπεία αντικατάστασης, δεδομένου ότι οι αθλητές παίρνουν τεράστιες δόσεις συχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται συχνά σε συνδυασμό με άλλα νόμιμα ή παράνομα ναρκωτικά και αυτό καθιστά σχεδόν απρόβλεπτες όλες τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Εν πάση περιπτώσει, οι αθλητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μακροχρόνια θεραπεία με παράγοντες ντόπινγκ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Δείτε επίσης εδώ

Aυξημένη συγκέντρωση μυϊκών πρωτεϊνών & δείκτης μυϊκής βλάβης
muscle-blood-726x400

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα