Αρχική » BBC Αφιέρωμα: Μια γυναίκα παλεύει για το δικαίωμα να είναι bodybuilder

BBC Αφιέρωμα: Μια γυναίκα παλεύει για το δικαίωμα να είναι bodybuilder

by admin

Το BBC 100 Γυναίκες είναι ένα αφιέρωμα σε διαφορετικές γυναίκες από όλο τον κόσμο που ξεχωρίζουν, εδώ το BBC ασχολείται με μια γυναίκα στην Ταϊλάνδη που κάνει bodybuilding. Για τη σεζόν του 2017, τέσσερα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες –  είναι τα εμπόδια στην επαγγελματικη εξέλιξη (ανδροκρατία) , ο αναλφαβητισμός των γυναικών, η παρενόχληση στους δημόσιους χώρους και ο σεξισμός στον αθλητισμό.

Η bodybuilder

Η Penpraghai Tiangngok επιδιώκει να πραγματοποιήσει  το όνειρό της, να είναι μια πρωταθλήτρια bodybuilder, παρότι ονομάζεται “freak”

Με μια μυϊκή διάπλαση, ύψος 168εκ και μακριά ξανθά μαλλιά, η Penpraghai, η οποία είναι γνωστή ως Fon, είναι η πρώτη γυναίκα της Νοτιοανατολικής Ασίας που συναγωνίζεται στο Olympia.

Συχνά αναφέρεται ως ο Mr, Ms. Olympia, και είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος διαγωνισμός bodybuilding στον κόσμο. Ο Arnold Schwarzenegger ήταν ένας από τους πρώτους συμμετέχων στην εκδήλωση. “Όλοι οι bodybuilders, είτε είναι Ταϊλανδοί είτε ξένοι, έχουν στόχο να αγωνιστούν στο Olympia “, λέει η Fon,  οποία ζει στην Ταϊλάνδη

99101745_38378463706_85eb7dc2ea_k

Πίσω στο σπίτι της , στη βορειοανατολική επαρχία Loei, όπου γεννήθηκε, η προσοχή είναι κάτι που έχει συνηθίσει.

“Οι άνθρωποι δεν με αναγνωρίζουν όταν επιστρέφω στην πατρίδα μου, είναι έκπληκτοι για το πόσο μεγάλη(μυώδης) είμαι και νομίζω ότι βλέπουν ένα transgender”, λέει.

Ακόμα και στην παραθαλάσσια πόλη της Pattaya, όπου έχει ζήσει τα τελευταία οκτώ χρόνια και όπου το bodybuilding κερδίζει δημοτικότητα, η Fon λέει ότι οι άλλοι τη βλέπουν μερικές φορές σαν “freak”.

“Μου αρέσει να ντύνομαι και να φορώ μακιγιάζ και κάθε φορά που πηγαίνω στην Κεντρική Παραλία Pattaya Beach, οι άνθρωποι με κοιτάζουν και ξέρουν ότι είμαι bodybuilder. Αλλά όταν πηγαίνω στην αγορά, παίρνω διαφορετική εμφάνιση ,” αυτή λέει.

“Όταν οι αλλοδαποί με κοιτούν, είναι σαν το” wow “. Η μόνη αντίδρασή τους είναι” wow! “.”

9910

Μετά από επιθυμία του πατέρα της, η Fon εργάστηκε για ένα γραφείο για λίγο, αλλά αργότερα εγκατέλειψε για να γίνει ένας προσωπικός προπονητής στην Μπανγκόκ, πριν μετακομίσει στην εργασία της στη Πατάγια το 2008.

Ξεκίνησε την σοβαρή  προπόνηση με τη βοήθεια του πρώην Τσέχου φίλου της, ο οποίος ήταν ένας bodybuilder.

“Δεν σκέφτηκα να αγωνίζομαι στην αρχή, απλά ήθελα ένα ωραίο σώμα και ένα six pack “,  (κοιλιακοί) λέει η Fon στο BBC Thai στο γυμναστήριο που ίδρυσε πέρυσι στην Πατάγια.

«Δεν υπήρχαν πολλές γυναίκες που να σηκώνουν βάρη [την εποχή που ξεκίνησα], αλλά σήμερα έχουμε άνδρες και γυναίκες. Στο παρελθόν, οι γυναίκες bodybuilders φαινόταν περίεργες στα μάτια των γυναικών της Ταϊλάνδης».

996

 

Μετά από προπονήσεις , ο φίλος της πρότεινε να αγωνιστεί. Ο πρώτος διαγωνισμός της Fon ήταν το 2012 στη  Ταϊλάνδη, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός  bodybuilding στη χώρα.

Στη συνέχεια έφτασε στην εθνική ομάδα bodybuilding και αγωνίστηκε διεθνώς στη Σιγκαπούρη σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αθλητισμού Bodybuilding & Physique (WBPF).

Ήταν απογοητευμένη μετά την κατάταξη τελευταία από 10 ανταγωνιστές. Η Fon αποφάσισε να φύγει από την ομάδα εκείνη την ημέρα. “Πιστεύω ότι αν είμαι πραγματικά ταλαντούχα, είμαι σε θέση να πάω οπουδήποτε στον κόσμο”, λέει

23

 

Το 2011, ένα χρόνο μετά την κατάκτηση μιας θέσης  στην εθνική ομάδα του bodybuilding, ο τοπικός Τύπος της Ταϊλάνδης δημοσίευσε ιστορίες σχετικά με τη σύλληψη της; Fon για την πώληση στεροειδών, η οποίες αποτελούν παράνομες ουσίες λόγω των δυνατοτήτων κατάχρησης.

Ορισμένοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές χρησιμοποιούν τα στεροειδή ως φάρμακο που ενισχύει την απόδοση στον αθλητισμό. Οι bodybuilders το χρησιμοποιούν για να αυξήσουν το μέγεθος των μυών τους με ταχύτερο ρυθμό.

Η Fon λέει στο BBC Thai ότι ένας αστυνομικός προσπάθησε να αγοράσει τα προϊόντα online και της ζήτησε να τα φέρει σε αυτόν, στο τερματικό σταθμό λεωφορείων του Ekamai.

Παραδέχεται ότι δεν είχε άδεια να πουλήσει τα προϊόντα. Η Fon ισχυρίζεται ότι παρόλο που της είχε ζητηθεί αρχικά να αναφερθεί στο αστυνομικό τμήμα, δεν κλήθηκε να εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Διάφορες ομοσπονδίες σωματικής διάπλασης  συμπεριλαμβανομένης της IFBB, προσπαθούν να ελέγξουν τη χρήση φαρμάκων μεταξύ των bodybuilders. Η IFBB απαριθμεί τα ονόματα των bodybuilders που βρίσκονται θετικοί στην ιστοσελίδα τους, αλλά δεν ελέγχονται οι συμμετέχοντες του Olympia.

789

“Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν εάν χρησιμοποιώ στεροειδή ή όχι και τους ρωτάω γιατί δεν με ρωτούν πόσες ώρες δουλεύω στο γυμναστήριο  … Θέλω και άλλοι να ξέρουν ότι η χρήση στεροειδών δεν σας βοηθά να μεγαλώσετε. Το πρώτο πράγμα που βοηθάει είναι τα φορτία   των βαρών που σηκώνετε “, λέει η Fon.

Η Fon πήρε ολόκληρο χρόνο για να προετοιμαστεί για το Olympia , περισσότερο από ό, τι έχει προπονήσει για οποιονδήποτε ανταγωνισμό πριν. “Στο Olympia, βλέπουν το αδύναμο σημείο μας όταν παρουσιάζουμε τον εαυτό μας στη σκηνή. Ξέρω ότι τα χέρια και τα πόδια είναι ακόμα μικρά σε σύγκριση με τους ξένους”, λέει.

8881

Τον Σεπτέμβριο, η Fon κατέκτησε την 10η θέση στη γυναικεία κατηγορία του Olympia  στο Λας Βέγκας, φτάνοντας στο αρχικό της στόχο να φτάσει στους πρώτους 15 από τους 28 συμμετέχοντες.

“Ήμουν χαρούμενη και έκπληκτη, δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω … Έκανα καλύτερη εμφάνιση  από την αναμενόμενη”, λέει.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Bodybuilding & Fitness (IFBB), η οποία διοργανώνει το Olympia, δήλωσε στο BBC Thai ότι η Fon είναι η πρώτη γυναίκα της Ταϊλάνδης και της Νοτιοανατολικής Ασίας που θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

Τώρα το όνειρο της Fon είναι να κατατάσσεται μεταξύ των τριών πρώτων στην κατηγορία γυναικών του Olympia, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να συναγωνιστεί σε προ-ανταγωνισμό στις αρχές του επόμενου έτους για να μπορέσετε να προκριθεί ξανά στο Olympia .

“Ο τρόπος που βλέπω ότι είναι εάν θέλετε να είστε η καλύτερη, πρέπει να νικήσετε την καλύτερη”, λέει.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα