Αρχική » Οι χρήστες στεροειδών παρουσιάζουν αθηροσκλήρωση στις στεφανιαίες αρτηρίες

Οι χρήστες στεροειδών παρουσιάζουν αθηροσκλήρωση στις στεφανιαίες αρτηρίες

by admin

Ακόμη μια έρευνα που αναφέρει για τις επιπτώσεις των αναβολικών στεροειδών στην εκδήλωση πρώιμης στεφανιαίας νόσου, δόθηκε στην δημοσιότητα. Η έρευνα προέρχεται από την Βραζιλία μια χώρα όπου η ανάπτυξη της χημικής κουλτούρας για ένα πιο εντυπωσιακό σώμα έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.[quote] Η έρευνα δείχνει όχι μόνο τις κλασσικές διαταραχές των λιπιδίων που προκαλούνται από τα στεροειδή, αλλά τους συνδέει με υποκλινική παρουσία αθηροσκλήρωσης, κάτι που δεν πρέπει να βρίσκεται σε νεαρά άτομα[/quote]

“Η αναβολική ανδρογενετική κατάχρηση στεροειδών στους νέους είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα παγκοσμίως και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος και η καρδιακή προσβολή έχουν αναφερθεί σε αθλητές”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Francis Ribeiro de Souza, ο διδακτορικός φοιτητής, Heart Institute (Instituto do Coração; InCor),της  Ιατρικής Σχολήςτου Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (Νοσοκομείο της Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Σάο Πάολο, HCFMUSP), Βραζιλία.

“Στη Βραζιλία, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή τουλάχιστον μία φορά και είναι το έβδομο φάρμακο που χρησιμοποιείται πιο συχνά στη χώρα”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Βραζιλιανό Συνέδριο Καρδιολογίας (SBC 2017), τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή μπορεί να σχετίζονται με την πρώιμη στεφανιαία νόσο.

Η αναβολική ανδρογενετική κατάχρηση στεροειδών στους νέους είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα παγκοσμίως και οι ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος και η καρδιακή προσβολή έχουν αναφερθεί σε αθλητές, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Francis Ribeiro de Souza.

Αυτή η μελέτη εξέτασε αν τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή θα μπορούσαν να συνδεθούν με την πρώιμη στεφανιαία νόσο. Επίσης, εξέτασε αν μειωμένη λειτουργία λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) θα μπορούσε να είναι ένας μηχανισμός που οδηγεί σε στεφανιαία νόσο σε χρήστες αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών.

Η μελέτη περιελάμβανε 51 άνδρες  που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, με μέσο όρο ηλικίας 29 ετών (εύρος 23 έως 43 ετών). Από αυτούς..

  • 21 έκαναν προπόνηση με  βάρη και είχαν λάβει αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή για τουλάχιστον δύο χρόνια.
  • 20  έκαναν προπόνηση με  βάρη αλλά δεν πήραν στεροειδή.
  • 10  ήταν υγιή  άτομα με  καθιστική ζωή.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αξονική αγγειογραφία αξονικής τομογραφίας (ένας τύπος απεικόνισης που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση των αρτηριών) για να εκτιμηθεί η παρουσία αθηροσκλήρωσης στις στεφανιαίες αρτηρίες.

  1. Έγινε δοκιμή ούρων σε όλους τους συμμετέχοντες για να επιβεβαιωθεί η χρήση στεροειδών.
  2. Ελήφθησαν δείγματα αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων λιπιδίων, συμπεριλαμβανομένης της HDL.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κυτταροκαλλιέργειες για να μετρήσουν την ικανότητα της HDL κάθε συμμετέχοντα να εκτελεί τη φυσιολογική λειτουργία της απομάκρυνσης της χοληστερόλης από τα μακροφάγα (λευκά αιμοσφαίρια).[quote]Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 24% των χρηστών στεροειδών είχαν αθηροσκλήρωση στις στεφανιαίες αρτηρίες[/quote]

Τα μακροφάγα είναι μεγάλα μονοπύρηνα φαγοκύτταρα σημαντικά στην φυσική ανοσία, στις πρώιμες φάσεις του ξενιστή, ως κύτταρα παρουσίασης αντιγόνου και ως δραστικά κύτταρα στη χημική και κυτταρική ανοσία. Είναι μεταναστευτικά κύτταρα που προέρχονται από πρόδρομα κύτταρα στο μυελό των οστών και συναντώνται στους περισσότερους ιστούς του σώματος.[quote]Τα στεροειδή μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ικανότητα της HDL να απομακρύνει τη χοληστερόλη από τους μακροφάγους[/quote]

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 24% των χρηστών στεροειδών είχαν αθηροσκλήρωση στις στεφανιαίες αρτηρίες τους, σε σύγκριση με κανένα από τους μη χρήστες και  τους καθιστικούς συμμετέχοντες. Οι χρήστες στεροειδών με αθηροσκλήρωση είχαν επίσης σημαντικά μειωμένα τα επίπεδα  της HDL και επίσης χαμηλή λειτουργία της HDL.

Ο Ribeiro de Souza σημείωσε ότι η μελέτη δείχνει ότι η χρήση αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών μπορεί να συσχετιστεί με την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου σε προφανώς υγιείς νέους ανθρώπους. Τα στεροειδή μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ικανότητα της HDL να απομακρύνει τη χοληστερόλη από τους μακροφάγους, προωθώντας έτσι την αθηροσκλήρωση. “Αυτή ήταν μια μικρή, παρατηρητική μελέτη και δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα στεροειδή προκαλούν αθηροσκλήρωση”, συνέχισε. “Για την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες  με μεγαλύτερη παρακολούθηση.” Ο Ribeiro de Souza κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απαιτείται μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των πιθανών κινδύνων από αυτά τα φάρμακα.

Ο Δρ Ραούλ Σάντος, επιστημονικός πρόεδρος του SBC 2017, δήλωσε: “Αυτή η μελέτη, παρά το μικρό της μέγεθος δείγματος, έγινε καλά και εφιστά την προσοχή σε ένα πιθανό σημαντικό πρόβλημα υγείας στη Βραζιλία και αλλού, καθώς δείχνει όχι μόνο τις κλασσικές διαταραχές των λιπιδίων που προκαλούνται από τα στεροειδή, αλλά τους συνδέει με υποκλινική παρουσία αθηροσκλήρωσης, κάτι που δεν πρέπει να βρίσκουμε σε νεαρά άτομα ».

Ο καθηγητής Fausto Pinto, πρώην Πρόεδρος της ESC και διευθυντής του προγράμματος ESC στη Βραζιλία, δήλωσε: “Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα στην καρδιαγγειακή πρόληψη που αξίζει περαιτέρω μελέτη. Κατά τη διάρκεια του SBC 2017, οι ειδικοί της ΟΚΕ θα επισημάνουν τα καυτά θέματα στην πρόληψη και άλλους τομείς της καρδιολογίας που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της ESC 2017 στη Βαρκελώνη. ”

πηγή:  European Society of Cardiology

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα