Αρχική » Συμπληρώματα που άλλα γράφουν & άλλα περιέχουν

Συμπληρώματα που άλλα γράφουν & άλλα περιέχουν

by admin

Ήταν αγρότης έγινε συμπληρωματάς, άνεργος, πρώην οικοδόμος, πρώην φραπετζής,  γραμματιζούμενος ή στόκος έγινε συμπληρωματάς. Ήταν άνεργο το παιδί έγινε συμπληρωματάς, και τώρα κατά περίπτωση αυτοπροβάλλεται  στο facebook με χαμογελαστό ύφος, λες και κέρδισε το τζόκερ ή και με απειλητικό ύφος! λες και του έκλεψες το χωράφι.

Δεν είναι κυνήγι μαγισσών, απλά ζούμε την εποχή όπου κομπογιαννιτισμός και το παραμύθι έχει αναδειχτεί σε τέχνη.

Μέσα σε όλα αυτά η βιομηχανία δεινοπαθεί, άλλα τουλάχιστον η αμερικανική βιομηχανία ξεγυμνώνεται, εκεί δημοσιεύεται ότι σε κάποια συμπληρώματα εμπεριέχεται ακόμη και Tamoxifen, ή μη επισημασμένα φάρμακα, αντίθετα με την ευρωπαϊκή βιομηχανία  που σιωπά και δεν λέει τίποτα για τα δικά της συμπληρώματα.

ΗΠΑ – ΕΡΕΥΝΑ

Περισσότερο από το ήμισυ των φυτικών και διαιτητικών συμπληρωμάτων που αναλύθηκαν από ερευνητές περιείχαν συστατικά που διέφεραν από τη λίστα στις ετικέτες τους. Κάποια είχαν κρυμμένα συστατικά που μπορεί να βλάψουν την υγεία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα συμπληρώματα για το  Bodybuilding και τα συμπληρώματα απώλειας βάρους, ειδικότερα, τείνουν να περιέχουν συστατικά που δεν περιλαμβάνονται στη συσκευασία τους, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Victor Navarro, πρόεδρος της ηπατολογίας για το Ιατρικό Κέντρο Αϊνστάιν στη Φιλαδέλφεια. Οι χημικές αναλύσεις διαπίστωσαν ότι οι ετικέτες των προϊόντων δεν αντικατοπτρίζουν συγκεκριμένα συστατικά για το 80 τοις εκατό των συμπληρωμάτων για το bodybuilding και της βελτίωσης των επιδόσεων,  όπως  και το 72 τοις εκατό των προϊόντων απώλειας βάρους, ανέφεραν οι ερευνητές.

“Βρήκαμε στην ανάλυση μας ότι τα μισά από τα συμπληρώματα για το  bodybuilding  περιείχαν αδήλωτα αναβολικά στεροειδή”, δήλωσε ο Navarro.

Οι ερευνητές και οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ανησυχούν ότι αυτά τα μυστηριώδη  συστατικά μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια ηπατική βλάβη.

Περισσότερο από το 20 τοις εκατό των περιπτώσεων  που αφορούν βλάβη του ήπατος αναφέρθηκαν στο Αμερικανικό  Δίκτυο για το Τραυματισμό του Ήπατος – U.S. Drug-Induced Liver Injury Network και  αποδίδονται σε βότανα και συμπληρώματα διατροφής, σύμφωνα με τους ερευνητές.[quote]Μόνο 90 από τα 203 προϊόντα είχαν ετικέτες που αντανακλούσαν με ακρίβεια το περιεχόμενό τους, κατέληξαν οι ερευνητές[/quote]

Η Sonya Angelone είναι εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Είπε: “Το ήπαρ σας είναι το κύριο όργανο αποτοξίνωσης. Γι ‘αυτό θα δείτε προβλήματα στο ήπαρ  από αυτά τα προϊόντα.  Ο Dr. Victor Navarro και η ομάδα του ανέλυσαν περισσότερα από 200 συμπληρώματα που αναφέρθηκαν στο δίκτυο τραυματισμού του ήπατος από εκατοντάδες ασθενείς, για να δουν αν οι ετικέτες τους αντανακλούσαν το πραγματικό περιεχόμενο.

Μόνο 90 από τα 203 προϊόντα είχαν ετικέτες που αντανακλούσαν με ακρίβεια το περιεχόμενό τους, κατέληξαν οι ερευνητές. Σε μια περίπτωση, ένας bodybuilder που έγινε πολύ άρρωστος από βλάβη στο ήπαρ είχε πάρει ένα συμπλήρωμα που περιείχε tamoxifen, ένα αντι-οιστρογόνο φάρμακο που συνήθως λαμβάνεται για να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού, είπε ο Navarro.

“Το Tamoxifen εξουδετερώνει μερικούς από τους στεροειδείς τύπους που παίρνουν από τη χρήση των συμπληρωμάτων για το bodybuilding”, δήλωσε ο Navarro. “Η βλάβη στο συκώτι που βιώνεις είναι ακριβώς αυτό που βλέπετε με την τομοξιφαίνη τοξικότητα.”

Η θεραπεία με ταμοξιφαίνη έχει επίσης συνδεθεί με την ανάπτυξη λιπώδους ήπατος και στεατοηπατίτιδας

Το Συμβούλιο για την υπεύθυνη διατροφή είναι η κορυφαία ομάδα των ΗΠΑ για τα διαιτητικά συμπληρώματα. Ένας εκπρόσωπος σημείωσε ότι η μελέτη του Navarro δεν έχει ακόμη περάσει από την αυστηρή αξιολόγηση από ομότιμους επιστήμονες και  που απαιτείται για δημοσίευση σε ιατρικό περιοδικό. “Οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων διατροφής υποχρεούνται να δηλώνουν όλα τα συστατικά στις ετικέτες των προϊόντων τους. Τα προϊόντα που περιέχουν μη δηλωμένα συστατικά είναι παράνομα”, δήλωσε ο Duffy MacKay, ανώτερος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των επιστημονικών και κανονιστικών υποθέσεων. “Πριν προχωρήσουμε σε συμπεράσματα, αυτή η νέα έρευνα θα πρέπει να επανεξετασθεί και να επιβεβαιωθεί από τους ομότιμους επιστήμονες και θα πρέπει να ενημερωθούν για τις εταιρείες προκειμένου να δοθεί απάντηση. Επιπλέον, στο όνομα της διαφάνειας, τα ονόματα των προϊόντων πρέπει να δημοσιοποιούνται”, συνέχισε ο MacKay.

Ο MacKay πρόσθεσε ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα πρέπει να επιθεωρήσει τις εν λόγω εγκαταστάσεις παραγωγής και να αναλάβει δράση επιβολής εναντίον εκείνων που «αποδείχθηκαν ότι κατάφωρα αγνοούσαν  τους νόμους».

Η Sonya Angelone είπε ότι δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι τα αναβολικά στεροειδή είχαν αναμειχθεί σε ορισμένα προϊόντα για το bodybuilding.

Τα συμπληρώματα που πωλούνται για την απώλεια βάρους ή την ανάπτυξη μυών “τείνουν να μολυνθούν περισσότερο και συνήθως είναι μολυσμένα με μη επισημασμένα φάρμακα, επειδή έτσι παίρνετε ένα γρήγορο αποτέλεσμα”, ανέφερε η Angelone. “Θέλουν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν το προϊόν τους, έτσι πρέπει να βάλουν κάτι εκεί για να δημιουργήσουν ένα αποτέλεσμα και να συνεχίσουν να πωλούν το προϊόν τους”.

Ο FDA δεν ρυθμίζει τη βιομηχανία συμπληρωμάτων, όπως τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, σημείωσαν οι Navarro και Angelone.

“Είναι κοινό για να διαμαρτύρονται, αλλιώς κανείς δεν πρόκειται να εισέλθει και να ελέγξει, καθώς κάνουν προληπτικά φάρμακα”, ανέφερε ο Angelone. “Εκτός αν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει. ” Η Angelone πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τη χρήση συμπληρωμάτων θα πρέπει να προσεγγίσει έναν καταχωρημένο διαιτολόγο ή διατροφολόγο. Μπορούν να καθοδηγήσουν τους καταναλωτές σε υπεύθυνες εταιρείες που παρέχουν συμπληρώματα επαγγελματικής ποιότητας, ανέφερε ο Angelone.

Τα μέτρα ελέγχου ποιότητας είναι πολύ υψηλότερα”, δήλωσε η Angelone για τους καλύτερους κατασκευαστές συμπληρωμάτων. “Έχουν επίσης πιστοποιητικά ανάλυσης, κάτι που πρέπει να ζητήσετε. Αυτή είναι μια ανάλυση από ένα τρίτο μέρος που δείχνει το επίπεδο ποιότητας του συμπληρώματος”.

Πέρα από αυτό, οι άνθρωποι πρέπει να αμφισβητήσουν εάν χρειάζονται ένα συμπλήρωμα, λέει ο Navarro. “Οι περισσότεροι άνθρωποι, αν έχουν μια ολοκληρωμένη διατροφή, δεν χρειάζονται συμπληρώματα οποιουδήποτε είδους”, δήλωσε ο Dr. Victor Navarro

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη των Διαταραχών του Ήπατος στην Ουάσινγκτον.

Πηγές: Victor Navarro, M.D., chair, hepatology, Einstein Medical Center, Philadelphia; Sonya Angelone, RDN, CLT, San Francisco registered dietitian and spokesperson, Academy of Nutrition and Dietetics; Duffy MacKay, senior vice president, scientific and regulatory affairs, Council for Responsible Nutrition; Oct. 24, 2017, American Association for the Study of Liver Diseases meeting, Washington, D.C.

Last Updated: 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα