Αρχική » Ντόπα σε συμπληρώματα μετά από ανάπτυξη κυτταρικών βιοπροσδιορισμών

Ντόπα σε συμπληρώματα μετά από ανάπτυξη κυτταρικών βιοπροσδιορισμών

by admin

Τουλάχιστον έξι αθλητικά συμπληρώματα προς πώληση στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία περιέχουν αναβολικά στεροειδή που δεν δηλώνονται στις ετικέτες τους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Otago.“Δυστυχώς, τα αθλητικά συμπληρώματα κυκλοφορούν συνήθως στο εμπόριο χωρίς αυστηρές επιστημονικές, κλινικές πληροφορίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.” Δήλωσε η καθηγήτρια Alison Heather του Τμήματος Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Otago.


[youtube width=”400″ height=”250″ video_id=”q0yiPPqqo7U”]

Ευρωπαϊκές μελέτες έδειξαν ότι μέχρι και το 16% των συμπληρωμάτων για τον αθλητισμό περιέχουν μια απαγορευμένη ουσία.

Η έρευνα  Trans-Tasman, της Alison Heather επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη κυτταρικών βιοπροσδιορισμών που μπορούν να ανιχνεύσουν οποιοδήποτε βιοδραστικό ανδρογόνο που είναι σε θέση να αλλάξει μια αντίδραση ανδρογόνου.

“Τα συμπληρώματα μπορεί να περιέχουν συστατικά που μπορεί να έχουν χρήσιμες ιδιότητες”, είπε η Alison Heather “Ωστόσο, λόγω κακών πρακτικών παρασκευής ή αλλοίωσης, τα αθλητικά συμπληρώματα μπορεί να περιέχουν ενώσεις που απαγορεύονται για χρήση στον αθλητισμό, αλλά δεν περιλαμβάνονται στην ετικέτα ως συστατικό“.

Η έρευνα του Heather επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη κυτταρικών βιοπροσδιορισμών που μπορούν να ανιχνεύσουν οποιοδήποτε βιοδραστικό ανδρογόνο που είναι σε θέση να αλλάξει μια αντίδραση ανδρογόνου. Αυτοί οι βιοπροσδιορισμοί παρείχαν γενική ανίχνευση για οποιοδήποτε ανδρογόνο, ανεξαρτήτως χημικής δομής.

“Πήγαμε απλώς σε λιανοπωλητές συμπληρωμάτων  ή αγοράσαμε  online συμπληρώματα που κυκλοφορούσαν για τους αθλητές ως προϊόντα που ενισχύουν την απόδοση.

“Επιλέξαμε συγκεκριμένα συμπληρώματα που δεν ανέφεραν στις ετικέτες τους ότι περιέχουν ανδρογόνο.” Οι Ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 5,4% των συμπληρωμάτων ήταν θετικά για ένα ανδρογόνο. Αυτό σήμαινε ότι υπήρχαν περισσότερα από ένα στα 20 περιέχοντα αναβολικά στεροειδή τα οποία οι χρήστες δεν θα γνώριζαν εάν βασίζονταν σε πληροφορίες στις ετικέτες τους.

“Τα συμπληρώματα που εξετάσαμε περιλάμβαναν σκόνες πρωτεΐνης, σκευάσματα προ-προπόνησης, μεταβολίτες λίπους, βιταμίνες και εκχυλίσματα βοτάνων” δήλωσε η Heather.

Ο γενικός διευθυντής για τα φάρμακα , Nick Paterson, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν απογοητευτικά “αλλά αντιπροσωπεύουν τον κίνδυνο να προειδοποιούμε τακτικά τους αθλητές”.

Τα συμπληρώματα έχουν χρησιμοποιηθεί όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, από την ελίτ,  “Ωστόσο, δυστυχώς οι αθλητές δεν γνωρίζουν πάντα τι συμβαίνει στα συμπληρώματα, και αυτή η έρευνα το επιβεβαιώνει.” ανέφερε ο Paterson.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη με ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα