Αρχική » Φυσικοθεραπευτές Αντιτίθενται στις αλλαγές

Φυσικοθεραπευτές Αντιτίθενται στις αλλαγές

by admin

Tα δημοσιεύματα που θέλουν στα πλαίσια του διαλόγου για την μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής  μια πιθανή συγχώνευση των τμημάτων Φυσικοθεραπείας – Εργοθεραπείας, και μάλιστα με αλλαγή ονομασίας, ενεργοποίησαν τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) ο οποίος με ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην πιθανότητα αυτή.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, όπως λέει, ο λόγος που προβάλλεται για μία τέτοια εξέλιξη είναι η έλλειψη μελών ΔΕΠ (οκτώ σύμφωνα με τον Νόμο) στο τμήμα Εργοθεραπείας, ένα έλασσον ζήτημα, το οποίο επιλύεται πολύ εύκολα στο μεταβατικό στάδιο για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.[quote]Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα τμήματα Φυσικοθεραπείας βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης των υποψηφίων Φοιτητών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2017[/quote]

«Είναι απορίας άξιον γιατί το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με τμήμα φυσικοθεραπείας, με βάση εισαγωγής 17.425 μόρια και με μεγάλο ποσοστό πρώτης επιλογής από τους υποψήφιους φοιτητές, θα «ανταμείψει» τους αυριανούς φοιτητές με υποβαθμισμένες σπουδές, μέσω αυτής της πρότασης για συγχώνευση και αλλαγή ονομασίας» επισημαίνει ο ΠΣΦ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,  τα τμήματα Φυσικοθεραπείας βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης των υποψηφίων Φοιτητών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2017, αφού η βαθμολογία για την εισαγωγή στα τμήματα Φυσικοθεραπείας παραμένει η υψηλότερη μεταξύ όλων των ΤΕΙ της Ελλάδας, με πρώτα από όλα αυτό της Αθήνας.

Από μια στατιστική μελέτη των βάσεων εισαγωγής στα 250 τμήματα  των ΑΕΙ προκύπτει ότι   τα τμήματα Φυσικοθεραπείας των ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν υψηλότερη βάση σε σχέση με το 80% των Πανεπιστημιακών τμημάτων, ενώ λιγότερα από πενήντα τμήματα των ΑΕΙ έχουν υψηλότερη βάση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής συμφωνούν με εκείνα της σχετικής έρευνας του Κέντρου Ανάπτυξης  Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, τα οποία παρουσιάστηκαν το 2017 στον Κοινωνικό Διάλογο για την Εκπαίδευση στη Βουλή, και δείχνουν ότι το τμήμα Φυσικοθεραπείας είναι το μόνο τμήμα των ΤΕΙ που κατατάσσεται στην 1η ομάδα, με τις σχολές υψηλής ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας, μαζί με άλλα 81 τμήματα των ΑΕΙ. Μάλιστα, στο δείκτη ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας, ο οποίος διαμορφώνεται με βάση τον αριθμό των υποψηφίων που το επέλεξαν ως πρώτη, δεύτερη ή τρίτη προτίμηση, επί του συνόλου των υποψηφίων που το δήλωσαν και του αριθμού των επιτυχόντων αντίστοιχα, το τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είχε από τους υψηλότερους δείκτες (11,1% και 18,2% αντίστοιχα).

Εάν συνυπολογιστεί επίσης η εισαγωγή των πρώτων στα τμήματα Φυσικοθεραπείας των ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης με 18.510 και 18.469 μόρια αντίστοιχα, φαίνεται η απήχηση της επιστήμης της Φυσικοθεραπείας γενικότερα, απήχηση που οφείλεται τόσο στην επιστημονική αξία και το επίπεδο το οποίο διασφαλίζουν οι σπουδές στα τμήματα Φυσικοθεραπείας των ΤΕΙ όλης της χώρας όσο και στην προσφορά της επιστήμης της Φυσικοθεραπείας στην Υγεία, γενικότερα.

Το νέο τμήμα, εάν θα προκύψει, σύμφωνα με τα υποθετικά σενάρια, δεν θα αντιστοιχεί σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία, αλλά σε μια ελληνική πατέντα, η οποία μας γυρίζει σαράντα χρόνια πίσω, καθώς στη διεθνή πρακτική η Φυσικοθεραπεία είναι αυτοτελής. Έτσι, θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο νέο Ανώτατο Εκπαιδευτικό ίδρυμα ως αυτοδύναμο Τμήμα, με την καταξιωμένη στην Ελλάδα και διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία του “Τμήμα Φυσικοθεραπείας – Physiotherapy Department – Department of Physical Therapy”.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για συγχώνευση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας και δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα αγωνιστεί για την αυτονομία και την αυτοτέλεια του τμήματος Φυσικοθεραπείας, με την αναγνώριση του ρόλου της Επιστήμης της Φυσικοθεραπείας στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Επιπλέον, καλεί τους φοιτητές όλων των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας της χώρας σε δυναμικό παρών, σε αγωνιστική ετοιμότητα, στην περίπτωση που προωθηθεί αυτή η πρόταση.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα