Αρχική » Τεστοστερόνη και Υπόφυση

Τεστοστερόνη και Υπόφυση

by admin

H Δρ Honore Lansen, γατρός στο One Medical στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Με τη μακροχρόνια χρήση αναβολικών στεροειδών, η υπόφυση δεν λειτουργεί πλέον σωστά και δεν “ενθαρρύνει” επαρκώς την παραγωγή τεστοστερόνης».

Τα αναβολικά στεροειδή παράγουν μια συνθετική εκδοχή της ορμόνης τεστοστερόνης στο σώμα για να βοηθήσουν στην προώθηση της αύξησης της μυϊκής μάζας. Οι αθλητές και οι bodybuilders θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα στεροειδή για να επιτύχουν το επίπεδο σωματικότητας που πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρήσουν, σε ένα ορισμένο επίπεδο.

Μπορούν είτε να πάρουν το στεροειδές από το στόμα είτε να το εγχύσουν κατευθείαν στους μύες τους φτάνοντας  μερικές φορές να κάνουν  από 10 ή 100 φορές υψηλότερη δόση! από ότι συνταγογραφήθηκε από τους γιατρούς, για ιατρικές καταστάσεις. Αν και τα αναβολικά στεροειδή χρησιμοποιούνται ιατρικά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που παράγουν χαμηλή ποσότητα τεστοστερόνης στο σώμα τους, γίνεται κατάχρηση από εκείνους που θέλουν να τα εκχύσουν γρήγορα στο σώμα.

ghiandola pituitaria

Οι χρήστες των φαρμάκων είναι γνωστό ότι «συσσωρεύουν » (Steroid Stacking) – τα στεροειδή συνδυάζοντας πολλαπλούς τύπους φαρμάκων  για να αυξήσουν τα αποτελέσματα.  Μπορούν επίσης να κάνουν «κύκλο» με τα στεροειδή, παίρνοντας τα για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να σταματήσουν. Ένας κύκλος μπορεί να παράγει αυξημένα αποτελέσματα μόλις ο χρήστης “ξαναρχίσει” ξανά το φάρμακο .

Τεστοστερόνη και Υπόφυση

Αλλά η μακροχρόνια χρήση αναβολικών στεροειδών έχει σοβαρές επιπτώσεις στον αδένα που παράγει  με φυσικό τρόπο την τεστοστερόνη, την ορμόνη που βρίσκεται στο φάρμακο. Η τεστοστερόνη παράγεται  με φυσικό τρόπο στην υπόφυση και ο υποθάλαμος στον εγκέφαλο είναι υπεύθυνος για την αποστολή του σήματος για να αρχίσει να παράγεται, όταν στο οργανισμό είναι χαμηλά τα επίπεδα.  Αλλά ο εγκέφαλος δεν θα στείλει αυτό το μήνυμα αν δεν υπάρχει ποτέ ανάγκη για τεστοστερόνη!

Η Δρ Honore Lansen, γιατρός στο One Medical στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Με τη μακροχρόνια χρήση αναβολικών στεροειδών, η υπόφυση δεν λειτουργεί πλέον σωστά και δεν ενθαρρύνει επαρκώς την παραγωγή τεστοστερόνης».

Ο αδένας υποφέρει, αφού ο χρήστης σταματήσει να παίρνει το στεροειδές επειδή πρέπει να συνηθίσει να επαναπαρασκευάζει την ορμόνη και πάλι με κανονικό ρυθμό.


gr1_lrg

Ο υποθάλαμος παράγει την ορμόνη – εντολή έκκρισης γοναδοτρόπων (GnRH). Αυτή αναγκάζει την υπόφυση να απελευθερώσει την ωχρινοτρόπο  ορμονη LH και την ωοθυλακιοτρόπο ορμονη FSH Και οι δύο μέσω του αίματος φθάνουν στους όρχεις. Η LH ενεργεί στα κύτταρα Leydig των όρχεων για να υποκινήσει την έκκριση τεστοστερόνης. Η χορήγηση ανδρογόνων και ιδιαίτερα μεγάλων δόσεων σε φυσιολογικούς άνδρες προκαλεί αναστολή της έκκρισης των γοναδοτροπινών από την υπόφυση, με αποτέλεσμα την ελάττωση της σπερματογένεσης και την καταστολή γενικά της ορχικής λειτουργίας.


Τα συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης μπορεί να περιλαμβάνουν στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, μειωμένη οστική και μυϊκή μάζα, κόπωση και χαμηλή λίμπιντο », δήλωσε ο Δρ Lansen. Η μακροχρόνια έλλειψη παραγωγής στην υπόφυση μπορεί επίσης να προκαλέσει συρρίκνωση των όρχεων στους άνδρες.

Οι γιατροί που συνταγογραφούν αναβολικά στεροειδή συστήνουν στους ασθενείς τους να μειώνουν αργά τη δοσολογία πριν διακόψουν εντελώς το φάρμακο. Βοηθάει τον υποφυσιακό αδένα να συνηθίσει στην κανονική παραγωγή και πάλι.

Το σώμα φυσικά δεν προορίζεται να έχει τόσο μεγάλο μέρος του φαρμάκου που παράγει τεστοστερόνη στο σύστημά του, αλλά οι άνθρωποι ωθούν τον οργανισμό  στο όριο για να αυξήσουν τα πιθανά οφέλη. Η ώθηση του σώματος στο όριο θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες από τα αναβολικά στεροειδή. «Υπάρχουν πολλαπλές πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως η στεφανιαία νόσο, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος του ήπατος», δήλωσε ο Δρ Lansen.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει τον χρήστη να έχει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, επειδή το σώμα του έχει υπερβολική δουλειά για να αντλεί αίμα, μέσω όλων των μυών.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα