Αρχική » Ο άγνωστος φάκελος της ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία Γρίβα

Ο άγνωστος φάκελος της ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία Γρίβα

by admin

Εφημερίδα BHMA: Ο άγνωστος φάκελος της ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία Γρίβα…από τον Δημοσιογράφο  Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλο.

«Ο 47χρονος Βασίλης Γρίβας παρακολουθούνταν από την τετραμελή ομάδα δολοφόνων τις τελευταίες ημέρες που πήγαινε εκείνος τον γιο του στο σχολείο των Γλυκών Νερών, μιας και η μητέρα του έλειπε για επαγγελματικούς λόγους, σε ευρωπαϊκή χώρα. Φαίνεται να είχαν στήσει το καρτέρι θανάτου και την προηγούμενη μέρα της δολοφονίας του, όμως οι δράστες δεν είχαν υπολογίσει ότι την Τρίτη 2 Ιουλίου τα σχολεία στην περιοχή αυτή ήταν κλειστά, λόγω εορτασμού της εκκλησίας, του πολιούχου αγίου της περιοχής. Και έτσι έφυγαν άπρακτοι.
Ο άνθρωπος που πυροβόλησε φαίνεται να είχε μεγάλη εμπειρία από τέτοιου είδους επιθέσεις, ενώ οι άλλοι τρεις φαίνονταν μάλλον άπειροι. Συνεκτιμούμε και ένα περιστατικό με την προσαγωγή, στις 23 Μαρτίου, στο Αστυνομικό Τμήμα Γλυκών Νερών, ενός ντετέκτιβ που φαίνεται να παρακολουθούσε το 11χρονο παιδί και άλλους συγγενείς του Βασίλη Γρίβα. Ο ιδιωτικός αστυνομικός ανέφερε ότι η παρακολούθηση αυτή γινόταν ύστερα από τηλεφώνημα ενός “Βασίλη από τον Πειραιά” (δηλαδή πιθανόν του ίδιου του Γρίβα) για προσωπικούς λόγους, όμως εξετάζουμε τα πάντα. Εχουμε σαφή εικόνα ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί και πιθανόν τα κίνητρα της επίθεσης και προχωρούμε σε σάρωση τηλεφωνικών κλήσεων και άλλες τεχνικές μεθόδους για να βρούμε τα στοιχεία. Ομως πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι σε ποσοστό 90% οι δολοφονίες μελών του οργανωμένου εγκλήματος – έχουν σημειωθεί περίπου 40 την τελευταία δεκαπενταετία – δεν εξιχνιάζονται και οι “γενιές” των νονών της νύχτας αλλάζουν μέσα από εσωτερικές εκκαθαρίσεις. Φοβόμαστε ότι ίσως αυτό συμβεί και με τη δολοφονία του 47χρονου…».
Αυτά δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής» υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την εν ψυχρώ δολοφονία – το πρωί της Τετάρτης 3 Απριλίου – του 47χρονου ποινικού, την ώρα που πήγαινε με τον 11χρονο γιο του στο δημοτικό σχολείο της περιοχής. Ο μικρός, ενώ είχε ανοίξει την πόρτα για να κατέβει από το αυτοκίνητο, είδε έναν κουκουλοφόρο να πλησιάζει το παρμπρίζ του οδηγού και να ανοίγει πυρ εναντίον του πατέρα του, ο οποίος προσπάθησε με το χέρι να προστατέψει τον γιο του. Χωρίς ωστόσο να προλάβει να πει λέξη. Ο μικρός – στο σώμα του οποίου βρέθηκαν κηλίδες αίματος του δολοφονημένου πατέρα του – μόλις έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, βγήκε από το αυτοκίνητο, κάθισε οκλαδόν και κουλουριάστηκε κοντά στο αυτοκίνητο για να προφυλαχθεί. Οι τέσσερις δράστες έφυγαν αρχικά με ΙΧ που έκαψαν και στη συνέχεια με δύο μοτοσικλέτες. Σε μια εγκληματική επιχείρηση που φάνηκε άριστα οργανωμένη και παρέπεμπε σε δράση ένοπλης οργάνωσης.

Ο «χτισμένος» εισπράκτορας
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., που φαίνεται και προσφάτως να είχαν ασχοληθεί με τη δράση του Βασίλη Γρίβα, άρχισαν να εξετάζουν παλιές και νέες εκκρεμότητές του και να προσδιορίζουν το βιογραφικό του.
Σε κατάθεση που είχε δώσει προ δεκαετίας στενός συγγενής τού δολοφονηθέντος ανέφερε ότι «ο Βασίλης ήταν αντιπρόεδρος σε εταιρεία που είχε τέσσερα ποντοπόρα αλιευτικά σκάφη και ανήκε στον πατέρα του. Τελείωσε τεχνικό λύκειο. Εργαζόταν στην εταιρεία από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Του είχε γίνει βίωμα και τρόπος ζωής η γυμναστική. Κυρίως γυμναζόταν για τη διαμόρφωση του σώματός του και όχι από επιθετική διάθεση. Εγώ το έβλεπα σαν μια μορφή ναρκισσισμού. Δεν ήταν του χαρακτήρα του εκβιάσεις και βιαιοπραγίες. Ολα τα γυμναστήρια τον ήθελαν για κράχτη λόγω του όγκου του». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 47χρονος σε πρόσφατες δίκες του υποστήριζε ότι ασχολούνταν με το «εμπόριο κρεάτων».
Ωστόσο, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι από τη δεκαετία του ’90 είχε ενταχθεί στην πολυμελή ομάδα του δραστήριου ποινικού Θέμη Καλαποθαράκου, που δολοφονήθηκε το 2000 στον Σχινιά, ενώ αργότερα συμμετείχε και σε άλλα «σχήματα» «νονών» της νύχτας με έδρα τον Πειραιά, τα δυτικά προάστια, όπως και άλλες περιοχές της Αττικής.
Σύμφωνα με αναφορές επιχειρηματιών, ο 47χρονος είχε τον ρόλο «εισπράκτορα» ομάδων εκβιαστών ενώ είχε κατηγορηθεί και για τον ξυλοδαρμό ενός λαϊκού τραγουδιστή! Σε κατάθεσή του ένας από τους εκβιαζόμενους επιχειρηματίες είχε αναφέρει ότι «ο Γρίβας μου ζήτησε να του δίνω χρήματα σε εβδομαδιαία βάση ώστε να τον καλώ όποτε υπήρχαν φασαρίες. Προσπάθησα να τον αποφύγω λέγοντάς του ότι το μαγαζί ήταν ήσυχο. Εκείνος όμως μου είπε ότι αυτό είναι το κατεστημένο της αγοράς και εγώ δεν μπορώ να αποτελώ εξαίρεση». Ο Βασίλης Γρίβας είχε πυροβοληθεί το 2003 από Αλβανό, μέλος αντίπαλης συμμορίας. Μια πράξη που απέδωσε αργότερα στο δικαστήριο σε «απόπειρα ληστείας η οποία στάθηκε εμπόδιο στα επαγγελματικά σχέδιά μου, αφού δεν μπορούσα να πάω στη… Μοζαμβίκη για τα αλιευτικά σκάφη».

Οι «Πειραιώτες» και η δικογραφία-μαμούθ
Το 2011 σε βάρος του Βασίλη Γρίβα και άλλων 216 «νονών» της νύχτας συντάσσεται δικογραφία-μαμούθ από την Ασφάλεια Αττικής. Στον 47χρονο αποδόθηκε ότι ήταν ηγετικό μέλος μιας 29μελούς ομάδας – στην οποία φερόταν να συμμετείχε και πρώην… στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. – που ονομάζονταν οι «Πειραιώτες» και οι οποίοι προχωρούσαν σε εκβιάσεις δεκάδων ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων. Στον 47χρονο, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, είχε αποδοθεί ότι σχεδίαζε δολοφονίες μελών αντίπαλων συμμοριών, ότι αναφερόταν στον ρόλο που μπορεί να είχε σε δολοφονίες άλλων ποινικών προ μίας δεκαετίας. Επίσης σχεδίαζε ξυλοδαρμούς ιδιωτών αλλά και να δώσει πλαστά χαρτονομίσματα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και άλλες παράνομες πράξεις.
Οπως ωστόσο αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζουν τη δραστηριότητα «νονών» της νύχτας, «ο Βασίλης Γρίβας εξέφραζε παντού – ακόμη και στις συνομιλίες της δικογραφίας του 2011 – φόβους για τη ζωή του είτε για “επαγγελματικούς”, είτε για οικογενειακούς λόγους.
Η συμπεριφορά του ήταν πολλές φορές “εκρηκτική” και εγωκεντρική, κάτι που αποδίδεται και στη χρήση αναβολικών για 30 χρόνια. Ετσι, είχε δημιουργήσει πολλά μέτωπα, κάτι που δυσχεραίνει τις έρευνές μας για τον εντοπισμό των δολοφόνων του. Συνέχεια κουβαλούσε όπλο που το τοποθετούσε στο κιβώτιο ταχυτήτων του αυτοκινήτου. Ομως στη φονική επίθεση των Γλυκών Νερών δεν πρόλαβε να το χρησιμοποιήσει. Επιπλέον άλλαζε συνέχεια ΙΧ και χρησιμοποιούσε πολλά νοικιασμένα. οχήματα. Ακόμη τα βράδια ήλεγχε εξονυχιστικά τους χώρους όπου διέμενε. Ομως δεν είχε συνοδούς ασφαλείας, ενώ ήταν επικίνδυνο ότι τις περισσότερες φορές κινούνταν με παρέα τον ανήλικο γιο του. Επιπλέον, ήταν ιδιαίτερα προληπτικός, με… μεταφυσικές αναζητήσεις. Είχε μάλιστα σε ΙΧ του αντικείμενα για… βουντού σε έλληνες και αλλοδαπούς αντιπάλους του στον κόσμο της νύχτας.
 Εχουμε κατά καιρούς πραγματοποιήσει έρευνες για τυχόν εμπλοκή του σε δολοφονίες, ενώ υπήρχαν έρευνες για κρυμμένο οπλοστάσιό του αλλά και τον τρόπο χειρισμού των μεγάλων εσόδων του από τον κόσμο της νύχταςΠολλά χρήματα φέρεται να του είχε υφαρπάξει κρατούμενος για… απάτεςΑκόμη φερόταν να ενημερωνόταν για κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ. από γυναίκα συνεργάτρια πολιτικού προσώπου».

Τα τρία σενάρια για τη δολοφονίαΤα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν τρία βασικά σενάρια για τη δολοφονία του Βασίλη Γρίβα: Πρώτον να είναι μία ακόμη πράξη στον «εμφύλιο» της νύχτας τα τελευταία 20 χρόνια, ύστερα και από την επίθεση με μαχαίρι, στις αρχές Ιανουαρίου, στις φυλακές Κορυδαλλού σε έναν 43χρονο κρατούμενο και παλιό συνεργάτη του. Ο 43χρονος, που τίμησε με «στεφάνι» τη μνήμη του 47χρονου, κατόρθωσε να επιζήσει, ενώ η επίθεση εναντίον του μέσα στη φυλακή είχε αποδοθεί σε ομάδα Αλβανών που θεωρείται ότι διεκπεραιώνουν συμβόλαια θανάτου. Δεύτερον, εξετάζεται αν η δολοφονία του Βασίλη Γρίβα μπροστά στα μάτια του παιδιού του θα μπορούσε να είχε οποιαδήποτε σχέση με απολύτως όμοια επίθεση – πάλι μπροστά σε ανήλικο συνοδηγό – σε βάρος 50χρονου ποινικού στο Αιγάλεω. Ο τελευταίος, που είχε πολύχρονη «διαμάχη» με τον Γρίβα, κατόρθωσε να επιβιώσει, παρότι σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι. Τρίτον, τέλος, ερευνάται η εμπλοκή άλλων προσώπων από τον χώρο της νύχτας που διεκπεραιώνουν «συμβόλαια θανάτου» ή άλλες αιματηρές επιθέσεις της τελευταίας πενταετίας.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα