Αρχική » ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Icarus νέα ΤΑΙΝΙΑ είναι όλο πολύ τρύπιο !

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Icarus νέα ΤΑΙΝΙΑ είναι όλο πολύ τρύπιο !

by admin

Η ταινία του Bryan Fogel εκθέτει τις σκληρές πραγματικότητες του σύγχρονου αθλητισμού. Το σύστημα αντιντόπινγκ είναι σπασμένο, αδυνατεί να πιάσει καθορισμένες απατεωνιές. Οι θεατές μπορούν ακόμα να απολαύσουν τα εκπληκτικά κατορθώματα των αθλητών, αλλά οι νικητές δεν πρέπει να εξομοιωθούν με τους ήρωες.

Ο Fogel, είναι ένας 45χρονος Καλιφορνέζος κινηματογραφιστής, έκπληκτος από τις αποκαλύψεις, αλλά ακόμη πιο συγκλονισμένος από το πώς οι αμερικανικοί ερευνητές είχαν τελικά πιάσει τον Armstrong Ο αθλητής κάτω από τον πιο λεπτομερή έλεγχο στον πλανήτη Γη  που μπόρεσε να αποφύγει 500 δοκιμασίες ελέγχου αντιντόπινγκ!

Ρώτησα,« Τι συμβαίνει με αυτό το σύστημα; Και τι όχι, «Τι συμβαίνει με τον Lance Armstrong;» Έχεις ένα σύστημα που τον κυνηγάει για 15 χρόνια που δεν μπορεί να τον πιάσει. Τι σημαίνει αυτό για κάθε αθλητή σε κάθε άθλημα, όχι μόνο στη ποδηλασία; . . . Αυτό με ώθησε σε αυτό το ταξίδι να θέλω να το κάνω. “

Το ταξίδι αυτό οδήγησε τον  Bryan Fogel έναν από τους καλύτερους ερασιτέχνες αναβάτες του κόσμου να δημιουργήσει το   Icarus , ένα επικείμενο ντοκιμαντέρ που άρχισε να γυρίζει το 2014.Ήθελε να μάθει εάν τα φάρμακα  θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις δικές του αθλητικές επιδόσεις και αποφάσισε να τεκμηριώσει τη διαδικασία.

Grigory Rodchenkov και  Bryan Fogel το σχέδιο !

bild_teleschau
 Grigory Rodchenkov και ο Bryan Fogel, με δείγματα ούρων © Netflix / Icarus

Ο Fogel δεν θέλησε απλώς να νικήσει. Ήθελε, όπως ο Armstrong, να δει αν θα μπορούσε να αποφύγει τους ελεγκτές φαρμάκων . Για να γίνει αυτό, χρειαζόταν έναν οδηγό,.Η έρευνα αυτή τον οδήγησε στον  Γκριγκόρι Ρένττσενκοφ  Grigory Rodchenkov. Ο Ρέντσενκοφ ήταν διευθυντής του επίσημου εργαστηρίου αντι-ντόπινγκ της Ρωσίας στη Μόσχα και θεωρείτε ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες παγκοσμίως σε φάρμακα που ενισχύουν την απόδοση.


Ο Rodchenkov δημιούργησε ένα κοκτέιλ τριών ΦΑΡΜΑΚΩΝ  με αναβολικά στεροειδή, το οποίο οι Ρώσοι αθλητές έχουν πάρει εδώ και χρόνια. Τα φάρμακα πλύθηκαν με αλκοόλ για να απορροφήσουν καλύτερα το μείγμα: ουίσκι Chivas για άνδρες, βερμούτ για τις γυναίκες -Martini.


Συμφωνία !

Ο Rodchenkov συμφώνησε να συνεργαστεί πρώτα με τον Fogel; Ακόμη και αν απλώς ενημέρωνε για ποια φάρμακα θα έπαιρνε, θα παραβίαζε σαφώς τους κανόνες που έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντί-Ντόπινγκ (Wada). Τουλάχιστον, θα απολυόταν μόλις  δημοσιευόταν η ταινία!

Σημείωση  

Οι αποκαλύψεις ήρθαν με πικρό προσωπικό κόστος για τον Rodchenkov. Δεν μπόρεσε να πείσει τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του να μετακομίσουν στις ΗΠΑ πριν ξεσπάσει η ιστορία και έτσι η οικογένεια παραμένει χωρισμένη. Ο Ρώσος εισήλθε στο αμερικανικό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και ζει σε μια μη ανακοινωθείσα τοποθεσία.

31160063542_c967005559_h

Την πρώτη χρονιά ο Fogel αγωνίστηκε με φυσικό τρόπο αλλά είχε μυϊκά προβλήματα με το σώμα του «είχα σοβαρή τενοντίτιδα στον Αχίλλειο, είχα μια δυσπλασία ισχίου. Οι μύες μου ξεφούσκωσαν. Δεν μπορούσα να περπατήσω. Χρειαζόμουν βασικά πατερίτσες. Έμεινα σε ένα κρεβάτι για δύο ημέρες»

Την επόμενη χρονιά, αφού υποβλήθηκε σε καθεστώς ντόπινγκ παρόμοιο με εκείνο του Armstrong, αγωνίστηκε και πάλι,το σώμα του μεταμορφώθηκε!

Συνήθως, οι αθλητές θα σταματήσουν το ντόπινγκ πριν από τον ανταγωνισμό, εγκαίρως ώστε οι απαγορευμένες ουσίες να εγκαταλείψουν την κυκλοφορία του αίματος και έτσι να περάσουν δοκιμές φαρμάκων!

[youtube width=”400″ height=”250″ video_id=”qXoRdSTrR-4″]

“Νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ δύσκολο να πιστέψουμε στην έννοια του καθαρού αθλητισμού, καθώς πρόκειται για ένα σταθερό παιχνίδι cat-and-mouse”, λέει. “Η επιστήμη, η ιατρική τεχνολογία και η ανθρώπινη εξέλιξη θα προσπαθούν πάντα να ξεπεράσουν το σύστημα για να τα πιάσουν

“Δεν έχω ιδέα ποιος είναι ντόπινγκ ή ποιος δεν είναι ντόπινγκ”, λέει ο Fogel. “Όμως, κάθε αθλητής προσπαθεί να αποκτήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, είτε πρόκειται για μια νέα δίαιτα, για νέα διατροφή, για κάποιο νέο συμπλήρωμα που δεν έχει ακόμη απαγορευτεί. Κάθε χρόνο, οι αθλητές παίρνουν εκατοντάδες συμπληρώματα που δεν είναι στη λίστα της Wada και το επόμενο έτος μπορούν να πάνε στον απαγορευμένο κατάλογο.

Παράλληλα ο Rodchenkov διατηρεί την υπερηφάνεια για τη δημιουργία ενός συστήματος που εξαπάτησε τους διεθνείς συναδέλφους του για την καταπολέμηση του ντόπινγκ και εξασφάλισε τη δοξασμένη δόξα για τους Ρώσους αθλητές. “Η νοοτροπία μιας ολόκληρης κουλτούρας ανθρώπων, μιας χώρας, είναι διαφορετική”, λέει ο Fogel. “Πρέπει να τοποθετήσετε τον εαυτό σας σε αυτή την προοπτική. . . Αν μεγαλώνεις σε έναν κόσμο όπως ο Γκριγκόρι Ρένττσενκοφ κάτω από τον κομμουνισμό και όλοι είναι ντόπινγκ, η ίδια του η μητέρα του τον ενέχει με στεροειδή – τίποτα δεν είναι λάθος. Αυτό ακριβώς κάνεις για να είσαι στην εθνική ομάδα!

Σε αυτήν την αλλοιωμένη άποψη του αθλητισμού, “τίποτα δεν είναι λάθος”. Ο πόλεμος είναι ειρήνη. Η ελευθερία είναι δουλεία. Η άγνοια είναι δύναμη.

δείτε επίσης εδώ

Λάνς Άρμστρονγκ
(THE PROGRAM)

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα