Αρχική » Ηλεκτροθεραπεία μυϊκό σύστημα

Ηλεκτροθεραπεία μυϊκό σύστημα

by admin

Ηλεκτροθεραπεία : Σήμερα ο πιο συχνός μηχανισμός εφαρμογής θεραπευτικής ηλεκτροθεραπείας είναι ο διαδερμικός ηλεκτρικός νευρικός ερεθισμός (TENS). Πρόκειται για μικρή συσκευή που μοιάζει στην όψη με ραδιόφωνο και μεταφέρει μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στη δερματική επιφάνεια στην περιοχή του πόνου ή πάνω από τη διαδρομή νεύρων ή νευρικών ριζών ηλεκτρικά ερεθίσματα στην περιοχή του πόνου. Τα TENS χρησιμοποιούνται στον οξύ πόνο και βοηθούν στην πρώιμη κινητοποίηση.

myo-200-biofeedback-kai-ilektrotherapia

[quote]Ηλεκτροθεραπεία -Ενίσχυση του μυϊκού τόνου για την διάπλαση και διατήρηση των μυών[/quote]

 

Τα TENS είναι πιο αποτελεσματικά στο νευροπαθητικό πόνο (αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία, καυσαλγία, πόνο φάντασμα ακρωτηριασμένου μέλους και μεθερπητική νευραλγία). Πάντως η μέθοδος έχει αμφισβητηθεί όσον αφορά την αποτελεσματικότητά της, γιατί συνήθως τα συνδυάζουμε στην κλινική πράξη και με άλλες παρεμβάσεις και δεν γίνεται πλήρως αντιληπτή η αποτελεσματικότητά τους ως μονοθεραπεία. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι αποκατάστασης που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα, όπως τα γαλβανικά και ο ηλεκτρικός μυϊκός ερεθισμός καθώς και η ιοντοφόρεση (θεραπεία κατά την οποία μόρια ή άτομα αναλγητικής-αντιφλεγμονώδους ουσίας προωθούνται στους ιστούς χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό πεδίο).

Έλξεις:Οι ιστοί μπορούν να διαταθούν με μηχανικό τρόπο με τα χέρια ή μέσω ειδικών μηχανημάτων. Οι έλξεις διατείνουν τους μαλακούς ιστούς και είναι χρήσιμες στην αυχενική ριζοπάθεια και σε μικρότερο βαθμό στην οσφυϊκή ριζοπάθεια.

Η ηλεκτροθεραπεία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την φυσικοθεραπεία στο θέμα της αναλγησίας (πόνο)-ενδυνάμωσης. Ηλεκτρικά ρεύματα διαπερνούν το δέρμα και θεραπεύουν(αναλγητικά ρεύματα) ή ενισχύουν (ρεύματα διέγερσης) τον μυϊκό τόνο σε ατροφικούς μύες ( διαφορετικής αιτιοπαθογένειας) σε μυϊκές ατροφίες με την χρήση ειδικών ηλεκτροδίων (μεταλλικά-σιλικόνης-στυλοειδή-αναρρόφησης) διαφόρων διαστάσεων. Ανάλογα με την πάθηση και ορισμένων παραμέτρων (όπως μορφή ηλεκτρικού ερεθίσματος, διάρκεια αυτού, χρόνος παύσης, συχνότητα, ένταση) το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσφέροντας σπουδαία αποτελέσματα στις περιοχές όπου εφαρμόζεται σαν θεραπεία, συνεισφέροντας:

• Στην μείωση του πόνου

• Ενίσχυση του μυϊκού τόνου για την διάπλαση και διατήρηση των μυών.

• Τόνωση της αιματική κυκλοφορίας

• Νευρική διέγερση για παράδειγμα με την κατάρτιση της νεύρωσης και θεραπεία της παράλυσης

• Μυϊκή χαλάρωση (μυϊκοί σπασμοί )


 

Η μέθοδος αυτή  αντενδείκνυται σε κακοήθειες και σε άτομα με βηματοδότη.

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα