Αρχική » Γυμναστήριο και από πάνω τα σεντόνια της κυρά Κούλας απλωμένα !

Γυμναστήριο και από πάνω τα σεντόνια της κυρά Κούλας απλωμένα !

by admin

Άνοιξε ένα γυμναστήριο μπορείς …είναι μια νέα τάση πως ως βάση έχει το στερεότυπο του σώματος που προωθεί η βιομηχανία, άλλα και την ανάγκη για απασχόληση.

Στην Κύπρο η παρανόμια είναι διάχυτη όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα όπου σε αρκετές περιοχές πολλά γυμναστήρια στριμώχνονται σε πολυκατοικίες, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν μεγάλοι και κατάλληλοι χώροι.
Εκεί κάτω  από το μπαλκόνι και  τα απλωμένα σεντόνια της κυρίας κούλας βρίσκεται ένα GYM. Κάπου μέσα στους στενούς δρόμους των πόλεων μαζί με τα μικρομάγαζα αναπνέει ένα personal studio ή ένα μικρό gym.

Πάνω σε ορόφους πολυκατοικιών δουλεύει ένα gym χωρίς πολεοδομική άδεια ή και άδεια οικοδομής, οι πελάτες δεν το γνωρίζουν το ίδιο συμβαίνει και εάν το GYM δεν έχει κάνει αλλαγή  χρήσης στο κτήριο!

Ναι σε Ελλάδα και Κύπρο πολλοί ζουν το όνειρο, ποζάροντας στο Facebook μέσα από χώρους που συμβιώνουν με τα αδέσποτα της γειτονιάς, με το λαϊκό αλλά και το ψευτογκλαμουράτο κοινό. Σε χώρους που ασφυκτιούν και συσσωρεύονται φοιτητές –μαθητές –οικογενειάρχες.

ΚΥΠΡΟΣ

Παράνομα εκατοντάδες γυμναστήρια – Μόνο 11 έχουν άδεια

Οργιάζει η παρανομία στα γυμναστήρια – σχολές γυμναστικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΟΑ που διαβιβάστηκαν στον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μέχρι τις 12/5/2017 καταγράφηκαν συνολικά 755 γυμναστήρια από τα οποία μόνο τα 11 είχαν άδεια λειτουργίας, οκτώ γυμναστήρια εγκρίθηκαν και αναμενόταν η καταβολή των τελών για έκδοση της άδειας λειτουργίας, ενώ τελούσαν υπό εξέταση οι αιτήσεις 85 γυμναστηρίων.

Οι επιθεωρητές του ΚΟΑ κατέγραψαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και 133 γυμναστήρια εντός ξενοδοχείων, εκ των οποίων μόνο τα 19 διαθέτουν άδεια λειτουργίας, ενώ για άλλα 18 η αίτηση τους τελεί υπό εξέταση.

Κατά το 2016 καταχωρίστηκαν στα Επαρχιακά Δικαστήρια, από τον νομικό σύμβουλο του ΚΟΑ, 49 υποθέσεις γυμναστηρίων που λειτουργούσαν χωρίς άδεια σε σύγκριση με 54 το 2015. Οι υποθέσεις που εκδικάστηκαν το 2016 ανέρχονται μόλις σε 13 σε σύγκριση με 60 το 2015.

Η εκτεταμένη παρανομία που παρατηρείται, απότοκο της ανοχής που επιδείχθηκε διαχρονικά από τον ΚΟΑ, συνεχίζεται ακόμη και μετά τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον των παρανομούντων -καταδικάστηκαν μέχρι σήμερα οι ιδιοκτήτες 184 γυμναστηρίων- με αποτέλεσμα αρκετά γυμναστήρια να συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα.

Το γεγονός αυτό, οφείλεται, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στους ακόλουθους λόγους:

1. Οι ποινές που επιβάλλονται από τα Δικαστήρια δεν είναι αποτρεπτικές καθώς περιορίζονται σε μικρά χρηματικά πρόστιμα. Η κείμενη νομοθεσία προβλέπει ποινές μέχρι έξι μήνες φυλακή και πρόστιμο μέχρι €854.

2. Αδυνατούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πολεοδομική άδεια ή και άδεια οικοδομής για το γυμναστήριο τους.

3. Το γυμναστήριο δεν διαθέτει τους απαιτούμενους χώρους στάθμευσης.

4. Η όλη ανάπτυξη του κτηρίου όπου λειτουργεί το γυμναστήριο παρουσιάζει προβλήματα σε σχέση με τον συντελεστή δόμησης ή και άλλα πολεοδομικά προβλήματα.

5. Η αλλαγή της χρήσης του κτηρίου σε σχολή γυμναστικής, άλλη από αυτήν που αρχικά προβλέπεται στην πολεοδομική ή και άδεια οικοδομής, δεν ικανοποιεί τους όρους και τα κριτήρια που τίθενται στην κείμενη νομοθεσία.

Στην έκθεση του για τον ΚΟΑ, που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα, ο Γενικός Ελεγκτής καλεί το δ.σ. του Οργανισμού να αξιολογήσει την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε με την παράνομη λειτουργία εκατοντάδων γυμναστηρίων και να εφαρμόσει μέτρα και διαδικασίες που σταδιακά θα αναχαιτίσουν τη συνέχιση του απαράδεκτου αυτού φαινομένου.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προτείνει στην έκθεση του την αναθεώρηση των χρηματικών και άλλων ποινών προς τα πάνω, ώστε το ύψος τους, σε περίπτωση λήψης δικαστικών μέτρων, να επενεργεί αποτελεσματικά και αποτρεπτικά.

Εισηγείται, επίσης, τη δημοσιοποίηση από τον ΚΟΑ και των ονομάτων των γυμναστηρίων που δεν εξασφαλίζουν άδεια λειτουργίας, υιοθέτηση, δηλαδή, της μεθόδου «Name and Shame» ώστε να ενημερώνεται και να προστατεύεται ο πολίτης.

Προτείνει, τέλος, την τροποποίηση των σχετικών Κανονισμών ώστε να επανεκδίδεται η άδεια λειτουργίας του γυμναστηρίου από το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δ.σ. του ΚΟΑ Κλεάνθη Γεωργιάδη, οι εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή μελετώνται για λήψη αποφάσεων.

Το μητρώο των γυμναστών

Παράλληλα με την τήρηση μητρώου αδειών λειτουργίας για τα γυμναστήρια, οι Κανονισμοί του ΚΟΑ προνοούν την τήρηση μητρώου γυμναστών/εκπαιδευτών στο οποίο εγγράφονται τα πρόσωπα που ενδιαφέρονται να εργοδοτηθούν σε γυμναστήρια.

Μέχρι σήμερα, υπέβαλαν αίτηση για εγγραφή στο μητρώο 905 πρόσωπα από τα οποία τα 740 εγκρίθηκαν, τα 55 απορρίφθηκαν ενώ τελούν υπό εξέταση οι αιτήσεις 110 προσώπων.

Όπως σημειώνει στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής, ένα από τα θέματα που χρήζουν βελτίωσης και ενσωμάτωσης στη σχετική νομοθεσία είναι το θέμα των προσόντων των γυμναστών που ενδιαφέρονται να εργοδοτηθούν σε γυμναστήρια.

Για το θέμα αυτό, ο ΚΟΑ προκήρυξε διαγωνισμό για διεξαγωγή μελέτης για τον εκσυγχρονισμό των προσόντων των γυμναστών, ο οποίος, κατακυρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε ιδιωτικό οίκο. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένονται να υποβληθούν στο ΚΟΑ εντός των επόμενων ημερών.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα