Αρχική » H πρωτεΐνη που σε εμποδίζει να αδυνατίσεις

H πρωτεΐνη που σε εμποδίζει να αδυνατίσεις

by admin

Ονομάζεται  C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, είναι μια από τις κυριότερες πρωτεΐνες οξείας φάσης που συνθέτει ο οργανισμός μας όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια φλεγμονώδη κατάσταση. Πρόκειται δηλαδή για μια σημαντική συνιστώσα του ανοσολογικού συστήματος του οργανισμού μας. Οι γιατροί συνήθως ελέγχουν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης προκειμένου να αξιολογήσουν αν ένας άνθρωπος κινδυνεύει από καρδιοπάθεια ή καρκίνο.

Οι πρωτεΐνες οξείας φάσεως αποτελούν μια ομάδα τριάντα και πλέον πρωτεϊνών. Συντίθενται στο ήπαρ και συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού. Παράγονται ως απάντηση στην ιστική βλάβη, στη φλεγμονή, στη λοίμωξη ή σε άλλες παθολογικές καταστάσεις.

C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP)

Ονομάζεται έτσι επειδή διαπιστώθηκε το 1930 από τους Tillet και Francis ότι στο αίμα ασθενούς με οξεία πνευμονία σχηματιζόταν ίζημα παρουσία του πολυσακχαρίτη C της μεμβράνης του πνευμονόκοκκου και των ιόντων ασβεστίου.

Η CRP συντίθεται στο ήπαρ κατά την εξέλιξη οξέων επεισοδίων, όπως λοιμώξεις, κακοήθειες, αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις και τα επίπεδά της αντανακλούν τον βαθμό της ιστικής βλάβης ή το μέγεθος της φλεγμονώδους κατάστασης. Η CRP απελευθερώνεται συνήθως μέσα σε 6 ώρες από το ερέθισμα, το οποίο αν σταματήσει να επιδρά τότε οι τιμές της επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα εντός περίπου 4 ημερών.

Τα κριτήρια που τοποθετήθηκαν για τη μέτρηση της hs-CRP είναι τα ακόλουθα:

  • Επίπεδα χαμηλότερα από 1 mg/dl ο κίνδυνος για μελλοντικό καρδιαγγειακό επεισόδιο είναι χαμηλός.
  • Επίπεδα από 1-3 mg/dl ο κίνδυνος είναι μέτριος.
  • Επίπεδα μεγαλύτερα από 3 mg/dl ο κίνδυνος είναι ψηλός.

Επειδή ο µυϊκός τραυµατισµός µετά από έντονη άσκηση επάγει την φλεγµονή, πρέπει να αποφεύγονται οι έντονες δραστηριότητες, πριν προσέλθει ο ασθενής για αιµατολογική εξέταση.


C-αντιδρώσα πρωτεΐνη Σωματικό βάρος 

Οι εκτεταμένες φλεγμονές αναγκάζουν τον οργανισμό να διοχετεύσει σημαντικούς πόρους με στόχο να τις αντιμετωπίσει. Μοιραία, ο μεταβολισμός (δηλαδή ο ρυθμός καύσης θερμίδων) μειώνεται, περισσότερες θερμίδες αποθηκεύονται στον σώμα με τη μορφή λίπους και η όρεξη αυξάνεται. Όλα αυτά φυσικά σε δυσκολεύουν να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά ή σε οδηγούν να πάρεις μερικά παραπάνω.

Όταν στο σώμα σου υπάρχουν φλεγμονές –π.χ. λόγω στρες, έλλειψης ύπνου ή κακής διατροφής– το συκώτι παράγει μαζικά τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη ώστε να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σου να τις αντιμετωπίσει. Η ίδια η πρωτεΐνη δεν προκαλεί προβλήματα υγείας ή άλλου τύπου, ωστόσο η αύξησή της στο σώμα δείχνει ότι τα επίπεδα φλεγμονής έχουν βγει εκτός ελέγχου και αυτό είναι που ευθύνεται για την αύξηση του βάρους σου ή την αδυναμία απώλειας των περιττών κιλών.

Υψηλότερες τιμές CRP σχετίζονται με αυξημένο δείκτη σωματικής μάζας, με την ινσουλινοαντοχή και με το μεταβολικό σύνδρομο. Η τιμή της CRP είναι προγνωστική, ως ανεξάρτητος παράγοντας, για την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 227, ενώ μειώνεται με τη βελτίωση της ινσουλινοαντοχής, την απώλεια βάρους και τη σωματική άσκηση. Οι στατίνες ελαττώνουν την τιμή της CRP, ανεξαρτήτως της επίδρασής τους στο λιπιδαιμικό προφίλ, γεγονός που πιθανώς να εξηγεί την καρδιοπροστατευτική δράση τους σε άτομα με φυσιολογικές τιμές LDL αλλά υψηλές τιμές CRP. Η πρόοδος

Τα επίπεδα της CRP έχουν αποδειχθεί σε πολλές έρευνες ότι έχουν προγνωστική αξία για μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, ξαφνικού καρδιακού θανάτου και αρτηριακών προβλημάτων. Επίσης, τα επίπεδα της έχουν προγνωστική αξία σε ασθενείς με επαναλαμβανόμενα επεισόδια στεφανιαίας νόσου και για αυτούς στην οξεία φάση εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Η πιο σημαντική όμως χρήση της CRP είναι η ανίχνευση του ψηλού κινδύνου σε άτομα που δεν έχουν άλλο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα