Αρχική » Η μακροχρόνια χρήση AAS σχετίζεται με δυσλειτουργία του μυοκαρδίου

Η μακροχρόνια χρήση AAS σχετίζεται με δυσλειτουργία του μυοκαρδίου

by admin

Η μακροχρόνια χρήση των αναβολικών στεροειδών που γίνεται για την μυϊκή ανάπτυξη μπορεί να κτυπήσει την  καρδιά, λένε οι ερευνητές. Οι Bodybuilders που παίρνουν ανεξέλεγκτα αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να λάβουν υπόψη: ότι η παρατεταμένη χρήση των αναβολικών στεροειδών καθιστά πιο δύσκολο για την καρδιά να λειτουργεί σωστά. Επίσης τα στεροειδή μπορεί  να συμβάλουν στην απόφραξη των αρτηριών, όπως έδειξαν τα ευρήματα της μελέτης.

Cardiovascular Toxicity of Illicit Anabolic-Androgenic Steroid Use

Καθηγητές : Aaron L. Baggish, Rory B. Weiner, Gen Kanayama, James I. Hudson, Michael T. Lu, Udo Hoffmann, Harrison G. Pope

«Είναι ζωτικής σημασίας ότι έχει περιέλθει στην αντίληψή των  κλινικών γιατρών ότι η χρήση αναβολικών στεροειδών  δημιουργεί μακροπρόθεσμους κινδύνους στην καρδιά,» είπε ο Δρ. Harrison Pope Jr, καθηγητής στο Harvard Medical School και συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.


Η μακροχρόνια χρήση AAS  (anabolic-androgenic steroids) σχετίζεται με τη δυσλειτουργία του μυοκαρδίου και την επιταχυνόμενη στεφανιαία αθηροσκλήρωση η μελέτη εδώ  Long-term AAS use appears to be associated with myocardial dysfunction and accelerated coronary atherosclerosis. These forms of AAS-associated adverse cardiovascular phenotypes may represent a previously underrecognized public-health problem.


Τα αναβολικά στεροειδή είναι συνθετικές παραλλαγές της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης. Εκτιμάται ότι 2.900.000 με 4.000.000 Αμερικανοί έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα φάρμακα, και περίπου ένα εκατομμύριο εξαρτώνται από τα χάπια ή τις ενέσεις, ανέφεραν οι ερευνητές.

Για τη νέα μελέτη, ο Δρ Harrison Pope και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν  140 αντρες που γυμναζόταν με βάρη. Οι Ογδόντα έξι είχαν χρησιμοποιήσει αναβολικά στεροειδή και 54 δεν είχαν. Από τους χρήστες στεροειδών, οι 28 είχαν διακόψει πριν από τις αξιολογήσεις.

Τα υπερηχογραφήματα επέτρεψαν στους ερευνητές να καθορίσουν ότι οι χρήστες στεροειδών είχαν ασθενέστερες καρδιές. Οι τρέχουσες χρήστες είχαν χαμηλότερη ικανότητα καρδιακής λειτουργίςα  (άντληση από την καρδιά) από εκείνους που είχαν σταματήσει τη χρήση, όπως τα ευρήματα έδειξαν.

Σύμφωνα με την έκθεση, επτά από τις 10 τρέχοντες  χρήστες στεροειδών είχαν χαμηλή ικανότητα άντλησης από την καρδιά  (λιγότερο από το 52 %). Αντίθετα, εκείνοι που είχαν σταματήσει τη χρήση στεροειδών ή δεν είχαν  χρησιμοποιήσει ποτέ,  είχαν φυσιολογική ικανότητα άντλησης ως επί το πλείστον.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου στο περιοδικό Circulation .

Ενώ συχνά τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα στεροειδή βλάπτουν την καρδιά, επισημαίνουμε ότι μπορεί να υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Οι περισσότεροι άνθρωποι  που σχετίζονται με τα αναβολικά στεροειδή για να εξαπατήσουν άλλους αθλητές –αθλούμενους είναι ένας μεγάλος πληθυσμός ανδρών, που έχουν αναπτύξει εξάρτηση από αυτά τα φάρμακα, αλλά αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν επιπλοκές,  που δεν είναι άμεσα ορατές», δήλωσε ο Δρ Harrison στο περιοδικό. «Τα παλαιότερα μέλη αυτού του πληθυσμού είναι μόλις τώρα στη μέση ηλικία.»

f-cardio-1

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση στεροειδών αναβολικών συνδέθηκε με αυξημένα επίπεδα πίεσης του αίματος και χοληστερόλης – δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο. Ο συγγραφέας της μελέτης, συν-επικεφαλής Δρ Aaron Baggish, είπε, «Σε σύγκριση με τους μη χρήστες, οι χρήστες αναβολικών στεροειδών εμφανίζουν υψηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, καθώς και μια υψηλότερη επικράτηση των επιπέδων της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα τους.»

Ο Δρ. Baggish είναι αναπληρωτής διευθυντής του καρδιαγγειακού προγράμματος performance program  στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

«Το εύρημα αυτό δείχνει ότι η παράνομη χρήση αναβολικών στεροειδών είναι στον κατάλογο των παραγόντων που οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν κατά τη φροντίδα για τους άνδρες με πρόωρη νόσο των στεφανιαίων αρτηριών», κατέληξε ο  Δρ. Baggish.

δείτε επίσης εδώ

Στεροειδή & ύπουλα καρδιοαγγειακά προβλήματα


δείτε επίσης εδώ

 Καλά αυτός; Πότε; άσε το δούλεμα! τον γνωρίζω είναι πολύ γυμνασμένος!


δείτε επίσης εδώ

Αποτιτάνωση της στεφανιαίας αρτηρίας από Αναβολικά – Στεροειδή.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα