Αρχική » Πόνος στην πλάτη και γλυκοκορτικοειδή

Πόνος στην πλάτη και γλυκοκορτικοειδή

by admin

Διαβάζοντας την είδηση σκέφτηκα την ομοιότητα της με την παλαιότερη άποψη του νευροχειρούργου Φράνκ Βερτσόσικ. Τα στεροειδή χωρίζονται σε δυο ομάδες τα κορτικοστεροειδή όπου υπάγονται τα γλυκοκορτικοειδή, και τα στεροειδή φύλλου (γεννητικά στεροειδή). Δυστυχώς μετά την τρομακτική σάρωση των ανδρογόνων στεροειδών για μυϊκή ανάπτυξη και τα κορτικοστεροειδή πρώτα δημιουργούν αποτέλεσμα, μετά γίνονται εξάρτηση, και μετά καταστρέφουν. Παραδειγμα φαρμακευτικών συνδυασμών η Ά­ση­πτη νέ­κρω­ση κε­φα­λής μη­ρια­ίου και βρα­χι­ο­νί­ου και άλ­λων ο­στών δες εδω  Βodybuilding – Στεροειδή και άσηπτη νέκρωση – Κοινώς σακάτεμα!


 

Μια ένεση στεροειδών ανακουφίζει μόνο τον πόνο στην πλάτη για μέγιστη περίοδο τριών μηνών, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο χαμηλότερα στην πλάτη συχνά τους δίνεται επισκληρίδιος ένεση αν απλώς τα  παυσίπονα, οι διατάσεις ή καλή στάση του σώματος αποτυγχάνουν. Ο Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης είναι ιδιαίτερα συχνός, αλλά σε γενικές γραμμές φεύγει με φυσικό τρόπο. Αλλά για λόγους που οι γιατροί δεν γνωρίζουν μπορεί να γίνει χρόνιος, ακόμη και αν η αιτία βρεθεί, όπως  αιτία βρέθηκε όπως μια φθαρμένη ζυγοαποφυσιακή άρθρωση ή ένας δίσκος με τον πόνο να είναι συνεχιζόμενος.  Τότε τα μακράς δράσης στεροειδή μειώνουν τη φλεγμονή.[quote]μετά από ένα χρόνο ο πόνος έχει επιστρέψει με την ίδια ένταση όπως και πριν την ένεση με τα στεροειδή[/quote]

123rf_intradiscaler Eingriff_1354179_l

Μετά από μια τυχαιοποιημένη μελέτη,  γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με μία μόνο  ένεση γλυκοκορτικοειδών στους μεσοσπονδύλιους δίσκους μειώθηκε μέσα σε ένα μήνα ο πόνος χαμηλά στην πλάτη που συνδέεται με την ενεργό δισκοπάθεια.

Αλλά το αποτέλεσμα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και μετά από ένα χρόνο ο πόνος έχει επιστρέψει με την ίδια ένταση όπως και πριν την ένεση  με τα στεροειδή!

Ο χρόνιος πόνος χαμηλά στην πλάτη είναι μια σημαντική αιτία αναπηρίας και η ν πιο σοβαρή μορφή – γνωστή ως Modic τύπου 1 – είναι δύσκολο να θεραπευτεί.

Οι Ενεργές δισκοπάθειες συσχετίζεται με ένα συγκεκριμένο φαινότυπο της χρόνιας οσφυαλγίας μια τοπική φλεγμονή που παίζει κάποιο ρόλο στην ενεργή συμπτώματα που συνδέονται με τις δισκοπάθειες.

Η μείωση της φλεγμονής μέσω των ενέσεων στεροειδών που πιστεύεται ότι βοηθούν.

Ερευνητές στο Πανεπιστημιακό  Νοσοκομείο του Παρισιού πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη σε 135 ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία με ενεργείς δισκοπάθειες σε τρία κέντρα φροντίδας στη Γαλλία.

Είχαν κάνει μία μόνο ένεση κατά τη διάρκεια της δισκογραφίας ή δισκογραφία μόνο. Οι ασθενείς βαθμολόγησαν την σοβαρότητα του πόνου τους 48 ώρες πριν και σε ένα, τρεις, έξι και 12 μήνες. Οι ασθενείς που έλαβαν μόνο ένεση γλυκοκορτικοειδών ανάφεραν θετικά αποτελέσματα για τον πόνο σε ένα μήνα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, η επίδραση της έντασης του πόνου μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου χωρίς διαφορές  χαμηλά στην  πλάτη μεταξύ των ομάδων στους 12 μήνες.

Οι καθηγητές Francois Rannou και Serge Poiraudeau δήλωσε: «Η αύξηση του πόνου ξεκινώντας σε τρεις μήνες θα μπορούσε να σχετίζεται με μια επίδραση rebound effect  των γλυκοκορτικοειδών».

«Επιπλέον, ο πληθυσμός μας (ομάδες) είχε μια σοβαρή κατάσταση, με χαμηλό ποσοστό απασχόλησης, συμπτώματα της κατάθλιψης και άγχους, πεποιθήσεις του φόβου-αποφυγής και ακατάλληλες στρατηγικές αντιμετώπισης, που θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα της θεραπείας. Αυτή η επίδραση μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, χωρίς διαφορές και σε χαμηλότερη ένταση στον πόνο της πλάτης μεταξύ των ομάδων στους 12 μήνες.

injections_jpg

Η αποτελεσματικότητα μιας ενιαίας ενδοδισκιακής ένεσης με γλυκοκορτικοειδη ως πιθανή θεραπεία για τη χρόνια οσφυαλγία που σχετίζεται με ενεργές δισκοπάθειες είναι αμφισβητήσιμη, δεδομένης της έλλειψης μακροπρόθεσμου οφέλους.»

Σχολιάζοντας τα ευρήματα ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Κλινικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Δρ David Kennedy τ, δήλωσε: «Η οσφυαλγία έχει σαφώς πολλές αιτίες, και πολλές από αυτές τις αιτίες έχουν μια ευνοϊκό φυσικό ιστορικό. Έτσι, οι περισσότεροι ασθενείς με οξύ ή υποξύ πόνο βελτιώθηκαν με την πάροδο του χρόνου, ανεξάρτητα από την θεραπεία. Δυστυχώς, ορισμένοι ασθενείς παρουσίασαν εξέλιξη σε χρόνια οσφυαλγία, μια κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».[quote]σε ασθενείς με χρόνιο πόνο, η ένεση με γλυκοκορτικοειδή σαφώς δεν είναι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα[/quote]

Backache, Pain, Back.

Backache, Pain, Back.

Παρά το γεγονός ότι μερικές αιτίες της οσφυαλγίας δεν μπορεί να έχουν ευνοϊκό φυσικό ιστορικό, οι δευτερεύοντες παράγοντες που σχετίζονται με τον χρόνιο πόνο, είναι ανεξάρτητοι από  τη σπονδυλική παθολογία. Η πρόκληση της αντιμετώπισης της χρόνιας οσφυαλγίας αντανακλάται στις πρόσφατες Αν οδηγίες από το American College of Physicians που διαπίστωσε ότι οι περισσότερες μη επεμβατικές επιλογές θεραπείας έχουν μικρή ή καμία επίδραση.

Πώς πρέπει οι κλινικοί γιατροί να εφαρμόζουν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης;

Σε ασθενείς με ένα οξύ επεισόδιο πόνου που συμπίπτει με Modic 1 αλλαγές στην απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού, με ένεση γλυκοκορτικοειδών μπορεί να είναι μια επιλογή για την βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο. Ωστόσο, σε ασθενείς με χρόνιο πόνο, η ένεση με γλυκοκορτικοειδή σαφώς δεν είναι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα.

Τίθεται επομένως το ερώτημα σχετικά με τη χρησιμότητα της χρήσης ως επεμβατική θεραπεία για μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στον καθορισμό μιας οξείας κατάστασης με ευνοϊκό φυσικό ιστορικό ή για μία οξεία έξαρση μιας χρόνιας κατάστασης.

Τελικά περισσότερη έρευνα ήταν αναγκαία για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα .

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals περιοδικό of Internal Medicine

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα