Αρχική » Μετφορμίνη – ινσουλίνη σε θέλω για την φιγούρα μου! Πας καλά;

Μετφορμίνη – ινσουλίνη σε θέλω για την φιγούρα μου! Πας καλά;

by admin

Ο στόχος είναι η φιγούρα στα μάτια των ανθρώπων, δεν υπάρχει το μετά. Το τώρα μετρά! και τα κέρδη που αποκομίζεις από αυτό. Η Μετφορμίνη είναι ένα καλό φάρμακο όπως και η ινσουλίνη αλλά είναι και μια καλή πρόταση των “ειδικών” που την προτείνουν στο τρελοδωμάτιο της μυϊκής φιγούρας.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους, εκεί η Μετφορμίνη ή  η ινσουλίνη δίνουν την λύση, διότι οι άνθρωποι που έχουν το πρόβλημα παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει δυο συνήθης τύπους, τον 1 που εμφανίζεται από την παιδική ηλικία και τον 2 που εμφανίζεται σε ανθρώπους άνω των 40 ετών. Στον διαβήτη 1 μπορεί να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, αλλά σε μικρό ποσοστό. Στον  διαβήτη 2  η κληρονομικότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ένας άνθρωπος παχύσαρκος και με προδιαβήτη μπορεί να μην εκδηλώσει ποτέ πλήρη διαβήτη, αν δεν έχει οικογενειακό ιστορικό. Ο διαβήτης 1 παρουσιάζεται απότομα, με πολύ μεγάλες αυξήσεις των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Προκαλεί  στους ανθρώπους πολυουρία, δίψα λόγω αφυδατώσης από την συχνή ούρηση, (στεγνώνει το στόμα τους) και παρουσιάζουν απώλεια βάρους.
Ο διαβήτης  2 είναι πιο ύπουλος εμφανίζεται σταδιακά και αναπτύσσεται για μήνες ή χρόνια πριν κάποιος το διαγνώσει στις εξετάσεις. Αυτό συμβαίνει δοτή η αύξηση του σακχάρου δεν είναι πολύ υψηλή  και έτσι δεν προκαλούνται  συμπτώματα.

Όταν εκδηλωθούν τα συμπτώματα είναι παρόμοια  με αυτά του διαβήτη  1, αλλά παράλληλα παρουσιάζεται κούραση, μυϊκές κράμπες, υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης φαγούρα στο σώμα και στα γεννητικά όργανα, μυκητιάσεις γεννητικών οργάνων, θόλωμα της όρασης(αυτά εμφανίζονται όταν το πρωινό σάκχαρο υπερβεί τα 180 mg/dl).

Όταν λαμβάνεις  ινσουλίνη ή Μετφορμίνη και δεν είσαι ασθενής!

Πολλοί ασθενείς με διαβήτη προσπαθούν να διατηρήσουν φυσιολογικά  τα επίπεδα του σακχάρου λαμβάνοντας χάπια η ινσουλίνη. Κάποιοι άλλοι εδώ και δεκαετίες λαμβάνουν την  ινσουλίνη στα πλαίσια ενός προγράμματος αναπτυγμένης μυϊκότητας – αύξησης μάζας.

Αυτοί δεν είναι ασθενείς αλλά μυώδης εντυπωσιακοί τύποι που το κάνουν διότι όταν καταναλώνουν πλούσια γεύματα επιδιώκουν να έχουν μεγίστη ωφελιμότητα. Τα  β-κύτταρα του παγκρέατος τους , τα οποία παράγουν την ινσουλίνη εργάζονται στο full διότι η τροφή έχει προκαλέσει αύξηση στην  γλυκόζη του πλάσματος και στα επίπεδα των αμινοξέων αντίθετα με τους ασθενείς με διαβήτη 2 όπου ο διαβήτης καταστρέφει τα παγκρεατικά ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα, με συνέπεια να μην υπάρχει η αναγκαία ινσουλίνη για να ρυθμίσει το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα.

Η γλυκόζη στο αίμα (το σάκχαρο αίματος) προέρχεται κυρίως από τις τροφές που τρώτε (υδατάνθρακες) και ένα μικρό μέρος παράγεται μέσα στο σώμα (στο συκώτι). Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας (έναν αδένα που βρίσκεται πίσω από το στομάχι) και  μεταφέρει το σάκχαρο από το αίμα μέσα στα κύτταρα του σώματος σας. Μέσα στα κύτταρα το σάκχαρο είναι το καύσιμο που καίγεται για να έχει το σώμα ενέργεια. Διαβήτης αναπτύσσεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν υπάρχει αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης στα κύτταρα (δεν υπάρχει αρκετή δράση της ινσουλίνης στα κύτταρα) ή και τα δύο μαζί. Και στις δύο περιπτώσεις το σάκχαρο δεν μπορεί να μπει στα κύτταρα, οπότε αυξάνει στο αίμα πάρα πολύ.
Οι άνθρωποι που επιδιώκουν την υπέρμετρη μυϊκότητα  εκμεταλλεύονται αυτό το σημείο διότι η ινσουλίνη συνδυάζει την πρόσληψη των διατροφικών μακροθρεπτικών συστατικών με μια αυξημένη σύνθεση των πρωτεϊνών στο σκελετικό μυϊκό ιστό, ουσιαστικά έχουμε ανάδραση του συστήματος σε ορμονικό επίπεδο όπου το επόμενο στάδιο είναι η αυξημένη πρωτεϊνική σύνθεση.

Η ομοιοστασία της γλυκόζης εξαρτάται τόσο από το ρυθμό εισόδου αυτής στη κυκλοφορία όσο και από το ρυθμό εξόδου. Σε φυσιολογικά άτομα, η φόρτιση με γλυκόζη θα προκαλέσει την έγκαιρη και ικανοποιητική έκκριση ινσουλίνης, από τα β- κύτταρα του παγκρέατος. Η ινσουλίνη με τη σειρά της, θα σταματήσει την παραγωγή γλυκόζης από το ήπαρ αλλά ταυτόχρονα θα ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς πρόσληψης της γλυκόζης από τους περιφερικούς ιστούς, όπως το ήπαρ και οι μύες. Επιπλέον η ίδια η γλυκόζη διατηρεί μια αυξημένη τάση πρόσληψης της από τους ιστούς (glucose effectiveness).

Η ινσουλίνη αυξάνει την χρησιμοποίηση της γλυκόζης (προάγει την γλυκογέννεση), αναστέλλει την γλυκογονόλυση και διεγείρει την μεταφορά της γλυκόζης στον ενδοκυττάριο χώρο.[quote]Η μετφορμίνη ήρθε σταδιακά να ανταγωνιστεί την ινσουλίνη στα δυναμικά αθλήματα όπου το μοτίβο προπόνησης σε υψηλή ένταση είναι καθιερωμένο.[/quote]

01f8e5d7629c8e241ae79aa920550faa

Εδώ  οι άνθρωποι που επιδιώκουν το περισσότερο χωρίς να είναι ασθενείς χρησιμοποιούν την ινσουλίνη για να μεταφέρουν περισσότερα εποικοδομητικά –  θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα των μυών τους. Το ζήτημα είναι ότι η ινσουλίνη διαχρονικά έχει δημιουργήσει προβλήματα όπου σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε  φαινόμενα αύξησης σωματικού λίπους! Ένα αντίθετο αποτέλεσμα,  ή  παρατηρούνται ενδοκρινολογικά προβλήματα σε υγιείς ανθρώπους που ξαφνικά νόσησαν από την υπέρ-χρήση φαρμακευτικής  ινσουλίνης! η, και τα μπέρδεψαν  σε συνδυασμούς με διουρητικά που έχουν ενδογενή υπεργλυκαιμική δράση. Παράλληλα με την έναρξη της θεραπείας με ινσουλίνη απαιτούνται πολλές μετρήσεις σακχάρου ημερησίως, καθώς οι μετρήσεις αυτές είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε για να ρυθμίσουμε κατάλληλα την ινσουλίνη και να επιτύχουμε ιδανικό έλεγχο, καθώς και να αποφύγουμε τις υπογλυκαιμίες, άρα..πρόβλημα και μια λύση είναι η μετφορμίνη.

Η μετφορμίνη

Η μετφορμίνη ήρθε σταδιακά να ανταγωνιστεί την ινσουλίνη στα δυναμικά αθλήματα όπου το μοτίβο προπόνησης σε υψηλή ένταση είναι καθιερωμένο. Η μετφορμίνη έχει χρόνο ημίσειας ζωής 1,5-3 ώρες, δεν δεσμεύεται από τις πρωτεΐνες του πλάσματος, δεν μεταβολίζεται και απεκκρίνεται αναλλοίωτη από τους νεφρούς. Επίσης δεν διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης εκτός αν συγχορηγηθεί με κάποιο εκκριταγωγό της ινσουλίνης  και έτσι δεν προκαλεί υπογλυκαιμία. Οι bodybuildersπου επιδιώκουν την ανάπτυξη σε μέγιστο βαθμό εναλλάσσουν το φαρμακευτικό σχήμα με τη μετφορμίνη ώστε να αποφύγουν την συγκέντρωση λίπους αποτέλεσμα των γευμάτων με υδατάνθρακες διότι η μετφορμίνη διατηρεί σε καλό επίπεδο τα μυϊκά κύτταρα που έχουν επηρεαστεί από την  δράση της ινσουλίνης! Άρα πιο Huge με λιγότερο κόπο.

ιδιότητες 

  •  Προάγοντας την αναερόβια γλυκόλυση στους περιφερικούς ιστούς (αυξάνει την πρόσληψη γλυκόζης από τους ιστούς-κυρίως τους μύες και το ήπαρ)
  • αναστέλλει την ηπατική νεογλυκογέννεση
  • ελαττώνει την εντερική απορρόφηση της γλυκόζης
  • προάγει την δέσμευση της ινσουλίνης στους υποδοχείς της στους περιφερικούς ιστούς (Bailey & Turner 1996)

Προσοχή στους ασκούμενους υπογλυκαιμικά επεισόδια μπορεί να εμφανισθούν μετά από νηστεία ή έντονη άσκηση.

Αντίθετη άποψη

Η μετφορμίνη δρα κυρίως στο επίπεδο του ήπατος, ενώ περιέργως η δράση της στο μυϊκό και λιπώδη ιστό δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική. Diabetes Care 26: 2069-2074, 2003, Diabetes 2004;53:2169-2176, Diabetes 2003;52:283-290 Ωστόσο πρόσφατη μελέτη δείχνει σημαντική επίδραση της μετφορμίνης και στους περιφερικούς ιστούς Diabetes 57:24–31, 2008

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει τελευταία είναι ότι η μετφορμίνη έχει τεθεί σε επανεξέταση από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό Φαρμάκων, διότι αν και παρουσιαζόταν προβλήματα σε ηλικιωμένους κυρίως ασθενείς, όπου τα προβληματικά τους νεφρά δεν μπορούσαν να αποβάλουν  γαλακτικό οξύ, τώρα υπάρχουν ζητήματα συνολικά σε ανθρώπους που κάνουν συχνή χρήση, όπου η γαλακτική οξέωση προάγει την παραγωγή του γαλακτικού στο αίμα, ενώ παράλληλα οι συχνότερες παρενέργειες της υπερδοσολογίας της μετφορμίνης περιλαμβάνουν μεταλλική γεύση στο στόμα, μέτρια ανορεξία, ναυτία, εμέτους, μετεωρισμό (αύξηση της παραγωγής αερίων), δυσφορία στην κοιλιά, κοιλιακά άλγη και διάρροια (Bailey & Turner 1996).

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα