Αρχική » Flex Wheeler τα Νεφρά δεν ήταν από ατσάλι!

Flex Wheeler τα Νεφρά δεν ήταν από ατσάλι!

by admin

Όταν κάπου εκεί κοντά στο 2000 ο Kenneth “Flex” Wheeler με προβληματικά νεφρά προσπάθησε για ακόμη μια φορά να κατακτήσει το Mr. Olympia γνώριζε ότι ριψοκινδύνευε κάτι περισσότερο από την καριέρα του. Την ίδια του την ζωή, αλλά δεν γινόταν αλλιώς η χλιδάτη ζωή με την σύζυγο του δεν του άφηνε επιλογές.

Σήμερα, μετά από 17 χρόνια ο Wheller εμφανίζεται πιο συνετός και με χαμηλό κοινωνικό προφίλ, μια πλήρης αναντιστοιχία με το φιρμάτο προφίλ  του 1990 -2002. Τον γνωρίσαμε και εδώ,  όταν στις δόξες του τον κάλεσε ο διοργανωτής Χρήστος Τσολάκης στην θεσσαλονίκη.

14611091_1878532129035175_221437833822424090_n

Ο Wheeler είχε τον κομπασμό και την αλαζονεία της φίρμας, ένα δικαίωμα που του το έδωσε η εκπληκτική μυική του φόρμα. Ο Arnold Schwarzenegger τον χαρακτήρισε ως έναν από τους κορυφαίους bodybuilders που είχε δει ποτέ, το ίδιο και ο Big Ronnie Coleman που ήταν η “μυική αιτία” να μην κατακτήσει ο Wheeler τον τίτλο.

Τον καταλαβαίνω για τα νεφρά

Κάποιοι έχουν έτοιμη την απάντηση,  κληρονομική, εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρυνση, και καθάρισε η μπουγάδα, έτσι για να είναι ήσυχη η συνείδηση, μόνο που δεν είναι έτσι, η πάθηση θα εκδηλωθεί,  διότι ο επιδιωκόμενος στόχος συμπεριλαμβάνει τα χημικά μέσα.(δείτε εδώ το άρθρο:  Ωχ! τα νεφρά μου πρέπει να τα αλλάξω!


Παρακάτω αναδημοσιεύω το άρθρο που θα αναμοχλεύσει μνήμες και που ανάρτησα στο παλιό bodyandstyle με τίτλο:

Flex Wheeler, Τα φάρμακα ήταν η καταστροφή μου!

Για 18 χρόνια ο Flex Wheeler έβαζε στο σώμα τόσα αναβολικά στεροειδή αυξάνοντας τόσο υπερβολικά το σώμα του σε μυϊκή μάζα που και ακόμη και αυτός περιέγραψε τον εαυτό του σαν ένα κωμικό χαρακτήρα βιβλίου- έναν τύπο με γελοίους στρογγυλούς δικέφαλους πολύ μικρή μέση και αφύσικα διογκωμένα πόδια!

Για να πετύχει αυτής της μορφής την φυσική κατάσταση κατανάλωσε χάπια και έκανε ενέσεις στον εαυτό του. Σπάνια σκέφτηκε για την λήψη των στεροειδών γιατί ήταν ένας bodybuilder και αυτό κάνουν οι bodybuilders τουλάχιστον εάν θέλουν να μπουν σε εξώφυλλα περιοδικών. Σήμερα στα τριανταοκτώ ο Wheeler (2003 -04) δεν είναι πια ο πρωταθλητής του bodybuilding αλλά ακόμη χρησιμοποιεί στεροειδή. Μόνο σήμερα, καθώς συνέρχεται από μια μεταμόσχευση νεφρών που έγινε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο τα κορτικοστεροειδή που χρησιμοποιεί μείωσαν τον μυϊκό του όγκο. “Είναι πραγματικά ειρωνικό και λυπηρό.”  είπε ο Wheeler ο οποίος ζει στο Ανατολικό San Jose με την γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά. “ Έφθασα σε ένα σημείο στην ζωή μου που δεν θέλω να καταναλώνω πια στεροειδή, αλλά πρέπει να το κάνω για να ζήσω”  

Όταν χρησιμοποιούσα φάρμακα, ήμουνα γεμάτος ενέργεια όταν έκανα προπόνηση, είπε ο Wheeler,αλλά όταν ήμουν φυσικός αθλητής, έκανα προπόνηση για δυο ώρες, ήμουν εξασθενημένος και πάλι δεν είχα αποτελέσματα. Σκεφτόμουν, δεν το πιστεύω. Πως οι άνθρωποι το κάνουν αυτό!

Ο Wheeler είπε ότι η ασθένεια των νεφρών του είναι κληρονομική. Αλλά επίσης πιστεύει ότι η παρατεταμένη χρήση στεροειδών επιτάχυνε την εκδήλωση της ασθένειας. Επίσης πιστεύει ότι οι μεταβολές στον ψυχισμό του λόγω των στεροειδών (μεταβολές διάθεσης, εξάρσεις θυμού) ήταν πολλή μεγαλύτερες από οποιοδήποτε σωματική επιβάρυνση. Αναγνωρίζει επίσης την καταστροφή που επέβαλε στο σώμα του με άλλα βαριά και προηγμένα φάρμακα συμπεριλαμβανομένου και του παρ ολίγου βέβαιου θανάτου του από υπερβολική χρήση διουρητικών φαρμάκων.

“Όλοι μιλούν για τα στεροειδή επειδή αυτά είναι δημοφιλή τώρα (μόδα) , αλλά η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν πολλές επικίνδυνες ουσίες που οι αθλητές καταναλώνουν”   είπε ο Wheeler.
Ο ίδιος ελπίζει ότι η ιστορία του θα αποτελέσει προειδοποίηση για κάθε αθλητή που αναζητά καλύτερη απόδοση μέσω της φαρμακολογίας, σε μια χρονική στιγμή που η ομοσπονδιακή έρευνα στις ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες κορυφαίοι αθλητές να ερωτηθούν  για την απόδοση σε σχέση με τα φάρμακα. Η λήψη τέτοιων φαρμάκων, είπε ο Wheeler είναι ισοδύναμη με το να παίζεις ρώσικη ρουλέτα. Αλλά ρωτώντας τον τι πήρε και σε τι ποσότητα ο Wheeler γίνεται επίτηδες ασαφής. “Δεν θέλω να το συζητήσω γιατί γνωρίζω την δύναμη αυτών που λέω”, είπε.  “Γνωρίζω ότι τα παιδιά θα προσπαθήσουν να τα δοκιμάσουν. Έστρεψα πολλά παιδιά στα στεροειδή γιατί ήθελαν να είναι σαν τον Flex. Δεν πρόκειται να είμαι υπεύθυνος για αυτό τώρα”  

Στο απόγειο του

Στην πρόσφατη εκδιδόμενη αυτοβιογραφία του, Flex Ability, o Wheeler γράφει για ένα φτωχό παιδί από την πόλη Fresno με χαμηλή αυτοεκτίμηση που κακοποιήθηκε ως παιδί, προσπάθησε να αυτοκτονήσει, ήταν τότε πατέρας μιας κόρης στα δεκαπέντε και πήγαινε σε μια ζωή γεμάτη προβλήματα.

Flex Ability: A Story of Strength and Survival Paperback – April 1, 2004

41dE3BbRb3L._SX332_BO1,204,203,200_

Το bodybuilding,  μπορεί να μην είχε σώσει τον Kenny  Flex Wheeler, αλλά το άθλημα του έδωσε μια κατεύθυνση. Έγινε, σύμφωνα με τα λόγια του νέου κυβερνήτη της Καλιφόρνια Arnold Schwarzenegger, ένας από τους καλύτερους bodybuilder όλων των εποχών. Όταν ο Wheeler ήταν στο απόγειο του, μόνο ένας ανταγωνιστής του ο εστεμμένος βασιλιάς Ronnie Coleman ήταν  καλύτερος του. Αλλά ο Wheeler δεν θα είχε αναπτύξει το μεγαλύτερο από την ζωή σώμα χωρίς την βοήθεια των στεροειδών. Ξεκίνησε σε ηλικία 18 ετών. Στο βιβλίο του συζητά την μεταμόρφωση που του άφησε την αίσθηση ότι ένας μάγος είχε κουνήσει το ραβδάκι του δίνοντας του το σώμα των ονείρων του. Κοιτούσε τον εαυτό του στον καθρέφτη, με την ανησυχία ότι αυτοί οι μυς ήταν κάποιου άλλου.[quote]Όταν σταματάς να χρησιμοποιείς φάρμακα δεν μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός, δεν μπορείς να αποκτήσεις χρήματα και έχεις ξοφλήσει. Εγκλωβίστηκα στο παιχνίδι.[/quote]

Ο Wheeler ποτέ δεν ένιωσε ότι έκανε κάτι λάθος με το να χρησιμοποιεί στεροειδή ακόμη και όταν ήταν παράνομα χωρίς την συνταγή γιατρού. Απλά ήταν μια αναγκαιότητα. Ακόμα είχε ένα παρατσούκλι τα πρώτα χρόνια στην δουλειά του ως αστυνομικός, στις φυλακές Fresno : Officer Steroids, όλοι όσοι τον γνώριζαν   αντιλαμβάνονταν ότι χρησιμοποιούσε στεροειδή, και κανένας δεν θεωρούσε ότι ήταν κάτι σπουδαίο, ανέφερε ο Wheeler, “δεν έπαιρνα κόκα ή κράκ ή ηρωίνη, δεν σύχναζα σε σκοτεινά δρομάκια κάνοντας συμφωνίες για ναρκωτικά”.

Παίρνοντας ένα μάθημα.

Αν και εκτιμά ότι το κόστος αρκετών στεροειδών στην προετοιμασία για ένα show ήταν στα $10.000, σπάνια ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει γιατί ήταν ένας star. Αλλά υπήρχε ένα διαφορετικό κόστος,  ακόμα και ένας Wheeler δεν το αντιλήφθηκε πλήρως παρά μόνο όταν σταμάτησε να τα χρησιμοποιεί.

“Είσαι υπερβολικά επιθετικός” είπε ο Wheeler. “ Έχεις ένα παιχνίδι και πρέπει να προπονηθείς όλη την ημέρα . Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος διακόπτης που μπορείς να ανεβάσεις η να κατεβάσεις. Έτσι εάν κάποιος σου την μπει, εσύ θα του επιτεθείς με τον ίδιο τρόπο που κάνεις προπόνηση. Δεν έχεις τόσο πολύ έλεγχο γύρω από αυτό. Εκνευρίζεσαι και ταράζεσαι πολύ εύκολα”.

Οι ανταγωνιστές στο άθλημα ήξεραν, και συνήθως αποδεχόταν επίσης και τα ρίσκα.

Ένας τύπος μου είπε  “φίλε, εάν ήταν να νικήσω σε ένα National show  (εθνικό αγώνα) και μετά να πεθάνω εκεί στην μέση μιας πόζας, αυτή θα ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου”, ανέφερε ο Wheeler.  Και δεν αστειευόταν. “Αυτό ήταν ένα χτύπημα. Ωστόσο ήμουν ένας υποκριτής γιατί ήμουν πρόθυμος να κόψω λίγα χρόνια από την ζωή μου. Αυτό δεν θα με ενοχλούσε, ήταν ένα λυπηρό γεγονός” .

Εγκλωβισμένος μέσα σε ένα παιχνίδι.

Σε αρκετές περιπτώσεις κατέληξε σε ένα νοσοκομείο με βασανιστικό πόνο μετά την λήψη μεγάλης ποσότητας διουρητικών, τα οποία στράγγιζαν τα υγρά από το σώμα και έκαναν τους μυς του ως  bodybuilder να φαίνονται πιο έντονοι κατά την διάρκεια του αγώνα. Οι γιατροί τον προειδοποίησαν ότι βάζει την ζωή του σε κίνδυνο. Το 1997 καθώς το πρόβλημα του με τα διουρητικά συνεχιζόταν, ήθελε να σταματήσει όλα τα φάρμακα. Αλλά δεν το έκανε.

Όταν χρησιμοποιούσα φάρμακα, ήμουνα γεμάτος ενέργεια όταν έκανα προπόνηση, είπε ο Wheeler,αλλά όταν ήμουν φυσικός αθλητής, έκανα προπόνηση για δυο ώρες, ήμουν εξασθενημένος και πάλι δεν είχα αποτελέσματα. Σκεφτόμουν, δεν το πιστεύω. Πως οι άνθρωποι το κάνουν αυτό .

Αλλά ο χρόνος περνούσε. Το 2000, διαγνώστηκε ότι είχε ασθένεια στα νεφρά που ονομαζόταν FSGS ( εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρυνση) μια ασθένεια που συμβαίνει πιο συχνά στους Αφρό-Αμερικανούς άνδρες. Αποφάσισε τότε να αγωνιστεί ως καθαρός αθλητής χωρίς χρήση φαρμάκων.

Βοήθεια από τον Conte

Ο Wheeler είπε ότι τον βοήθησε ένας φίλος ο Victor Conte Jr. ο διατροφολόγος του Burlingame ο οποίος πρόσφατα έγινε στόχος της ομοσπονδιακής δικαστικής έρευνας. Ο Conte επίσης είχε κατηγορηθεί από το Αμερικανική υπηρεσία Anti-Doping ως σχεδιαστής για την δημιουργία ενός νέου στεροειδούς, της ΤHG. Αλλά ο Wheeler είπε ότι ο Conte τον βοήθησε να αγωνιστεί χωρίς στεροειδή παρέχοντας του συμπληρώματα μετάλλων.

oly_e_montgomerymilosvictor_576

Ο Victor Conte με τον Milos Sarcev (Επαγγελματία Bodybuilder) και τον Tim Montgomery το 2000

Ακόμη και τότε ο Wheeler έγινε ο απίστευτα γραμμωμένος bodybuilder. Στον διαγωνισμό Mr. Olympia ο πιο ανταγωνιστικός διαγωνισμός bodybuilding  ο Wheeler είχε τερματίσει δεύτερος το 1998 και το 1999 και τρίτος το 2000. Αλλά το 2002, μετά από προπόνηση χωρίς χρήση στεροειδών, τερμάτισε έβδομος. Ζύγιζε σχεδόν κιλά 212 pounds, από 240 pounds που ήταν στους προηγούμενους διαγωνισμούς.

“ Όταν χρησιμοποιούσα φάρμακα, ήμουνα γεμάτος ενέργεια όταν έκανα προπόνηση, είπε ο Wheeler,αλλά όταν ήμουν φυσικός αθλητής, έκανα προπόνηση για δυο ώρες, ήμουν εξασθενημένος και πάλι δεν είχα αποτελέσματα. Σκεφτόμουν, δεν το πιστεύω. Πως οι άνθρωποι το κάνουν αυτό” 

Αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα που θα οδηγούσαν σε πτώχευση, ο Wheeler επέστρεψε στα στεροειδή. Έλπιζε για μεγάλη πληρωμή που θα έλυνε τα οικονομικά του προβλήματα και μετά θα εγκατέλειπε για τα καλά. Αλλά μετάνιωσε την επιστροφή στα στεροειδή και παραιτήθηκε μετά από έναν αγώνα.

Προβλήματα στα νεφρά

Στο μεταξύ η κατάσταση του στα νεφρά χειροτέρεψε, απαιτώντας μεταμόσχευση. Νιώθει ευλογημένος που ένας δωρητής από την εκκλησία που πήγαινε είχε το κατάλληλο μόσχευμα. Η απόρριψη του νεφρού και η δημιουργία όγκων είναι από τις πιθανές παρενέργειες της εκτεταμένης χρήσης φαρμάκων, είπε η Dr. Linn Goldberg, μια ειδικός στα στεροειδή στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον στο Πόρτλαντ.

Αλλά κανένας δεν μελέτησε ποτέ την χρήση στεροειδών στο επίπεδο που αυτοί οι τύποι κάνουν, είπε η Goldberg.  Οι bodybuilders αλλάζουν το ορμονικό τους επίπεδο σε τέτοιο σημείο που δεν μπορεί να συμβεί με φυσικό τρόπο, έτσι πρόκειται να επηρεαστεί προφανώς κάθε όργανο στο σώμα. Περισσότερο από πιθανό η περίπτωση του να έχει κατά κάποιο τρόπο σχέση με τις ουσίες που χρησιμοποιούσε.

Κίνδυνοι

Ο Wheeler συμφωνεί μόνο στο ότι τα στεροειδή έκαναν τα νεφρά του πιο επιρρεπή στην ασθένεια η οποία πιθανότητα να εκδηλωνόταν στα 40 του χρόνια. Ο Wheeler είπε ότι η δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης που ακολουθούσε και οι ενέσεις μεγάλων δόσεων με ποτάσιο μπορεί να έπαιξαν εξίσου μεγάλο ρόλο με την χρήση στεροειδών. Ωστόσο γνωρίζει επίσης ότι κορόιδευε τον εαυτό του νομίζοντας ότι τα στεροειδή δεν είναι μια πιο σοβαρή αιτία. “Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οφείλεται στην αθλητική τεχνολογία φαρμάκων, είπε ο Wheeler, αλλά οι άνθρωποι πρόκειται να πιστέψουν αυτό που θέλουν να πιστέψουν”. Ωστόσο, μιλάει επίσης για τους κινδύνους αυτών των φαρμάκων οι χρήστες, λέει, εξαπατούν τον εαυτό τους εάν νομίζουν ότι δεν υπάρχει ρίσκο.

“ Δεν υπάρχει περίπτωση να φθάσεις στο επίπεδο μου και να μην συμβαίνουν άσχημα πράγματα σε σένα, είπε ο Wheeler, χρειάζεται μόνο μια στιγμή να κάνεις ένα λάθος. Υπάρχουν πληθώρα τεχνολογικών φαρμάκων όπου το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ανακατευτείς μόνο μια φορά και όλα έχουν τελειώσει” .

Πέντε ακόμη εγχειρήσεις.

Παρ΄ολο που η μεταμόσχευση νεφρού ήταν επιτυχημένη, άλλες επιπλοκές οδήγησαν σε πέντε επιπλέον εγχειρήσεις  η τελευταία έγινε λίγες εβδομάδες πριν για να αποκαλύψει υγρό από τα πόδια του. Ισχυρίζεται ότι είναι  σε χρήση 9 διαφορετικών φαρμάκων τώρα τα οποία είναι πιο θανατηφόρα από οποιοδήποτε στεροειδές χρησιμοποίησε ποτέ.

l_e32b0b00c7fb406cb176238fd41b81df

Κατέληξε να είναι φωτογράφος της Ιστορίας του καθώς οι εγχειρήσεις και η φαρμακευτική αγωγή άλλαξαν προσωρινά την φυσική του εμφάνιση. Οι άνθρωποι παρ΄όλα αυτά συνεχίζουν να τον αναγνωρίζουν. Τουλάχιστον, ορισμένοι.

Ορισμένοι με κοιτούν και λένε, αυτός είναι ο μικρός αδερφός του Flex!.. λέει γελώντας.

Ο Wheeler είπε ότι είναι ήρεμος ακόμη και αφού οι μέρες με το έξι αριθμών εισόδημα έχουνε περάσει και αυτός ακόμη προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του οικονομικά. Έχει ένα κατάστημα συμπληρωμάτων στο Venice της Καλιφόρνια και ανυπομονεί να μιλήσει στο κοινό όταν θα επανέρθει στην υγειά του. Είμαι πιο ευτυχισμένος τώρα που δεν χρειάζεται να ζω εκείνη την ζωή και να ζω με το ψέμα της χρήσης των φαρμάκων, είπε.  Είναι γλυκόπικρο. Αλλά είμαι σε ένα καλύτερο μέρος και πιο ευτυχισμένος με τα μικρότερα πράγματα που έχω στην ζωή.

 O Wheeler σήμερα

 [youtube width=”400″ height=”250″ video_id=”jSbKN83T6rg”]

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα