Αρχική » Αρθροσκοπική αποκατάσταση των ρήξεων του τενοντίου πετάλου του ώμου

Αρθροσκοπική αποκατάσταση των ρήξεων του τενοντίου πετάλου του ώμου

by admin

Το τενόντιο πέταλο του ώμου σχηματίζεται από τη συνένωση των καταφυτικών τενόντων του υπερακανθίου, του υπακανθίου και του ελάσσονος στρογγύλου μυός, συμετέχει στην απαγωγή και την έξω στροφή του άνω άκρου αλλά και στη γενικότερη σταθερότητα της άρθρωσης του ώμου. Μια πλήρης ρήξη του τενοντίου πετάλου συνήθως είναι το αποτέλεσμα μιας χρόνιας τενοντίτιδας, αλλά μερικές φορές μπορεί να συμβεί αιφνϊδια επειτα από πτώση ή κάκωση του ώμου. Το μέγεθος της ρήξεως μπορεί να ποικίλει, πιο συχνά όμως η ρήξη αφορά τον υπερακάνθιο τένοντα και μάλιστα κοντά στην πρόσφυσή του στο οστό του μείζονος βραχιονίου ογκώματος της κεφαλής του βραχιονίου.

Posterolateral Shoulder Rotator Cuff Tear

Η ρήξη μπορεί να συμβεί σε άτομα όλων των ηλικιών, αν και είναι συχνότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου οι τένοντες έχουν ήδη υποστεί κάποιου βαθμού εκφύλιση. Υπάρχει επίμονος, έντονος πόνος, κυρίως νυχτερινός, ο οποίος δεν βελτιώνεται με τη συντηρητική θεραπεία, σε συνδυασμό με αδυναμία άρσης και απαγωγής του μέλους και δυσκολία κατά την καθημερινή δραστηριότητα. Η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση από τον Θεράποντα ιατρό και επιβεβαιώνεται με τη μαγνητική τομογραφία, που είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την απεικόνιση των μαλακών μορίων του ώμου. Οι ρήξεις του τενοντίου πετάλου του ώμου απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά αρθροσκοπικές χειρουργικές τεχνικές για την αποκατάσταση αυτών των ρήξεων σε όλους τους ασθενείς.

shoulder-arthroscopy

Η αρθροσκοπική επέμβαση γίνεται διαμέσου μιας ειδικής κάμερας (του αρθροσκοπίου), η οποία εισέρχεται μέσω μιας μικρής τομής δέρματος (5-7 mm) μέσα στην άρθρωση του ώμου. Ο χειρουργός έτσι μπορεί να ελέγξει με μεγάλη ακρίβεια το τενόντιο πέταλο και να επέμβει με ειδικά σχεδιασμένα και μικρά σε μέγεθος εργαλεία, τα οποία εισέρχονται στην άρθρωση από 2-3 άλλες μικρές τομές του δέρματος. Κατόπιν γίνονται η συρραφή των τενόντων με ειδικά ράμματα και η επανακαθήλωσή τους στην ανατομική τους θέση με τη βοήθεια αστικών αγκυρών. Οι αστικές άγκυρες είναι απορροφήσιμα εμφυτεύματα, τα οποία τοποθετούνται μέσα στο οστό. Από το άνω άκρο της άγκυρας, που βρίσκεται στην επιφάνεια του οστού, ξεκινούν 2-3 ράμματα τα οποία οδηγούνται με ειδικά εργαλεία μέσα από τον τένοντα που έχει ραγεί. Ακολουθεί η διενέργεια των αρθροσκοπιικών κόμπων, οι οποίοι έλκουν και καθηλώνουν το τενόντιο πέταλο στην αρχική του θέση. Ακολούθως εκτελούμε πάντα μια αρθροσκοπική ακρωμιοπλαστική.[quote]Η αρθροσκοπική επέμβαση έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της κλασικής ανοιχτής χειρουργικής. [/quote]
Στην ακρωμιοπλαστική, το πρόσθιο τμήμα του ακρωμίου, του οστού δηλαδή που βρίσκεται πάνω από το τενόντιο πέταλο, λειαίνεται με ειδικό αρθροσκοπικό εργαλείο, έτσι ώστε να υπάρχει λεία και επίπεδη επιφάνεια πάνω από τον τένοντα. Η μετεγχειρητική ακινητοποίηση εξαρτάται από το μέγεθος της ρήξεως και την ποιότητα του τένοντα αλλά και του οστού. Συνήθως, η παθητική κινητοποίηση του ώμου αρχίζει άμεσα για 3-6 εβδομάδες και ακολουθεί η ενεργητική κινητοποίηση καθώς και ασκήσεις για τη μυϊκή ενδυνάμωση των στροφέων και του δελτοειδούς. Η αρθροσκοπική επέμβαση έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της κλασικής ανοιχτής χειρουργικής. Η διενέργεια της επεμβάσεως μέσω πολύ μικρών τομών, άρα με ελάχιστο τραυματισμό των ιστών, εξασφαλίζει:

  • Πολύ λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο
  • Λιγότερη απώλεια αίματος
  • Λιγότερες επιπλοκές
  • Λιγότερες μετεγχειρητικές λοιμώξεις
  • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
  • Ταχύτερη αποκατάσταση
  • Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία.

Η αρθροσκοπική αποκατάσταση των ρήξεων του τενοντίου πετάλου του ώμου αποτελεί σήμερα μια εξαιρετική λύση για την οριστική θεραπεία των ασθενών, αφού προσφέρει πολύ ικανοποιητικά και αξιόπιστα αποτελέσματα.

Παναγιώτης Δάλλας Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Επιστημονικός Συνεργάτης Βιοκλινικής Πειραιά

Δείτε επίσης 

Ρήξη Μηνίσκου Τι σημαίνει και πότε χειρουργείται

sad-726x400

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα