Αρχική » Συγκέντρωση ελεύθερης τεστοστερόνης & ταχύτητα εκτέλεσης της άσκησης

Συγκέντρωση ελεύθερης τεστοστερόνης & ταχύτητα εκτέλεσης της άσκησης

by admin

Οι αρχάριοι επηρεάζονται άμεσα από την προπονητική τακτική επαγγελματιών bodybuilders, (Branch Warren)  που επιδιώκουν την μέγιστη ωφελιμότητα στα δυναμικά προγράμματα μυϊκής υπερτροφίας. Σε αυτές τις μοναδικές περιπτώσεις οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι επιβαρύνονται καθολικά μόνο που στο συγκεκριμένο προπονητικό χρόνο που γίνεται η προσπάθεια η προστασία – ενίσχυση από τις φαρμακευτικές ουσίες επικαλύπτει το πρόβλημα το οποίο εκδηλώνεται αργότερα, μετά την περίοδο της προπονητικής δραστηριότητας ή και την ίδια στιγμή της προσπάθειας όπου η υπερφόρτωση είναι δυσανάλογη με την μυϊκή- σκελετική ανοχή.

Το “κόλπο” είναι να δοθούν νευρομυϊκά ερεθίσματα με στόχο την μέγιστη έκκριση τεστοστερόνης , άρα την μεγαλύτερη μυϊκή διόγκωση.

Παρακάτω  μέρος της εργασίας του Μάριου Χρήστου για το θέμα

Βάση των πιο πάνω μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι, η οξεία ανταπόκριση της τεστοστερόνης κατά την εφαρμογή προγραμμάτων ισχύος μπορεί να επηρεαστεί από τη μέθοδο εκτέλεσης των ασκήσεων (βαλλιστική νs παραδοσιακή), το φορτίο που χρησιμοποιείται και την ταχύτητα μετακίνησης του (μικρό έως μέσο φορτίο και υψηλή ταχύτητα μετακίνησης νs μεγάλο φορτίο και μικρή ταχύτητα μετακίνησης). Είναι πιθανόν, η υψηλότερη συγκέντρωση της τεστοστερόνης να συμβάλλει στις νευρομυϊκές προσαρμογές που προκαλεί η μακροχρόνια εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων.


[youtube width=”400″ height=”250″ video_id=”97x3lZVLsrk”]


Συγκέντρωση ελεύθερης τεστοστερόνης: Οι τιμές συγκέντρωσης της ελεύθερης τεστοστερόνης (ΕΤ) κατά την ηρεμία δεν διέφεραν σε σχέση με τη συγκέντρωση πριν την έναρξη του παρεμβατικού προγράμματος. Μετά την εκτέλεση και των δύο προγραμμάτων δεν βρέθηκε μεταβολή στη συγκέντρωση της ΕΤ σε σχέση με πριν την εκτέλεση της τελευταίας (12ης ) προπόνησης. Όμως, παρατηρήθηκε ότι η συγκέντρωση της ΕΤ μετά την εκτέλεση του προγράμματος μέγιστης ισχύος (ΜΡΟ) ήταν υψηλότερη σε σχέση με τη συγκέντρωση στο Πρόγραμμα μέγιστης δύναμης. Πιθανά το μέγεθος του φορτίου που χρησιμοποιήθηκε και ο τρόπος εκτέλεσης των ασκήσεων να επηρέασαν τη συγκέντρωση της ΕΤ. Αυτό ίσως να είναι συνέπεια της βαλλιστικής εκτέλεσης των ασκήσεων και της υψηλής ταχύτητας μετακίνησης του φορτίου, που όπως έχουμε δει και πιο πάνω ενδεχομένως επηρέασαν και τη συγκέντρωση της ολικής τεστοστερόνης.[quote]Φαίνεται, ότι η ανταπόκριση της ελεύθερης τεστοστερόνης είναι υψηλότερη στα προγράμματα ισχύος που εκτελούνται με βαλλιστικό τρόπο, με μέσο φορτίο και υψηλή ταχύτητα εκτέλεσης[/quote]

Ελάχιστες είναι οι έρευνες που έχουν μελετήσει την ανταπόκριση της ελεύθερης τεστοστερόνης μετά από προπόνηση δύναμης. Οι Κraemer et (1999) αναφέρουν σημαντική αύξηση της συγκέντρωσης της ΕΤ κατά την ηρεμία μετά από 10 εβδομάδες προπόνησης μετά την προπόνηση με μέσες έως υψηλές εντάσεις (65 — 95% της 1ΜΕ). Στην ίδια ερευνά αναφέρεται ότι και μέχρι ό εβδομάδες μετά την έναρξη του Προγράμματος η συγκέντρωση ήταν ίδιο σε σχέση με πριν την έναρξη του Προγράμματος. Όμως οι Αhtiainen et al, (2003) μετά από προπόνηση μεγαλύτερης διάρκειας (21 εβδομάδες) δεν βρήκαν μεταβολή της ορμόνης κατά την ηρεμία στο τέλος του προγράμματος (5 σετ Χ 6-12 επαν. Χ 65-85% της 1ΜΕ). Όμως, σε αντίθεση με την παρούσα έρευνα βρήκαν σημαντική αύξηση κατά την οξεία φάση, αμέσως μετά το τέλος της τελευταίας προπόνησης. Επίσης, μετά από την εκτέλεση ενός προγράμματος υπερτροφίας με διαφορετικό όγκο και διάλειμμα μεταξύ των σετ (9 σετ Χ 8-12 επαν. Χ 65-80% – 1ΜΕ και 2 min διάλειμμα νs 7 σετ Χ 8-12 επαν. Χ 65-80% – 1ΜΕ και 5 min διάλειμμα) με διάρκεια 24 εβδομάδες δεν βρέθηκε μεταβολή της ΕΤ κατά την ηρεμία (Αhtiainen et αl., 2005).

Στην ίδια έρευνα, βρέθηκε αύξηση της ΕΤ μετά την εκτέλεση της τελευταίας προπόνησης, χωρίς όμως να διαφέρει ανάμεσα στα δύο προγράμματα. Η αύξηση που βρέθηκε κατά την οξεία φάση στις πιο πάνω μελέτες, σε αντίθεση με την παρούσα έρευνα, πιθανά να ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης διάρκειας των Προγραμμάτων και του υψηλότερου συνολικού όγκου προπόνησης.

Φαίνεται, ότι η ανταπόκριση της ελεύθερης τεστοστερόνης είναι υψηλότερη στα προγράμματα ισχύος που εκτελούνται με βαλλιστικό τρόπο, με μέσο φορτίο και υψηλή ταχύτητα εκτέλεσης. Πιθανά για την μεγαλύτερη αύξηση της συγκέντρωσης της ελεύθερης τεστοστερόνης να απαιτείτε τα προγράμματα ισχύος να έχουν υψηλότερο συνολικό όγκο και να είναι μεγαλύτερης διάρκειας (6 εβδομάδων).

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα