Αρχική » Η υπερφόρτωση πρωτεΐνης από συμπληρώματα επηρεάζει τα νεφρά

Η υπερφόρτωση πρωτεΐνης από συμπληρώματα επηρεάζει τα νεφρά

by admin

Η Πώληση πρωτεϊνών, αμινοξέων και συναφών προϊόντων είναι μια πρακτική που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα. Μόνο που την χρονική περίοδο που διανύουμε έχει γίνει διατροφική μόδα όπου στις ποιο πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται κανόνες αλλά οι καταναλωτές διακρίνονται από έναν διατροφικό μιμητισμό.

Οι πελάτες – καταναλωτές δεν γνωρίζουν τύπους, πρώτες ύλες, σχήμα δόσεων, απλά ζητούν την πρωτεΐνη που τους πρότεινε ο φίλος τους ή διάβασαν της ιδιότητες της σε κάποιο forum.
Οι ψυχίατροι και οι διατροφολόγοι ορίζουν το πλεόνασμα της λατρείας για την μυϊκή εμφάνιση ως vigorexia.

Ο ψυχολόγος, Ninoska Franco, Εξηγεί πως οι άνθρωποι έχουν μια διαστρεβλωμένη άποψη για τον εαυτό τους. Αυτή η ασθένεια είναι επίσης γνωστή ως σύμπλεγμα Adonis ή αντίστροφη ανορεξία.

Ισπανία: Σε ένα γυμναστήριο η ηλεκτρονική μουσική, οι βρυχηθμοί και  οι χτύποι των βαρών που πέφτουν στο πάτωμα είναι το φόντο στους ήχους του γυμναστηρίου νότια της Guayaquil.
Οι άνθρωποι εκεί λαμβάνουν συμπληρώματα πρωτεΐνης σε σκόνη (επίσης σε μορφή χαπιού αμινοξέα) κόστος : μεταξύ $ 100 και $ 125 ανά μήνα.[quote]Οι πρωτεΐνες έχουν αζωτούχο βάση[/quote]

Δυστυχώς η χρόνια υπέρμετρη κατανάλωση λευκωμάτων σε συνδυασμό και με φαρμακευτικές ουσίες σε αρκετούς ανέπτυξε την ασθένεια γνωστή ως ουρική αρθρίτιδα. Αυτό προκαλείται από τη συσσώρευση του ουρικού οξέος στο σώμα (καταναλώνοντας σκόνες και τα δισκία).[quote]Ο Aaron Carchi, διατροφολόγος αναφέρει: ότι υπερφόρτωση πρωτεΐνης από συμπληρώματα επηρεάζει τα νεφρά και μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια στα συσχετιζόμενα όργανα[/quote]

*Οι πρωτεΐνες σαν δομικό στοιχείο του ανθρώπινου σώματος αποτελούν το 1/5 του βάρους του. Έτσι μετά το H2O οι πρωτεΐνες αποτελούν το πιο σημαντικό υλικό του ανθρώπινου σώματος. Μύες, δέρμα, τρίχες νύχια ακόμα και το σύνολο του ματιού και φυσικά τα ένζυμα και ορισμένες ορμόνες είναι πρωτεϊνικής φύσης. Ακόμα και η άμυνα του οργανισμού, ο σχηματισμός αντισωμάτων, η μεταφορά ουσιών όπως οξυγόνου, αλάτων και λιπαρών οξέων γίνεται στον ζωικό οργανισμό με τις πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από C, H, O, N και άλλα ιχνοστοιχεία και είναι υπεύθυνες για την οικοδόμηση και διατήρηση των ιστών του αίματος ή και ακόμα για την παροχή ενέργειας. Οι πρωτεΐνες δομούνται από αμινοξέα και με την ακολουθία τους καθορίζουν και τη λειτουργικότητα τους.

Ο Aaron Carchi, διατροφολόγος αναφέρει: ότι  υπερφόρτωση πρωτεΐνης από  συμπληρώματα επηρεάζει τα νεφρά και μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια  στα συσχετιζόμενα όργανα. “Ένα άτομο έχει να φάει ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Ένα vigoréxico περίπου 4 γραμμάρια, δηλαδή επηρεάζει  το ήπαρ και τα νεφρά  σε μια υπερφόρτωση.

kin

Η εμπλοκή συμβαίνει όταν φιλτράρονται στα ούρα. “Η σπειραματική μεμβράνη έχει καταστραφεί και προέρχεται νεφρική ανεπάρκεια. Ένα σύμπτωμα της ηπατικής βλάβης  η indicates η nutricionista- είναι η δυσοσμία του στόματος (στοματική κακοσμία), λόγω της υπερβολικών ποσοτήτων από πρωτεΐνες που έχουν αζωτούχο βάση.

* Οι πρωτεΐνες εκτός της δομικής λειτουργίας την οποία έχουν, αποτελούν μαζί με τα λιπίδια και τους υδατάνθρακες την ομάδα των βιομορίων που από αυτά ο οργανισμός αντλεί ενέργεια. Κάτω απ’ αυτή την άποψη τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, τα αμινοξέα, διαφέρουν από τα άλλα μόρια γιατί έχουν στο μόριό τους την αμινομάδα.
Η αμινομάδα αυτή μεταβολίζεται διαφορετικά και προκύπτει απ’ αυτή ο κύκλος της Ουρίας. Κάτω από κανονικές συνθήκες, οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα δεν αποτελούν σημαντική πηγή για την εξοικονόμηση ενέργειας για τους ζωικούς οργανισμούς. Περισσότερο δηλαδή χρησιμοποιούνται οι πρωτεΐνες της τροφής για τη σύνθεση νέων πρωτεϊνών. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπως π.χ. όταν υπάρχει περίσσεια αμινοξέων από την νεοσύνθεση πρωτεϊνών ή από την αποικοδόμηση των πρωτεϊνών κάτω από καθεστώς πείνας, ή υπερβολικής άσκησης ή ακόμα παθολογικών αιτιών, τα αμινοξέα να χρησιμοποιούνται για την άντληση ενέργειας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ζωικός οργανισμός σε αντίθεση από τα φυτά δεν έχουν την ικανότητα της αποταμίευσης. Ο μεταβολισμός του κάθε αμινοξέος είναι διαφορετικός, πλην όμως ένας τρόπος που συναντάται σ’ όλα είναι η απαμίνωση ή η τρανσαμίνωση. Ο υδατάνθρακας που απελευθερώνεται μετά την αφαίρεση της αμινομάδας μεταβολίζεται όπως οι άλλοι υδατάνθρακες δια μέσου του κύκλου του Krebs για την παραγωγή ενέργειας.[quote]πρωτεΐνες υψηλού μοριακού βάρους (μεγαλύτερο φορτίο απαραίτητο αμινοξύ) προκαλούν υπέρταση νωρίς[/quote]

Η Patricia Delgado, καρδιολόγος, έχει αναλάβει επίσης περιπτώσεις vigoréxicos. “Υπάρχουν νέοι έφηβοι ηλικίας 15 και 20 με υψηλή πίεση αίματος που δεν  μειώνεται από τη διαταραχή”

Λέει επίσης, ότι, “η καρδιά είναι μια άλλη μορφή οργάνου που έχει πληγεί από την κατάποση αυτών των προϊόντων”. Η χρήση φαρμάκων με πρωτεΐνες υψηλού μοριακού βάρους (μεγαλύτερο φορτίο απαραίτητο αμινοξύ*) προκαλούν υπέρταση νωρίς. Η ειδικός προσθέτει ότι, εάν δεν παραταθεί η κατανάλωση, η βλάβη είναι αναστρέψιμη με φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, αν υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατανάλωση  δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

*Η σύνθεση των αµινοξέων για σχηµατισµό πεπτιδίων και πρωτεϊνών γίνεται µέσω πεπτιδικών δεσµών. Τα πεπτίδια ονοµάζονται δι-, τρι-, ή τετραπεπτίδια ανάλογα µε το αν προέρχονται από την ένωση δύο, τριών ή τεσσάρων αµινοξέων. Εάν έχουν συνδεθεί µε πεπτιδικούς δεσµούς µέχρι 10 αµινοξέα η ένωση που σχηµατίσθηκε ονοµάζεται ολιγοπεπτίδιο, όταν έχουν συνδεθεί περισσότερα από 10 αµινοξέα λέγεται πολυπεπτίδιο και όταν έχουν συνδεθεί περισσότερα από 100 αµινοξέα έχουµε τα µακροπεπτίδια και τις πρωτεΐνες.

Ο Miguel Blasco, Ισπανός  ειδικός στην μακροβιοτική αναφέρει “ να θυμάστε ότι άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν πεθάνει από νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακές προσβολές μετά από υπερβολική κατανάλωση αυτών των προϊόντων. Η vigorexia στην Ισπανία είναι μια μάστιγα”

 

δείτε επισης εδώ

Το συμπλήρωμα του θεού! Ο στόχος είναι τα λεφτά! Έτσι είπε η Μαμά Εταιρεία, έτσι είπε ο Μπαμπάς Αφεντικό.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα