Αρχική » Η Δύναμη των Placebo VS Ψυχολογία της βελτίωσης στα βάρη

Η Δύναμη των Placebo VS Ψυχολογία της βελτίωσης στα βάρη

by admin

Σε αυτό το άρθρο θα διαπιστώσετε ότι η δύναμη του μυαλού είναι αρκετή να υποκαταστήσει τα Placebo, είναι η νοητική δύναμη που δύναται να υπερκεράσει με εντυπωσιακό τρόπο το προπονητικό πρωτόκολλο.

Θα σας πως μια μίνι Ιστορία..πριν το 1990 δυο τύποι στην Ελλάδα, είχαν βάλει σε κονσέρβες κουτιά σκόνη γάλακτος με κακάο και γλυκαντικό, τότε την πουλούσαν για πρωτεΐνη και κάποιοι το πίστευαν.
Σήμερα κάποιοι πουλάνε χαπάκια και ενέσεις ως ποιοτικά φάρμακα και κάποιοι τους πιστεύουν.
Εδώ δυο πράγματα συμβαίνουν Α) Το κοινό είναι δεκτικό στο ψέμα, αρκεί να το “πλασάρεις” έξυπνα. B) Εάν είσαι πονηρός οι δυνατότητες να αποκτήσεις χρήματα είναι υπαρκτές.  Γ) Η δύναμη της θετικής ψυχολογίας και ο οραματισμός του στόχου είναι ο φαρμακευτικός καταλύτης.


Εδώ παραθέτω σε Αρχείο pdf PLACEBO EFFECTS IN SPORT AND EXERCISE
A Meta-Analysis /Márk Bérdi, * Ferenc Köteles, Attila Szab & György Bárdos


Η ΙΣΤΟΡΙΑ από τον James Clear

Η Δύναμη των Placebo: Τι συμβαίνει όταν πιστεύετε πως παίρνετε στεροειδή

Δεκαπέντε αθλητές ήταν διάσπαρτα γύρω από το δωμάτιο. Ο καθένας κοίταζε  τον  Gideon Ariel (ισραηλινός πρώην Ολυμπιονίκης αθλητής στίβου) Ήταν  το 1972 και ο Ariel είχε διεξάγει μια μελέτη σχετικά με την αθλητική απόδοση μια έρευνα με τον συνεργάτη του William Saville. Σε αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα, οι δύο άνδρες είχαν προσφέρει στους αθλητές μια ενδιαφέρουσα πρόταση.

“Πάμε να σας δώσουμε τα στεροειδή”

O Ariel εξήγησε ότι η μελέτη θα διαρκέσει για 11 εβδομάδες. Οι αθλητές θα προπονούνταν  στα βάρη για τις πρώτες 7 εβδομάδες και εκείνοι που έκαναν την μεγαλύτερη βελτίωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα έπρεπε να ανταμείβονται με το Dianabol, ένα αναβολικό στεροειδές, για τις τελικές 4 εβδομάδες προετοιμασίας.

Αυτό που οι αθλητές δεν ήξεραν ήταν ότι ερευνητές βρίσκονται πίσω από όλα αυτά. Μετά την αρχική περίοδο προετοιμασίας , διάρκειας  7 εβδομάδων, οι επιστήμονες  επέλεξαν  τυχαία έξι αθλητές ως νικητές. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είπαν ότι είχαν πάρει πραγματικά τα στεροειδή, οι αθλητές έλαβαν πραγματικά χάπια placebo.

Τι συνέβη και εξέπληξε όλους.

Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, όταν οι ερευνητές πραγματοποίησαν την τελική δοκιμασία, μετρήθηκαν τα προσωρινά ρεκόρ των αθλητών σε κάθε άσκηση. Πριν από τα χάπια placebo, οι αθλητές προσέθεσαν κατά μέσο όρο 5,8 lbs  (2,6 kg) στην προετοιμασία τους κατά τη διάρκεια τις πρώτες 7 εβδομάδες προπόνησης.

plas

Μετά  που πίστευαν ότι έπαιρναν στεροειδή, πρόσθεσαν κατά μέσο όρο 41,8 lbs (18,9 kg) σε μόλις 4 επιπλέον εβδομάδες προπόνησης! Αυτή είναι ένα μια αύξηση 7 φορές παραπάνω, σχεδόν σε μισό χρόνο. (1: Κάθε αθλητής στη μελέτη –πείραμα  είχε κάνει άρση βαρών για τουλάχιστον δύο χρόνια και ήταν αρκετά δυνατός ήδη.
Πριν από το πείραμα, κάθε αθλητής μπορούσε  να κάνει πιέσεις πάγκου γύρω στις 295 λίβρες (133 κιλά),  squa περίπου 300 λίβρες (135 κιλά), και στρατιωτικές πιέσεις σχεδόν 195 λίβρες (88 κιλά). Με άλλα λόγια, δεν ήταν αρχάριοι. )

Η ίδια σκηνή παιζόταν σχεδόν σε κάθε άσκηση. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 7 εβδομάδων προπόνησης, οι αθλητές αύξησαν τις  πιέσεις πάγκου τους κατά περίπου 10 λίβρες (4,5 κιλά) κατά μέσο όρο. Μετά από 4 εβδομάδες από την παραλαβή χάπια placebo που πιστευόταν ότι είναι στεροειδή, οι αθλητές προσέθεσαν  κατά μέσο όρο 29,3 lbs (13.3 kg)στις πιέσεις πάγκου. Στις στρατιωτικές πιέσεις , αυξήθηκαν  τα βάρη κατά μέσο όρο 1,6 κιλά (0,7 kg) κατά την αρχική περίοδο  των 7 εβδομάδων, αλλά πρόσθεσαν  κατά μέσο όρο 16,7 λίβρες (7,6 κιλά) κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων με χάπια placebo.


δείτε προς τεκμηρίωση το αρχείο εδώ με τίτλο  Anabolic Steroids the Physiological Effects of Placebos


Τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν σαφής. Κάθε αθλητής έγινε δυνατότερος απλά επειδή πίστευε ότι τα χάπια  ήταν στεροειδή. Αυτοί ανέμεναν να βελτιωθούν  και έτσι έπραξαν. [quote]Οι βελτιώσεις από ένα εικονικό φάρμακο είναι ακόμη πραγματικές βελτιώσεις. Όσοι δεν έλαβαν πραγματικά στεροειδή όπως αυτά που δόθηκαν στους αθλητές, είχαν πραγματικά κέρδη που πραγματοποιήθηκαν στο γυμναστήριο.[/quote]

Το φαινόμενο placebo

Το φαινόμενο placebo (ή απόκριση placebo) συμβαίνει όταν μια ψεύτικη θεραπεία βελτιώνει την κατάσταση ενός ατόμου απλά και μόνο επειδή το πρόσωπο έχει την προσδοκία ότι θα είναι χρήσιμη.

Για παράδειγμα, φανταστείτε μια υποθετική μελέτη απώλειας βάρους που χωρίζει τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες.

Ομάδα Α έχει πει ότι παίρνει ένα χάπι απώλειας βάρους, αλλά στην πραγματικότητα λαμβάνει ένα χάπι ζάχαρης ως εικονικό φάρμακο.

Ομάδα Β έχει πει ότι παίρνει ένα χάπι απώλειας βάρους και λαμβάνει στην πραγματικότητα ένα.

Αν Ομάδα Α χάσει βάρος, τότε λέγεται ότι έχουν βιώσει το φαινόμενο placebo (έχασαν βάρος απλώς και μόνο επειδή αναμένεται να χάσουν βάρος). Αν Ομάδα Β χάνει την ίδια ποσότητα βάρους ως ομάδα Α, τότε το χάπι απώλειας βάρους κρίνεται αναποτελεσματικό επειδή δεν λειτούργησε καθόλου καλύτερα από ό, τι το εικονικό φάρμακο.

Το φαινόμενο placebo παίρνει συχνά μια αρνητική χροιά, διότι αν ένα νέο φάρμακο δεν λειτουργεί καλύτερα από ένα εικονικό φάρμακο, τότε δεν λειτουργεί. Έτσι, έχουμε την τάση να συνδέσουμε το φαινόμενο placebo με  πράγματα που δεν λειτουργούν. Αυτή η νοοτροπία μπορεί να είναι χρήσιμη για τη δοκιμή νέων φαρμάκων, αλλά τείνει να κρύψει ένα σημαντικό μήνυμα:

Οι βελτιώσεις από ένα εικονικό φάρμακο είναι ακόμη πραγματικές βελτιώσεις. Όσοι δεν έλαβαν πραγματικά στεροειδή  όπως αυτά που δόθηκαν στους αθλητές, είχαν πραγματικά κέρδη που πραγματοποιήθηκαν στο γυμναστήριο. Σήκωσαν μεγαλύτερα βάρη, επειδή έλαβαν πράγματι στεροειδή ή επειδή απλώς επειδή πίστευαν  ότι πήραν στεροειδή, είτε βρήκαν τον τρόπο να ανυψώσουν μεγαλύτερα βάρη. Αν πιστεύετε ότι λειτουργεί κάτι, τότε αυτό λειτουργεί μάλλον. Αλλά δεν είναι πάντα για τους λόγους που νομίζατε.[quote]Η δύναμη του placebo effect-και, γενικότερα, η προσδοκία της επιτυχίας, είναι ότι ωθεί το μυαλό σας σε μια εστιασμένη κατάσταση [/quote]

exercise_header-1

Αν νομίζετε ότι λειτουργεί, λειτουργεί

Όταν πιστεύουμε ότι μια συγκεκριμένη στρατηγική λειτουργεί, θα βρούμε τρόπους για να την κάνουμε να λειτουργήσει. Η δύναμη του placebo effect-και, γενικότερα, η προσδοκία της επιτυχίας, είναι ότι ωθεί το μυαλό σας σε μια εστιασμένη κατάσταση όπου θα επιδιώξετε ενεργά να έχετε όλους τους λόγους που θα πετύχετε.

Όλοι έχουμε ένα προεπιλεγμένο επίπεδο απόδοσης. Οι περισσότεροι στις μέρες μας ενεργούμε καθημερινά με μια μέση ταχύτητα . Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν περισσότερα μέσα μας, όχι μόνο λίγο περισσότερα, αλλά πολύ, πολύ περισσότερα.

Φανταστείτε τα αποτελέσματα που μπορείτε να  νιώσετε αν μπορείτε να πάρετε μόνο το σώμα σας, το μυαλό σας και την καρδιά σας, ως μια κωπηλασία προς την ίδια κατεύθυνση. Φανταστείτε το είδος των επιδόσεων, τι  περιμένει μέσα σας, αν μπορείτε να βρείτε ακριβώς το σθένος και την αποφασιστικότητα να πιστεύεται σε αυτό.

Πώς μπορούμε να κάνουμε τους εαυτού μας να αισθάνονται αυτόν τον τρόπο; Πώς μπορούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας να πιστεύουν ότι είμαστε περισσότερο ικανοί ;

Ειλικρινά, δεν είμαι σίγουρος. Σωστή εξισορρόπηση της  ψυχολογία σας και στην απόδοσή σας είναι ένα δύσκολο πράγμα.. Ωστόσο, το φαινόμενο placebo κάνει ένα πράγμα πολύ σαφές: έχετε ανεκμετάλλευτο δυναμικό μέσα σας και αυτό είναι ακριβώς που περιμένετε να βγει.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα