Αρχική » Χρειάζομαι πρωτεΐνη; ΝΑΙ! Όμως.. τι προπόνηση κάνεις;

Χρειάζομαι πρωτεΐνη; ΝΑΙ! Όμως.. τι προπόνηση κάνεις;

by admin

Υπάρχει μια παγιωμένη άποψη ότι οι μεγαλύτεροι μυϊκά άνδρες χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη. Πρόσφατα το Πανεπιστήμιο του Stirling σε έρευνα του αμφισβήτησε αυτή την παραδοχή, τονίζοντας πως κυρίως αυτό που προσμετράτε  είναι το μυϊκό έργο που δαπανάται (δραστηριότητα) όπου εκεί πράγματι οι αυξημένες δόσεις πρωτεΐνης βοηθούν στην ανάκτηση – απόδοση του σώματος.
Δηλαδή  απλά, όσο πιο σκληρά προπονείσαι (δραστηριότητα) τόσο περισσότερο  βοηθά η πρωτεΐνη.

Η έρευνα

Οι κοινές συστάσεις για τις αθλητικές τροφές  (συμπληρώματα) δύναται να υποστούν μια σημαντική αλλαγή, μετά από έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Stirling που έχει βρει πως τα άτομα με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα δεν χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη μετά την άσκηση με αντιστάσεις (βάρη) αν η ένταση και η διάρκεια της άσκησης δεν το απαιτεί.

Επιστήμονες  για την υγεία και την άσκηση από το Πανεπιστήμιο – Scotland’s University for Sporting Excellence δεν βρήκαν καμία διαφορά στην απόκριση – ανάπτυξη των μυών με την κατανάλωση πρωτεΐνης μετά από μια πλήρη προπόνηση  στο σώμα μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων συμμετεχόντων με μάζα σώματος.

kevintipton3_000

Kevin Tipton – University of Stirling

Ο Kevin Tipton, καθηγητής του Αθλητισμού, στην Επιστήμη  της Υγείας και της  Άσκησης στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αθλητισμού, είπε:  “Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι οι μεγαλύτεροι αθλητές χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη,  σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις που δίνονται συχνά σε άμεση σχέση με τη μάζα του σώματος”

Στη μελέτη μας, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα αγώνα για ολόκληρο το σώμα, μια άσκηση αντοχής, όπου  οι προγενέστερες μελέτες βασίζονταν στις αποδεκτές συστάσεις για χρήση της πρωτεΐνης. Τα στοιχεία έδωσαν το αποτέλεσμα:  εκεί η διαφορά που διαφάνηκε αφορούσε  την ποσότητα των μυών  που δουλεύουν σε μια προπόνηση , όπου η μεγαλύτερη επίπτωση ήταν ,στην ποσότητα της πρωτεΐνης που απαιτείται  (πόσο χρειάζεται οργανισμός) αντίθετα  από το ποσό καταλαμβάνουν συνολικά οι μυς το  σώμα”

122303_web

Εδώ να σημειώσουμε πως στην έρευνα  συμμετείχαν,  Νέοι, -προπονημένοι άνδρες  στις αντιστάσεις (βάρη) όπου είχαν επιλεχτεί για τη μελέτη και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μία με μικρότερη άπαχη μάζα σώματος – λιγότερο από 65 κιλά και μια ομάδα με υψηλότερη άλυπη μάζα σώματος, πάνω από 70 κιλά.

Κάθε εθελοντής συμμετείχε σε δύο μελέτες όπου καταναλώνονται πρωτεΐνες μετά την άσκηση βάρη . Σε μία δοκιμή οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ορού γάλακτος και στη δεύτερη, κατανάλωναν 40 γραμμάρια πρωτεΐνης ορού γάλακτος μετά την άσκηση. Οι Επιστήμονες μέτρησαν την ικανότητα του μυός να αυξάνεται σε αυξημένο ρυθμό με μεταβολικούς  ιχνηθέτες και βιοψίες μυών.

Oι Εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι μυς των συμμετεχόντων ήταν σε θέση να αναπτυχθούν και να ανακτήσουν δυνάμεις από την άσκηση μετά από μια υψηλότερη δόση πρωτεΐνης.

Εδώ σε αρχείο pdf η έρευνα 
The response of muscle protein synthesis following whole-body resistance exercise is greater following 40 g than 20 g of ingested whey protein

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα