Αρχική » Γυναικείο ξεζούμισμα στους Ολυμπιακούς!

Γυναικείο ξεζούμισμα στους Ολυμπιακούς!

by admin

Σε αυτό το άρθρο προβάλω την αλήθεια, όπου το ξεζούμισμα του γυναικείου σώματος αντιπαρατίθεται στην υγιεινή συλλογιστική.

Συνήθως δεν ακούμε πολλά για τις περιόδους των γυναικών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό ήταν ως πρόσφατα, μέχρι που το φαινόμενο της κινεζικής κολύμβησης Fu Yuanhui  έσπασε τη σιωπή της, την περασμένη εβδομάδα στο Ρίο, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης έμμηνο ρύση της που την οδήγησε στην τέταρτη θέση (4×100μ).

Η Περίοδος μου άρχισε χθες το βράδυ”, είπε σε μια κινέζα δημοσιογράφο, “και εγώ τώρα αισθάνομαι πολύ αδύναμη και πολύ κουρασμένη”  www.theguardian.com

Δεν είναι μόνο αυτή η γυναίκα

Αλλά δεν είναι μόνο η Fu, που “άνοιξε”το στόμα της. Η ιατρική κοινότητα και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή  ξεπερνούν τα στερεότυπα και  μιλούν  για μια σειρά από ζητήματα γύρω από την προπόνηση, τον ανταγωνισμό, και  τα ζήτημα της περιόδου, ουσιαστικά προβλήματα που μερικά από τα οποία μπορεί να θέσουν την υγεία των γυναικών σε σοβαρό κίνδυνο.

RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 8: Bronze medalist Yuanhui Fu of China poses during the medal ceremony for the women's 100m backstroke on day 3 of the Rio 2016 Olympic Games at Olympic Aquatics Center on August 8, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Jean Catuffe/Getty Images)

RIO DE JANEIRO, BRAZIL – AUGUST 8: Bronze medalist Yuanhui Fu

Μια ιδιαίτερη ανησυχία: Δεδομένου ότι ο αριθμός των ελίτ γυναικών αθλητριών έχει ανέβει στα ύψη τα τελευταία 25 χρόνια, οι ερευνητές επισημαίνουν  ότι οι γυναίκες διατρέχουν τον κίνδυνο της “ female athlete triad” – ένα φάσμα συνθηκών που περιλαμβάνουν:

  1. χαμηλή πρόσληψη θερμίδων
  2. χαμένες περιόδους
  3. απώλεια της οστικής πυκνότητας!

Εκτιμάται ότι το 25 %των γυναικών  αθλητριών αναφέρουν χρόνια προβλήματα  χαμένων περιόδων, αναλύσεις  μάλιστα σε μπαλαρίνες και δρομείς των  μεγάλων αποστάσεων δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι ακόμη πιο διαδεδομένο σε αυτές τις ομάδες.

Οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία των “female athlete triad”  είναι ολέθριες:

  1. Αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης και καταγμάτων των οστών
  2.  Καρδιακές προσβολές
  3. Στειρότητα
  4. Ατροφία του κόλπου και του μαστού.

Ωστόσο, λίγες αθλήτριες γνωρίζουν για το σύνδρομο, ακόμη και εκείνες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί συχνά να περάσει απαρατήρητο. “Ιστορικά, σε πολλές από αυτές τις αθλήτριες έχει εγκριθεί η συμμετοχή τους στα αθλήματα χωρίς την κατάλληλη αξιολόγηση, την διαχείριση και την θεραπεία”,  επισημαίνουν εμπειρογνώμονες  στην αθλητική ιατρική σε μια κοινή δήλωση, η οποία εγκρίθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, σχετικά με την αντιμετώπιση των γυναικών με την “female athlete triad” [quote]Όταν οι αθλήτριες τρώνε πολύ λίγο κατά τη διάρκεια της εντατικής περιόδου των προπονήσεων το σώμα μπαίνει σε κατάσταση λιμοκτονίας, αυτό διαταράσσει την απελευθέρωση των ορμονών της αναπαραγωγής [/quote]

kk

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί και  ειδικοί  επιστήμονες  στην αθλητιατρική έχουν προσπαθήσει να επιστήσουν την προσοχή στον αντίκτυπο που έχει η έντονη προπόνηση στην υγεία των γυναικών. Και γι ‘αυτό είναι σημαντικό όταν ελίτ αθλήτριες όπως η Fu Yuanhui ανοίγουν  το στόμα τους και μιλάνε για  τα προβλήματα τις περιόδου με λιγότερα ταμπού.

Δεν είναι μόνο η ακραία άσκηση που προκαλεί κάποιες αθλήτριες να χάσουν τις περιόδους τους.

Ενώ η άσκηση είναι εξαιρετικά επωφελής για την έκβαση της υγείας, η υπερβολική άσκηση – ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με την κατανάλωση πολύ λίγων θερμίδων μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία και τους οργανισμούς των γυναικών. Ένα από τα χαρακτηριστικά και σήμα κατατεθέν μιας ανισορροπίας στις αθλήτριες είναι η αμηνόρροια, ο κλινικός όρος για τουλάχιστον τρεις χαμένους  έμμηνους κύκλους σε μια σειρά. Η πιο κοινή αιτία της αμηνόρροιας είναι η πρώτη εγκυμοσύνη, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Αλλά ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι η αθλητική προπόνηση!

Η Kate Berz , γιατρός  στην αθλητιατρική στο Νοσοκομείο  του Σινσινάτι, που συνεργάζεται με αθλήτριες με προβλήματα αμηνόρροιας  και της πάθησης  “female athlete triad” ανέφερε:

“Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι ακραία!  Εκεί επίσης πρέπει  υπολογιστεί και η ενεργειακή ανισορροπία,  εάν δεν είναι αρκετές οι θερμίδες για να υποστηρίξουν  τις απαιτήσεις της άσκησης έχουμε προβλήματα αμηνόρροιας και άλλα χαρακτηριστικά της “female athlete triad”

F1.large

 

Στo κόκκινο τρίγωνο οι τρεις συνδεδεμένες συνιστώσες της “female athlete triad”, τριάδας: Τρώτε πολύ λίγο, αυτό επηρεάζει την έμμηνο κατάσταση, και με τη σειρά της, την διαθεσιμότητα των θερμίδων και της έμμηνου κατάστασης της υγείας, επηρεάζοντας και τα οστά. Στο πράσινο τρίγωνο, η βέλτιστη υγεία υποδεικνύεται από επαρκή ενεργειακή διαθεσιμότητα, τακτά χρονικά διαστήματα (eumenorrhea), και την καλή υγεία των οστών.


Όταν οι αθλήτριες τρώνε πολύ λίγο κατά τη διάρκεια της εντατικής περιόδου των προπονήσεων το σώμα μπαίνει σε κατάσταση λιμοκτονίας, αυτό  διαταράσσει την απελευθέρωση των ορμονών της αναπαραγωγής που σχετίζονται από τον υποθάλαμο (του αδένα που ρυθμίζει τις σωματικές λειτουργίες). “Αυτό προκαλεί έναν <καταρράκτη> αναπάντητων σημάτων μέσω του αδένα της υπόφυσης και των ωοθηκών που οδηγεί σε λιγότερα οιστρογόνα διαθέσιμα για την οικοδόμηση ισχυρών οστών”, ανέφερε η Kate Berz.

Δεν μένεις έγκυος διότι δεν έχεις ενέργεια!

Στην εξελικτική άποψη, θα μπορούσατε να τo σκεφτείτε ως εξής : Το γυναικείο σώμα <κλειδώνει >  την αναπαραγωγική του ικανότητά  ουσιαστικά προστατεύεται  από το να μην γίνει έγκυος η γυναίκα! δεδομένου ότι έχει μετά βίας αρκετή ενέργεια για να διενεργήσει τις  δικές της  βασικές λειτουργίες!

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέχει η τεκμηριωμένη εγκυκλοπαίδεια για την  αμηνόρροια (Amenorrhea and infertility associated with exercise ) για τους κλινικούς ιατρούς, η πιθανότητα μία αθλήτρια να αρχίσει  να έχει χαμένες περιόδους καθορίζεται επίσης από τον τύπο και την ποσότητα της άσκησης. “Δραστηριότητες που τείνουν να συνδέονται με το χαμηλό σωματικό βάρος (π.χ. τρέξιμο, μπαλέτο χορός) και αθλήματα στα οποία η βαθμολόγηση είναι υποκειμενική (π.χ., το καλλιτεχνικό πατινάζ ή γυμναστική) συνδέονται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της αμηνόρροιας από ό, τι είναι άλλες δραστηριότητες, όπως η κολύμβηση” επισημαίνετε στην αναφορά.

Επίσης, υπάρχει μια σύνδεση με το πόσο γρήγορα μια γυναίκα ανεβαίνει καθημερινά στην εξάσκηση : “Σταδιακή αύξηση της άσκησης είναι λιγότερο πιθανό να συνδέεται με την αμηνόρροια  από ό, τι οι πιο οξείες αυξήσεις, όπου μια γυναίκα αυξάνει γρήγορα την ένταση της προπόνησης για έναν διαγωνισμό- αγώνα”

Ορισμένα σώματα γυναικών μπορούν να ανταποκριθούν στην άσκηση και στο μεταβολικό στρες καλύτερα από τις  άλλες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι  οι διαφορές στη γενετική και τις ορμονικές αντιδράσεις καθορίζουν  εάν μια αθλήτρια είναι πιθανό να χάσει τις  περιόδους της.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της  “female athlete triad”  μπορεί να είναι σοβαρές

Επειδή από την άσκηση προκαλείται  ένα <χάος >στην αμηνόρροια με την παραγωγή των αναπαραγωγικών ορμονών, οι αθλήτριες με  αυτές τις  προϋποθέσεις τείνουν να έχουν έλλειψη οιστρογόνων. Αυτό μπορεί να επιφέρει μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της στειρότητας και της λέπτυνσης και ξήρανσης των κολπικών τοιχωμάτων, καθώς επίσης και συρρίκνωση του μαστού.

Οι γυναίκες με αμηνόρροια συχνά έχουν μειωμένη οστική πυκνότητα και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών και οστεοπόρωσης  των οστών. (Οι γυναίκες εκτιμάται  πως μπορεί να χάσουν 2% έως 3% της οστικής μάζας ανά έτος, αν αφεθούν  χωρίς θεραπεία.) Όπως επισημάνει η  γιατρός Kate Berz, “Μερικές φορές το πρώτο σημάδι της  “female athlete triad”  είναι ένα κάταγμα  το άγχος ή ένας τραυματισμός  των οστών”

Είναι επίσης μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως η υψηλή χοληστερόλη και οι καρδιακές προσβολές αργότερα, στη ζωή των γυναικών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί προειδοποιούν ότι η θεραπεία της “female athlete triad”  μπορεί να αποτρέψει μια δυνητική απειλή για τη ζωή της ασθενούς.

Η θεραπεία είναι απλή (τουλάχιστον θεωρητικά)

Η καλύτερη θεραπεία είναι μάλλον απλή, τουλάχιστον στη θεωρία: να  αναγκάσεις τις αθλήτριες να τρώνε περισσότερο και να μειώσουν την άσκηση ή να τρώνε αρκετά για να αντισταθμίσουν πλήρως την ενέργεια που καίνε διαχρονικά, ενώ η προπόνηση διαφοροποιείται (ξεκούραση) έως να επιστρέψουν. “Μερικές φορές ο ασθενής δεν συνειδητοποιεί ότι δεν τρώει αρκετά για να υποστηρίξει την καθημερινή άσκηση, και είναι τόσο απλό όσο η προσθήκη ενός αυγού ή μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο σε κάθε γεύμα, [ή] αλλάζει από αποβουτυρωμένο σε πλήρες  το γάλα και γιαούρτι, ” δήλωσε η Kate Berz  .

Η προσέγγιση αυτή είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Καθώς η αποδοχή και η συναίνεση για την αντιμετώπιση της πάθησης  βοηθά τις γυναίκες που αρχίζουν να αυξάνουν  την ενεργειακή τους πρόσληψη και μειώνουν  την ένταση της προπόνησης από μόλις μία ημέρα την εβδομάδα, συνήθως έτσι ξανακερδίζουν τις περιόδους τους και πάλι μέσα σε λίγους μήνες. Όταν η έμμηνος ρύση αρχίζει και πάλι, οι γυναίκες βλέπουν βελτιώσεις και σε άλλες εκβάσεις της υγείας, όπως η πυκνότητα των οστών!

Αλλά φυσικά, πραγματικά το να βάλεις τις αθλήτριες σε μια <θεραπεία> μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά για εκείνες που κάνουν αθλήματα με την αισθητική της εικόνας , όπως η γυμναστική, τις οποίες υποχρεώνουν να διατηρούν ένα συγκεκριμένο βάρος. Αν η αθλήτρια πάσχει από μια διατροφική διαταραχή, όπως η ανορεξία ή η βουλιμία, μπορεί να χρειάζονται ψυχολογική και φαρμακευτική θεραπεία. Δεδομένου αυτού το 2012 ένα  άρθρο περιοδικού εξήγησε, “Οι αθλητές είναι συχνά καθοριζόμενοι ως ανταγωνιστικοί άνθρωποι, με τελειομανείς προσωπικότητες. Η αλλαγή της νοοτροπίας τους και  οι αλλαγές  στο σχήμα τους, στη διατροφής και στην άσκηση τους μπορεί να είναι κάτι αρκετά δύσκολο.” Έτσι, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη θεραπεία γυναικών με την “female athlete triad” , γράφουν οι συγγραφείς, είναι “να ξεπεραστεί το ψυχολογικό στοιχείο της κατάστασής τους”

“ Συχνά χρειάζεται μια διεπιστημονική ομάδα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης “ πρόσθεσε η γιατρός Kate Berz . “Η ομάδα περιλαμβάνει τους ασθενείς, τους φίλους, την οικογένεια, τους προπονητές, διατροφολόγους, ψυχολόγους και γιατρούς”

Εκτός από την αρνητική επίδραση της έντονης προπόνησης  που μπορεί να έχουν στον έμμηνο κύκλο, υπάρχει το αντίθετο πρόβλημα – πώς o εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να επηρεάσει την αθλητική απόδοση.

H

Όπως η Fu Yuanhui, το ίδιο και η Βρετανίδα  πρωταθλήτρια του τένις Heather Watson αποδίδει την απώλεια της επιτυχίας στον πρώτο γύρο στο 2015 Australian Open στα “girl things”- γυναικεία προβλήματα.

Σίγουρα αυτές οι γυναίκες δεν είναι οι μόνες. Μια πρόσφατη έρευνα για τις ελίτ αθλήτριες που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS διαπίστωσε ότι το 51% ανέφερε πως ο εμμηνορροϊκός τους κύκλος είχε αντίκτυπο στην προπόνηση και την απόδοσή τους. Μια υπόθεση είναι ότι οι γυναίκες μπορεί να χάσουν πολύ αίμα, και σίδηρο, κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, την καλή θέση τους από μια αναιμική κατάσταση, η οποία θα μειώσει την αντοχή τους .

Αλλά οι ερευνητές δεν κατανοούν  ακόμη πλήρως τους μηχανισμούς στο παιχνίδι και ζήτησαν περισσότερη μελέτη στα προβλήματα έμμηνου ρύσεως των αθλητριών.

Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για το θέμα είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, και οι δηλώσεις όπως αυτές τις κινέζας αθλήτριας Fu είναι ένα σημάδι ότι είμαστε κατευθύνση  άρσης του ταμπού. Αυτό θα είναι ένα καλό για τις γυναίκες αθλήτριες  που έχουν από καιρό υποφέρει σιωπηλά, αλλά θα είναι επίσης καλό για την υγεία τους.


επίσης εδώ : 

Όταν η ανάπτυξη του στήθους αποτρέπει! τα νεαρά κορίτσια να γυμναστούν


ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

  • Υπεύθυνος πωλήσεων –Promoter CHAMPION NUTRITION HELLAS από το1995 στο τομέα των Συμπληρωμάτων διατροφής, καθοριστική η συνεργασία μου με την CHAMPION NUTRITION και η γνωριμία με τον MIke Zumpano έναν από τους Ιδρυτές της διατροφής στις ΗΠΑ και αρχικά partner του Dan Duchaine για όσους γνωρίζουν την Dark Side . Εργάστηκα προωθώντας τις εταιρείες MLO, CHAMPION NUTRITION,ULTIMATE NUTRITION,UNIVERSAL NUTRITION, BEST BODY NUTRITION,SWANSON HEALTH PRODUCTS,IRONMAXX.
  • EDITOR www.bodyandstyle.net
  • ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ ΕΟΣΔ -IFBB Γ.Γ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  • ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -POLITICAL SCIENCE

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα