Αρχική » Σκληρή προπόνηση vs Υπερπροπόνηση

Σκληρή προπόνηση vs Υπερπροπόνηση

by admin

Με αφορμή την ανακοίνωση διεξαγωγής της μακροβιότερης crossfit διοργάνωσης στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται στην πόλη μας, μεταξύ 1 και 3 Ιουλίου, μια ανοιχτή διοργάνωση που πολύς κόσμος θέλει να συμμετάσχει, θέλω να γράψω κάποια λόγια για την λεπτή διαχωριστική γραμμή της σκληρής προπόνησης και της υπερπροπόνησης.

Κατ αρχή, τι ορίζουμε ως Υπερπροπόνηση.

Πρόκειται για σύνδρομο με χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως η ελάττωση της απόδοσης, οι διαταραχές του ύπνου και η παρουσία αδικαιολόγητης κόπωσης και οφείλεται σε λανθασμένο τρόπο άσκησης.

How-to-get-better-at-crossfit

[quote]Αθλητές που επιδιώκουν την τελειότητα, ευαίσθητοι, απαιτητικοί και πεισματάρηδες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση εμφάνισης του συνδρόμου. [/quote]

Το σώμα μας.. πάντοτε μας προειδοποιεί

Η εφαρμογή ενός λανθασμένου προπονητικού προγράμματος, ειδικά όταν συνδυάζεται με έναν αντιαθλητικό τρόπο ζωής ( κάπνισμα, αλκοόλ, κακή διατροφή, ελλιπής ύπνος ), με πιθανά μικροπροβλήματα υγείας ή με ηλεκτρολυτικές διαταραχές, διαταραχές στην ισορροπία του νερού, ψυχολογική κατάπτωση και συναισθηματική υπερένταση, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση του οργανισμού του ασκουμένου και φυσικά την αθλητική απόδοση.

 

Συμπτώματα

Η ελάττωση της απόδοσης, οι διαταραχές του ύπνου και η παρουσία αδικαιολόγητης κόπωσης, αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα του συνδρόμου υπερπροπόνησης. Αθλητές που επιδιώκουν την τελειότητα, ευαίσθητοι, απαιτητικοί και πεισματάρηδες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση εμφάνισης του συνδρόμου. Στον κινητικό τομέα παρατηρούνται λάθη στο ρυθμό και στη συνολική εκτέλεση των κινήσεων. Στο φυσιολογικό -λειτουργικό τομέα, παρατηρούνται ελάττωση βάρους λόγω ανορεξίας, αύξηση της καρδιακής συχνότητας κατά την ηρεμία, αιματολογικές διαταραχές, δύσπνοια, ναυτία, και κνησμός. Στον ψυχολογικό τομέα οι επιδράσεις είναι εμφανέστατες. Η συμπεριφορά του αθλητή χαρακτηρίζεται από άγχος, φοβίες, οργή, μελαγχολία, σύγχυση, εριστικότητα και ανασφάλεια.

Τα στάδια της υπερπροπόνησης χωρίζονται:

  • Σε Υπερπροσπάθεια
  • Οξεία υπερπροπόνηση
  • Χρόνια υπερπροπόνηση.

Πως μπορούμε να το αποφύγουμε;

“live your ego outside of the box”

Θα μιλήσω γενικά, αλλά και συγκεκριμένα για το crossfit. Αν και μόνο το 5% των αθλητών του crossfit έχει αγωνιστικές βλέψεις και δυνατότητες, το σύνδρομο της υπερπροπόνησης μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε καταπονείτε! Ο 4 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Rich Froning έχει σαν μότο “in the training lisen your body,in competition tell your body to sut up!’ δηλαδή στην προπόνηση άκου το σώμα σου ,ενώ στον αγώνα πες του να σκάσει! Και ο coach Glassman τονίζει συνέχεια “live your ego outside of the box” άσε τον εγωισμό σου έξω απ το γυμναστήριο.[quote]Ο αθλούμενος να συζητά με τον προπονητή, ανεξάρτητα αν γυμνάζεται απλά για μια καλή φυσική κατάσταση ή έχει αγωνιστικές βλέψεις [/quote]

12802804_928662007232483_99399842058117173_n

Σε αυτές τις δυο φράσεις πιστεύω περικλείεται όλη η ουσία. Κανένας δεν γνωρίζει το σώμα μας καλύτερα από εμάς. Δεν είναι ανάγκη σε κάθε προπόνηση να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε σε προετοιμασία, αλλά ακόμα και σε αγωνιστική προετοιμασία να βρισκόμαστε ,ίσως να χρειαστεί κάπου να μειώσουμε τον προπονητικό όγκο και είναι επιβεβλημένη η ανάπαυση! Σε ένα αγώνα θα ξεπεράσουμε τα όρια μας, αλλά για να φτάσουμε στο σημείο να αγωνιστούμε θα πρέπει να ακούμε τα μηνύματα που μας δίνει το σώμα μας! Σωτήριο είναι να θέτουμε εφικτούς στοχους! Τι εννοώ; Δυστυχώς γνώρισα το crossfit πριν 6 χρόνια και ασχολούμαι αποκλειστικά μόνο με αυτό τα τελευταία 4 χρόνια. 29 μου χρονών τότε, αν και ασχολούμαι πάρα πολλά χρόνια με τον πρωταθλητισμό, είναι αδύνατο να γνωρίσεις ένα άθλημα 11 χρόνια μετά την ενηλικίωση και να απαιτείς απ τον οργανισμό σου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του πρωταθλητισμού, πιστεύω ακράδαντα πως η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός! πως με την γυμναστική νικάς τον χρόνο! αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του…!

[quote]Θεωρώ επιβεβλημένο ο προπονητής να έχει τουλάχιστον βασικές γνώσεις πρόληψης και αποκατάστασης τραυματισμών[/quote]

Επίσης είναι πολύ χρήσιμο ο αθλούμενος να συζητά με τον προπονητή, ανεξάρτητα αν γυμνάζεται απλά για μια καλή φυσική κατάσταση ή έχει αγωνιστικές βλέψεις και περγαμηνές! Πρέπει να μοιράζεται, να ρωτά, να προτείνει ,να ακούει! Και μέσω της συνεννόησης  βρίσκεται η καλύτερη δυνατή εξέλιξη! Όσες γνώσεις και αν έχει ο προπονητής, αν ο αθλούμενος δεν εκφραστεί, δεν μπορεί να γίνει και κατανοητός απόλυτα! Και σε ότι αφορά εμάς τους προπονητές, το crossfit είναι ένα απίστευτα ταχέως εξελισσόμενο και αναπτυσσόμενο άθλημα! Οι προπονητές προσπαθούν να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους εναρμονίζοντας αυτές, στις ανάγκες του crossfit. Όποιος ισχυριστεί σε ένα τόσο καινούργιο και απόλυτα ιδιόμορφο άθλημα ότι είναι παντογνώστης είναι είτε ψεύτης είτε επικινδύνος…και σίγουρα όχι προπονητής! Θεωρώ επιβεβλημένο ο προπονητής να έχει τουλάχιστον βασικές γνώσεις πρόληψης και αποκατάστασης τραυματισμών, πρώτων βοηθειών ,διατροφολογίας και άριστες γνώσεις κινησιολογίας και ανατομίας! Έτσι μπορεί να προστατέψει τον αθλούμενο-αθλητή από κακοτοπιές και σε ότι αφορά τον αγωνιστικό σχεδιασμό, μόνο κάποιος αθλητής που έχει “υποφέρει” απ τον ατομικό αθλητισμό, που έχει μοιραστεί τους πόνους της προετοιμασίας, το πρωταγωνιστικό άγχος και  την πίεση, τον φόβο της αποτυχίας με τον εαυτό του, και μόνο όταν έχει βρει την εσωτερική δύναμη να συμμετάσχει σε ατομικό άθλημα (γιατί αθλήματα είναι τα ατομικά, τα ομαδικά είναι παιχνίδια) μπορεί να νιώσει και να αισθανθεί και συνέπεια να προετοιμάσει τον αθλητή του!

Συνοψίζοντας, ας αφήσουμε τον εγωισμό μας απ έξω (παραλίγο παθών κάνοντας την αυτοκριτική μου) Η υπερβολή φέρνει πάντα συνέπειες!
Ο κάθε στόχος απαιτεί και το ανάλογο χρονικό διάστημα δουλειάς, το σώμα μας πάντοτε μας προειδοποιεί, εμπιστευόμαστε το βιογραφικό του προπονητή μας και όταν η σκληρή δουλειά γίνεται πέραν των δυνατοτήτων μας, το σώμα πάντα φωνάζει!

Ας το ακούσουμε!

Θανάσης Ζησιόπουλος

Τηλ.επικοινωνίας 694 694 0808

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα