Αρχική » Ο καθένας την υγεία του ή ακόμη και την ζωή του τη κοστολογεί όσο πιστεύει!

Ο καθένας την υγεία του ή ακόμη και την ζωή του τη κοστολογεί όσο πιστεύει!

by admin

Θετική σε έλεγχο ντόπινγκ βγήκε η Natalie Newhart, η Natalie Newhart που συμμετείχε στα Reebok CrossFit Games 2013 βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ!

Στην αθλήτρια εντοπίστηκε η απαγορευμένη ουσία οξανδρολόνη στις 27 Φεβρουαρίου 2016 και αποκλείστηκε για 2 χρόνια από κάθε επίσημη διοργάνωση CrossFit…

Σοκ! στον χώρο του CrossFit καθώς κανένας δεν πιστεύει πως υπάρχουν ντοπαρισμένοι αγωνιστικοί αθλητές… Το τελευταίο όποιος θέλει ας το λάβει σοβαρά ,όποιος θέλει σαν αστείο…

Natalie Newhart

Η πολυετής μου απασχόληση με τον πρωταθλητισμό, από διάφορες θέσεις, οι έλεγχοι που έχω προσωπικά υποβληθεί αλλά και οι αμέτρητοι έλεγχοι που παραβρέθηκα ως συνοδός στις ομάδες που ήμουν υπεύθυνος αποκατάστασης, όπως  και η παρακολούθηση των σεμιναρίων του Εθνικού Κέντρου Αντιμετώπισης Ντόπινγκ μου έχουν διαμόρφωσή μια άποψη που πάρα πολύ δύσκολα αλλάζει!

Αρχικά ας αναλύσουμε τι ονομάζουμε αναβολικές ουσίες,

Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή είναι φυσικές ή τεχνητές ενώσεις που δρουν με τρόπο παρόμοιο με την ορμόνη τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη προκαλεί την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών του φύλου (ανδρογόνος δράση) και τη σταδιακή αύξηση του μυϊκού ιστού (αναβολική δράση).

Απαγορεύονται:

Αναβολικά Ανδρογόνα Στεροειδή:Νανδρολόνη, Στανοζόλη, Τεστοστερόνη, Μπολντενόνη, Ανδροστενεδιόνη, Ανδροστενεδιόλη, 19-νορανδροστενεδιόνη, 19-νορανδροστενεδιόλη και DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόνη) κ.α

Άλλοι Αναβολικοί Παράγοντες (β2-Αγωνιστές):

Κλενβουτερόλη και Ζερανόλη

Παραδείγματα ουσιών και σκευασμάτων:

Μερικά από τα πιο συνήθη εμπορικά σκευάσματα αναβολικών στεροειδών είναι τα παρακάτω:

Κοινόχρηστη ονομασία

  • Δροστανολόνη
  • Μεθανανδιενόνη
  • Μεθενολόνη
  • Νανδρολόνη
  • Οξανδρολόνη
  • Οξυμεθολόνη
  • Στανοζόλη
  • Τεστοστερόνη

Λόγοι χρησιμοποίησης Αναβολικών Ανδρογόνων Στεροειδών από τους αθλητές:

Οι αθλητές χρησιμοποιούν τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή για να βελτιώσουν την αθλητική τους επίδοση και συγκεκριμένα για να:

  •  Αυξήσουν το μέγεθος, και την ισχύ των μυών τους.
  •  Μπορούν να προπονούνται σκληρότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή να αυξήσουν την αντοχή τους και να μειώσουν την προκαλούμενη κόπωση.
  • Αυξήσουν την επιθετικότητα και την ανταγωνιστικότητα τους.
  • Προκαλέσουν ήπιου βαθμού ευφορία.

Τα Αναβολικά Στεροειδή βοηθούν τον αθλητή να προπονείται σκληρότερα και να ανακάμπτει ταχύτερα με αποτέλεσμα την αυξανόμενη ενδυνάμωσή του. Αθλητές που προπονούνται σκληρά και κάνουν ταυτόχρονα λήψη αναβολικών στεροειδών, ίσως επωφεληθούν αν ακολουθούν ένα εντατικό πρόγραμμα προπόνησης σε συνδυασμό με μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη και ενέργεια. Η ανάπτυξη λοιπόν μυϊκής δύναμης εξαρτάται από την κατάλληλη δίαιτα και το πρόγραμμα άσκησης.

Αθλητές που τα χρησιμοποιούν: Μερικές από τις πιο καταφανείς ομάδες αθλητών που εμπλέκονται στην χρήση τους είναι, οι bodybuilders, οι «αναρριχώμενοι» (φιλόδοξοι) αθλητές και οι φανατικοί της διατήρησης της φόρμας τους. Τα αναβολικά στεροειδή όλο και περισσότερο λαμβάνονται από αυτούς που επιθυμούν μια πιο μυώδη σωματική ανάπτυξη για καθαρά αισθητικούς λόγους ή αυξημένη επιθετικότητα. Οι πλειονότητα αυτών των αθλητών ασχολούνται με προπόνηση με βάρη.

Παρενέργειες Αναβολικών:

Στους άνδρες: Ακμή, αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση. Χρήση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και ανικανότητα, αναστολή της σπερματογένεσης, συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων, νεφρική βλάβη, γυναικομαστία, αλωπεκία, υπερτροφία προστάτη, μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης και γοναδοτροπινών.

2015_SouthReg_Ind_Day3_floater6

Στις γυναίκες: Ακμή, ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, μεταξύ αυτών τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, βάθυνση του τόνου της φωνής, διαταραχές εμμήνου ρύσεως (περιόδου), αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση, υπερτροφία κλειτορίδας, συρρίκνωση του στήθους, αλωπεκία ανδρικού τύπου, πολύ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, μειωμένα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης.

Στους εφήβους: Σοβαρή ακμή στο πρόσωπο και στο σώμα, ανδρογενής σωματοκατασκευή στις κοπέλες

* Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να είναι μόνιμες.

  • Καρδιαγγειακές βλάβες: Σχηματισμός θρόμβων, αυξημένη πίεση αίματος, υπέρταση, ταχυκαρδία, καρδιακή προσβολή, υπερινσουλιναιμία.
  • Ενδοκρινικές βιοχημικές διαταραχές: Μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αλλαγές στο λιποπρωτεϊνικό προφίλ (αλλαγές στο ισοζύγιο HDL / LDL), αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
  • Ηπατικές βλάβες: Ηπατίτιδα, καρκίνος, ίκτερος, ηπατοκυτταρικό αδένωμα.
  • Άλλες βλάβες: Νανισμός (πολύ μικρό ύψος).
  • Ψυχολογικές παρενέργειες: Κατάθλιψη, ερεθιστικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα, βιαιότητα, παράνοια, υπερδιέγερση.

Σε ένα τόσο ανταγωνιστικό άθλημα, με αλματώδη ανάπτυξη και ταχέως αυξανόμενη είσοδο χορηγών, είναι αδύνατο το ντόπινγκ να μην κάνει την εμφάνιση του! Kαι στην γενέτειρα του, που τυγχάνει να είναι και η χώρα του θεάματος ,του υπερκαταναλωτισμού και του αποτελέσματος, έχουν ξεκινήσει πολύ σοβαρές προσπάθειες για την καταπολέμηση του! Μην ξεχνάμε ότι το CrossFit πάνω απ όλα είναι ένας τρόπος ενδυνάμωσης ολικά του οργανισμού, ευεξίας ,διατροφής και γενικότερα υγιούς τρόπου ζωής! Επομένως το ντόπινγκ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ!!! Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αν  και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει κάτι ανάλογο, είναι υπό σκέψη ανάλογες ενέργειες και σύντομα πιστεύω θα υπάρχουν τα ανάλογα αποτελέσματα.

Πάμε τώρα και στην Ελλάδα μας… Στην  χώρα του αντιεπαγγελματισμού, της <αρπαχτής> και της  χαιρεκακίας…! Σίγουρα υπάρχουν πολλές φωτεινές εξαιρέσεις, αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά κυριαρχούν! Αν και θέλω να πιστεύω πως η CrossFit ελληνική κοινότητα θα επηρεαστεί περισσότερο απ τους ιδρυτές του αθλήματος και θα ξεπεράσει τα νεοελληνικά κατάλοιπα, ωστόσο ο ανταγωνισμός και η διψά για προβολή αν συνδυαστούν με ενδεχόμενη έλλειψη παιδείας… είναι εκρηκτικό μίγμα!

Θεωρώ  κάποιος που δεν έχει οσφρήσει  ποτέ των αέρα των αποδυτηρίων, δεν έχει νιώσει τα γόνατα του να λύνονται απ την  πίεση του αγώνα, το στομάχι κόμπο απ το άγχος και τους πόνους της προετοιμασίας να μην τον αφήνουν να κοιμηθεί, να κριτικάρει και να καταδικάζει αθλητές που μπήκαν στον πειρασμό των αναβολικών τουλάχιστον ανήθικο!!!

Ο καθένας την υγεία του ή ακόμη και την ζωή του τη κοστολογεί όσο πιστεύει! Ίσως μια θέση στο βάθρο να είναι πιο σημαντική ακόμη και απ την  καρδιά του ή την γονιμότητα του…Ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεων του! Εγώ απλά θέλω να ρωτήσω {και απευθύνομαι στους συμμετέχοντες και λάτρεις των αγώνων}  θέλουμε αγώνες που να αποδεικνύουμε το Fitness μας, την δουλειά μας στο box και την ψυχική μας αντοχή, ή την χημεία μας…

Οι γνωριμία  μου με πολλούς άξιους ανθρώπους της ελληνικής CF κοινότητας αλλά και η φύση μου με κάνουν αισιόδοξο…

Θανάσης Ζησιόπουλος

Τηλ.επικοινωνίας 694 694 0808

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα