Αρχική » Τι να τις κάνω τις διατάσεις εγώ είμαι άντρας και σκληρός!

Τι να τις κάνω τις διατάσεις εγώ είμαι άντρας και σκληρός!

by admin

Τις τελευταίες δεκαετίες η έννοια της γυμναστικής  έχει ταυτιστεί με την εικόνα του γυμναστηρίου. Ένα σύνολο πληθώρας οργάνων εξάσκησης με διαφορετική  λειτουργική στόχευση προβάλει ως de facto ιδεολογία εκγύμνασης. Η δυναμική της  fitness εικόνας επέβαλε την συγκέντρωση πολυπληθών ομάδων ανθρώπων σε κλειστούς χώρους όπου το πέρασμα από τα μηχανήματα και τα όργανα εξάσκησης θεωρήθηκαν ως μια ολοκληρωμένη γυμναστική εμπειρία.

(Δημιούργησα δύο άρθρα ένα για τους άντρες και ένα για τις γυναίκες ουσιαστικά στο μεγαλύτερο μέρος είναι ίδια αλλά έχω προσθέσει κάποιες διαφορετικές  παραμέτρους για τους άντρες. )
Το ζήτημα είναι ότι η βιομηχανική αυτή τακτική είχε ως στόχο το κέρδος. Ο χώρος όπου κυριαρχούν τα μηχανήματα επιβάλει κατά ένα έμμεσο τρόπο και την κίνηση του ατόμου στον χώρο. Η οποιαδήποτε περαιτέρω χρήση αυτού του χώρου θεωρείται ότι παρεμποδίζει του υπόλοιπους και ταυτόχρονα προτρέπει το άτομο να καταφύγει σε άλλες μορφές εξάσκησης όπου ομοιοτρόπως σε ομαδικό επίπεδο προσπαθεί να αναπτύξει την κινητικότητα  και ευελιξία του σώματος του(Pilates – yoga ) κλπ [quote]για αυτούς που επιδιώκουν υψηλό επίπεδο στη προπόνηση όπου η αρχή της επιβάρυνσης κυριαρχεί, αυτή η παράμετρος (διατάσεις ) είναι ουσιαστική.[/quote]

elements_and_spirit_by_vishstudio-d4u57hy

Οι διατάσεις ως ιδεολογία στο γυμναστήριο
Η πεποίθηση  των ανθρώπων που χρησιμοποιούν  κυρίως τα όργανα εξάσκησης, και τα βάρη, είναι ότι λειτουργούν με ενδεδειγμένο τρόπο, συνταυτίζοντας τη συνολική η και επιμέρους εκγύμναση του σώματος τους  με την ιδεατή φυσική κατάσταση.
Όπως προανέφερα ο χώρος δεν επιτρέπει πάντοτε να εξελίσσεται ένα πρόγραμμα διατάσεων, και αυτό έχει να κάνει με την  ανάπτυξη του χώρου, κάτι που τις επόμενες δεκαετίες σίγουρα θα αλλάξει. Αυτό που προβληματίζει είναι η άποψη που κυριαρχεί στην έννοια της φυσικής κατάστασης όπου η μονοδιάστατη εκγύμναση τείνει να κυριαρχήσει.

Βαριέμαι να τεντώνω το κορμί μου!
Η παγίδα είναι όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι γυμνάζονται σωστά. Όταν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις και καταπιέζουν τους μύες ώστε να βραχυνθούν αλλάζοντας την μορφή της κίνησης τους. Στην προσπάθεια εκγύμνασης με τα βάρη μια ορισμένη κινητικότητα και επιφόρτιση των μυών αλλά και των αρθρώσεων- συνδέσμων είναι αποδεκτή και αναγκαία.
Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν όλο το σύστημα επιφορτίζεται διαχρονικά και δεν αποφορτίζεται διότι αποφεύγονται οι διατάσεις!

Με τις μυϊκές διατάσεις

  1. Αυξάνεται το μήκος του μυός (η δύναμη που παράγει ένας μυς εξαρτάται από το μήκος του)
  2. Μειώνεται ο κίνδυνος μυϊκών κακώσεων
  3. Αυξάνεται η Μυϊκή αίσθηση
  4. Μειώνεται ο κίνδυνος μυϊκών κακώσεων
  5. Αυξάνεται η κινητική επιδεξιότητα
  6. Μειώνεται η  Μυϊκή ένταση
  7.  Αυξάνεται η ικανότητα της επίδοσης στο άθλημα –προπόνηση.

Τέλος βελτιώνεται ο πνευματικός αυτοέλεγχος (γνωρίζω το σώμα μου)

Όταν η βράχυνση γίνεται πρόβλημα

Τα βάρη –αντιστάσεις χαρακτηρίζονται από την ποικιλία των διαφορετικών μορφών άσκησης με αντίσταση όπου εξελίσσονται και διαφορετικές εκτάσεις κινήσεων (μεγάλες η μεσαίες) επιβαρύνοντας μύες (βράχυνση) και τις αρθρώσεις.

back pain
Οι διατάσεις επαναφέρουν στον άνθρωπο την φυσική αρθρική κινητικότητα, μειώνουν την μυϊκή ένταση αποτρέποντας  ταυτόχρονα την βράχυνση των μυών. Η βράχυνση των μυών που ωθείται από ένα επιβαρυντικό πρόγραμμα εξάσκησης που προωθεί η δυναμική φιγούρα στο Youtube προκαλεί:

  1. κακώσεις στα αιμοφόρα αγγεία
  2. κακώσεις στα περιφερειακά νεύρα
  3. ελάττωση της ελαστικότητας
  4. μεταβολές στην κυκλοφορία του αίματος

Ωχ έκανα προπόνηση αλλά τι κούραση και  πονώ

Γυμναστήριο Το μοτίβο συνηθισμένο,
δώσε ρε τάκη  μπράβο πολύ καλά! ακόμη μια επανάληψη!
Μετά από ώρα στο σπίτι
ρε συ τάκη  πονάει  όλο μου το κορμί 

Οι μυϊκές διατάσεις όταν εφαρμόζονται αυξάνουν την ροή του αίματος και ξεκουράζουν τους μύες, ως αποτέλεσμα χαλαρώνουν οι μύες από πιθανούς σπασμούς, από πόνους και φαινόμενα ισχαιμίας.
Το πιο ουσιαστικό ελαττώνεται η διεγερσιμότητα του α-κινητικού νευρώνα μειώνοντας τον πόνο δια μέσου της δραστηριοποίησης του μυοτατικού αντανακλαστικού! άρα για αυτούς που επιδιώκουν υψηλό επίπεδο στη προπόνηση όπου η αρχή της επιβάρυνσης κυριαρχεί, αυτή η παράμετρος (διατάσεις )  είναι ουσιαστική.[quote]Η προπόνηση κινητικότητας εάν συνδυαστεί και με το κατάλληλο διαιτολόγιο αποδίδει καλά αποτελέσματα στην υπερτροφία κάτι που αφορά τους αθλούμενους.[/quote]

Fitness model stretching his leg. Muscular young man exercising outdoors. Delayed onset muscle soreness is not alleviated by stretching

Οι διατάσεις προτείνονται σε όλες τις ηλικίες, στους ενήλικες οι διατάσεις απαιτούν περισσότερη προσοχή διότι αν η προπόνηση που εφαρμόζει ο <προφεσόρε> βελτιώνει την ανθεκτικότητα των μυών, τενόντων, συνδέσμων που γίνεται γρηγορότερα, αυτό δύναται να επιδρά καταλυτικά στην σταθερότητα του σκελετού και  έχει σημασία, διότι αν ωθήσει τον <προπονημένο αθλητή του>  σε απότομες διατάσεις ή λανθασμένες  διατάσεις κινδυνεύει να προκαλέσει τραυματισμούς!
Όταν η προπόνηση για δύναμη (ενδυνάμωση) συνδυαστεί  με προπόνηση κινητικότητας τότε αυξάνεται το μήκος του μυός, και ο όγκος κατά το δοκούν( υγεία) εάν συνδυαστεί και με το κατάλληλο διαιτολόγιο αποδίδει καλά αποτελέσματα στην υπερτροφία κάτι που αφορά  τους αθλούμενους.

Η Ανάπτυξη της μέγιστης μυϊκής δύναμης  προφυλάσσει από τους τραυματισμούς .
Η Δύναμη και το μήκος των μυών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κίνηση της άρθρωσης σε συνδυασμό με την σχέση συναγωνιστών – ανταγωνιστών μυών. Όταν ένας μυς είναι αδύναμος και ο ανταγωνιστής του είναι ισχυρός προκαλείται μυϊκή ανισορροπία με αποτέλεσμα ο δυνατότερος μυς  να έχει την τάση να βραχυνθεί αντίθετα ο αδύναμος να διαταθεί
Πω Πω πόνος! Μου πιάστηκε το πόδι μου από πίσω…[quote]εάν στην προπόνηση δύναμης απουσιάζει η προπόνηση ελαστικότητας των μυών ο μυς βραχύνεται γίνεται σκληρός[/quote]

Οι ασκήσεις προθέρμανσης που εξελίσσονται ως μια και μοναδική πρακτική (μυϊκή διάταση δεν νοείται προθέρμανση) δεν μπορούν να οριστούν ως ενδεδειγμένη τακτική διότι δεν αυξάνουν την αρθρική κινητικότητα ο προπονητής (ψάξτον βρες τον στο gym) πρέπει να γνωρίζει και να εφαρμόζει τις διατάσεις ως ενεργό μέρος της πρακτικής.
Πρέπει να δίνει έμφαση στην αρθρική κινητικότητα που με την σειρά της αναπτύσσει την ευλυγισία, ευκαμψία που επίσης επιτυγχάνονται με τον συνδυασμό μυϊκής δύναμης –μυϊκού συντονισμού.
Καλό είναι να θυμόμαστε πως όταν  δίνεται έμφαση στην προπόνηση δύναμης σε βάρος της προπόνησης κινητικότητας αυξάνονται οι τραυματισμοί. Διότι εάν στην προπόνηση δύναμης απουσιάζει η προπόνηση ελαστικότητας των μυών αυξάνεται ο όγκος των μυών η δύναμη και η ταχύτητα σύσπασης αλλά ο μυς βραχύνεται γίνεται  σκληρός και είναι περισσότερο εκτεθειμένος σε κακώσεις για αυτό σκέψου το μέλλον σου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

  • Υπεύθυνος πωλήσεων –Promoter CHAMPION NUTRITION HELLAS από το1995 στο τομέα των Συμπληρωμάτων διατροφής, καθοριστική η συνεργασία μου με την CHAMPION NUTRITION και η γνωριμία με τον MIke Zumpano έναν από τους Ιδρυτές της διατροφής στις ΗΠΑ και αρχικά partner του Dan Duchaine για όσους γνωρίζουν την Dark Side . Εργάστηκα προωθώντας τις εταιρείες MLO, CHAMPION NUTRITION,ULTIMATE NUTRITION,UNIVERSAL NUTRITION, BEST BODY NUTRITION,SWANSON HEALTH PRODUCTS,IRONMAXX.
  • EDITOR www.bodyandstyle.net
  • ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ ΕΟΣΔ -IFBB Γ.Γ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  • ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -POLITICAL SCIENCE

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα