Αρχική » Τι! να κάνω διατάσεις; εγώ είμαι γυναίκα ο διάδρομος και τα όργανα αρκούν!

Τι! να κάνω διατάσεις; εγώ είμαι γυναίκα ο διάδρομος και τα όργανα αρκούν!

by admin

Τις τελευταίες δεκαετίες η έννοια της γυμναστικής  έχει ταυτιστεί με την εικόνα του γυμναστηρίου. Ένα σύνολο πληθώρας οργάνων εξάσκησης με διαφορετική  λειτουργική στόχευση προβάλει ως de facto ιδεολογία εκγύμνασης. Η δυναμική της  fitness εικόνας επέβαλε την συγκέντρωση πολυπληθών ομάδων ανθρώπων σε κλειστούς χώρους όπου το πέρασμα από τα μηχανήματα και τα όργανα εξάσκησης θεωρήθηκαν ως μια ολοκληρωμένη γυμναστική εμπειρία. (Δημιούργησα δύο άρθρα ένα για τους άντρες και ένα για τις γυναίκες ουσιαστικά στο μεγαλύτερο μέρος είναι ίδια αλλά έχω προσθέσει κάποιες διαφορετικές  παραμέτρους για τις γυναίκες. )

Το ζήτημα είναι ότι η βιομηχανική αυτή τακτική είχε ως στόχο το κέρδος. Ο χώρος όπου κυριαρχούν τα μηχανήματα επιβάλει κατά ένα έμμεσο τρόπο και την κίνηση του ατόμου στον χώρο. Η οποιαδήποτε περαιτέρω χρήση αυτού του χώρου θεωρείται ότι παρεμποδίζει του υπόλοιπους και ταυτόχρονα προτρέπει το άτομο να καταφύγει σε άλλες μορφές εξάσκησης όπου ομοιοτρόπως σε ομαδικό επίπεδο προσπαθεί να αναπτύξει την κινητικότητα  και ευελιξία του σώματος του(Pilates – yoga )[quote]όταν όλο το σύστημα επιφορτίζεται διαχρονικά και δεν αποφορτίζεται διότι αποφεύγονται οι διατάσεις![/quote]

Οι διατάσεις ως ιδεολογία στο γυμναστήριο
Η πεποίθηση  των ανθρώπων που χρησιμοποιούν  κυρίως τα όργανα εξάσκησης, και τα βάρη, είναι ότι λειτουργούν με ενδεδειγμένο τρόπο, συνταυτίζοντας τη συνολική η και επιμέρους εκγύμναση του σώματος τους  με την ιδεατή φυσική κατάσταση.
Όπως προανέφερα ο χώρος δεν επιτρέπει πάντοτε να εξελίσσεται ένα πρόγραμμα διατάσεων, και αυτό έχει να κάνει με την  ανάπτυξη του χώρου, κάτι που τις επόμενες δεκαετίες σίγουρα θα αλλάξει. Αυτό που προβληματίζει είναι η άποψη που κυριαρχεί στην έννοια της φυσικής κατάστασης όπου η μονοδιάστατη εκγύμναση τείνει να κυριαρχήσει.

shutterstock_51722884

Βαριέμαι να τεντώνω το κορμί μου!
Η παγίδα είναι όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι γυμνάζονται σωστά. Όταν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις και καταπιέζουν τους μύες ώστε να βραχυνθούν (σκληρύνουν)αλλάζοντας την μορφή της κίνησης τους. Στην προσπάθεια εκγύμνασης με τα βάρη μια ορισμένη κινητικότητα και επιφόρτιση των μυών αλλά και των αρθρώσεων- συνδέσμων είναι αποδεκτή και αναγκαία . Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν όλο το σύστημα επιφορτίζεται διαχρονικά και δεν αποφορτίζεται διότι αποφεύγονται οι διατάσεις!

Με τις μυϊκές διατάσεις

  1. Αυξάνεται το μήκος του μυός (η ισχύς που παράγει ένας μυς εξαρτάται από το μήκος του, καλή υγεία ) αλλά και η ευλυγισία
  2. Μειώνεται ο κίνδυνος μυϊκών κακώσεων
  3. Αυξάνεται η Μυϊκή αίσθηση
  4. Μειώνεται ο κίνδυνος μυϊκών κακώσεων
  5. Αυξάνεται η κινητική επιδεξιότητα
  6. Μειώνεται η  Μυϊκή ένταση
  7.  Αυξάνεται η ικανότητα της επίδοσης στο άθλημα –προπόνηση.

Τέλος βελτιώνεται ο πνευματικός αυτοέλεγχος (γνωρίζω το σώμα μου)

Όταν η βράχυνση γίνεται πρόβλημα

Τα βάρη –αντιστάσεις χαρακτηρίζονται από την ποικιλία των διαφορετικών μορφών άσκησης με αντίσταση όπου εξελίσσονται και διαφορετικές εκτάσεις κινήσεων (μεγάλες η μεσαίες) επιβαρύνοντας μύες (βράχυνση) και τις αρθρώσεις.
Οι διατάσεις επαναφέρουν στον άνθρωπο την φυσική αρθρική κινητικότητα, μειώνουν την μυϊκή ένταση αποτρέποντας  ταυτόχρονα την βράχυνση των μυών. Η βράχυνση των μυών που ωθείται από ένα επιβαρυντικό πρόγραμμα εξάσκησης που προωθεί η γοητευτική φιγούρα στο Youtube προκαλεί:

  1. κακώσεις στα αιμοφόρα αγγεία
  2. κακώσεις στα περιφερειακά νεύρα
  3. ελάττωση της ελαστικότητας
  4. μεταβολές στην κυκλοφορία του αίματος[quote]δώσε κούκλα μου μπράβο πολύ καλά! ακόμη μια επανάληψη![/quote]

Ωχ έκανα προπόνηση αλλά τι κούραση και  πονώ

Γυμναστήριο Το μοτίβο συνηθισμένο,
δώσε κούκλα μου μπράβο πολύ καλά! ακόμη μια επανάληψη!
Μετά από ώρα στο σπίτι
ρε συ Αντώνη  πονάει  όλο μου το κορμί 

Οι μυϊκές διατάσεις όταν εφαρμόζονται αυξάνουν την ροή του αίματος και ξεκουράζουν τους μύες, ως αποτέλεσμα χαλαρώνουν οι μύες από πιθανούς σπασμούς, από πόνους και φαινόμενα ισχαιμίας.
Το πιο ουσιαστικό ελαττώνεται η διεγερσιμότητα του α-κινητικού νευρώνα μειώνοντας τον πόνο δια μέσου της δραστηριοποίησης του μυοτατικού αντανακλαστικού!

Για παράδειγμα η βράχυνση των οπίσθιων μηριαίων επηρεάζει την κλίση της λεκάνης. Οι οπίσθιοι μηριαίοι είναι συναγωνιστές των κοιλιακών μυών και ανταγωνιστές των καμπτήρων μυών και των ισχίων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα για τις γυναίκες να εμφανίζονται ως σέξι στα μάτια των άλλων αλλά στη πραγματικότητα οι μύες που έχουν υποστεί βράχυνση να επιβαρύνουν και να αυξάνουν την αντίσταση στα ανατομικά στοιχεία της άρθρωσης όπου η άρθρωση δέχεται υπερφόρτιση. Αυτό έχει συνέπειες στη λειτουργία της άρθρωσης όπου το λανθασμένο σχήμα κίνησης ο οδηγεί στο σύνδρομο υπερχρήσης. Φυσικά η υπερλόρδωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης λόγω της  βράχυνσης των ραχιαίων μυών δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση διότι εξυπακούεται που οδηγεί οπτικά (αισθησιασμός) αλλά και που οδηγεί παθολογικά (πάθηση, πόνος)
pain back

δείτε το προγενέστερο άρθρο μου εδώ Δεν θέλω να γίνω η βραζιλιάνα σου! θέλω υγεία και σωστή στάση σώματος!

Οι διατάσεις προτείνονται σε όλες τις ηλικίες, στους ενήλικες οι διατάσεις απαιτούν περισσότερη προσοχή διότι αν η προπόνηση που εφαρμόζει ο <προφεσόρε> βελτιώνει την ανθεκτικότητα των μυών, τενόντων, συνδέσμων που γίνεται γρηγορότερα, αυτό δύναται να επιδρά καταλυτικά στην σταθερότητα του σκελετού και  έχει σημασία, διότι αν ωθήσει τον <προπονημένο> –<προπονημένη> σε απότομες διατάσεις ή λανθασμένες  διατάσεις κινδυνεύει να προσκαλέσει τραυματισμούς![quote]Πω Πω πόνος! Μου πιάστηκε το πόδι μου από πίσω[/quote]
Όταν η προπόνηση για δύναμη (ενδυνάμωση) συνδυαστεί  με προπόνηση κινητικότητας τότε αυξάνεται το μήκος του μυός, και ο όγκος κατά το δοκούν( υγεία)
Η Ανάπτυξη της μέγιστης μυϊκής δύναμης  προφυλάσσει από τους τραυματισμούς .
Η Δύναμη και το μήκος των μυών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κίνηση της άρθρωσης σε συνδυασμό με την σχέση συναγωνιστών – ανταγωνιστών μυών. Όταν ένας μυς είναι αδύναμος και ο ανταγωνιστής του είναι ισχυρός προκαλείται μυϊκή ανισορροπία με αποτέλεσμα ο δυνατότερος μυς  να έχει την τάση να βραχυνθεί αντίθετα ο αδύναμος να διαταθεί
Πω Πω πόνος! Μου πιάστηκε το πόδι μου από πίσω…

Οι ασκήσεις προθέρμανσης που εξελίσσονται ως μια και μοναδική πρακτική (μυϊκή διάταση δεν νοείται προθέρμανση) δεν μπορούν να οριστούν ως ενδεδειγμένη τακτική διότι δεν αυξάνουν την αρθρική κινητικότητα ο προπονητής πρέπει να γνωρίζει και να εφαρμόζει τις διατάσεις ως ενεργό μέρος της πρακτικής.
Πρέπει να δίνει έμφαση στην αρθρική κινητικότητα που με την σειρά της αναπτύσσει την ευλυγισία, ευκαμψία που επίσης επιτυγχάνονται με τον συνδυασμό μυϊκής δύναμης –μυϊκού συντονισμού.
Το δυνατό σώμα δεν σημαίνει ότι δεν είναι και ευλύγιστο.

Καλή συνέχεια

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

  • Υπεύθυνος πωλήσεων –Promoter CHAMPION NUTRITION HELLAS από το1995 στο τομέα των Συμπληρωμάτων διατροφής, καθοριστική η συνεργασία μου με την CHAMPION NUTRITION και η γνωριμία με τον MIke Zumpano έναν από τους Ιδρυτές της διατροφής στις ΗΠΑ και αρχικά partner του Dan Duchaine για όσους γνωρίζουν την Dark Side . Εργάστηκα προωθώντας τις εταιρείες MLO, CHAMPION NUTRITION,ULTIMATE NUTRITION,UNIVERSAL NUTRITION, BEST BODY NUTRITION,SWANSON HEALTH PRODUCTS,IRONMAXX.
  • EDITOR www.bodyandstyle.net
  • ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ ΕΟΣΔ -IFBB Γ.Γ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  • ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -POLITICAL SCIENCE

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα