Αρχική » Κινέζικη μανόλια & Προστασία στο Συκώτι

Κινέζικη μανόλια & Προστασία στο Συκώτι

by admin

H  εργασία μου Παρουσιάστηκε: Παθήσεις του ήπατος και φυτοθεραπευτική αντιμετώπιση τους
Βόλος, 24-25 Μαΐου 2008
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΘΝΟΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ

Schizandra sinensis (chinensis):Συνήθως καλείται και κινέζικη μανόλια και είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά φάρμακα της Κίνας. Φύεται στις ανατολικές περιοχές της Σιβηρίας, Κίνας, Ιαπωνίας και Κορέας. Χρησιμοποιείται κυρίως ο χυμός του και τα φρούτα του ενώ τα αλκοολικά διαλύματα φαίνεται να έχουν τις φαρμακευτικές ιδιότητες. Οι ιδιότητές του είναι κυρίως αναζωογονητικές, τονωτικές και ενδυναμωτικές, ενώ εμφανίζει και ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες.[quote]Η κινέζικη μανόλια εχει αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει από ηπατοτοξικούς παράγοντες[/quote]

Στις αρχές του 70 είχε δειχτεί ότι τα φρούτα του έχουν την ικανότητα να μειώνουν κατά πολύ τα επίπεδα της τρανσαμινάσης του ασπαραγινικού οξέος ( AST ή SGOT) και της τρανσαμινάσης της αλανίνης (ALT ή SGPT) σε ασθενείς που έπασχαν από χρόνια ιογενή ηπατίτιδα. Τελευταίες μελέτες, έδειξαν ότι τα κύρια συστατικά της δρόγης έχουν δράση στην οξεία και χρόνια ηπατίτιδα, σε ηπατίτιδα προκαλούμενη από χημικές ουσίες και σε ηπατική κίρρωση. Επιπλέον, μειώνουν την ηπατοτοξικότητα και την καρκινογενετική επίδραση διαφόρων φαρμάκων (π.χ. ακεταμινοφαίνη) και τοξικών ουσιών.

Schisandra-chinensis-planta
Η δρόγη* αποτρέπει την πραγματοποίηση πολλών ιστολογικών μεταβολών όπως είναι η ίνωση, η αποικοδόμηση του λίπους, η ατροφία, η κυτταρική νέκρωση και η διήθηση κυττάρων σε φλεγμονώδεις ιστούς. Αυξάνει την αιμάτωση στο ήπαρ, το βάρος του ήπατος και μειώνει το περιεχόμενό του σε τριγλυκερίδια και λιπίδια. Σε περιπτώσεις χρόνιας ηπατοπάθειας επιταχύνει την αναγέννηση και την επαναφορά των ηπατικών λειτουργιών.

*Δρόγη (είναι ο όρος που συνδέεται με τα φαρμακευτικά κυρίως φυτά,στις δρόγες είναι συγκεντρωμένες εκείνες οι ουσίες στις οποίες οφείλεται η δράση του φυτού)

Η χορήγηση της δρόγης επαναφέρει στα φυσιολογικά τα επίπεδα των ενζύμων στο 76% όλων των περιπτώσεων μετά από χρήση για 25 μέρες. Σήμερα, χρησιμοποιείται ευρέως για να βελτιώσει τις ηπατικές λειτουργίες σε ασθενείς με οξείες και χρόνιες ηπατοπάθειες, αλλά και για να προσφέρει ηπατοπροστασία σε ασθενείς που ακολουθούν χημειοθεραπευτική αγωγή ενάντια σε νεοπλάσματα, χωρίς να προξενεί ανεπιθύμητες ενέργειες και παρενέργειες. (Για λεπτομέρειες βλέπε Παράρτημα)

Δραστικά συστατικά: Τα κύρια συστατικά είναι οι λιγνάνες Σχιζανδρίνες Α, Β, C, D, E, F, G, N και J. Επίσης, έχουν ταυτοποιηθεί οι Σχιζανδόλες Α και Β, Σχιζανδρερίνη Α και Β, Σχιζενόλη, Δεοξυσχιζανδρίνη, σεσκικαρένη, κιτράλη, β-χαμιγρενίνη, στιγμαστερίνη και οι βιταμίνες C και Ε.

Μηχανισμοί δράσης

Τονωτική δράση: Οφείλεται στο ότι αναζωγονεί, διεγείρει το νευρικό σύστημα, οξυγονώνει, δρα ως ρυθμιστής του ανοσοποιητικού συστήματος, δρα ως αντιοξειδωτικό, αποτρέπει τη δημιουργία προκαρκινικών καταστάσεων, και επιδρά στο καρδιαγγειακό και αναπαραγωγικό σύστημα[quote]Μειώνονται τα επίπεδα των τρανσαμινασών στο πλάσμα[/quote]

Ηπατοπροστατευτική δράση

  1.  Διατηρεί την ακεραιότητα των κυτταρικών και ηπατικών μεμβρανών.
  2. Αυξάνει τα ηπατικά επίπεδα του ασκορβικού οξέος.
  3.  Αναστέλλει την οξείδωση του NADPH αυξάνοντας τα επίπεδα του NADPH- εξαρτώμενου κυτοχρώματος και της αντίστοιχης ρεδουκτάσης.
  4. Αναστέλλει τη λιπιδική υπεροξείδωση στα ηπατικά μικροσώματα και το σχηματισμό ηπατικής μαλονυλοοδιαλδεΰδης.
  5. Μειώνει τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο ήπαρ.
  6.  Όλοι οι παραπάνω μηχανισμοί εξηγούν τη σημαντική αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει από ηπατοτοξικούς παράγοντες.
  7.  Αυξάνει τα επίπεδα κα τη λειτουργία του μικροσωματικού ηπατικού κυτοχρώματος Ρ-450, κάτι το οποίο εξηγεί την αντιτοξική, αντικαρκινογενετική και ανιμεταλλαξιογόνο δράση του.
  8. Αποτρέπει την χολέσταση που προκαλείται από τοξικές ουσίες αυξάνοντας τη ροή της χολή και την κάθαρση των ουσιών αυτών.

Ρυθμιστής της ηπατικής λειτουργίας: Μειώνει τα επίπεδα των τρανσαμινασών στο πλάσμα και βελτιώνει τις ηπατικές λειτουργίες, κάτι που υποδηλώνει έμμεση μείωση της ηπατοκυτταρική καταστροφής

Ηπατική αναγέννηση

  1. Διεγείρει το σχηματισμό του mRNA του αναπτυξιακού παράγοντα των ηπατοκυττάρων (FCH) και επομένως την έκφρασή του συμβάλλοντας στη αναγέννηση των συγκεκριμένων κυττάρων.
  2.  Διεγείρει τη δημιουργία του ενδοπλασματικού δικτύου των ηπατοκυττάρων αυξάνοντας και τον πολλαπλασιασμό των ίδιων των κυττάρων.
  3.  Αυξάνει τη δράση της αποκαρβοξυλάσης της ορνιθίνης, το μιτωτικό δυναμικό των κυττάρων, τη σύνθεση των ηπατικών πρωτεϊνών και διεγείρει την αναγέννηση του ήπατος.
  4.  Αυξάνει την αιματική ροή στο ήπαρ.

Δοσολογία: Η θεραπευτική δόση είναι 400-500 mg δύο φορές την ημέρα.
Φαρμακοκινητικές αλληλεπιδράσεις: Μειώνει τα επίπεδα πλάσματος της Κυκλοσπορίνης Α σε περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων νεφρού. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στη χρήση άλλων φαρμάκων που μεταβολίζονται από τα ηπατικά κυτοχρώματα καθώς συγχορήγηση της δρόγης θα έχει ως συνέπεια μειωμένες συγκεντρώσεις τους στο πλάσμα και επομένως υποθεραπευτικό αποτέλεσμα.
Αντενδείξεις: Να αποφεύγεται η χρήση της σε άτομα με σπασμωδικά σύνδρομα και άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης, σε υπερτασικούς, με συνάχι, πεπτικό έλκος και αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση.
Παρατηρήσεις: Στην αρχή της θεραπείας με τη δρόγη παρατηρείται αύξηση του ηπατικού μεγέθους που οφείλεται την αυξημένη ροή αίματος.

Σωτήριος Σ. Τέζιας
Φαρμακοποιός Α.Π.Θ
Μετεκπαιδευθείς στη ‘Φαρμακολογία και Θεραπευτική’ (Α.Π.Θ.)
επικοινωνία: vixarionas2003@yahoo.co.uk

Βιβλιογραφία
http://www.henriettesherbal.com/articles/hepatit.html#herbal-remedies:Schizandra http://www.bnatural.com/hepatitis-family/alther.htm
http://www.itmonline.org/arts/hepb.htm
http://www.adaptogeno.com/productos/schizandrae_chinensis.asp
http://www.schisandra-chinensis.com/
en.wikipedia.org/wiki/Schisandra_chinensis
www.mdidea.com/…/schisandra/data.htm

  • Ip SP et al. “Effect of schisandrin B on hepatic glutathione antioxidant system in mice: Protection against carbon tetrachloride toxicity.” Planta Med. 61:398-401, 1995.
  • Bone K. “Influence of Herbs on Detoxification by the Liver.” Medicines from the Earth 2003: Official Proceedings. Gaia Herbal Research Institute, Brevard, N.C. 2003.Zhu M et al. “Evaluation of the protective effects of schisandra chinensis on phase I drug metabolism using a CCl4 intoxication model.” J Ethnopharmacol. 67:61-8, 1999.
  • Liu KT. “Annex 12: Studies on fructus Schizandrae chinensis.” Plenary lecture, World Health Organization (WHO) Seminar on the Use of Medicinal Plants in Health Care, Sept 1977, Tokyo, Japan. WHO Regional Office for the Western Pacific, Final Report, Manila. 1977.
  • Chang HM, But PP (eds). Pharmacology and Applications of Chinese Materia Medica, Vol 1. World Scientific, Singapore. 198

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα