Αρχική » Γυμνάζομαι σκληρά αλλά έχω πεσμένο ανοσοποιητικό έφτασα στα όρια;

Γυμνάζομαι σκληρά αλλά έχω πεσμένο ανοσοποιητικό έφτασα στα όρια;

by admin

Τι συμβαίνει όταν γυμνάζεσαι και πέφτει το ανοσοποιητικό σύστημα, μια παράμετρος με ουσία που αφορά όλους. Διότι οι συνεχόμενες εντατικές προπονήσεις  ρίχνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Θα σας φανεί αδόκιμο αλλά είναι πραγματικότητα οι πιο σκληρά γυμνασμένοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στις ιώσεις! Οι μελέτες από το παρελθόν που βοηθούν έως και σήμερα τα tests που απευθύνθηκαν σε αθλητές που εκγυμνάζονταν επίπονα, αλλά ζητούσαν ταυτόχρονα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Ένα άρθρο που απευθύνεται και σε όσους και όσες γυμνάζονται, και δεν είναι αθλήτριες οι αθλητές και θέλουν να συνδυάσουν την εξάσκηση με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και στηρίχτηκαν ή στηρίζονται σε συμπληρώματα τα οποία δεν γνωρίζουν αν βοηθούν.

Πως η Συμπληρωματική  Δίαιτα  δύναται να βοηθήσει  το ανοσοποιητικό σύστημα να οικοδομήσει μια δυνατή άμυνα;

Όλοι όσοι θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα μυϊκά τους οφέλη είτε επιζητούν την μείωση λίπους την αύξηση μυών η την ιδανική  φυσική κατάσταση. Ταυτόχρονα ίσως γνωρίζουν ότι χρειάζονται και ένα ανοσοποιητικό σύστημα που θα λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατά τρόπο.
Γιατί;  Ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα (immune system) προστατεύει από ξένους οργανισμούς όπως βακτηρίδια, ιούς και πολλές άλλες ουσίες, αλλά καταναλώνει τα κυτταρικά κατάλοιπα της διάσπασης των ιστών (κατάσταση που διεγείρεται από την εξάσκηση) και τις φλεγμονές.

3d rendered illustration defending some pollen

Μία άριστη ανοσολειτουργία φανερώνει ότι δεν υποφέρετε από καμία ασθένεια και πως έχετε την βασική ικανότητα να καταπολεμήσετε οποιοδήποτε πιθανό εισβολέα, είτε είναι βακτηρίδια, ιοί ή κάτι άλλο. Αυτό είναι σημαντικό για όσους ασκούνται υπέρμετρα όπως οι bodybuilders η γυμνάζονται με ένταση συνδυάζοντας βάρη και αεροβίωση, αλλά και για όσους αθλούνται, εφόσον ο χρόνος που χάνεται λόγω ασθένειας είναι πολύτιμος και δύσκολα αναπληρώνεται.
Ο Εric Serrano MD, (είχε διατελέσει βοηθός κλινικού καθηγητή 19 χρόνια σπουδών) στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας του Οχάϊo, το θέτει ως εξής: “Για την επιδιόρθωση των μυών, χρειάζεστε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα για να καθaρίσει τα κυτταρικά κατάλοιπα που δημιουργούνται από την μυϊκή ζημιά.  Αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα διακινδυνεύει καθ’ οιοδήποτε τρόπο, μπορεί να καταλήξετε με πονεμένους μυς και συνδέσμους και έπειτα ο χρόνος ανάρρωσης θα είναι κάπως μεγαλύτερος”. Αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταπιέζεται, μπορεί να αισθάνεστε άρρωστοι, άτονοι ή να αναπτύξετε μία λοίμωξη ή πυρετό, τα οποία μπορούν να έχουν μία τεράστια αρνητική επίδραση στην εξάσκηση.

Κατά την γνώμη μου εδώ είναι η ουσία στα παραπάνω αναγραφόμενα του Εric.

Ο Εric Serrano έχει εργαστεί με ελίτ επαγγελματίες αθλητές NFL, NHL και MLB όπου οι χρηματικές αξίες είναι τεράστιες αλλά και απλούς ανθρώπους.

Ας το παραδεχτούμε, όσον αφορά τις προτεραιότητες, το σώμα σας δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τους μυώδεις δικεφάλους ή τετρακέφαλους. Αντίθετα, θα σκέφτεται ότι πράγματα όπως τα ανοσοποιητικό σύστημα, η καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία κ.ο.κ. είναι οπωσδήποτε πιο σημαντικά. Άρα, τί μένει να κάνει ένας bodybuilder; Τι χρειάζεται ένας αθλούμενος;  Αν φροντίζετε για  την υγεία του οργανισμού σας, κάτι που φυσικά σχετίζεται με την ανοσοποιητική λειτουργία, Θα είναι ευκολότερα για το σώμα σας να συγκεντρωθεί στην μυϊκή ανάπτυξη και την βελτίωση. Μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να βοηθήσετε την κατάσταση, όπως εξάσκηση, καλή διατροφή και φυσικά, να συμπληρώνετε τη διατροφή σας.
Εφ’ όσον οι περισσότεροι από εσάς ήδη εξασκείστε και τρώτε καλά, ας ασχοληθούμε με τον τελευταίο παράγοντα. Τα περισσότερο από τα παρακάτω συμπληρώματα κάποιοι μπορεί ήδη να τα γνωρίζουν, ακόμη και να αποτελούν μέρος της διατροφής τους. Αλλά κατά πόσο πραγματικά η τωρινή σας συμπληρωματική διατροφή καλύπτει το ανοσοποιητικό ζήτημα όσα θα έπρεπε;

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

Κοινή δόση: 5mg ημερησίως

Όπως και η βιταμίνη C ο ψευδάργυρος παίζει ρόλο στην θεραπεία των κοινών κρυολογημάτων. Βασισμένοι σε δύο ξεχωριστές μελέτες που διεξήχθησαν στο Jοhn Cochran Veterans Affairs Medical Center στο St.Louis και στο Πανεπιστήμιο Queens στο Kingston του Οντάριο, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι ο ψευδάργυρος χορηγούμενος σε πολύ υψηλή δόση, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και στη διάρκεια των κοινών κρυολογημάτων. Προσέξτε ωστόσο, ότι η λήψη υπερβολικής ποσότητας ψευδαργύρου (περισσότερο από 2 γραμμάρια) μπορεί να συντελέσει σε σοβαρή ναυτία και διάρροια.

ΙΡ6 & (immune system)

Κοινή δόση: ΙΡ6 1-2gr ημερησίως

Η ΙΡ6 μπορεί να έχει ενδιαφέρουσες δυνατότητες όσον αφορά την υγεία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Κανένας δεν είναι σίγουρος για το πώς λειτουργεί, αλλά ας ρίξουμε μία ματιά. Αυτό το σχετικό άγνωστο μόριο έδειξε ότι αναστέλλει διάφορους τύπους καρκίνου στους ανθρώπους και στα ζώα. Οι αρουραίοι που έλαβαν ΙΡ6 είχαν χαμηλότερες περιπτώσεις όγκων απ’ ό,τι οι αρουραίοι που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι το ΙΡ6 αναστέλλει την ανάπτυξη ανθρωπίνων κυττάρων καρκίνου του προστάτη. Από πού μπορείτε να λάβετε την ουσία αυτή;  Ανάμεσα στις τροφές που έχουν υψηλά επίπεδα ΙΡ6 είναι σι σπόροι σόγιας, το ρύζι, το σουσάμι, τα φασόλια και τα δημητριακά. Σίγουρα, ο καρκίνος είναι πιθανόν η ανώτερη πρόκληση για το ανοσοποιητικό σύστημα και αν υποφέρετε από μία τέτοια περίπτωση, μάλλον δεν ανησυχείτε καθόλου για μυώδεις θωρακικούς (άντρες) και γλουτούς (γυναίκες). Πέρα απ’ αυτό όμως, τι μπορεί να βλάψει η συμμετοχή της στην διατροφή σας; Η ΙΡ6 βρίσκεται σε δίαιτες με υψηλές ποσότητες ινών, γεγονός που μπορεί εν μέρει να εξηγήσει την σχέση της υψηλής κατανάλωσης ινών με τα μειωμένα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου. Το ερώτημα είναι, πόσοι από εμάς ακολουθούν μία διατροφή υψηλή σε ίνες;  Τρώτε καφέ ή άσπρο ρύζι; Επεξεργασμένα ή ολικής αλέσεως σιτηρά; Αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, μάλλον η επεξεργασμένη τροφή νικά και με διαφορά.

ΕΧΙΝΩΔΗ

Κοινή δόση: 300mg ο (περίπου) σε σκόνη ημερησίως

Πρόκειται για ένα διάσημο βότανο που χρησιμοποιείται για τα κρυολογήματα και την γρίπη. Σύμφωνα με μία αναφορά από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, υγιή άτομο που έλαβαν εχινώδη είχαν θετικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό τους σύστημα σε δύο μελέτες. Από την άλλη πλευρά, καμία επίδραση δεν βρέθηκε σε τρείς άλλες μελέτες. Εργασία που έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Irvine του Μονάχου έδειξε ότι τα εχινώδη μπορούν να “ενισχύσουν την κυτταρική ανοσοποιητική λειτουργία των περιφερικών μονοπυρηνών αιματοκυττάρων τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε ασθενείς με καταπιεσμένη κυτταρική ανοσία”. Βασικά, το βότανο αυτό δεν έχει τις ίδιες θετικές επιδράσεις σε όλους, αλλά είναι στη διάθεσή σας να διαπιστώσετε το αντίκτυπό του στον οργανισμό σας.

Βιταμίνη C

Κοινή δόση 250/500 mg ημερησίως.

Ποιός δεν έχει καταφύγει στην βιταμίνη C σε περίπτωση κρυολογήματος; Αν και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η κατανάλωση βιταμίνης C επηρεάζει την συχνότητα κρυολογήματος, έρευνα που δημοσιεύθηκε στην International  of Sport Medicine κατέληξε στο ότι η συμπλήρωση με βιταμίνη C μειώνει αποτελεσματικά τον ρυθμό λοίμωξης της άνω αναπνευστικής οδού μετά από ένα εκτεταμένο χρονικά τρέξιμο. Εντάξει, μπορεί το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων να είναι ελαφρά πιο στρεσσογόνο από την άρση βαρών και να μην αποτελεί απαραίτητα προτίμησή σας, αλλά πρέπει ή τουλάχιστον θα έπρεπε να έχετε περιόδους στην προπόνησή σας όπου Θα αυξάνετε αξιοσημείωτα την ένταση. Αυτή η επιπρόσθετη πίεση μπορεί να σας προ-διαθέσει σε ένα μεγαλύτερα κίνδυνο ασθένειας ή λοίμωξης, γι αυτό λίγη επιπρόσθετη βιταμίνη C θα βοηθήσει. Πέρα από την αντιμετώπιση λοιμώξεων, ωστόσο, η βιταμίνη C μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τις άσχημες επιδράσεις των ελευθέρων ριζών που ελευθερώνονται από τα λευκά αιμοσφαίρια όταν “καταναλώνουν” τα κυτταρικά κατάλοιπα από το σώμα σας. Αν αφήσετε αυτές τις ελεύθερες ρίζες να κυκλοφορούν στο σώμα σας, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στις κυτταρικές μεμβράνες, όπως αυτές που περιβάλλουν τα μυϊκά κύτταρα. Φυσικά, αυτό μπορεί να επιδεινώσει ολόκληρη την ανάρρωση ανάμεσα στις εξασκήσεις, κάτι που σημαίνει λιγότεροι μυς. Πιθανόν να μην έχετε ακούσει γι αυτήν ακόμη, αλλά

Γλουταμίνη

Κοινή δόση 5-15 gr ημερησίως

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η γλουταμίνη είναι αποτελεσματική στην μείωση των συμπτωμάτων ασθένειας, λοίμωξης ή λήθαργου σε άτομα που προπονούνται έντονα. Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι τελείως κατανοητοί, υπάρχουν ενδιαφέρουσες δυνατότητες όσον αφορά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ερευνητές βρήκαν ότι oι συγκεντρώσεις πλάσματος γλουταμίνης μειώνονται αξιοσημείωτα όταν υπερπροπονείστε. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα πλάσματος γλουταμίνης μειώνονται κατά 20% μία ώρα μετά από μια επίπονη προσπάθεια όπως στον μαραθώνιο. Επίσης οι αθλητές που καταναλώνουν γλουταμίνη αναφέρουν λιγότερες λοιμώξεις μετά την εξάσκηση απ ότι οι αθλητές που δεν συμπληρώνουν τη διατροφή τους με αυτό το αμινοξύ. Όσον αφορά τη ποσότητα γλουταμίνης που χρειάζεστε για θέματα ανάπτυξης και όχι για θέματα ανοσοποιητικού συστήματος, πράγματι κοιτάμε διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος. Αν έχετε μία χαμηλή πρόσληψη γλουταμίνης, τα ανοσοκύτταρά σας (επειδή στηρίζονται τόσα πολύ στην γλουταμίνη  μπορεί να καταλήξουν να την δανείζονται από τους μυς, κάτι που σημαίνει λιγότερη μυϊκή ανάπτυξη.

 

training hard 2

Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε αρκετή γλουταμίνη για να κρατάτε το ανοσοκύτταρά σας τροφοδοτημένα και τους μυς σας σε καλή κατάσταση. Ωστόσο, μην σκεφτείτε ότι η απλή λήψη γλουταμίνης με την πρωτεϊνική σας σκόνη είναι αρκετή. Η τυπική μερίδα ενός μίγματος πρωτεϊνικής σκόνης είναι 2-3 γραμμάρια περίπου, αλλά η συνιστώμενη δόση είναι τουλάχιστον τρείς φορές μεγαλύτερη![quote]όλες οι πρωτεΐνες δεν παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο[/quote]

ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

1-2 Δόσεις ημερησίως

Πιθανόν το συμπλήρωμα που χρησιμοποιείται πιο συχνά σήμερα, από τους νέους ,άντρες και γυναίκες πρωτο-προτάθηκε από τους bodybuilders. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος φαίνεται να τα πάει αρκετά καλά στο Τμήμα του προφίλ των αμινοξέων. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά η πρωτεΐνη αυτή μπορεί να βελτιώσει την ανοσoλειτουργία σας. Τα πειραματόζωα που αντιμετώπισαν μία ποικιλία “ανοσοποιητικών προκλήσεων” και έτρωγαν συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος έδειξαν μία ενισχυμένη ανοσοποιητική λειτουργία. Σύμφωνα με έρευνα από την Peak Wellness Clinic στο Κονέκτικατ, “Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος εμφανίζεται να αυξάνει τα επίπεδα γλουταθειόνης στα ζώα και τους ανθρώπους και μπορεί να είναι ένας μηχανισμός διαμόρφωσης ανοσίας”.

Και τί γίνεται στην περίπτωση που ήδη λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη;
Καταρχήν, όλες οι πρωτεΐνες δεν παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο. Ούτε ακόμη και αυτές οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος. Ο Jeff Feliciano , διευθυντής της Weider Science, εξηγούσε: “Σε πολλές έρευνες, οι επιστήμονες καταλήγουν να αλλάζουν το κλασματικό περιεχόμενο πρωτεΐνης ορού γάλακτος για να δουν τί συμβαίνει. Μερικές από τις έρευνες που μελετούν τις επιδράσεις του ορού γάλακτος στο ανοσοποιητικό σύστημα άλλαξε τα κλάσματα άλφα και βήτα-γαλακτοσφαιρίνης, του ορού αλμπουμίνης και άλλων ανοσοσφαιρινών για να καθορίσουν τις συγκεκριμένες ανοσοαπαντήσεις”. Το μήνυμα είναι εμφανές: Ο ορός γάλακτος (χωρίς νοθεία -φίρμα μέ έκαψες) σήμερα μπορεί να έχει άριστο αποτέλεσμα στους ανθρώπους που γυμνάζονται δυναμικά, και στους bodybuilder’s. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ενισχύει ακόμη και την ανοσοποιητική λειτουργία. Γι’ αυτό φροντίστε να ενημερώνεστε τακτικά για τις τελευταίες εξελίξεις στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Γλυκόριζα

Μην την μπερδεύετε με την γλυκόριζα που χρησιμοποιείται στα γλυκά, το συμπλήρωμα αυτό αποκτάται βράζοντας την ρίζα του φυτού γλυκόριζας. Η γλυκόριζα περιέχει μια ουσία που υποθετικά “θέτει σε λειτουργία” την παραγωγή ιντερφερόνης από το ανοσοποιητικό σύστημα – η ιντερφερόνη είναι μία ομάδα πρωτεϊνών που ελευθερώνονται από τα λευκά αιμοσφαίρια και κάποια κύτταρα που συμμετέχουν στην παραγωγή συνδετικού ιστού και η οποία συμμετέχει στην καταπολέμηση των ιών. Προσέξτε, ωστόσο, στην χρήση της γλυκόριζας. Σύμφωνα με τον Norman D. Ford, συγγραφέα του Supercharge Your Immunity: “Η κατανάλωση θα πρέπει να κρατείται στα 71 περίπου γραμμάρια ή και λιγότερο ημερησίως. Οποιοσδήποτε με καρδιακή πάθηση, υπέρταση ή που λαμβάνει διουρητικά ή φάρμακα για την καρδιά, δεν θα πρέπει να λαμβάνει καθόλου γλυκόριζα”.

Atlanta BeltLine Runners photos by Christopher T Martin www.christophertmartin.com

Atlanta BeltLine
Runners

ΩΜΕΓΑ 3

Σε μία μελέτη που διεξήχθη στο παρελθόν στην Ιατρική Σχολή της Πάτρας, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της συμπλήρωσης Ω-3 λιπαρών οξέων συν της βιταμίνης Ε (18 γραμμάρια ιχθυελαίου) στην ανοσοποιητική κατάσταση και στον ρυθμό επιβίωσης ασθενών με καλή ή κακή διατροφή. Τα άτομα της μελέτης που έλαβαν τα Ω-3 λιπαρά οξέα σημείωσαν μία αύξηση στα βοηθητικά Τ  λεμφοκύτταρα λιπαρά οξέα (κύτταρα που βοηθούν στην διέγερση της παραγωγής άλλων λευκών αιμοσφαιρίων) συ σχέση με τα κατασταλτικά Τ-λεμφοκύτταρα (κύτταρα που καταπιέζουν την παραγωγή συγκεκριμένων λευκών αιμοσφαιρίων) και ο χρόνος επιβίωσης ήταν μεγαλύτερος στους ασθενείς αυτούς απ’ ότι στα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακα. Φυσικά, σι περισσότεροι από εμάς δεν υποφέρουμε από κρίσιμη ασθένεια, αλλά η λήψη επαρκών Ω-3 λιπαρών οξέων (είτε από το ιχθυέλαιο ή από τα ψάρια) είναι σημαντική για την υγεία του οργανισμού μας. Αυτό σημαίνει λιγότερο χρόνο εκτός προπόνησης και μακροπρόθεσμα, καλύτερα κέρδη στην πρωτεΐνη των μυών.

ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΟΡΩΝ

  • Αντισώματα: μία ανοσοσφαιρίνη που παράγεται από τα λεμφοκύτταρα.
  • Αντιγόνα: πρωτεΐνες που μπορούν να διεγείρουν μία ανοσσαπάντηση.
  • Βοηθητικά ‘Γ κύτταρα: ένας Τύπος Τ-λεμφοκύτταρων που βοηθά στην προώθηση Παραγωγής άλλων λεμφοκυττάρων και στην απομάκρυνση των βακτηριδίων.
  • Ανοσοσφοιρίνη: πέντε τύποι διαφορετικής δομής που βασικά υποστηρίζουν το σώμα ‚από τους εισβαλόμενους μικροοργανισμούς.
  • Ανοσοποιητική απάντηση: μια κίνηση του σώματός σας ατην οποίο τα αντισώματα παράγονται για να καταστρέψουν τα εισβαλόμενα αντιγόνα.
  • Ανοσοποιητικό σύστημα: σύστημα του οποίου η κύρια λειτουργία είναι να Προστατεύει το σώμα από ξένους μικροβιακούς εισβολείς και να διατηρεί την υγεία στα καλύτερα επίπεδα. Κατασταλτικά Τ-κύτταρα: κύτταρα που καταπιέζουν την παραγωγή’ Τ- κυττάρων (και Β κυττάρων).
  • Τ-λεμφοκύτταρα: ένας Τύπος λευκού αιμοσφαιρίου που προέρχεται από τον θυμο αδένα.
  • Λευκά αιμοσφαίρια: επίσης γνωστά σαν λευκοκύτταρα – συμμετέχουν σε διάφορες όψεις της ανοσοποιητικής λειτουργίας, κυρίως καταστρέφοντας μικροοργανισμούς και κυτταρικά κατάλοιπα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

  • Υπεύθυνος πωλήσεων –Promoter CHAMPION NUTRITION HELLAS από το1995 στο τομέα των Συμπληρωμάτων διατροφής, καθοριστική η συνεργασία μου με την CHAMPION NUTRITION και η γνωριμία με τον MIke Zumpano έναν από τους Ιδρυτές της διατροφής στις ΗΠΑ και αρχικά partner του Dan Duchaine για όσους γνωρίζουν την Dark Side . Εργάστηκα προωθώντας τις εταιρείες MLO, CHAMPION NUTRITION,ULTIMATE NUTRITION,UNIVERSAL NUTRITION, BEST BODY NUTRITION,SWANSON HEALTH PRODUCTS,IRONMAXX.
  • EDITOR www.bodyandstyle.net
  • ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ ΕΟΣΔ -IFBB
  • ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -POLITICAL SCIENCE

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα