Αρχική » Ο Τρόπος που τρώω με καθορίζει ως άνθρωπο

Ο Τρόπος που τρώω με καθορίζει ως άνθρωπο

by admin

Το καλό φαγητό είναι απόλαυση και ταυτόχρονα μια ευκαιρία ενδυνάμωσης των ανθρωπίνων σχέσεων την ώρα του δείπνου. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας κύριος προτείνει δείπνο σε μια κυρία. Αυτή η ευχάριστη στιγμή, η φυσιολογική ψυχο-οργανική ανάγκη, δύναται να προκαλέσει  μια συνειδητή ενοχή την επόμενη ημέρα.
Προσωπικά δεν το πιστεύω! το παρακάτω άρθρο επεξηγεί και απενοχοποιεί την γυναίκα από τους fitness καθοδηγητές στυλίστες.

Μετά το βραδινό γεύμα στο ρομαντικό εστιατόριο

Είναι δυνατό το επόμενο πρωινό μετά από ένα ικανοποιητικό δείπνο να ζυγίζετε μέχρι και δύο κιλά παραπάνω από το κανονικό σας βάρος. Μην πανικοβάλλεστε! Το έξτρα βάρος είναι κυρίως νερό, όχι λίπος. Όταν τρώτε περισσότερο από το συνηθισμένο, τότε αναπόφευκτα καταναλώνετε επιπλέον νάτριο, που αποθηκεύεται στο σώμα σας με τη μορφή νερού. Όσο για τους πρόσθετους υδατάνθρακες (ψωμί, πατάτες, γέμιση, επιδόρπιο), το σώμα σας το αποθηκεύει όσο το δυνατό περισσότερους στους μυς, με τη μορφή γλυκόζης. Μέσα σε μια ή δυο μέρες το βάρος του νερού θα εξαφανιστεί καθώς οι διάφορες δραστηριότητες σας καίνε γλυκόζη.
Παρόλο που ένα τεράστιο γεύμα δεν είναι δυνατό από μόνο του να σας προσθέσει μόνιμα κιλά, εάν έχετε καταναλώσει ποσότητες  λίπους ή υδατανθράκων (περισσότερους από όσους μπορείτε να κάψετε), το σώμα σας θα το αποθηκεύσει σαν λίπος. Για να αποκτήσετε όμως έστω και ένα επιπλέον κιλό, δεν αρκεί ένα κομμάτι τούρτας,  χρειάζεται να καταναλώσετε 7700 περισσότερες  θερμίδες! από όσες έχει ανάγκη ο οργανισμός για να διατηρήσει το σημερινό του βάρος. Επομένως, για να αποκτήσετε ένα κιλό την εβδομάδα, πρέπει κάθε μέρα να παίρνετε 1100 επιπλέον Θερμίδες.

Δείτε το όμως και από την άλλη πλευρά: η επιπλέον γλυκόζη που έχει αποθηκευτεί στους μυς, θα σας χρησιμεύσει για να σας δίνει ενέργεια στο γυμναστήριο, αν βέβαια γυμναστείτε! Οι προπονήσεις σας  τότε θα γίνουν πιο αποτελεσματικές.

81uO7grIHmL

Exercise Physiology: Nutrition, Energy, and Human Performance – Kindle edition by William D. McArdle, Frank I. Katch, Victor L. Katch.

Οι φυσιολόγοι της άσκησης Katch & William Mc Ardle ορίζουν τον μέσο όρο θερμιδικής κατανάλωσης των γυναικών μεταξύ των ηλικιών 23 και 50 να έχει ένα επίπεδο συντήρησης  περίπου 2000-2100 θερμίδων ανά ημέρα. Για τους άντρες 2700-2900 θερμίδες ανά ημέρα.

Πολύ επιθετικές δίαιτες χαμηλών θερμίδων τείνουν να διαβρώσουν την άλυπη μάζα του σώματος σας, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι πιο συντηρητικές δίαιτες. Ουσιαστικά αν χάσετε μυϊκή μάζα σώματος, τότε θα χάσετε περισσότερο βάρος από ότι  λίπος. Ένα φαινόμενο που οδηγεί πολλές γυναίκες να χάνουν τις ιδεατές καμπύλες τους η και εάν γυμνάζονται να μην τις αποκτούν.

Προσοχή εδώ, οι παχύσαρκοι άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν επιθετικές δίαιτες χαμηλών θερμίδων καλύτερα από ότι η ήδη αδύνατοι άνθρωποι.

Diverging  views

Είχε διατυπωθεί παλαιότερα η Θεωρία πως η πολυφαγία αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού, ακριβώς όπως και η φωτιά φουντώνει όταν ρίχνουμε περισσότερα ξύλα. Ήταν μια ωραία θεωρία, δυστυχώς όμως παρά ήταν καλή για να είναι αληθινή.
Οι μελέτες δείχνουν ότι με το να παρατρώτε δεν προωθείτε σημαντικά τον μεταβολισμό και δεν αποβάλλεται τις έξτρα θερμίδες μέσου του εντερικού συστήματος.
Πολύ απλά, ο ανθρώπινος οργανισμός αποθηκεύει περίπου το 60% με 75% των περίσσιων θερμίδων είτε ως λίπος είτε ως μυϊκό ιστό. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους: ξέρουν τι, και πόσο πρέπει να φάνε για να διατηρήσουν τα ιδανικό τους βάρος. Πολλοί όμως δεν είναι σε θέση να ελέγξουν την όρεξή τους, και ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια. Το σώμα χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να καταγράψει τον διατροφικό κορεσμό, για να συνειδητοποιήσει ότι έχει χορτάσει. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να τρώμε αργά.

Ακόμη και μια μικρή ποσότητα τροφής είναι αρκετή για να φέρει το αίσθημα του κορεσμού. Το πρόβλημα με τα υπέρβαρα άτομα είναι ότι τρώνε μέχρι να φουσκώσουν, κυρίως για να καλύψουν τα συναισθηματικά τους κενά. Το φαγητό τούς προσφέρει ένα είδος ηρεμίας και γαλήνης, κάτι σαν ουσίες εξάρτησης!

weight-a[quote]Εάν νομίζετε ότι κερδίζετε βάρος εύκολα, ρίξτε μια ματιά στους στενούς σας συγγενείς.[/quote]

Γενετική

Οι γενετικοί παράγοντες ελέγχουν την τάση που έχει ο καθένας να αποθηκεύει λίπος. Εάν νομίζετε ότι κερδίζετε βάρος εύκολα, ρίξτε μια ματιά στους στενούς σας συγγενείς. Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που για να παραμένουν αδύνατοι είναι αναγκασμένοι να κάνουν συνέχεια δίαιτα, τότε οι γενετικές σας προδιαγραφές δεν είναι και οι πιο κατάλληλες. Μπορείτε να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα, κάνοντας γυμναστική. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος.  Δεν “κερδίζουν” όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο τύπο βάρους. Όταν τα υπέρβαρα άτομα αποκτούν τρία κιλά, το ένα από αυτά είναι μυϊκός ιστός και τα υπόλοιπα δύο είναι λίπος. Οι πολύ αδύναμοι άνθρωποι, όμως, και οι αθλητές τείνουν να κερδίzουν περισσότερους μυς παρά λιπώδη ιστό.

Το πείραμα με το με οικογενειακό ιστορικό

Για να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την απόκτηση βάρους, πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα πολυφαγίας σε δώδεκα ζευγάρια διδύμων. Κάθε ένα από τα δίδυμα έπαιρνε 1000 παραπάνω θερμίδες την ημέρα, έξη μέρες την εβδομάδα, για 84 ημέρες, με την άσκηση περιορισμένη στα τριάντα λεπτά την ημέρα περπάτημα. Όλα τα ζευγάρια των διδύμων κέρδισαν βάρος, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Όταν όμως, τα δίδυμα υποβλήθηκαν σε συστηματική δίαιτα και ακολούθησαν ένα πρόγραμμα ασκήσεων, έχασαν το 82% από το επιπλέον βάρος που είχαν αποκτήσει, μέσα σε τέσσερεις μήνες. Το ενδιαφέρον συμπέρασμα των επιστημόνων,  ήταν πως τα δίδυμα με οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας έχασαν δυσκολότερα τα περιττά κιλά σε σχέση με τα δίδυμα που προέρχονταν από αδύνατες οικογένειες. Είναι σαν να κουβαλούσαν μια <αταβιστική μνήμη> ένας προγονισμός.

Απαλλαγείτε από το λίπος αλλά και ζήστε

Μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να ξεφορτωθείτε τα περιττά κιλά του ευχάριστου ρομαντικού γεύματος η των γευμάτων των διακοπών. Αντί να καταρρεύσετε στον καναπέ και να κατηγορείτε τον εαυτό σας, κάντε μια βόλτα με το ποδήλατο, κάνετε πεζοπορία, ή προγραμματίστε ένα έξτρα μάθημα aerobic  κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

training rood

Από την άλλη μεριά, μην το παρακάνετε και μην κάνετε γυμναστική μέχρι να πέσετε κάτω. Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές στην όρεξη. Η κατάχρηση της γυμναστικής μπορεί να σας βγάλει σε επικίνδυνους δρόμους. Η αλήθεια είναι ότι, πιθανότατα, Θα καίγετε τις περισσότερες από τις παραπανίσιες θερμίδες  χωρίς να προσπαθήσετε ιδιαίτερα σκληρά, γι’αυτό  μην υπερβάλετε – η άσκηση είναι υπεύθυνη μόνο για μια μικρή αναλογία της καθημερινής μας δαπάνης σε θερμίδες, άλλωστε οι περισσότερες από τις καθημερινές μας θερμίδες χρησιμοποιούνται απλά για να μας διατηρήσουν ζωντανούς ή για να διατηρήσουν τον βασικό μεταβολικό ρυθμό (BMR). Ανέφερα πρωτύτερα τον αριθμό των απαραίτητων θερμίδων.

Καθώς οι θερμίδες είναι προτιμότερο να <καίγονται> παρά να αποθηκεύονται και καθώς μπορείτε να μειώσετε ως ένα βαθμό την απόκτηση λίπους με το να γίνετε πιο ενεργητικοί ύστερα από ένα μεγάλο γεύμα, ο πιο εύκολος τρόπος για να εξασκήσετε την ικανότητα σας είναι να ελέγχετε το φαγητό σας, να μην παρατρώτε, κατά πρώτο λόγο. Την επόμενη φορά που θα δελεαστείτε να καταναλώσετε με ταχύτητα το φαγητό σας, προσπαθήστε να φάτε αργά μέχρι που δεν θα πεινάτε άλλο. Τότε, αφήστε κάτω το πιρούνι σας. Μέσα σε 20 λεπτά, το σώμα σας θα καταγράψει τον κορεσμό και θα αισθάνεστε γεμάτες, ακόμη κι αν δεν φάγατε το μισό από το φαγητό σας.[quote]η διατροφική κοινωνικοποίηση με τα ρομαντικά δείπνα είναι μια αναγκαιότητα[/quote]

img2_1

Η κοινωνικοποίηση σε όλες τις εκφάνσεις είναι μια πολιτισμική προσαρμογή η διατροφική κοινωνικοποίηση με τα ρομαντικά δείπνα είναι μια αναγκαιότητα, ένα style, αρκεί να ορίζεται από ένα μέτρο. Διότι το πεπτικό στρες που προκαλείται αποτέλεσμα του υψηλού γαστρικού φόρτου από την κατανάλωση τροφής επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας συνολικά και την επόμενη ημέρα.

Αυτό που δεν πρέπει να σας προβληματίζει είναι ότι η κατά περίπτωση διαταραγμένη βιοχημική σας ισορροπία δεν θα επανέλθει, είναι λανθασμένη σκέψη! Είναι ένα “transactional” μοντέλο πίεσης που μπορεί να αντιμετωπιστεί από εσάς. Αρκεί να τηρείτε τον κανόνα.. τις πιο πολλές φορές δεν έχει σημασία πόσο τρώτε αλλά πως τρώτε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

  • Υπεύθυνος πωλήσεων –Promoter CHAMPION NUTRITION HELLAS από το 1995 στο τομέα των Συμπληρωμάτων διατροφής, καθοριστική η συνεργασία μου με την CHAMPION NUTRITION και η γνωριμία με τον Mike Zumpano έναν από τους Ιδρυτές της διατροφής στις ΗΠΑ και αρχικά partner του Dan Duchaine για όσους γνωρίζουν την Dark Side. Εργάστηκα προωθώντας τις εταιρείες MLO, CHAMPION NUTRITION, ULTIMATE NUTRITION, UNIVERSAL NUTRITION, BEST BODY NUTRITION, SWANSON HEALTH PRODUCTS, IRONMAXX.
  • EDITOR www.bodyandstyle.net
  • ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ ΕΟΣΔ -IFBB
  • ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -POLITICAL SCIENCE

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα