Αρχική » Γυναίκα & Νευρικό σύστημα στήν Γυμναστική με βάρη

Γυναίκα & Νευρικό σύστημα στήν Γυμναστική με βάρη

by admin

Η πρώτη εικόνα που παρατηρείς σε ένα γυμναστήριο είναι μια σειρά παράξενων μηχανημάτων τοποθετημένα στην σειρά.

Το δεύτερο ανθρώπους που χρησιμοποιούν αυτές τις μηχανές. Μηχανήματα  που κάνουν θόρυβο ο οποίος καλύπτεται από την ένταση της μουσικής.
Ουσιαστικά αντιμετωπίζεις ένα περιβάλλον το οποίο δημιουργήθηκε για ανθρώπους που μέσω της χρήσης των μηχανών παράγουν μυϊκό έργο η πιο απλά αναπτύσσουν δραστηριότητα. Οι αίτιες  που ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους στο γυμναστήριο είναι κυρίως στόχοι εικόνας και δευτερεύοντος λόγοι υγείας. Η μείωση βάρους και ταυτόχρονα η <σύσφιξη) του σώματος είναι τα κίνητρα  που οδηγούν σε αυτό.

Για να επιτευχθεί ο στόχος ο άνθρωπος πρέπει να προσαρμοστεί στον χώρο αποκτώντας αρχικά την εξοικείωση με τους μηχανισμούς εκγύμνασης, τις μπάρες και τους αλτήρες. Αυτό σε πρώτη φάση είναι λειτουργικό στοιχείο, όντως αποδεκτό από όλους. Το ζήτημα –πρόβλημα ανακύπτει αργότερα όταν το πρόγραμμα και τα μηχανήματα πρέπει να προσαρμοστούν στον άνθρωπο!

Δηλαδή με απλά λόγια τα βάρη η αντιστάσεις δεν έχουν το πλεονέκτημα των ομαδικών τμημάτων –προγράμματα  που αποδίδουν στους ιδιοκτήτες γυμναστήριων την ευχέρεια της ταυτόχρονης εκγύμνασης πολλών ατόμων, άρα και το εύκολο κέρδος, παρ ότι η ίδια τακτική εφαρμόζεται και στην αίθουσα των μηχανημάτων με τα τυποποιημένα προγράμματα όπου όλοι νομίζουν ότι γυμνάζονται. Οι άνθρωποι ευτυχώς δεν είμαστε ίδιοι αλλά δυστυχώς μας αντιμετωπίζουν ως ίδιους!

Το νευρικό σύστημα

Τα βάρη εάν εξ’ αρχής παρουσιαστούν με αδόκιμο τρόπο, αποκρυσταλλώνεται μια δυσάρεστη εικόνα,  που εμμέσως το δεκτικό οπτικό ερέθισμα κατευθύνει σε μια απαξίωση, στο επιδιωκόμενο προπονητικό  ερέθισμα.

woman s n
Το νευρικό σύστημα είναι μια παράμετρος που σπανιότατα αναφέρεται στα προγράμματα προπόνησης, ως ωφέλεια εκγύμνασης, διότι όπως προανέφερα οι αθλούμενοι είναι υποκείμενα εκγύμνασης, που προσαρμόζονται στα μηχανήματα.
Το νευρικό σύστημα είναι (δεμένο) με το Μυϊκό σύστημα και συνεπώς αναφέρεται ως νευρομυϊκό σύστημα.

  • Οι αισθητήριοι νευρώνες συμμετέχουν στη λήψη ερεθισμάτων από το περιβάλλον, μεταφέροντας τις πληροφορίες από τα αισθητήρια όργανα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
  • Οι ενδιάμεσοι ή συνδετικοί νευρώνες  στο εσωτερικό του κεντρικού συστήματος, ενσωματώνουν τις πληροφορίες που παρέχουν οι αισθητήριοι νευρώνες και τις μεταδίδουν στους κινητικούς νευρώνες.
  • Οι κινητικοί νευρώνες μεταφέρουν τα μηνύματα στα δραστικά κύτταρα.

Τα βάρη και κυρίως η εξάσκηση με τα ελεύθερα βάρη (μπάρες –αλτήρες )είναι ένας τρόπος εξάσκησης που επηρεάζει άμεσα την όλη χημική διαδικασία, όπου τα νευρικά κύτταρα, κατά ομάδες διαδίδουν τα ερεθίσματα από την περιφέρεια προς το κέντρο (εγκέφαλο) και το αντίστροφο (άκρα). Το ιστορικό, ο τρόπος ζωής, οι τραυματισμοί, ή η διαφορετική μυοσκελετική κατασκευή όπως το ύψος, οι διαφορές άνω και κάτω κορμού στους ανθρώπους και ταυτόχρονα ο επιδιωκόμενος στόχος, καταστούν επικίνδυνη την <ομαδική >  τυποποιημένη αναφορά προγράμματος με βάρη.

Ωφέλεια στο νευρικό σύστημα

Θα το αναφέρω με απλά λόγια όταν κάνουμε ασκήσεις με βάρη και κυρίως ασκήσεις πολυαρθρικές όπως τα καθίσματα – squat η κωπηλατική με μπάρα ή  οι άρσεις με μπάρα το σώμα ενδυναμώνει και ταυτόχρονα ισχυροποιεί και το νευρικό σύστημα συνολικά στην ολότητα του σώματος. Όταν κάνουμε ασκήσεις όπως οι εκτάσεις τετρακεφάλων – πόδια – leg extension) η έλξεις αυτοσυγκέντρωσης δικεφάλων (μπράτσο) επικεντρωνόμαστε, απομονώνοντας το σημείο μυϊκά, και  ταυτόχρονα  επηρεαζόμαστε νευρομυϊκά, στην  συγκεκριμένη περιοχή, όπου ενδυναμώνουμε μυϊκά και εξελίσσουμε ταυτόχρονα την ποιότητα του νευρικού συστήματος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

  • Καλύτερο βαθμό ανταπόκρισης στα εξωτερικά ερεθίσματα
  • Καλύτερο βαθμό  στα αντανακλαστικά
  • Βελτίωση της μυϊκής απόκρισης
  • Βελτίωση της ψυχολογίας – ενδυνάμωση νευρικού συστήματος
  • Βελτίωση στην συγκέντρωση
  • Βελτίωση στον φόρτο επιβάρυνσης από εργασιακούς παράγοντες ή την καθημερινότητα

Η βελτίωση στη καθημερινή προπόνηση είναι ένα προσωπικό στοίχημα βελτίωσης, που πρέπει να ικανοποιεί την γυναίκα, και να επιβεβαιώνει τον προπονητή ή την προπονήτρια.

graciella-carvalho

Οι ασκήσεις δεν είναι μια απρόσωπη μιμητική ακολουθία εκγύμνασης, το παθητικό μοντέλο όπου η γυναίκα αθλούμενη γυμνάζεται καταναγκαστικά δεν προσφέρει ωφέλεια.
Ταυτόχρονα το πρόγραμμα πρέπει να μεταβάλλεται, αυξάνοντας την ένταση, και την ποικιλία των ασκήσεων, έτσι ώστε να υπάρχει πρόοδος του νευρομυϊκού συστήματος,  από το προπονητικό ερέθισμα που προβάλει ο προπονητής, και δεν πρέπει να ξεπέρνα το μέτρο που έχει οριοθετηθεί εξ αρχής, από τον ίδιο τον  προπονητή, διότι τότε υποβάλουμε σε τραυματική πίεση το νευρικό σύστημα.. Σε αυτό συμβάλει η προσοχή που δίνεται στην

  • επιλογή της άσκησης
  • ένταση της άσκησης.
  • συχνότητα της άσκησης

Σκεφτείτε το νευρικό σύστημα και τις απολήξεις του ως ένα δαιδαλώδες κτίριο, όπου όλα τα γραφεία δίνουν αναφορά στο τελευταίο όροφο. Το όλο σύστημα (ανάδρασης) λειτουργεί και προοδεύει στην εργασία που του έχει ανατεθεί, από την στιγμή που θα δοθεί η εντολή, έως την στιγμή που θα υλοποιηθεί,  από τους πιο κάτω ορόφους και θα ανακοινωθεί επιτυχημένα, γυρίζοντας αντιστρόφως πίσω στο τελευταίο όροφο. Ο ρυθμός εντολών πρέπει να είναι συγκεκριμένος, και η ποσότητα μετρήσιμη, αυτό κάνει το σύστημα λειτουργικό, με σωστό ρυθμό ανάδρασης. Έτσι είναι και η εξάσκηση με βάρη, το σύστημα πρέπει να  είναι λειτουργικό,  λαμβάνοντας υπόψη έκτος από την φυσιολογία του μυϊκού συστήματος και τον βαθμό απόκρισης του νευρικού συστήματος του αθλούμενου. Αυτό εάν δεν ληφθεί υπόψη από τον προπονητή τότε ίσως να τα μαζεύει και να πηγαίνει σπίτι!

δείτε επίσης εδώ  
workout w

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

  • Υπεύθυνος πωλήσεων –Promoter CHAMPION NUTRITION HELLAS από το 1995 στο τομέα των Συμπληρωμάτων διατροφής, καθοριστική η συνεργασία μου με την CHAMPION NUTRITION και η γνωριμία με τον Mike Zumpano έναν από τους Ιδρυτές της διατροφής στις ΗΠΑ και αρχικά partner του Dan Duchaine για όσους γνωρίζουν την Dark Side. Εργάστηκα προωθώντας τις εταιρείες MLO, CHAMPION NUTRITION, ULTIMATE NUTRITION,UNIVERSAL NUTRITION, BEST BODY NUTRITION, SWANSON HEALTH PRODUCTS, IRONMAXX.
  • EDITOR www.bodyandstyle.net
  • ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ ΕΟΣΔ -IFBB – Γ.Γ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  • ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -POLITICAL SCIENCE

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα