Αρχική » Ecdysterone ένα από τα συμπληρώματα που δούλεψα & δούλευαν

Ecdysterone ένα από τα συμπληρώματα που δούλεψα & δούλευαν

by admin

Δεν είχα αποφασίσει να γράψω για συμπληρώματα διατροφής ίσως τον τομέα που γνωρίζω πολύ καλά. Τα γνώρισα τα δοκίμασα τα πρότεινα το σίγουρο είναι πως δεν τα σνομπάρισα! Όπως κάποιοι που πριν αρκετά χρόνια τα κορόιδευαν διότι θεωρούσαν πως μόνο με τα ανδρογόνα στεροειδή αναπτύσσεσαι. Η ειρωνεία είναι πως τώρα αυτοί οι τύποι ή όσοι έχουν απομείνει πωλούν οι προτείνουν συμπληρώματα ως ιδανικά βοηθήματα για ανάπτυξη. Τελικά κωλοτούμπες δεν κάνουν μόνο οι πολιτικοί!

Στερόλες – ecdysterone

Τις στερόλες και την ουσία ecdysterone την δούλεψα με προπονητές στίβου την ζητούσαν και βοήθησε αποδεδειγμένα στις εντατικές περιόδους προπόνησης, από εταιρείες συμπληρωμάτων αξιόπιστη ήταν της ultimate nutrition(τότε μου ζητούσαν το ρωσικό), οι δόσεις ήταν πολλαπλάσιες σε σχέση με αυτά που αναφέρει το άρθρο παρακάτω.
Αν και η ιδιότητα μου συνδέεται με το Bodybuilding & Fitness η άποψη μου για τους αθλητές του κλασικού αθλητισμού χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης διότι τους θεωρώ από τους πιο ολοκληρωμένους αθλητές. Παρακάτω παραθέτω ένα προγενέστερο άρθρο του Rick Brunner που δίνει μια ιδέα κατεύθυνσης για όσους θέλουν καλή ορμονική ισορροπία. Εάν είσαι διορατικός-η θα ενημερωθείς..

Η δύναμη των φυτών

Από τον Rick Brunner

Σήμερα, υπάρχουν τόσα πολλά συμπληρώματα διατροφής στην αγορά. Ωστόσο, οι διαφωνίες υπάρχουν σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ουσιών αυτών. Οι φυτικές στερόλες ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Μερικοί υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν τις ουσίες αυτές και ότι η χρήση τους αποτελεί άσκοπη σπατάλη χρημάτων. Άλλοι, ιδιαίτερα Ασιάτες και Ανατολικο-Ευρωπαίοι επιστήμονες, υποστηρίζουν  ότι οι ουσίες αυτές μπορούν, στη πραγματικότητα, να ενισχύσουν την αθλητική επίδοση. Ο Rick Brunner, από την Atletika Sport International, έχει ερευνήσει, εκτεταμένα πολλά στοιχεία από διάφορους επιστήμονες πάνω στο θέμα των φυτικών στερολών. Αν και πιστεύουμε ότι  χρειάζεται η διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών, πριν βγει η ετυμηγορία για τις φυτικές στερόλες, ο Brunner μας έδωσε μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε όσα ήδη ξέρουμε για τις ουσίες αυτές. [quote]η ecdysterone έχει την ικανότητα να διεγείρει την μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση στα κυτοπλάσματα των μυϊκών κυττάρων[/quote]
Russian-Strength
Επειδή οι φυτικές στερόλες – μια ομάδα μιγμάτων που χαρακτηρίζονται από τη χημική τους δομή – έχουν συγκεκριμένες ομοιότητες με τα αναβολικά στεροειδή, η ερώτηση είναι η εξής: Έχουν οι φυτικές στερόλες αναβολική δράση στους ανθρώπους; Πολλοί επιστήμονες εδώ και χρόνια προσπαθούν να δώσουν απάντηση. Και εφόσον οι επιστήμονες ακόμη δεν συμφωνούν, για το αν οι φυτικές στερόλες βοηθούν στην προώθηση της πρωτεϊνικής σύνθεσης στα ανθρώπινα μυϊκά κύτταρα, τότε οι αθλητές είναι ακόμα πιο μπερδεμένοι. Επειδή είναι παρόμοιες με τα αναβολικά στεροειδή, οι περισσότερες φυτικές στερόλες , που χρησιμοποιούνταν από τους αθλητές τη περασμένη δεκαετία, δεν είχαν αποτέλεσμα στη διέγερση της πρωτεϊνικής σύνθεσης. Πιστεύω ότι όχι μόνο χρησιμοποιούμε τις λάθος φυτικές στερόλες, αλλά τις έχουμε κατατάξει όλες στην ίδια κατηγορία. Αυτό είναι σαν να βάζουμε τη γλουταμίνη στην ίδια κατηγορία με τα άλλα αμινοξέα, όπως η θρεονίνη ( ενώ σημαντικές έρευνες χαρακτηρίζουν τη χρήση της γλουταμίνης ως διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος, η θρεονίνη παίζει έναν περιορισμένο ρόλο). Μερικές φυτικές στερόλες, αλλά οπωσδήποτε όχι όλες βοηθούν στην υποστήριξη της μυϊκής ανάπτυξης στους Bodybuilders, που καταναλώνουν μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεϊνη.

Από το 1988, εργάζομαι κοντά σε διακεκριμένους ειδικούς πάνω στη μελέτη των φυτικών στερολών, καθώς και με προπονητές και αθλητές που χρησιμοποιούν τις φυτικές στερόλες. Οι δύο κύριες φυτικές στερόλες που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως είναι η ecdysterone και οι furostanols. Κατά τη γνώμη μου, οι δύο αυτές φυτικές στερόλες μπορούν να έχουν αναβολική δράση στα ανθρώπινα μυϊκά κύτταρα. Η φυτική στερόλη ecdysterone έχει τύχει ιδιαίτερης προσοχής τόσο από τους επιστήμονες όσο και από τους αθλητές.

bodybuilder in training room

training room

Τα προπονητικά προγράμματα των bodybuilders, και άλλων αθλητών δύναμης μπορεί να επωφεληθούν από τα αποτελέσματα της ecdysterone και τους προπονητικούς κύκλους υψηλής έντασης. «Με την ecdysterone, μπορώ να προπονηθώ με μεγαλύτερη ένταση, χωρίς να υπέρ- προπονηθώ  και πετυχαίνω μεγαλύτερα οφέλη απ’ ότι μπορούσα να φανταστώ», λέει ο Mike  «Bubba» Stokes, δύο φορές πρωταθλητής στα βάρη των Ενόπλων Δυνάμεων. «Στο παρελθόν  θα αυτοκτονούσα, αν προσπαθούσα να αυξήσω την ένταση με μεγαλύτερο βάρος, αλλά η φυτική στερόλη, μου επιτρέπει να προπονούμαι με ασφάλεια και στην διπλάσια ένταση».

ΕΡΕΥΝΑ: ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΥΣΗΣ

Γιατί μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η ecdysterone έχει αναβολική δράση στους ανθρώπους, ενώ άλλοι έχουν αμφιβολίες; Ίσως να οφείλεται στην έρευνα και τα αποτελέσματα της. Τόσο οι επιστήμονες, όσο και οι αθλητές χρειάζονται αποδείξεις. Επίσης, μερικοί ερευνητές αμφισβητούν την εγκυρότητα των μελετών πάνω στα ζώα – είναι έγκυρες στους ανθρώπους;

ecdy
Η αρχική έρευνα που διεξήχθη από τον Vladimir Syrov, Phd, την Julia Holadova, Phd και άλλους επιστήμονες, επιβεβαίωσαν ότι η ecdysterone αυξάνει την καθαρή μυϊκή μάζα, την αιμοσφαιρίνη και τα ερυθροκύτταρα (κύτταρα που μεταφέρουν οξυγόνο) τόσο στα ζώα, όσο και στους ανθρώπους. Σύμφωνα με τον Syrov, επιστήμονες από τη Ρωσία, και από άλλες χώρες του Ανατολικού Μπλόκ, δοκίμασαν την ecdysterone σε κορυφαίους αθλητές διαφόρων αθλημάτων. « Η ecdysterone αυξάνει τη δυνατότητα εξάσκησης, βελτιώνει την ανάρρωση και διεγείρει τη μυϊκή ανάπτυξη σε καλά προπονημένα άτομα», εξηγεί ο Syrov.

Ο Jay Schroeder, σύμβουλος προπονητή σε αθλητές που παίρνουν μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες, συστήνει την ecdysterone σε αρσιβαρίστες, τα τελευταία 5 χρόνια. «Σε έντονη προπόνηση, η ecdysterone είναι αναντικατάστατη. Επιτρέπει στους αθλητές να προπονηθούν, και να πλησιάζουν τέτοια επίπεδα που ούτε καν ονειρεύονταν»

Στις πρώτες ημέρες των δοκιμών της ecdysterone στα ζώα, οι Ιάπωνες επιστήμονες Okui, Otaka και Matsudo, ανακάλυψαν ότι η ecdysterone αύξησε σημαντικά τη σωματική μάζα και την οστική πυκνότητα στα πουλιά και στα τρωκτικά. Αυτό συμπεριελάμβανε και μια αύξηση στην ένταση της βιοσύνθεσης της πρωτεϊνης στο συκώτι, την καρδιά, τους νεφρούς και τους μυς.

ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ECDYSTERONE

Σημαντικές ποσότητες ecdysterone, βρέθηκαν μόνο σε λίγα φυτά. Μέχρι τώρα, η ecdysterone έχει απομονωθεί από το φυτό Ajuga remota, την ρίζα Pfaffia paniculata και μια ειδική ποικιλία που ονομάζεται spinacia oleracea. Και τα 3 φυτά καταναλώνονται από τους ανθρώπους επί πολλά χρόνια.

SONY DSC

Πώς ακριβώς λειτουργεί η ecdysterone στους ανθρώπινους μυς; Σύμφωνα με ερευνητές από την Ιαπωνία, τη Ρωσία, και την Ουκρανία, η  ecdysterone έχει την ικανότητα να διεγείρει την μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση στα κυτοπλάσματα των μυϊκών κυττάρων, αυξάνοντας τη συγκέντρωση των πρωτεϊνικών αλυσίδων από τα αμινοξέα. Μαζί με την προπόνηση δύναμης, η ecdysterone έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την πρωτεϊνική σύνθεση κατά 109% περισσότερο απ’ ότι στα ζώα της ομάδας ελέγχου.

Ο λόγος της αύξησης της πρωτεϊνικής σύνθεσης των μυών έχει ανιχνευθεί στη δράση της ecdysterone στα μυϊκά κύτταρα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών μετάφρασης και μετατόπισης της πρωτεϊνικής αύξησης. Οι μελέτες του Syrov από το 1976 έχουν δείξει ότι η ecdysterone διεγείρει ένα μεγαλύτερο φάσμα αναβολικής δράσης των συσταλτών πρωτεϊνών και των σκελετικών μυών, καθώς και μια αυξημένη επιρροή στην αύξηση της φυσικής αντοχής.

Η ecdysterone δεν είναι μόνο ασφαλής, αλλά και υγιεινή. Έρευνες έχουν δείξει, ότι η ουσία αυτή βοηθά:

  • στη σταθεροποίηση των κυττάρων από τη ζημιά που προκαλεί η κορτιζόλη
  • στην ομαλοποίηση της τριφωσφορικής αδενοσίνης των κυττάρων
  • στη βελτίωση της λειτουργίας του συκωτιού.
  •  η ecdysterone συνεργάζεται με την τεστοστερόνη και την αυξητική ορμόνη και βοηθά την πρωτεϊνική αύξηση των μυών.

Η καθημερινή δόση για τους αθλητές που χρησιμοποιούν την ecdysterone, είναι 30-50 mg, αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι τα 100 mg. Αν χρησιμοποιείτε ecdysterone και θέλετε να έχετε το μέγιστο αποτέλεσμα, συνδυάστε την με γλουταμίνη και με μια διατροφή πλούσια σε πρωτεϊνη. Μεγάλο ποσό αμινοξέων στα κύτταρα μαζί με αύξηση στον όγκο των κυττάρων, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στην ecdysterone να διεγείρει τη συγκέντρωση επιπλέον αμινοξέων στις πρωτεϊνες των μυών. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να είστε σε θέση να προκαλέσετε μεγαλύτερα οφέλη στη μυϊκή μάζα και τη δύναμη και φυσικά, με τον πιο ασφαλή τρόπο.

δές επίσης εδώ : Ψυχολογικά προβλήματα και προστασία απο χρήση στεροειδών φαρμάκων

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα