Αρχική » Ψυχολογικά προβλήματα και προστασία απο χρήση στεροειδών φαρμάκων

Ψυχολογικά προβλήματα και προστασία απο χρήση στεροειδών φαρμάκων

by admin

Το παρακάτω άρθρο δεν είναι για να κατηγορήσει, είναι για να προστατέψει και να ενημερώσει.
Όταν μπαίνεις στο παιχνίδι πρέπει να γνωρίζεις τους κανόνες του η τοξίκωση του οργανισμού από την χρόνια χρήση φαρμάκων προκαλεί διαταραχές σε ορμονικό και Νευρολογικό επίπεδο.Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις µιας απάτης.

[quote]οι χρήστες στεροειδών φαρμάκων δεν επιδέχονται αμφισβητήσεις[/quote]

Μια μικρή ιστορία
Στόρι Α Ο άντρας και η γυναίκα

Φαααπ!..Η νεαρή γυναίκα πετάγεται ως αχυρένια κούκλα, το χτύπημα στο πρόσωπο της είναι αποτέλεσμα αμφισβήτησης
Θα κάνω ότι γουστάρω .. το κατάλαβες! έτσι με γνώρισες και αυτό γουστάριζες ..δεν κόβω τίποτα, δεν θα με χαλάσεις εσύ στην πιάτσα!

Στόρι Β Οι Νεαροί

Ρε Σάκη  τι γίνεται με τον Γιώργο;
τι να γίνεται;
Κουρέλι τον βλέπω..και δέν μας μιλάει..
Καλά ρε μαλάκα εξυπνάδες πουλάς! αφού σταμάτησε τον κύκλο εδω και καιρό (εννοεί τα στεροειδή)
Ααα για αυτό!

Εξάρτηση – modus vivendi

Οι χρήστες αναβολικών –στεροειδών φαρμάκων, άντρες και γυναίκες δεν επιδέχονται αμφισβητήσεις διότι κλονίζεται ο τρόπος σκέψης τους, το modus vivendi.

Εδώ και δεκαετίες έχουν γίνει έρευνες ώστε να συγκεντρωθούν στοιχεία που θα βοηθήσουν να κατανοηθεί εκτός από το ψυχοκίνητρο που ανάγκασε κάποιους να εμπλακούν με τα στεροειδή να αναζητηθούν και οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις από την χρήση αυτών των ουσιών.
Στις ΗΠΑ o καθηγητής της Πολιτικής Υγείας στο Pennsylvania State University Τσαρλς Γεσάλις ήταν από τους πρωτοπόρους σε αυτή την προσπάθεια. Τα στοιχεία από τότε στις ΗΠΑ ήταν δραματικά από το 1990 περισσότεροι  από 500.000 μαθητές της τρίτης λυκείου χρησιμοποίησαν στεροειδή τουλάχιστον µία φορά σε διάστηµα 6 έως 12 εβδομάδων.(Ένας χρονικός κύκλος χρήσης)[quote]Ο χρήστης στεροειδών δεν θα το φωνάξει όπως οι χρήστες Ηρωίνης, δεν υπάρχει όμως περίπτωση να μην το καταλάβει στο σώμα του.[/quote]

Όπως προανέφερα οι χρήστες στεροειδών φαρμάκων δεν επιδέχονται αμφισβητήσεις κυρίως την χρονική περίοδο στην οποία κορυφώνεται η χρήση αυτών των ουσιών. Η ωφελιμότητα χρήσης από τα στεροειδή φάρμακα εκείνη την περίοδο  οδηγεί στην πλήρη αποδοχή  των ουσιών από το άτομο το οποίο νιώθοντας τις Μυϊκές αλλαγές στο σώμα του λειτουργεί σε φάση ισχυρότατης εξάρτησης.
Οι λόγοι που οδηγούν στην χρήση δεν θα μας απασχολήσουν εδώ το ζητούμενο είναι η επόμενη φάση η οποία οδηγεί στην εξάρτηση.
Οι χρήστες στεροειδών φαρμάκων που στοχεύουν στην βελτιστοποίηση του σώματος έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το Υπερεγώ στην περίοδο της χρήσης, είναι πιο διεκδικητικοί και επιθετικοί, αλλά και είναι δυνατόν πριν από την χρήση να χαρακτηρίζονται από ένα χαμηλής εκτίμησης ΕΓΩ.
Την χρονική περίοδο κατά την οποία διακόπτονται οι φαρμακευτικές ουσίες για μικρό χρονικό διάστημα απολαμβάνουν  την ωφελιμότητα των ουσιών που κυκλοφορούν ακόμη στο σώμα τους, αργότερα όμως και κυρίως εάν διακόψουν τις επαναλαμβανόμενες  χρήσεις των κύκλων (ένας κύκλος διαρκεί περίπου 6 -12 εβδομάδες) αρχίζουν τα συμπτώματα στέρησης.

 Ορμόνες και ψυχολογία

Οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί  πολλοί μπορεί να έχουν κοινά σωματομετρικά  χαρακτηριστικά αλλά διαφορετική βιοψυχολογική ωρίμανση. Ένα διαφορετικό ασυνείδητο στο οποίο εδράζονται όλες οι ενορμήσεις και τα ένστικτα. Φυσιολογικό είναι η αντιμετώπιση και η εξέλιξη του συνδρόμου της στέρησης να είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Παρά ταύτα υπάρχουν ομοιάζουσες συμπεριφορές στην πλειονότητα των εξαρτημένων χρηστών, αντρών και γυναικών. Ο χρήστης στεροειδών  δεν θα ομολογήσει ότι τα φάρμακα του λείπουν. Δεν θα το φωνάξει όπως οι χρήστες Ηρωίνης, δεν υπάρχει όμως περίπτωση να μην το καταλάβει στο σώμα του.

Αρχικά σωστό είναι να επισημάνω τις ενδοκρινολογικές αλλαγές που σημειώνονται με αποτέλεσμα να έχουμε και τις ψυχικές κατά τη διάρκεια λήψης στεροειδών

  • Αλλαγή στο λιπιδαιμικό προφίλ
  • τα επίπεδα της χοληστερόλης HDL (καλής) μειώνονται
  • η παραγωγή ενδογενών ορμονών μειώνεται
  • η παραγωγή σπέρματος μειώνεται
  • Η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται  κατά περίπτωση έχουμε ολιγοσπερμία ή αζωοσπερμία και  διαταραχές στην κινητικότητα του σπέρματος και τη μορφολογία του.
  • Τα ένζυμα του ήπατος (συκώτι) αυξάνονται κυρίως την περίοδο χρήσης
  • Υπερδραστηριότητα και αύξηση σεξουαλικών ορμών κυρίως την περίοδο χρήσης αποτέλεσμα της εξωγενούς χρήσης φαρμάκων τεστοστερόνης. Μετά την χρήση παρατηρείται αλλαγή.

Όπως αντιλαμβάνεστε ο οργανισμός αλλάζει και στο εσωτερικό του περιβάλλον με αποτέλεσμα μετά την περίοδο χρήσης και την διακοπή των αναβολικών-στεροειδών να παρατηρούνται.

  • Μείωση της ενεργητικότητας
  • Μείωση της αθλητικής απόδοσης
  • Μείωση του μυϊκού όγκου
  • Μείωση ή και Απώλεια της σεξουαλικότητας (libido)

Κατά περίπτωση

  • Εξασθένιση της λειτουργίας του θυρεοειδή (μειωμένη T3, T4)
  • Αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη.

51111bf82d96b73635f0619991983f04

ΓΥΝΑΙΚΕΣ –ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

  • Παρεμπόδιση της ανάπτυξης των ωοθυλακίων
  • Παρεμπόδιση ωορρηξίας
  •  Ανωμαλίες του καταμήνιου κύκλου
  • Εμμηνορροϊκές ανωμαλίες /δυσμηνόρροια/ολιγομηνόρροια / αμηνόρροια

Σε αποφασισμένες γυναίκες- χρήστες για μεγάλο χρονικό διάστημα

  • Ατροφία των μαστών
  •  Σχηματισμός ωοθηκικών κύστεων (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) με επαναλαμβανόμενες φλεγμονές και ατροφία της μήτρας.

Μετά από όλα αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να μην επηρεάζεται και η Νευροφυσιολογία του ατόμου

Στερητικό Σύνδρομο

Η αλλαγή στην ορμονική λειτουργιά μετά την χρήση και ταυτόχρονα  η αλλαγή στην προβεβλημένη εικόνα που τόσο επίπονα και επίμονα οικοδομήθηκε επηρεάζει την ψυχολογική συμπεριφορά μετά την χρήση, όπου παρατηρούμε στην ψυχική υγεία των χρηστών.

  • Αναστρέψιµες αλλοιώσεις του νευρικού συστήµατος, σύµφωνα µε έρευνα αµερικανών επιστηµόνων, η οποία διεξήχθη στο Πανεπιστήµιο του Νορθίστερν.
  • Μεταβολή της  χημείας του εγκεφάλου
  • Μείωση της διαθεσιμότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο

Εδώ είναι ένα σημαντικό σημείο διότι η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που επηρεάζει:

  1. την διάθεση
  2. τα αισθήματα
  3. την αυτοπεποίθηση
  4.  την μνήμη
  5.  τον ύπνο
  6. την αντοχή στον πόνο
  7.  τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Δεν είναι τυχαίο το φαινόμενο, όπου η χαμηλή έκκριση σεροτονίνης σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα  κορτιζόλης, λόγο του φαινομένου του καταβολισμού μετά από μια περίοδο αναβολισμού να στρεσάρουν επιπροσθέτως τον άνθρωπο, που έχει σταματήσει την χρήση των φαρμακευτικών ορμονών και να τον οδηγούν στην  αναζήτηση και επανάληψη της χρήσης.

distortion_sleep_by_vishstudio-d5zgsjx

[quote]Οι Συναισθηματικές διακυμάνσεις εκδηλώνονται μετά την διακοπή της χρήσης και έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη κινήτρου στην άσκηση[/quote]
Το ασυνείδητο ελέγχει εξαιρετικά πολύπλοκες λειτουργίες που είναι υπεύθυνες για τη ζωή μας και που ελέγχονται χωρίς τη θέληση μας, ακούσια. Οι ενορμήσεις  μας και τα ένστικτα μας έχουν αποθηκευτεί εδώ, όπως και οι πληροφορίες που έχουν μαζευτεί από το παρελθόν. Στη περίπτωση όπου η αλλαγή της εικόνας  μετά την διακοπή των ουσιών είναι απτή, και ορατή, η συγκρουσιακή δυναμική που αναπτύσσεται οφείλεται στην αποτυχία του επιθυμητού, που τώρα δεν δύναται να συντηρήσει την σωματική Μυϊκή εικόνα λόγο της διακοπής των φαρμάκων. Η αντίδραση οδηγεί σε θυμό, απογοήτευση, απομάκρυνση, κατάθλιψη.

Οι Συναισθηματικές διακυμάνσεις εκδηλώνονται μετά την διακοπή της χρήσης και έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη κινήτρου στην άσκηση, διότι είναι πολύ δύσκολο για τον εξαρτημένο άνθρωπο να προπονηθεί  χωρίς τα στεροειδή που του απέδιδαν άμεση ωφέλεια. Η απάθεια που εκδηλώνεται ως σύμπτωμα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην άρνηση του αθλητικού του παρελθόντος διότι τώρα δεν μπορεί να το συντηρήσει επάξια. Υπαρξιακά προβλήματα και ηθική είναι συχνό φαινόμενο να συγκρούονται με το χημικό παρελθόν αναγκάζοντας το άτομο να αρνείται σε ακραίες περιπτώσεις και την γυμναστική.
Αυτά τα προβλήματα οδηγούν  κυρίως αθλούμενους σε κατάχρηση αλκοόλ και σε ψυχιατρική αγωγή με συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης που σε κάποιους είχαν διαγνωστεί νωρίτερα και χειροτέρεψαν μετά τη χρήση αναβολικών στεροειδών.

Επίλογος

Γνώρισα όλα αυτά τα χρόνια διαφορετικές περιπτώσεις όπου η ανοχή στα στεροειδή είχε φτάσει σε οριακό σημείο, όπου αυτοί που ήταν κάποτε δυνατοί  έγιναν δραματικά άλλοι.. αδύναμοι σήμερα. Από μια διαλεκτική  του παρελθόντος όπου κάποιοι δεν σήκωναν πολλά-πολλά λόγια  κατέληξαν χρήστες  ουσιών όπως η ινδική κάνναβη και η κοκαΐνη ως υποκατάστατα ευχαρίστησης. Θα μου πείτε μα αυτό δεν είναι γνώρισμα μόνο αυτών! Συμφωνώ όπως και κατά περίπτωση οδηγούμεθα στο οτιδήποτε, απλώς αναλογίζομαι κάποιοι που γνώριζα πως ξεκίνησαν και τα έκαναν όλα τελικώς χημική σούπα.

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα