Αρχική » Λάνς Άρμστρονγκ (THE PROGRAM)

Λάνς Άρμστρονγκ (THE PROGRAM)

by admin

Αυτή την εβδομάδα κάνει πρεμιέρα η ταινία Το Πρόγραμμα (THE PROGRAM) του σκηνοθέτη Στίβεν Φρίαρς και πρωταγωνιστή  τον Μπέν Φόστερ.

Η Ιστορία του  Λάνς Άρμστρονγκ είναι γνωστή σε όσους ασχολούνται με τον επαγγελματικό αθλητισμό. Ένας ποδηλάτης που κατάφερε να κατακτήσει 7 φορές τον Γύρο Γαλλίας και παράλληλα να επιτύχει εντυπωσιακά ρεκόρ χρόνου. Η Κατάκτηση των τίτλων η αγωνιστική προσπάθεια και η πάλη με τον καρκίνο από την ηλικία των 25 ετών έως την αποκαθήλωση με την αποδοχή- ομολογία του επιστημονικού Ντοπαρίσματος εξιστορούνται στην ταινία ”Το Πρόγραμμα”, του σκηνοθέτη Στίβεν Φρίαρς.

Θα την πρότεινα ως μια καλή ευκαιρία να δεις ανώδυνα ως θεατής το σκοτεινό πρόσωπο του υποτιθέμενου φυσικού αθλητή που αγωνίζεται και συνεπαίρνει τα πλήθη, μια ματαιοδοξία; και ταυτόχρονα μια αθλητική απάτη. «Ο Λανς Άρμστρονγκ θεωρούσε ότι δε μπορεί κανείς να νικήσει χωρίς να ντοπαριστεί. Έπρεπε να το κάνει κι έπρεπε να το κάνουν και οι συναθλητές του ποδηλάτες. Οργάνωσαν ένα συγκροτημένο σύστημα στην ομάδα τους για να βελτιώνουν την απόδοση τους με τα στεροειδή- αναβολικά αλλά και μεταγγίσεις αίματος! Αυτή η προσπάθεια ονομάστηκε «Το Πρόγραμμα», και ως μέλος της ομάδας, έπρεπε και να τηρείς Το Πρόγραμμα.»

«Χρησιμοποιήσατε ποτέ απαγορευμένες ουσίες, όπως τεστοστερόνη, κορτιζόνη ή αυξητική ορμόνη;».

-«Ναι».  

-«Κατά τη γνώμη σας, θα ήταν ανθρωπίνως δυνατό να κερδίσετε τον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας επτά συνεχόμενες φορές χωρίς ντόπινγκ;». 

-«Όχι».  

Το μόνο που συγχωρείται και προκαλεί την ανθρώπινη κατανόηση και συμπάθεια είναι η πάθηση από τον καρκίνο άραγε όμως πόσοι πάσχουν από καρκίνο και χωρίς οικονομικές δυνατότητες και ανώνυμα δίνουν το δικό τους αληθινό αγώνα για την ζωή …ήρωες

seven

To Βιβλίο: The Secret Race (Η Μυστική Κούρσα)

 

Δες επίσης εδώ: Ναι! ποδήλατο φίλε καίς λίπος φτιάχνεις Μέση

 

Παρακάτω παραθέτω την κριτική από το cinemag.gr

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ παρακολουθεί την άνοδο και δραματική πτώση του 7 φορές πρωταθλητή της ποδηλασίας Λανς Άρμστρονγκ, και του δημοσιογράφου Ντέιβιντ Γουόλς που ξεσκέπασε τη σκοτεινή πλευρά του.Η ιδέα για την ταινία ξεκίνησε όταν ο Στίβεν Φρίαρς διάβασε μια κριτική βιβλίου που τον ιντρίγκαρε το The Secret Race (Η Μυστική Κούρσα) του Τάιλερ Χάμιλτον που ήταν στην ομάδα του Άρμστρογνκ. « Δύο σύμβουλοι μου, ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς και ο Πολ Σμιθ μου είχαν μιλήσει και για το Ντέιβιντ Γουόλς. Διαβάσαμε το βιβλίο του και τον συναντήσαμε. Δεν είχε περάσει ούτε χρόνος από τη στιγμή που εκδόθηκε το Seven Deadly Sins: My Pursuit of Lance Armstrong». Ο Γουόλς ανακαλεί: «Ήταν η μόνη ιστορία στην οποία δούλευα τα προηγούμενα 15 χρόνια. Άρχισα να μιλάω για αυτή στο Στίβεν κι εκείνος σα να μην πίστευε όσα άκουγε, είχε τεράστια επιθυμία να τα μάθει όλα κι έδειχνε να τον συναρπάζει. Ήξερα ότι αυτός ο ενθουσιασμός θα τον καθοδήγουσε στην υλοποίηση μιας καλής ταινίας».

Ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Γουόλς που έφερε στη δημοσιότητα το μεγάλο μυστικό του Άρμστρονγκ, ήταν τότε ανταποκριτής για μια Ιρλανδική εφημερίδα, ενώ σήμερα είναι αθλητικός συντάκτης για τους The Sunday Times. Ο Γουόλς συνάντησε τον Άρμστρονγκ πρώτη φορά για μια συνέντευξη το 1993. Από εκείνη τη στιγμή, ολόκληρη η ζωή του συνδέθηκε με του Άρμστρονγκ.

the_program_5

Μόλις η παραγωγή αποφάσισε ότι το βιβλίο του Γουόλς θα αποτελούσε τη βάση για την ταινία του Φρίαρς, η ταχύτητα με την οποία υλοποιήθηκε ήταν εκπληκτική. «Από τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς μέχρι το τέλος της, είχαμε διαβάσει το βιβλίο, είχαμε ολοκληρώσει το σενάριο και τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

 Η προσωπική μάχη, η άνοδος και η πτώση, ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης, η μοντέρνα ανάγκη για ήρωες  

Θέλαμε στα χέρια μας την πρώτη ταινία που θα γινόταν ποτέ για το Λανς Άρμστρονγκ», εξηγεί η παραγωγός Τρέισι Σίγουορντ.

Ο Τζον Χοτζ είχε πολύ λίγο χρόνο στα χέρια του για να γράψει το σενάριο, όπως αναφέρει ο παραγωγός Τιμ Μπέβαν. « Είπαμε στον Τζον ότι του έχουμε μια πρόκληση. Είχε τέσσερις εβδομάδες για να μας φέρει το πρώτο προσχέδιο. Άσπρισε, έφυγε και μετά από τέσσερις εβδομάδες ήρθε με το πρώτο προσχέδιο όντως».

Ο Τζον Χοτζ ομολογεί ότι ήταν ένα ευτυχές ατύχημα αυτή η ανάληψη του σεναρίου. «Η εταιρία έψαχνε για σεναριογράφο, κι ένας από τους παραγωγούς με ανέφερε ως άνθρωπο που λατρεύει την ποδηλασία. Πηγαίνω με ποδήλατο στη δουλειά, αλλά η σχέση μου με την ποδηλασία τελειώνει εκεί». Ωστόσο, ενδιαφέρθηκε άμεσα για το σενάριο, γιατί είδε πολύ περισσότερα πράγματα σε αυτό πέρα από την ίδια την ποδηλασία. « Μου έγινε ξεκάθαρο εξαρχής, ότι πρόκειται για ένα μοντέρνο φαινόμενο κι αξίζει να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Η προσωπική μάχη, η άνοδος και η πτώση, ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης, η μοντέρνα ανάγκη για ήρωες και η απογοήτευση- ολόκληρος ο κύκλος στον οποίο συμμετέχουμε όλοι ήταν κάτι που με ενδιέφερε πολύ».

Ο Φρίαρς αναγνωρίζει τη συνεισφορά του Χοτζ και την ικανότητα του να δώσει πνοή στην ιστορία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Δεν ήμουν βέβαιος αρχικά για την ταινία που θα κάναμε, ήξερα μόνο ότι θα ήταν πολύ ανδιαφέρουσα. Είμασταν πολύ τυχεροί που δουλέψαμε με το Χοτζ και που το χειρίστηκε με τόση λεπτότητα».

Η ομάδα προσέλαβε το Ντέιβιντ Μίλαρ για να είναι ο σύμβουλος τους όσον αφορά τα θέματα του αθλήματος και ολόκληρο τον κόσμο που το περιβάλλει. «Είχα μάθει για το βιβλίο του Μίλαρ Racing Through the Dark, οπότε του μίλησα και δέχτηκε να έρθει στην Αγγλία να μας βοηθήσει» αναφέρει ο Φρίαρς.

image

Για την προπόνηση του ο Μπεν Φόστερ είχε έξι εβδομάδες στη διάθεση του για να μετατραπεί σε παγκόσμιο πρωταθλητή της ποδηλασίας. «Βρισκόμασταν στο Κολοράντο με τον Τζέσε Πλίμονς, όπου μας προπονούσε ο Άλεν Λιμ, που προπόνησε τον ίδιο τον Άρμστρονγκ στο παρελθόν. Πέφταμε συνέχεια, η διαδικασία ήταν επίπονη κι ατελείωτη. Περιβαλλόμασταν από μια κοινότητα που ήταν πολύ βοηθητική, αλλά ταυτόχρονα τους ενδιέφερε πολύ πως θα παρουσιαζόνταν στον κόσμο- δεν ήθελαν απλά ενάν ηθοποιό να προσποιείται τον ποδηλάτη. Πολύ από αυτούς είχαν προπονηθεί και συναναστραφεί τον ίδιο τον Άρμστρονγκ, κάτι που μας βοήθησε και πολύ στους ρόλους μας».

Ο Κρις Ο’ Ντάουντ ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος όταν του ζητήθηκε να ενσαρκώσει το Ντέιβιντ Γουόλς. «Ως Ιρλανδός κι εγώ, μπορώ να καταλάβω την αγάπη του Γουόλς για την ποδηλασία- ακόμη θυμάμαι τη χρυσή εποχή με τους Σον Κέλι και Στίβεν Ρότσε τη δεκαετία του ’80. Το βιβλίο μου είχε αρέσει πολύ, και το σενάριο ήταν πολύ πιστό σε αυτό», αναφέρει ο ίδιος.

Ο διευθυντής φωτογραφίας Ντάνι Κόχεν ήταν ο μόνος άνθρωπος στο σνυεργείο που γνώριζε καλά αυτό τον κόσμο πριν ασχοληθεί με την ταινία «Ήταν μια εκπληκτική ευκαιρία για μένα, γιατί κάνω ποδηλασία για πάρα πολλά χρόνια, παρακολουθώ τους αγώνες από τη δεκαετία του ’80 και ξέρω την ιστορία. Ήξερα τους χαρακτήρες και ήθελα πάρα πολύ να τους δω να ζωντανεύουν μπροστά μου».

«Η αίσθηση του να είσαι επάνω σ’ ένα ποδήλατο που τρέχει ήταν μια αληθινή πρόκληση κινηματογραφικά», συνεχίζει. «Ο παραδοσιακός τρόπος είναι αυτός που βλέπουμε στην τηλεόραση , όπου υπάρχει μία κάμερα σε μία μηχανή ή σε ελικόπτερο. Θέλαμε να το κάνουμε πιο συναρπαστικό από μια απλή τηλεοπτική κάλυψη. Βάλαμε κάμερες επάνω στα ποδήλατα, γερανούς σε οχήματα, κι επινοήσαμε άλλους πολλούς τρόπους για να αποδόσουμε την ταχύτητα και τη δυσκολία να ανεβαίνεις ένα βουνό επάνω σε δύο ρόδες».

Ο Τζέσε Πλίμονς μιλάει για την πρώτη φορά που αντίκρυσαν τη διαδρομή του Tour De France. «Τα βουνά ήταν απίστευτα, δεν υπήρχε καμία λογική στο πως κάποιος θα μπορούσε να κάνει αυτή τη διαδρομή με 25 και 30 μίλια την ώρα- νιώθαμε σαν να μας είχαν ρίξει σε φωτιά». Ο Μπεν Φόστερ συμφωνεί αστειευόμενος «Δε θα’ πρεπε καν να κάνεις αυτή τη διαδρομή με ποδήλατο!»

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα